Σελίδα 1 από 1

Καταρράκτες Δρυμώνας - Ξηρό όρος

Δημοσιεύτηκε: Τρί 10 Σεπ 2013, 11:43
από pankan
Το ΠΣΚ που μας πέρασε η σύζυγος με έπεισε να πάμε για μπανάκι στις Ροβιές στη Βόρεια Εύβοια. Το Σάββατο το πρωί όμως, λίγο η συννεφιά λίγο η αλμύρα, αποφασίσαμε να μη πάμε για μπάνιο αλλά να δούμε κανένα άλλο αξιοθέατο της περιοχής. Ρωτήσαμε και μας είπαν για τους καταρράκτες της Δρυμώνας. Και το αποφασίσαμε. Για να παμε στη Δρυμώνα πήραμε το δρόμο για το μοναστήρι του Όσιου Δαυίδ και αφού περάσαμε το μοναστήρι και το χωριό της Δρυμώνας φτάσαμε στους καταρράκτες. Ο χώρος είναι διαμορφωμένος για αναψυχή και διασχίζεται από ένα σύντομο μονοπάτι που ξεκινάει από την άσφαλτο λίγο πάνω από παιδική χαρά και χώρο αναψυχής και ξανακαταλήγει λίγο πιο πάνω στην άσφαλτο δίπλα σε αναψυκτήριο και το κτίριο του Δασαρχείου. Το μονοπάτι είναι με καγκελάκια, γεφυράκια, παγκάκια και άλλες ξύλινες κατασκευές που πρέπει να στοίχισαν πανάκριβα αλλά τώρα πια είναι μισοσάπιες και κάποιες και επικίνδυνες. Ο χώρος πάντως παραμένει ωραίος αν και οι καταρράκτες δεν υπήρχαν στις αρχές Σεπτέμβρη που πήγαμε εμείς. Μόνο δύο λιμνούλες και ένα ρυάκι που τις τροφοδοτούσε.Αυτά για τους καταρράκτες.

Όταν ξαναβγήκαμε στην άσφαλτο κοντά στο κτίριο του Δασαρχείου είδαμε στην άλλη μεριά του δρόμου ξεκίνημα μονοπατιού με σκαλάκια και μια ταμπέλα που έλεγε ότι το μονοπάτι οδηγούσε στο «Ξηρό όρος». Ούτε ήξερα ότι υπήρχε τέτοιο βουνο. Δεν θέλαμε και πολύ να το αποφασίσουμε. Είχα και το gps στο αμάξι για να καταγράψω τη διαδρομή. Το μονοπάτι ξεκινάει από τα 650 μ. περίπου και κινείται μέσα σε όμορφο ελατόδασος. Στην αρχή είναι κι αυτό διαμορφωμένο με ξύλινα κάγκελα, γεφυράκια, κλπ. Είναι όπως καταλαβαίνετε σαφέστατο και καλά σηματοδοτημένο. Μετά από 15’ περίπου φτάνουμε σε χωματόδρομο και τον ακολουθούμε προς τα αριστερά για 250 μ. περίπου. Ξαναπαίρνουμε το μονοπάτι προς τα δεξιά και σε 5’ περίπου φτάσαμε σε πλάτωμα με διαμορφωμένο χώρο αναψυχής, με κούνιες και τραπέζια, δίπλα σε δρόμο. Το μονοπάτι δεν ακολουθεί το δρόμο αλλά στρίβει δεξιά και συνεχίζει να κινείται ανηφορικά μέσα στο όμορφο ελατόδασος. Σε 45’ περίπου βγήκαμε στη γυμνή κορυφογραμμή και την ακολουθήσαμε (για πολύ λίγο) μέχρι την κορυφή (990μ.) με το κολωνάκι και την όμορφη θέα από τον Ευβοϊκό μέχρι το Αιγαίο και από το Καντήλι και τη Δίρφη μέχρι το Πήλιο και τον Άθω. Δεν κάναμε πάνω από 1:15’ πολύ τεμπέλικης και πολύ όμορφης διαδρομής για να φτάσουμε στη κορυφή.

