Πεντάλοφος - Προφήτης Ηλίας «Ζουπανίου» 1803Μ.

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Πεντάλοφος - Προφήτης Ηλίας «Ζουπανίου» 1803Μ.

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τρί 04 Δεκ 2012, 20:06

Δυτική Μακεδονία.
Βόρεια Πίνδος
Όρος: Βόιο.
Διαδρομή: Πεντάλοφος - Προφήτης Ηλίας «Ζουπανίου» 1803Μ.
Εθνική Οδός Αυχένας 1350Μ – Σκάλες - Προφήτης Ηλίας - Βόρια Ράχη – Ε/6 Παλιό Φυλάκιο - Πατώματα –Αυχένας. (Κυκλική διαδρομή)
Υ/Δ: +453.
Απόσταση: 9,5 km.
Ώρες Πορείας: 3,5~4 ώρες Χωρίς μεγάλα διαλλείματα.
Σήμανση: Επαρκής, εκτός από το σημείο από «Μαρμαρωμένους» έως σκάλες.
Βαθμός Δυσκολίας: 2.
Νερό στην διαδρομή: Όχι.
Πρόσβαση: Πεντάλοφο Κοζάνης. Η ορειβατική διαδρομή ξεκινάει από τον αυχένα, 6Χμ., μετά το Πεντάλοφο, τής εθνικής οδού Κοζάνης Ιωαννίνων.
Προσοχή: Η χάραξη της διαδρομής στον χάρτη είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης και δεν είναι απόλυτα ακριβείς.
Λίγα λόγια για την περιοχή
Πεντάλοφος το παλιό «Ζουπάνι». Καλοδιατηρημένος παραδοσιακός οικισμός, ξακουστό Μαστοροχώρι, χτισμένος σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 950 μέχρι 1100 μέτρα, στο έντονο ανάγλυφο που σχηματίζουν τα βουνά του Βοΐου,. Χωρίζεται στις συνοικίες, του Κάτω Πεντάλοφου σκαρφαλωμένο σε απότομες πλαγιές της «Γκραντίσκας», και τον Άνω, όπου βρίσκεται η κεντρική πλατεία της «Λότζιας».
Η κορυφή Προφήτης Ηλίας «Ζουπανίου» 1803Μ, είναι η δεύτερη κορυφή του όρους Βοΐου χαμηλότερη από την πρώτη «Παλιοκριμίνι» κατά τρία μέτρα. Πρόκειται για κώνο στην επάνω κατάληξη του βουνού, που ξεκινάει βόρια από τα Μικρά και Μεγάλα Όντρια, και καταλήγει στο διάσελο του αυχένα του Πενταλόφου, που χωρίζει τον Τάλιαρο από το κυρίως Βοΐο. Δεσπόζει επιβλητικά στα σύνορα της Δυτικής Μακεδονίας με την Ήπειρο, έχει πανοραμική θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα και λόγω αυτού του πλεονεκτήματος η παρουσία του ανθρώπου στην κορφή είναι πανάρχαια. Η πρόσβαση της κορυφής μπορεί να γίνει από συγκεκριμένα περάσματα με πιο ήπιο αυτό της Βορειανατολικής πλευράς και αρκετά δύσκολα πριν μπουν οι δυο σκάλες από την Νότια πλευρά. Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία ήταν χτισμένο άγνωστο από πότε στην κορυφή. Καταστράφηκε από Ιταλική οβίδα το 1941 και ξανακτίστηκε το 1955 από κατοίκους του Πενταλόφου και του Βυθού. Τα παλιά ίχνη οχυρωματικών έργων βεβαιώνουν στρατηγική σημασία της κορυφής τόσο κατά την αντίσταση στην γερμανική κατοχή, όσο και στην συνέχεια στον εμφύλιο, όπου δόθηκαν από τις πιο φονικές μάχες για τον έλεγχο της κορυφής.
Περισσότερα για το Βόιο.

http://www.monopatia-pindos.gr/
http://www.monopatia-pindos.gr/index.ph ... 22&lang=el

