Σελίδα 1 από 1

Εισαγωγή διαδρομής σε GPS Oregon 550

Δημοσιεύτηκε: Τρί 04 Ιουν 2013, 11:51
από Νικόλας
Γειά σας κι' από μένα.
Μόλις από χθές είμαι μέλος και θάθελα την βοήθειά σας.
Έχω, δανεικό, ένα Garmin Oregon 550, στο οποίο θα χρειαστεί να περάσω δύο διαδρομές.
Συγκεκριμμένα Σκαμνέλι- Βρυσοχώρι και την Σκαμνέλι - Κόνιτσα.
Μέχρι στιγμής δυστυχώς δεν έχω στη διάθεσή μου ούτε και το πρόγραμμα.
Ποιός μπορεί να με βοηθήσει στο να πετύχω αυτό που σας ανέφερα.
Ευχαριστώ προκαταβολικά
Νικόλας

Re: Εισαγωγή διαδρομής σε GPS

Δημοσιεύτηκε: Τρί 04 Ιουν 2013, 13:23
από pankan
Αντιγράφω από τις Οδηγίες χρήσης του Hellaspath:

...Τα δεδομένα (αρχεία) δεν μπορούν να φορτωθούν κατευθείαν από τη σελίδα μας στο GPS. Θα πρέπει πρώτα να τα κατεβάσετε (download) στον υπολογιστή σας και μετά να χρησιμοποιήσετε ένα κατάλληλο πρόγραμμα για να τα φορτώσετε στο GPS σας. Για να κατεβάσετε ένα αρχείο από τη σελίδα μας, πάτε σε αυτό (στο αρχείο) και το πατάτε με το ποντίκι (δεξί πλήκτρο). Επιλέγετε αποθήκευση προορισμού ως -> Ολα τα Αρχεία και σώζετε το αρχείο στο σκληρό σας δίσκο σε όποιο σημείο θέλετε. Για την μεταφορά των αρχείων αυτών από τον υπολογιστή σας στο GPS, πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο πρόγραμμα που να δίνει τη δυνατότητα επικοινωνίας του GPS με τον υπολογιστή.

Ένα από τα καλύτερα προγράμματα για τη μεταφορά δεδομένων από τον υπολογιστή στο GPS είναι το Ozi Explorer, χωρίς όμως να είναι και το μόνο.
Δύο άλλα πολύ καλά (και ελεύθερα χρέωσης) προγράμματα μεταφοράς δεδομένων από και προς το GPS είναι τα GPS Babel και G7toWin. Τι κάνουν αυτά; Μεταφέρουν δεδομένα από το GPS στον υπολογιστή και αντίστροφα. Υποστηρίζουν διάφορες μορφές αρχείων προγραμμάτων ψηφιακού χάρτη και φυσικά και του Ozi Explorer. Μετατρέπουν εύκολα δεδομένα από μία μορφή αρχείων σε άλλη. Το προγράμματα αυτά είναι απλά, μικρά και
δεν υποστηρίζουν γραφική παρουσίαση των δεδομένων ή εμφάνιση χάρτη.
Μόνο ανεβοκατέβασμα αρχείων.


Με λίγα λόγια δεν μπορείς να ανεβάσεις δεδομένα στο Oregon χωρίς κάποιο ενδιάμεσο πρόγραμμα.
Το καλύτερο για τη περίπτωσή σου είναι το Ozi Explorer αλλά πρέπει να το αγοράσεις. Νομίζω όμως ότι ακόμη και με τη δωρεάν-δοκιμαστική έκδοση θα μπορέσεις να ανεβάσεις δεδομένα. Δεν υπάρχει περιορισμός σε αυτό το σημείο.

Ένα άλλο θέμα που πρέπει να προσέξεις είναι ο αριθμός των trackpoints. Οι δύο διαδρομές που θέλεις να ανεβάσεις έχουν 1341 και 1142 trackpoints αντίστοιχα. Στα περισσότερα μηχανήματα της Garmin δεν μπορείς να φορτώσεις διαδρομές με περισσότερα απο 500 trackpoints. Νομίζω ότι στο Oregon 550 αυτό δεν ισχύει αλλά παρόλα αυτά θα πρέπει να το προσέξεις. Αν υπάρχει αυτός ο περιορισμός τότε το gps θα σταματήσει το ανέβασμα στο 500 σημεία και δεν θα φορτώσει ολόκληρη τη διαδρομή. Η λύση είναι είτε να σπάσεις τις διαδρομές στα τρία είτε να τις περάσεις από κάποιο φίλτρο που θα λιγοστέψει τα trackpoints. Και τα δύο γίνονται με το Ozi Explorer.