Γυρνώντας σπίτι βρήκα στο ίντερνετ μια περιγραφή της ανάβασης που λέει ότι η διαδρομή ακολουθεί για αρκετή ώρα ένα δασικό δρόμο που χρησιμοποιείται από υλοτόμους. Εμείς τέτοιο δρόμο δεν βρήκαμε και η πολύ καλά σηματοδοτημένη διαδρομή που ακολουθήσαμε, κινείται στο μεγαλύτερο μέρος της σε όμορφο μονοπάτι μέσα στο ελατόδασος.

Re: Καταρράκτες Δρυμώνας - Ξηρό όρος

Δημοσιεύτηκε: Τρί 10 Σεπ 2013, 12:52
από yannisdelta
Την Εύη δεν την παίρνεις μαζί ;;;;
Αυτή η διαδρομή είναι ότι πρέπει !!!

Re: Καταρράκτες Δρυμώνας - Ξηρό όρος

Δημοσιεύτηκε: Τρί 10 Σεπ 2013, 13:20
από pankan
Πράγματι είναι μια διαδρομή κατάλληλη για μικρά παιδιά (5-6+).
Είναι μικρή απόσταση, έχει τις κούνιες κάθε τόσο, έχει τους καταρράκτες, είναι και η θάλασσα από κάτω. Ότι πρέπει.
Η Εύη πάντως έλειπε σε μια φίλη της στην Ικαρία. Μεγάλωσε, κοντεύει 7 πιά. Ακόμη με το μπαμπά και τη μαμά θα γυρνάει;

Re: Καταρράκτες Δρυμώνας - Ξηρό όρος

Δημοσιεύτηκε: Τρί 10 Σεπ 2013, 15:21
από nektaman
όμορφη η διαδρομή παναγιώτη, 350 μ υψομετρική είναι μια χαρά για παιδιά σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα που είδα....

Re: Καταρράκτες Δρυμώνας - Ξηρό όρος

Δημοσιεύτηκε: Τρί 10 Σεπ 2013, 17:48
από kyro
Τι ωραία διαδρομή. Μπράβο παιδιά. Κάνω τα τελευταία χρόνια διακοπές στην Αγία Αννα (στο κάμπινγκ) οπότε είμαι κοντά εκεί και πάω τακτικά στους καταρράκτες. Έχω δει την ταμπέλα για την κορυφή αλλά όλο κάτι τυχαίνει και έχει παραμείνει η εκκρεμότητα. Τη μία είμαι με πολίτες, την άλλη δεν έχουμε χρόνο, ο καιρός, το χρηματιστήριο. Τώρα που είδα και τις φωτό, ε, θα μπει στο πλάνο της επόμενης επίσκεψης.
Νομίζω ότι είναι ο Δρυμώνας και όχι η. Φέτος τον Ιούλιο (τέλη) είχε πολύ λίγο νερό ο καταρράκτης. Ας βάλω φωτογραφία από παλαιό Μάρτη που ήταν φουλ.

Re: Καταρράκτες Δρυμώνας - Ξηρό όρος

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 12 Σεπ 2013, 19:41
από pankan
Πράγματι υπάρχει μπέρδεμα στις αναφορές για "την" ή "τον" Δρυμώνα.
Στις ταμπέλες τού χωριού όμως υπάρχει το όνομα (η) Δρυμώνα.
Επίσης σαφέστατα αναφέρεται και ως "η Δρυμώνα" και στην ιστοσελίδα του Δήμου στον οποίο ανήκει.
Ανεξάρτητα λοιπόν από την όποια ετυμολογία, το σωστό είναι "η Δρυμώνα" γιατί έτσι το λένε το χωριό οι άνθρωποι που το κατοικούν.

Re: Καταρράκτες Δρυμώνας - Ξηρό όρος

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 12 Σεπ 2013, 22:50
από kyro
pankan έγραψε:...γιατί έτσι το λένε το χωριό οι άνθρωποι που το κατοικούν.
Σωστός.