Η πρόσβαση στην κορυφή γίνετε είτε από την Νότια κόψη όπου βρίσκονται δύο σιδερένιες σκάλες γαντζωμένες σε βράχο (8α), που πρέπει να ανέβουμε, είτε από την Νοτιοανατολική πλαγιά 700 μέτρα μετά τα «Πατώματα» (9α), είτε από την Βόρεια ράχη (7) που είναι πιο ήπια, αφού κινηθούμε κυκλικά γύρο από την κορυφή σχεδόν ισοϋψή στα 1550 Μ, από μονοπάτι που αποτελεί τμήμα του μονοπατιού Ε/6 (Πεντάλοφος - Παλιοκριμίνι - Νέα Κοτύλη), προσεγγίζουμε τον αυχένα της Βόρειας ράχης και από εκεί παίρνουμε την ράχη με Νότια κατεύθυνση και βγαίνουμε στη κορυφή.
Η περιγραφή που ακολουθεί είναι κυκλική διαδρομή από Νότο προς Βορά και δίνη την δυνατότητα επιλογής να κινηθεί η ομάδα, ανάλογα τής σύνθεσης τής ή των συνθηκών που επικρατούν.

Περιγραφή διαδρομής.
Η αφετηρία (10) και η επιστροφή μας είναι χαρακτηριστικός αυχένας έξι χιλιόμετρα μετά τον Πεντάλοφο σε υψόμετρο 1350Μ, όπου υπάρχει άνοιγμα με θέση στάθμευσης, κιόσκι, και πινακίδα με χάρτη προσανατολισμού τής περιοχής.
Το μονοπάτι ξεκινάει δεξιά μας, σε ράχη με Βορειοδυτική ΒΔ κατεύθυνση στην αρχή, κινείτε ήπια μέσα σε δάσος με μαυρόπευκα και στην συνέχεια φτάνει σε ξέφωτο αριστερά με θαυμάσια θέα. Μπροστά μας ψηλά έχουμε τους επιβλητικούς βράχους «Οι Μαρμαρωμένοι» (10α). Ήμαστε σε υψόμετρο 1420Μ, 1100 μέτρα 15 λεπτά περίπου από την αφετηρία μας.
Από το σημείο αυτό (10α) έχουμε δυο επιλογές για να συνεχίσουμε έως τις σκάλες, και στις δυο περιπτώσεις ο χρόνος και η απόσταση είναι περίπου ίδια.
Η πρώτη είναι να συνεχίσουμε το μονοπάτι που ξαναμπαίνει στο δάσος στην αρχή ομαλά και στην συνέχεια πιο έντονα σε αραιό δάσος όπου κυριαρχούν τα σχιστολιθικά πετρώματα που διαμορφώνουν και το εντυπωσιακό ανάγλυφο της περιοχής, ώσπου σε υψόμετρο 1560Μ, βγαίνουμε σε ξέφωτο κάτω από την επιβλητική κορυφή του Προφήτη Ηλία «Ζουπανίου» στη θέση «Πατώματα», (9) και από εκεί ανηφορίζουμε έντονα για τις σκάλες (8α) οι οποίες είναι πλέων ορατές ψηλά στον κώνο της κορυφής σε υψόμετρο 1780Μ.
Η δεύτερη, (συνιστάτε), ακολουθούμε αριστερά παρακλάδι της διαδρομής στην αρχή έντονα ανεβαίνουμε στο χείλος του γκρεμού των «Μαρμαρωμένων» (10β), και στη συνέχεια κινούμαστε από γιδόστρατο στην Νοτιοανατολική ΝΑ ράχη της κορυφής ως της σκάλες (8α)
Φτάνοντας στις σκάλες ήμαστε σε υψόμετρο 1780Μ αφού καλύψαμε +430Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 2,55Χμ., σε χρόνο 1 ώρας και 45 λεπτών από την αρχή της διαδρομής.