Μπορείς να δεις και αυτό το θέμα στο φόρουμ viewtopic.php?f=4&t=50

Ξεκίνα και όπου κολλήσεις ρώτα.

Re: Εισαγωγή διαδρομής σε GPS

Δημοσιεύτηκε: Τρί 04 Ιουν 2013, 14:33
από Νικόλας
Ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση! Είστε καταπληκτικοί!
Για την ακρίβεια δεν θα χρειαστώ ολόκληρες τις διαδρομές. Θα ξεκινήσω από Βρυσοχώρι και στην διασταύρωση ΚΑΤΣΑΝΟΣ στρίβω για ΚΟΝΙΤΣΑ. Οπότε θα χρειαστώ λιγότερα trackpoint ;
Καλό απόγεμα

Re: Εισαγωγή διαδρομής σε GPS

Δημοσιεύτηκε: Τρί 04 Ιουν 2013, 19:26
από pankan
Γενικά θα πρέπει να αφιερώσεις κάποιο χρόνο στην εκμάθηση κάποιων προγραμμάτων. Αυτών που λέμε πργράμματα ψηφιακού χάρτη.

Λες ότι δεν θα χρειαστείς ολόκληρες της διαδρομές.
Πρώτα απ' όλα δεν χάνεις τίποτα να τις φορτώσεις ολόκληρες. Έτσι κι αλλιώς δεν ξέρω κανέναν να χρησιμοπποιεί τη δυνατότητα που σου δίνουν τα gps για πλοήγηση κατά μήκος μιας διαδρομής. Όλος ο κόσμος φορτώνει τη διαδρομή και ελέγχει στην οθόνη τη θέση του σε σχέση με αυτή. Απλά πράγματα.

Αλλά ας πούμε ότι θες να μπεις στο κόπο να φτιάξεις μια νέα διαδρομή συνθέτωντας τμήματα δύο άλλων. Κι αυτό γίνεται με το Ozi Explorer (και άλλα προγράμματα). Το πόσα trackponts θα έχει θα το δεις στο τέλος. Στη περίπτωσή σου πιστεύω ότι θα είναι καμμιά χιλιάδα. Και πάλι ίσως υπάρχει η ανάγκη για μείωση των trackpoints. Πιστεύω όμως ότι το Oregon 550 δεν έχει τέτοιο πρόβλημα.

Για να το επιβεβαιώσεις μπορείς να κάνεις 2 πράγματα:
1. Να κοιτάξεις τη διαδρομή στο χάρτη του gps για να επιβεβαιώσεις ότι ανέβηκε ολόκληρη
2. Να κατεβάσεις στο computer σου τη διαδρομή από το gps και να επιβεβαιώσεις ότι είναι ίδια με αυτή που ανέβασες.
Αν βέβαια κατά το ανέβασμα δεις στο gps το μήνυμα track truncated, τότε δεν χρειάζεσαι καμμία επιβεβαίωση και ξεκίνα τα κοψίματα.

Re: Εισαγωγή διαδρομής σε GPS

Δημοσιεύτηκε: Τετ 05 Ιουν 2013, 09:54
από Νικόλας
Καλημέρα
Όσο για το πρώτο,έχεις δίκηο, χρειάζομαι εκμάθηση. Ήδη διαβάζω παληές σας δημοσιεύσεις.Από 'κει και πέρα προφανώς δημιουργούνται όλο και νέα ερωτήματα.
Αυτό που έκανα μέχρι στιγμής είναι : κατάβασα τα δύο αρχεία από 'σάς και μεσω USB τα πέρασα στο gps, εκεί όπου είναι και τα άλλα tracks, αλλά μου ξεφόρτισαν οι μπατταρίες και δεν μπορώ να ελέγξω τί κατάφερα.
Θα επανέλθω
Ευχαριστώ και πάλι

Re: Εισαγωγή διαδρομής σε GPS

Δημοσιεύτηκε: Τετ 05 Ιουν 2013, 09:57
από pankan
Με ποιό πρόγραμμα τα πέρασες στο gps;

Re: Εισαγωγή διαδρομής σε GPS

Δημοσιεύτηκε: Τετ 05 Ιουν 2013, 16:06
από Νικόλας
Εδώ είμαι. Και μόνο η άμεση ανταπόκρισή σας, φτάνει..
Λοιπόν έχουμε και λέμε.Συνέδεσα το gps με το pc μέσω usb. Ειχε δύο φακέλλους: Garmin Oregon με μπλέ λογότυπο και έναν Garmin ( σκέτο ). Στον πρώτο και σε υποφάκελλο Garmin/GPX πήρα τα δύο αρχεία που κατέβασα από σάς και τα εικόλλησα. Στο gps βλέπω στην ''διαχείριση ιχνών'' τις δύο διαδρομές, αλλά όχι τα σημεία.
Τώρα η Garmin αναφέρει ένα BaseCamp_412 που πρέπει να χρησιμοποιήσω, αλλά μέχρι εδώ φτάνω
Κάτι θα καταφέρω. Ευχαριστώ

