Ποιοί είμαστε, Τι επιδιώκουμε, Οδηγίες συμμετοχής

Ό,τι σημαντικό έχουμε να σας πούμε
Κλειδωμένο
Άβαταρ μέλους
niki_kar
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 696
Εγγραφή: Πέμ 07 Ιαν 2010, 08:50
Τοποθεσία: Έδεσσα
Επικοινωνία:

Ποιοί είμαστε, Τι επιδιώκουμε, Οδηγίες συμμετοχής

Δημοσίευση από niki_kar » Τετ 31 Οκτ 2012, 00:06

Οδηγίες για μια καλή συμβίωση

Tο HellasPath-Forum προέρχεται από το http://www.hellaspath.gr και είναι μια εθελοντική μη κερδοσκοπική διαδικτυακή κοινότητα με αντικείμενο την ορειβασία.

Σκοπός της κοινότητας αυτής είναι μέσα από την ανταλλαγή απόψεων, ιδεών, προτάσεων κι εμπειριών, να βοηθήσει στην ευρύτερη διάδοση και ανάπτυξη των αθλημάτων του βουνού και να φέρει περισσότερο κόσμο στα βουνά μας.

Όσοι συμμετέχουμε στο HellasPath-Forum μοιραζόμαστε τον στόχο του http://www.hellaspath.gr, που είναι η ελεύθερη διάδοση των πληροφοριών για τα βουνά, εκτιμώντας ότι έτσι βοηθάμε στην ανάπτυξη της ορειβασίας.

Το HellasPath-Forum είναι το μέσο, για να έρθουμε σε επαφή με ορειβάτες από όλη την Ελλάδα, και μέσα από σοβαρές συζητήσεις αλλά και χαλαρή κουβέντα να σφίξουμε παλιές και να φτιάξουμε καινούργιες γνωριμίες.

Πριν αποφασίσετε να συμμετέχετε κι εσείς στην κοινότητα αυτή, διαβάστε προσεκτικά τις παρακάτω οδηγίες και σιγουρευτείτε ότι συμφωνείτε με αυτές.


Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά

• Το HellasPath-Forum μοιράζεται τις αρχές του http://www.hellaspath.gr από το οποίο προέρχεται. Βασικός στόχος μας είναι η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης βάσης δεδομένων με πληροφορίες για τα βουνά μας, και η ευρύτερη δυνατή διάδοση αυτών των πληροφοριών. Πιστεύουμε ότι η ευρεία διάδοση των πληροφοριών θα βοηθήσει την ευκολότερη πρόσβαση σε αυτές για όλους όσοι πάνε ή θέλουν να πάνε στα βουνά. Βασική αρχή μας, λοιπόν, είναι ότι τα δεδομένα που δημοσιεύονται είναι ελεύθερα διαθέσιμα στον καθένα. Είτε τα θέλει για προσανατολισμό στο βουνό, είτε τα θέλει για να τα βάλει σε ένα χάρτη, είτε τα θέλει για να τα αναδημοσιεύσει (σε περίπτωση αναδημοσίευσης θα πρέπει να ισχύει η αρχή της αμοιβαιότητας και της αναφοράς της προέλευσης). Η ελεύθερη διάθεση των δεδομένων ξεκινάει από τη στιγμή της καταχώρισης και δεν μπορεί να ανακληθεί ακόμη και με το σβήσιμο ή τη διόρθωση κάποιας καταχώρισης. Από την ελεύθερη χρήση των δεδομένων εξαιρούνται οι φωτογραφίες για τις οποίες χρειάζεται η άδεια των δημιουργών τους για αναδημοσίευση.
• Κάθε μέλος του HellasPath-Forum δικαιούται μόνο ένα λογαριασμό στο φόρουμ. Ο κάθε λογαριασμός θα πρέπει να είναι συνδεδεμένος με μία διεύθυνση email γνωστή στους διαχειριστές. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιο μέλος καλυμμένο από την ανωνυμία του φόρουμ έχει δημιουργήσει περισσότερους από έναν λογαριασμούς, τότε θα διαγράφονται όλοι αυτοί οι λογαριασμοί.
• Οι διαχειριστές-συντονιστές του HellasPath-Forum, για την καλύτερη λειτουργία του φόρουμ, έχουν το δικαίωμα να μετακινήσουν, να τροποποιήσουν, ή ακόμη και να διαγράψουν δημοσιεύσεις/συζητήσεις. Οποιαδήποτε μεταβολή θα γίνεται πάντα σε συνεννόηση με αυτόν που έκανε τη δημοσίευση.