Συνεχίζουμε, ανεβαίνουμε με προσοχή τον πρώτο βράχινο τοίχο από σκάλα, (Οκτώ μέτρα ύψους περίπου, με είκοσι πέντε σκαλοπάτια), καταλήγουμε σε μικρό «Μπαλκόνι», ανεβαίνουμε για λίγο απότομα στην πλαγιά και καταλήγουμε σε στενό λαιμό σαράντα μέτρων περίπου, που αν και δείχνει ότι ήμαστε εκτεθειμένη είναι αρκετά φαρδύς και ασφαλής όταν δεν έχει χιόνι, τον περνάμε και καταλήγουμε στον τελικό βράχινο τοίχο που δημιουργεί το «μπαλκόνι» της κορυφής, περνάμε τον τοίχο από την δεύτερη μεταλλική σκάλα,(Περίπου τρία μέτρα ύψους ), με δέκα σκαλοπάτια και καταλήγουμε σε μικρό πλάτωμα που είναι κτισμένο το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία (8) σε υψόμετρο 1803Μ.
Προσοχή:
Α) Φροντίζουμε εάν είμαστε μεγάλη ομάδα να μην συνωστιζόμαστε στο μπαλκόνι μετά την πρώτη σκάλα αλλά να προχωράμε λίγα μέτρα ψηλότερα στην πλαγιά.
Β)Το παραπάνω τμήμα διαδρομής είτε σαν ανάβαση, είτε σαν κατάβαση είναι σχετικά ασφαλές με την δέουσα προσοχή σε καλές καιρικές συνθήκες. Με σχετική υγρασία και ειδικά χιόνι πρέπει να γίνετε από έμπειρους ορειβάτες και με την χρήση υλικών ασφαλείας, και προτιμότερο σαν ανάβαση.
Φτάνοντας στην κορυφή ήμαστε σε υψόμετρο 1803Μ, αφού καλύψαμε +453 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διανύσανε απόσταση 2,6 Χμ σε χρόνο 2 ώρων περίπου από την αρχή της διαδρομής.
Από την κορυφή βλέπουμε: Βορειοανατολικά στα πόδια μας, η Μαύρη Ράχη, το Καραούλι Βυθού, η λίμνη του φράγματος Πραμόριτσα. Στο βάθος ο Μπούρινος και το Σινιατσικό. Βόρια Παλιοκριμίνι και Γούπατα. Βορειοδυτικά οι Αρένες και τα χωριά Πευκόφυτο και Χρυσή. Δυτικά χαμηλά το Επταχώρι. στο βάθος Κάμενικ και Γκόλιο. Νοτιοδυτικά. Μπροστά ο Τάλιαρος. στο κέντρο Σκούρτζα και Κίρκουρη. Πίσω από Αριστερά. Βασίλιτσα, Γομάρα, Σμόλικας, Τραπεζίτσα και Αστράκα.
Για την επιστροφή έχουμε τρεις επιλογές.
Α) Από την διαδρομή που ανεβήκαμε.
Β) Από μονοπάτι της Νοτιοανατολικής πλαγιάς της κορυφής. Από την κορυφή κατεβαίνουμε 100 μέτρα περίπου (7α), στρίβουμε κατηφορίζοντας αριστερά, συναντάμε το πρώτο κολωνάκι με κίτρινο χρώμα που μας βάζει στο μονοπάτι, συνεχίζουμε τραβερσάροντας για 20 λεπτά περίπου και καταλήγουμε στο μονοπάτι που ενώνει τα «Πατώματα» με το διάσελο του «Παλιού Φυλάκιου» (9α). Συνεχίζουμε δεξιά με Νότια Ν κατεύθυνση φτάνουμε στα «Πατώματα» και συνεχίζουμε από την διαδρομή που ανεβήκαμε.
Απόσταση 2,8 Χμ σε χρόνο 1 με 1,5 ώρες περίπου.