Re: Εισαγωγή διαδρομής σε GPS

Δημοσιεύτηκε: Τετ 05 Ιουν 2013, 17:56
από pankan
Τι λες τώρα! Έχω μείνει πολυυύ πίσω!!!
Αυτό που έκανες (τα αρχεία copy-paste στο gps), ήταν αδύνατο να γίνει με τα παλιότερα μοντέλα gps. Δεν υπήρχε πρόσβαση στην εσωτερική μνήμη και ο μόνος τρόπος για να ανεβάσεις μια διαδρομή ήταν χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα σαν αυτά που σου πρότεινα.
Μην ανησυχείς, στο gps φαίνονται τα tracks αλλά όχι τα trackpoints.
Είμαι 99,99% σίγουρος ότι στο oregon 550 δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των trackpoints αλλά για να είσαι 100% σίγουρος, μπορείς να πας σε μια από τις διαδρομές και να του ζητήσεις να την εμφανίσει στο χάρτη. Και να επιβεβαιώσεις ότι βλέπεις ολόκληρη τη διαδρομή. Είτε μέχρι τη Κόνιτσα είτε μέχρι το Βρυσοχώρι.
Μη ξεχάσεις να φορτώσεις στο gps εκτός από τις δύο διαδρομές και το αρχείο με τα waypoints που είναι ένα για κάθε βουνό και βρίσκεται πάνω-πάνω, πριν τις διαδρομές και τον χάρτη.
Και μόλις γυρίσεις, μη ξεχάσεις φυσικά να μας γράψεις μια περιγραφή της εκδρομής σου και να βάλεις κάποιες φωτογραφίες.

ΥΓ1 Αν εξοικειωθείς λίγο με το μηχάνημα θα ήταν ενδιαφέρον να μας κάνεις μια περιγραφή του πως δουλεύει με τα δεδομένα. Ίσως κάποια printscreen με αυτά που βλέπεις όταν το συνδέεις στον υπολογιστή. Τα περιεχόμενα της μνήμης του (και των δύο φακέλλων).

ΥΓ2 Ανεξάρτητα με την ευκολία που έχουν τα καινούργια μηχανήματα, σε περίπτωση που θες να δημιουργήσεις ή να επεξεργαστείς τις δικές σου διαδρομές θα πρέπει να ασχοληθείς με κάποιο πρόγραμμα. Το basecamp που είπες είναι ένα από αυτά. Εγώ έχω βολευτεί με το ozi explorer.

ΥΓ3 Η αλλαγή στην διαχείριση των δεδομένων είναι πολύ σημαντική και κανονικά θα πρέπει κάποιος που το κατέχει να γράψει κάποιες συμπληρωματικές οδηγίες στις "Οδηγίες Χρήσης του Αρχείου" και στις "Οδηγίες Καταγραφής Διαδρομών" για να ανταποκρίνονται και στις νέες συσκευές. Οι οποίες βέβαια είναι τυφλοσούρτης απ' ότι βλέπω.

Re: Εισαγωγή διαδρομής σε GPS

Δημοσιεύτηκε: Τετ 05 Ιουν 2013, 22:37
από Νικόλας
Άντε, πήρα κι' ένα πόντο..Χάρηκα!
Λοιπόν, συνεχίζω. Όταν λέω ''διαδρομές'' είναι τα tracks; Ενώ τα ''σημεία'' είναι τα trackpoints, αυτά με τα σημαιάκια που βλέπουμε στο χάρτη;
Οι διαδρομές στο gps φαίνονται ολόκληρες. Το αρχείο που κατέβασα από σάς .gpx είναι μόνο η δια- δρομή;
Θα προσπαθήσω σε λίγο να κατεβάσω και τα points και τα ξαναλέμε.