Ας συνεχίσουμε με κάποιες οδηγίες γραφής των κειμένων μας

• Δεν γράφουμε κείμενα με κεφαλαία. Τα κεφαλαία είναι δυσανάγνωστα και στο διαδίκτυο θεωρούνται και αγενή. Είναι σαν να φωνάζουμε.
• Δεν γράφουμε σε greeklish. Δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα. Είναι δυσανάγνωστα και καθιστούν αδύνατη τη διαδικτυακή αναζήτηση.
• Δημοσιεύουμε το κείμενό μας στη σωστή κατηγορία. Αν ένα μήνυμα είναι σε λάθος κατηγορία θα μεταφέρεται από τους διαχειριστές-συντονιστές. Αν πιστεύετε ότι πρέπει να δημιουργηθεί νέα κατηγορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους διαχειριστές.
• Ο τίτλος του μηνύματος πρέπει να είναι λιτός και κατατοπιστικός για το περιεχόμενο. Για παράδειγμα, ο τίτλος «Όλυμπος» για τη περιγραφή μιας ανάβασης της ράχης Μπαρμπαλά δεν είναι και πολύ κατατοπιστικός για κάποιον που τον βλέπει μέσα στην ενότητα «Όλυμπος» μαζί με καμμιά δεκαριά ακόμη διαδρομές στο ίδιο βουνό. Φανταστείτε να βάζαν όλοι τίτλο “Όλυμπος”.
• Το περιεχόμενο του μηνύματος θα πρέπει να είναι περιεκτικό χωρίς περιττά πλατιάσματα. Ας μην ξεχνάμε ότι με τα μηνύματά μας δημιουργούμε μια βιβλιοθήκη πληροφοριών για τα βουνά και την ορειβασία. Στις περιγραφές αναβάσεων πέρα από τα στοιχεία που κάνουν μια συγκεκριμένη ανάβαση μοναδική (ποιοί συμμετείχαν, πότε έγινε, συνθήκες ανάβασης) δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και κάποια απαραίτητα πληροφοριακά στοιχεία για το βουνό που ανεβήκαμε (σημεία αρχής-τέλους διαδρομής, υψόμετρα, πηγές, καταφύγια, χωριά, χρόνοι, κλπ). Πολύ σημαντικό είναι να επισυνάψουμε τα αρχεία gps και χαρακτηριστικές φωτογραφίες αν υπάρχουν. Επιτρέπονται φυσικά και οι περιγραφές μιας διαδρομής που δεν αναφέρονται σε μια συγκεκριμένη ανάβαση.
• Ελέγξτε το μήνυμα σας, αφού το ανεβάσετε για παραλείψεις που τυχόν αλλοιώνουν το νόημα του. Μην γράφετε συμπληρωματικά μηνύματα για να αλλάξετε κάποια λεπτομέρεια, καθώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή "Διόρθωση" για να διορθώσετε το μήνυμά σας. Αποφεύγουμε να τροποποιήσουμε ένα θέμα το οποίο έχει ήδη απαντηθεί. Οι απαντήσεις δεν θα έχουν πια νόημα. Μπορούμε να κάνουμε διευκρινήσεις προσθέτοντας μια απάντηση.
• Όταν απαντάμε σε ένα μήνυμα δεν είναι ανάγκη να κάνουμε παράθεση σε ολόκληρο το μήνυμα, παρά μόνο στο σημείο στο οποίο αναφερόμαστε. Σε περίπτωση που αναφερόμαστε σε ολόκληρο το προηγουμενο μήνυμα δεν κάνουμε παράθεση.
• Οι απαντήσεις θα πρέπει να είναι πάντα εντός θέματος. Αν θέλουμε με την ευκαιρία να ρωτήσουμε κάτι άσχετο, μπορούμε να ανοίξουμε νέο θέμα ή να στείλουμε προσωπικό μήνυμα. Για παράδειγμα δεν μπορούμε σε συζήτηση για τη κόψη Μπαρμπαλά να δημοσιεύσουμε απάντηση «Έλα ρε. Πάμε την άλλη εβδομάδα Βαρδούσια;». Μπορούμε να στείλουμε πμ ή να ανοίξουμε νέο θέμα στην κατηγορία «Μαζευόμαστε και πάμε». Κι αν θέλουμε να κάνουμε χαλαρή συζήτηση άσχετη με το θέμα, υπάρχουν ήδη ανοιγμένα θέματα για αυτό το σκοπό, υπάρχει και το chatbox.
• Δεν δημοσιεύουμε νέα θέματα ή απαντησεις με μόνο περιεχόμενο ένα λίνκ σε άλλη ιστοσελίδα. Οι δημοσιεύσεις μας πρέπει να είναι αναπτυγμένες και αν προέρχονται από άλλη πηγή, θα πρέπει να επιτρέπεται η αναδημοσίευση και η πηγή να αναφέρεται οπωσδήποτε.
• Απαγορεύεται οποιοδήποτε μήνυμα σχετικά με παράνομο λογισμικό ή μεθόδους εξουδετέρωσης της προστασίας λογισμικού (Crack, Serial, Key Generator) καθώς και συνδέσμους (links) για ιστοσελίδες με τέτοιο περιεχόμενο.