Γ) (Τμήμα του μονοπατιού Πεντάλοφος –Ζουπάνι -Παλικριμίνι- Νέα Κοτύλη) .από την Βόρια ράχη της κορυφής (Συνιστάτε). Κατηφορίζουμε με Βόρια κατεύθυνση στο χείλος της ορθοπλαγιάς, στην αρχή σε γυμνό και στην συνέχεια σε δάσος οξιάς, ανάμεσα από παλιά ίχνη οχυρωματικών έργων, βγαίνουμε από το δάσος και συνεχίζουμε στο χείλος της ορθοπλαγιάς. Το τοπίο είναι καταπληκτικό. Το ανάγλυφο, (Στην ουσία μια συνεχή ορθοπλαγιά με «ζωνάρια» ύψους δεκάδων μέτρων και μήκους δέκα χιλιομέτρων περίπου.), ίσος είναι από τα πιο όμορφα των ελληνικών βουνών. (Βλέπουμε από τα Δυτικά προς τα Βόρια τον Σμόλικα, τις Αρένες ,τα χωριά Χρυσή και Πευκόφυτο, τον Γράμο. Στα πόδια το Επταχώρι και ο Σαραντάπορος), ώσπου καταλήγουμε σε αυχένα (7) έχοντας δεξιά μας δασικό δρόμο.
Ήμαστε σε υψόμετρο 1540Μ αφού καλύψαμε -263Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 1,6Χμ., σε χρόνο 20 λεπτών από την κορυφή.
Συνεχίζουμε στον δρόμο δεξιά μέσα σε δάσος με κατεύθυνση Νοτιοανατολική για 1700 μέτρα σε 20 λεπτά, ώσπου φτάνουμε σε αυχένα τής Ανατολικής ράχης της κορυφής σε υψόμετρο 1580Μ στην θέση «Παλιό Φυλάκιο» (6) τής περιοχής «Μαυριάχα».
Ο αυχένας βρίσκετε πάνω από εντυπωσιακούς γκρεμούς, και έχει πανοραμική θέα, Ανατολικά και Νότια, στα πόδια μας βρίσκετε εντυπωσιακή κατάφυτη χαράδρα με το αιωνόβιο καστανόδασος της «Σιουποτίστας» όπου στο τέλος τής διακρίνουμε την τεχνίτη λίμνη του φράγματος του «Πραμόριτσα». Στο σημείο αυτό και αριστερά μας συνεχίζει με κατεύθυνση Ανατολική Νοτιοανατολικη ΝΝΑ ακολουθώντας την κόψη, το μονοπάτι που περνάει από τους καταρράκτες του URL«Σκοτωμένου Νερού» και τελειώνει στο χωριό Βυθός.
Εμείς συνεχίζουμε δεξιά μας με κατεύθυνση Νοτιοδυτική ΝΔ, τραβερσάροντας την Νοτιοανατολική πλευρά της κορυφής, από φαρδύ μονοπάτι ομαλά, και σε 400 μέτρα περίπου συναντάμε το μονοπάτι που κατεβαίνει από την κορυφή ((9α). Συνεχίζουμε σε δάσος από καλογραμμένο μονοπάτι, βγαίνουμε σε ξέφωτο με φτέρες και κέδρα και συναντάμε το μονοπάτι που ανεβαίνει στην κορυφή από τις σκάλες.
Ήμαστε στην θέση «Πατώματα» (9) σε υψόμετρο 1560Μ αφού καλύψαμε +-20Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 2,9Χμ., περίπου σε χρόνο 40 λεπτών από τον αυχένα στην θέση (7).
Συνεχίζουμε από γυμνή πλαγιά με σχιστόλιθους περνάμε ρεματιά μπαίνουμε σε δάσος και καταλήγουμε στην ράχη κάτω από τους «Μαρμαρωμένους» συνεχίζοντας στο γνωστό μονοπάτι που θα μας πάει στην αφετηρία μας (10), αφού διανύσαμε 1800 μέτρα σε 30 λεπτά από τα «Πατώματα».
Φτάνοντας στην αφετηρία μας καλύψαμε -453Μ υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε 6,5Χμ περίπου σε 1ωρα και 30 λεπτά.