Re: Εισαγωγή διαδρομής σε GPS

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 06 Ιουν 2013, 08:31
από pankan
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καθιερωμένη ορολογία στα Ελληνικά. Στα βουνά επειδή δεν χρησιμοποιούμε ποτέ τα routes, όταν ακούς να μιλάμε για "διαδρομές gps" εννοούμε πάντα τα tracks.
Αν ακούσεις όμως θαλασσινούς, ίσως να εννοούν κάποιο route που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στη χάραξη πορείας στη θάλασσα.
Κάπου έγραψες για "διαχείριση ιχνών". Προφανώς αυτή είναι η μετάφραση της Garmin. Μακάρι να καθιερωθεί για να μην υπάρχει σύγχυση.
Τα σημαιάκια που βλέπεις στο χάρτη είναι τα waypoints που είναι σημαντικά σημεία της διαδρομής σου και τα βλέπεις και στην οθόνη του gps. Σε πολλά από αυτά επισυνάπτεται σύντομη περιγραφή. Για να δεις τα waypoints της Γκαμήλας πας στο hellaspath και πατάς Προβολή της λίστας των Σημείων Προορισμού (Waypoints)
Τα trackpoits είναι πολύ-πολύ περισσότερα και τα βλέπεις μόνο με κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας. Στο gps δεν φαίνονται.

Re: Εισαγωγή διαδρομής σε GPS

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 06 Ιουν 2013, 10:11
από Νικόλας
Προσπάθησα να στείλω συνημμένο word, με την ''εξερεύνηση'' του menu του garmin, αλλά απ' ό.τι κατάλαβε δεν έφυγε. Πώς αλλοιώς μπορώ να το στείλω;
Επίσης στο αναλυτικό προφίλ διαδρ. ΣΚΑΜΝΕΛΙ-ΣΤΟΜΙΟ δεν υπάρχει το υψομετρικό διάγραμμα, όπως υπάρχει στο ΒΡΥΧΟΧΩΡΙ.Λείπουν κάποια στοιχεία από την καταγραφή;

Re: Εισαγωγή διαδρομής σε GPS

Δημοσιεύτηκε: Πέμ 06 Ιουν 2013, 11:50
από pankan
Το σύγκρινα με το αρχείο που έχω στον υπολογιστή μου.
Η διαδρομή έχει περάσει από διόρθωση. Μπορεί από 'μένα μπορεί από κάποιον άλλο. Και φαίνεται ότι με κάποιο τρόπο χάθηκαν στο gpx μερικά πράγματα (υψόμετρα, ημερομηνία, ώρα). Το αρχείο στο hellaspath έχει λόγω διόρθωσης 17 σημεία λιγώτερα από το αρχείο του υπολογιστή μου. Απ' ότι είδα η διόρθωση είναι κοντά στη λούτσα του Κάτσανου. Και επίσης το gpx έχει αντιστραφεί και αρχίζει από την Κόνιτσα αντί να αρχίζει από το Βρυσοχώρι.
Όλα αυτά βέβαια είναι πταίσματα και κανείς δεν θα χαθεί ακολουθώντας την.
Παρατήρησα ότι το plt ενώ έχει κι αυτό τις ίδιες διορθώσεις, δεν είναι αντεστραμένο ούτε έχει χάσει τα υψόμετρα και την ώρα. Ποιός ξέρει τι έγινε.
Αν δεν μπορείς να χειριστείς αρχεία plt και για κάποιο λόγο θες την πρωτότυπο αρχείο χωρίς τις διορθώσεις (που είναι ασήμαντες) στείλε μου με πμ το μέηλ σου για να σου στείλω το αρχείο.
Και μη ξεχάσεις γυρνώντας να μας στείλεις την καταγραφή σου για να διορθώσουμε (αν χρειάζεται) τα αρχεία.

Re: Εισαγωγή διαδρομής σε GPS Oregon 550

Δημοσιεύτηκε: Παρ 13 Φεβ 2015, 09:16
από tezoost
Ποιό θες να φορτώσεις με χάρτες; Το Oregon ή το e Map; Προφανώς γίνεται. Πας στην Ανάβαση και στους φορτώνουν αυτοί. Δεν ξέρω καθόλου την πολιτική πωλήσεων που έχουν και αν μπορείς

Re: Εισαγωγή διαδρομής σε GPS Oregon 550

Δημοσιεύτηκε: Σάβ 14 Φεβ 2015, 20:59
από Νικόλας
tezoost έγραψε:Ποιό θες να φορτώσεις με χάρτες; Το Oregon ή το e Map; Προφανώς γίνεται. Πας στην Ανάβαση και στους φορτώνουν αυτοί. Δεν ξέρω καθόλου την πολιτική πωλήσεων που έχουν και αν μπορείς
Ευχαριστώ tezoost. Τελικά βρήκα την άκρη για το φόρτωμα στο oregon 550. Με βοήθησε πολύ και τον ευχαριστώ, ο pankan. Αυτό με απασχόλησε τον Ιούλιο του '13. Απλώς κατέβασα την διαδρομή από το hellas path, σε jpx και την ''έσυρα'' στο oregon.
Ευχαριστώ όλους σας
Ν.Γ.