Και ας τελειώσουμε με κάποιους κανόνες δεοντολογίας που θα έπρεπε να είναι αυτονόητοι, αλλά που δεν είναι πάντα έτσι.

• Σκοπός όσων συμμετέχουμε σε αυτήν την κοινότητα θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ευχάριστου κλίματος που θα μας κάνει να ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα και να περνάμε ευχάριστα, συζητώντας γύρω από το κοινό μας ενδιαφέρον και αγάπη για το βουνό. Πρέπει λοιπόν να αποφεύγουμε οτιδήποτε θα μπορούσε να δημιουργήσει ένταση μεταξύ μας αλλά και με τρίτους εκτός του φόρουμ.
• Απαγορεύονται δια ροπάλου οι δημοσιεύσεις που έχουν ρατσιστικό περιεχόμενο ή κάνουν φυλετικά υπονοούμενα ή και καλαμπούρια ακόμη.
• Δεν είναι αποδεκτές δημοσιεύσεις που αντί άλλων επιχειρημάτων για το θέμα που πραγματεύονται, επιτίθενται στην κοινωνική, πολιτική, θρησκευτική, σωματική, κατάσταση ή θέση του συνομιλητή μας, ή άλλου τρίτου προσώπου (πχ «Εσύ δεν πρέπει να μιλάς για τον Όλυμπο γιατί ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και άρα είσαι εξ ορισμού κακός και δεν πρέπει να ακούμε αυτά που λες», ή «Του Πόλντο δεν του αρέσει η σχολή ορειβασίας του ΕΟΣ Κολοπετινίτσας γιατί είναι χοντρός»).
• Οι πολιτικές αναφορές δεν απαγορεύονται αλλά θα πρέπει να αποφεύγονται οι έντονες αντιπαραθέσεις, οι προσωπικές επιθέσεις και οι ευθείες προβολές πολιτικών ή κομμάτων. Πχ «Ψηφίστε Μαυρογιαλούρο» ή …«Ψηφίστε με» (ναι, το έχουμε δει κι αυτό). Οι πολιτικές αναφορές πολύ εύκολα μπορεί να εκτραπούν με δυσάρεστα αποτελέσματα για τις σχέσεις μας, και θα ελέγχονται από τους διαχειριστές-συντονιστές. Θυμίζουμε πάντως σε όποιον επιθυμεί να ξεκινήσει μια πολιτική συζήτηση ότι το HellasPath-Forum είναι ένα ορειβατικό φόρουμ.
• Δεν είναι αποδεκτές δημοσιεύσεις με χυδαίο, πορνογραφικό, προσβλητικό ή υβριστικό περιεχόμενο, ακόμα και καλυμμένο, ακόμα κι αν διατυπώνεται με υπονοούμενα (πχ «ο διαχειριστής του τάδε site λέει μ****ς). Η επιθετικότητα, οι απειλές και οι προσωπικές επιθέσεις προς άλλα μέλη ή και προς τρίτους θα ελέγχονται από τους διαχειριστές-συντονιστές. Ας μην ξεχνάμε ότι η επιθετικότητα δημιουργεί εντάσεις και ότι τα γραπτά μένουν.
• Το HellasPath-Forum είναι ανοικτό σε όλους. Παρόλα αυτά θα θέλαμε να τονίσουμε ότι το αντικείμενό του είναι η ορειβασία. Οπότε θα ελέγχονται από τους διαχειριστές-συντονιστές τυχόν μέλη τα οποία εγγράφονται με προφανή και μόνο σκοπό τη διαφήμιση άλλων δραστηριοτήτων ξένων προς τη φιλοσοφία της ορειβασίας που είναι η ήπια προσέγγιση της φύσης (πχ κυνήγι, 4Χ4, εντούρο, κλπ).
• Δεν χρησιμοποιούμε το φόρουμ για εμπόριο ή για διαφήμιση. Επειδή κάποιες φορές, για την ενημέρωση των μελών, θα πρέπει να δημοσιευθεί κάποια εμπορική πληροφορία, παραμένει στην αποκλειστική ευχέρεια των διαχειριστών-συντονιστών να κρίνουν αν κάποια δημοσίευση δεν είναι ενημερωτική αλλά καθαρά διαφημιστική.
• Δώστε πολύ μεγάλη προσοχή σε τυχόν καταγγελίες σας. Αυτοί που κάνουν κάποια καταγγελία θα πρέπει να μπορούν να την τεκμηριώσουν και θα πρέπει να είναι πρόθυμοι να δώσουν τα πλήρη στοιχεία τους στους διαχειριστές-συντονιστές του φόρουμ.
• Σε περίπτωση που κάποιος για οποιοδήποτε λόγο αποφασίσει να μη συμμετέχει πια στις συζητήσεις μας, μπορεί να το κάνει σταματώντας πια να γράφει. Οι ανακοινώσεις αποχώρησης συνήθως δημιουργούν ένταση και ομφαλοσκόπηση, και δεν είναι αποδεκτές.
• Αν έχουμε κάποιο πρόβλημα με κάποιο μέλος ή με τους διαχειριστές ή με τους συντονιστές, μπορούμε να το συζητήσουμε μαζί τους κατ’ ιδίαν με πμ, αλλά όχι δημοσίως. Σκοπός του φόρουμ είναι να συζητάμε για τα βουνά και όχι για τις διαφορές μας.
• Δεν επιτρέπεται στο προφίλ μας (nickname, υπογραφή, avatar, κλπ) να βρίσκεται προσβλητικό υλικό. Νοείται ως τέτοιου είδους υλικό ακόμα και η αναφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η τροποποίηση κάποιου ονόματος άλλου μέλους ή τρίτου προσώπου ή αλλου φόρουμ, υπογραφής, προσωπικών τίτλων κλπ... Eίναι ευνόητο ότι δεν μπορούν να υπάρχουν οπουδήποτε στο προφίλ μας, όλα αυτά τα οποία πρέπει να αποφεύγουμε και στις δημοσιεύσεις μας.