1 Χάρτης διαδρομής Πεντάλοφος Πρ. Ηλίας Ζουπανίου.
2 Το Πρ Ηλίας «Ζούπανι» από την ράχη στα 1420Μ.
3 Οι «Μαρμαρωμένοι».
4 Πάνω από τους «Μαρμαρωμένους». Πίσω τα «Πατώματα» και στο βάθος το «Παλιό Φυλάκιο».
5 Ανεβαίνοντας την Νότια ράχη. Πίσω ο Σμόλικας.
Συνημμένα
1 Χάρτης διαδρομής   Πρ. Ηλίας Ζουπανίου..JPG
2 Το Πρ Ηλίας «Ζούπανι»..JPG
3 Οι «Μαρμαρωμένοι».JPG
4 Πάνω από τους «Μαρμαρωμένους». .JPG
5 Ανεβαίνοντας την Νότια ράχη. .JPG
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Μήτρου Τάκης την Τρί 04 Δεκ 2012, 22:46, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Βόιο. Πεντάλοφος - Προφήτης Ηλίας «Ζουπανίου» 1803Μ.

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τρί 04 Δεκ 2012, 20:08

6 Ανεβαίνοντας την Νότια ράχη.
7 Λίγο πριν τις «Σκάλες». Πανόραμα. Μπροστά ο Τάλιαρος. Στο κέντρο Σκούρτζα και Κίρκουρη. Πίσω από Αριστερά. Βασίλιτσα, Γομάρα, Σμόλικας, Τραπεζίτσα, Αστράκα.
8 Πάνω από τα «Πατώματα».
9 Η πρώτη σκάλα.
10 Το «Πατάρι». Ο Γιάννης η Βασιλική και ο Θωμάς.
Συνημμένα
6 Ανεβαίνοντας την Νότια ράχη..JPG
7 Λίγο πριν τις «Σκάλες». Πανόραμα. .JPG
8 Πάνω από τα «Πατώματα» .JPG
9 Η πρώτη σκάλα. .JPG
10 Το «Πατάρι». .JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Βόιο. Πεντάλοφος - Προφήτης Ηλίας «Ζουπανίου» 1803Μ.

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τρί 04 Δεκ 2012, 20:10

11 Στην ράχη πριν τον «Πρ Ηλία»
12 Ο Πρ Ηλίας «Ζουπανίου». Η Αλίτσια, στο Τάλαντο.
13 Ξεκούραση στην κορυφή. Στο βάθος ο Σμόλικας.
14 Πινακίδα με ιστορικά στοιχεία της κορυφής.
15 Από την κορυφή. Ανατολικά Μαύρη Ράχη, Καραούλι Βυθού, η λίμνη του φράγματος Πραμόριτσα.
Συνημμένα
11 Στην ράχη πριν τον «Πρ Ηλία» .JPG
12 Ο Πρ Ηλίας «Ζουπανίου». .JPG
13 Πινακίδα με ιστορικά στοιχεία της κορυφής.  .JPG
14 Ξεκούραση στην κορυφή. .JPG
15 Από την κορυφή. Ανατολικά Μαύρη Ράχη.JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Βόιο. Πεντάλοφος - Προφήτης Ηλίας «Ζουπανίου» 1803Μ.

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τρί 04 Δεκ 2012, 20:12

16 Από την κορυφή. Βόρια Παλιοκριμίνι και Γούπατα. Στο βάθος οι Αρένες.
17 Από την κορυφή. Χαμηλά το Επταχώρι. Στο βάθος Κάμενικ και Γκόλιο.
18 Κατεβαίνοντας από την Βόρεια ράχη.
19 Η ιδιοκτήτρια του βουνού έχει γράψει τα παιδιά της στο σχολείο του Βυθού.
20 Κατεβαίνοντας μετά τα «Πατώματα».
Συνημμένα
16 Από την κορυφή. .JPG
17 Από την κορυφή. Χαμηλά το Επταχώρ.JPG
18Κατεβαίνοντας από την Βόρεια ράχη.JPG
19 Η ιδιοκτήτρια του βουνού .JPG
20 Κατεβαίνοντας μετά τα «Πατώματα».JPG

Απάντηση

Επιστροφή στο “Βόιο”