Είτε είστε μέλος είτε όχι, θα πρέπει να δεχθείτε ότι αν αντλήσετε πληροφορίες από το HellasPath-Forum, αναγνωρίζετε ότι οι πλροφορίες αυτές δεν έχουν ελεγχθεί από τους διαχειριστές-συντονιστές, οι οποίοι δεν μπορούν να εγγυηθούν για την ακρίβειά τους.

Οι διαχειριστές-συντονιστές του HellasPath-Forum θα κάνουν κάθε προσπάθεια να λειτουργήσει το forum σύμφωνα με τα παραπάνω. Παρόλα αυτά, επειδή δεν είναι εύκολο να ελέγχονται όλες οι δημοσιεύσεις, τόσο οι συμμετέχοντες όσο και οι επισκέπτες θα πρέπει να δεχθούν πως ό,τι δημοσιεύεται, εκφράζει μόνο τον δημιουργό της δημοσίευσης και όχι την άποψη των διαχειριστών του HellasPath-Forum και δεν φέρουν καμία ευθύνη γι' αυτά ή για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτά σε άλλα μέλη της κοινότητας.

Αν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τους παραπάνω όρους χρήσης, επικοινωνήστε με τους διαχειριστές-συντονιστές του φόρουμ.

Σας καλωσορίζουμε και σας ευχόμαστε μια ευχάριστη διαμονή στην κοινότητα του HellasPath-Forum.

Κλειδωμένο

Επιστροφή στο “Νέα - Ανακοινώσεις”