Καθαρισμός στο λούκι του Μύτικα
Καθαρισμός στο λούκι του Μύτικα
Σε ένα post στο oreibasia.br για την ΓΣ της ΕΟΟΑ είχα βγάλει είδηση:
Τα τζιμάνια είχαν προβλέψει κονδύλι για τον καθαρισμό του λουκιού από τις πέτρες!
Χτες βρήκα την παρακάτω γελειογραφεία και το θυμήθηκα:
Τα τζιμάνια είχαν προβλέψει κονδύλι για τον καθαρισμό του λουκιού από τις πέτρες!
Χτες βρήκα την παρακάτω γελειογραφεία και το θυμήθηκα:
- Μήτρου Τάκης
Re: 100 χρόνια από την ανάβαση στο Μύτικα
Νικόλα άστα να πάνε. Και τα ξεκατινιάσματα, και οι αντιπαραθέσεις, και όλο το πανηγύρι μυρίζει. Το θέμα είναι ότι στις αντιπαραθέσεις εγκλωβίζονται και παιδιά που έχουν δώσει και έχουν να δώσουν στο όνομα τής "συλλογικότητας" και του "θεσμού". Δυστυχώς σε αυτό που αυθαίρετα αναφέρουμε ως ορειβατικό κίνημα μόνο στα πολύ χαμηλά κλιμάκια του θα βρεις όρεξη και διάθεση να γινει κάτι και αυτό σε συλλόγους που ανανεώθηκαν με νέους ανθρώπους. Γενικά είναι πολύ μεγάλη συζήτηση αλλα έτσι οπως ήρθαν τα πράγματα στην πατρίδα μας αυτή η συζήτηση είναι σαν να ψειρίζουμε μαϊμού που ακόμα δεν την έχουμε πιάσει.
Ο συγκεκριμένος καθαρισμός πάντως έλαβε χώρα και μάλιστα ολοκληρώθηκε.
Αν δεν κάνω λάθος στις αρχές του φθινοπώρου. Δεν έμεινε σαθρό για σαθρό και πετραδάκι στα βράχια πλην συγκεκριμένων σημείων με πολύ χαλίκι.
Αν δεν κάνω λάθος στις αρχές του φθινοπώρου. Δεν έμεινε σαθρό για σαθρό και πετραδάκι στα βράχια πλην συγκεκριμένων σημείων με πολύ χαλίκι.
ο Ζουπανιώτης...
Η αποσάθρωση είναι φυσική διεργασία την οποία δεν μπορούμε να σταματήσουμε. Την άνοιξη πως νομίζεις θα είναι;
miltous έγραψε:Ο συγκεκριμένος καθαρισμός πάντως έλαβε χώρα και μάλιστα ολοκληρώθηκε.
- yannisdelta
Re: Καθαρισμός στο λούκι του Μύτικα
Βρήκαμε λεφτά για να ταΐσουμε κάποιους;
- thanasis daskaloudis
- Επικοινωνία:
Πιστεύω πως αν γίνεται μια δουλειά, πρέπει να γίνεται σωστά και να πιάνει τόπο. Δεν γνωρίζω αν είναι αποτελεσματικό το καθάρισμα του Λουκιού από τις πέτρες, ίσως να προστατεύει για κάποιο βαθμό, αλλά αυτό μάλλον θα έπρεπε να τελειώσει στις αρχές του Ιουνίου και όχι στα τέλη φθινοπώρου.
Πάντως δεν είμαι αντίθετος με ενέργειες που ενδεχομένως μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Ειδικά στο Λούκι όπου κάθε χρόνο ανεβαίνουν χιλιάδες άτομα, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν καμία εμπειρία σε τέτοια πεδία, για να μην πω ότι ίσως πρώτη φορά ανεβαίνουν σε βουνό. Ήμουνα στον Όλυμπο εκείνη την μέρα που σκοτώθηκε στο Λούκι το παιδί από την Πάτρα και αυτή η εικόνα με στοιχειώνει ακόμα. Μετά από αυτό το γεγονός έκανα 9 χρόνια να ανέβω στον Μύτικα.
Πάντως δεν είμαι αντίθετος με ενέργειες που ενδεχομένως μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Ειδικά στο Λούκι όπου κάθε χρόνο ανεβαίνουν χιλιάδες άτομα, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν καμία εμπειρία σε τέτοια πεδία, για να μην πω ότι ίσως πρώτη φορά ανεβαίνουν σε βουνό. Ήμουνα στον Όλυμπο εκείνη την μέρα που σκοτώθηκε στο Λούκι το παιδί από την Πάτρα και αυτή η εικόνα με στοιχειώνει ακόμα. Μετά από αυτό το γεγονός έκανα 9 χρόνια να ανέβω στον Μύτικα.
Τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά για να τα κάνεις εντελώς θάλασσα χρειάζεσαι ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Νικόλα κι εγώ την ίδια ένσταση και απορία με σένα είχα όταν έμαθα γι αυτό.
Περιμένω το επόμενο καλοκαίρι να δω τα αποτέλεσμα του χειμώνα...
Όπως μου έκανε κι εμένα εντύπωση η περίοδος του καθαρισμού Θανάση. Τι να πω...
Πάντως όπως και να χει όση αποσάθρωση θα φέρει ο χειμώνας φαντάζομαι δεν θα είναι το ίδιο.
Στο λούκι έχασε τη ζωή του και ένας πολύ έμπειρος ορειβάτης από πέτρα, που του ήρθε από κάποιους
άλλους...που βρίσκονταν παραπάνω, ο πρόεδρος του ΕΟΣ Κατερίνης.
Περιμένω το επόμενο καλοκαίρι να δω τα αποτέλεσμα του χειμώνα...
Όπως μου έκανε κι εμένα εντύπωση η περίοδος του καθαρισμού Θανάση. Τι να πω...
Πάντως όπως και να χει όση αποσάθρωση θα φέρει ο χειμώνας φαντάζομαι δεν θα είναι το ίδιο.
Στο λούκι έχασε τη ζωή του και ένας πολύ έμπειρος ορειβάτης από πέτρα, που του ήρθε από κάποιους
άλλους...που βρίσκονταν παραπάνω, ο πρόεδρος του ΕΟΣ Κατερίνης.
ο Ζουπανιώτης...
- yannisdelta
Μα είμαστε σοβαροί τώρα; Μπορούμε να καθαρίσουμε ένα βουνό από τις πέτρες;
Και σε κάποιον άσχετο να το πεις θα σε πάρει με τις πέτρες.

- thanasis daskaloudis
- Επικοινωνία:
Φυσικά και δεν καθαρίζουμε ΟΛΟ το βουνό από τις πέτρες, η υπερβολή δεν αποτελεί επιχείρημα. Οι πέτρες όμως που βρίσκονται επάνω στην διαδρομή για την κορυφή, μπορούν να απομακρυνθούν λίγο παραπέρα σε μέρη που δεν μπορούν να κατρακυλήσουν. Φαντάζομαι πως δεν καθαρίζεται όλο πλάτος του λουκιού αλλά μόνο εκείνη γραμμή που ακολουθούν οι αναρριχώμενοι την κορυφή. Το θέμα είναι πως αυτή η εργασία αν είναι να έχει κάποιο αποτέλεσμα πρέπει να γίνεται συστηματικά, σχεδόν κάθε χρόνο. Και κανείς δεν ισχυρίζεται ότι θα λύσει το πρόβλημα της επικινδυνότητας, απλά θα μειώσει τις πιθανότητες ατυχήματος.Μα είμαστε σοβαροί τώρα; Μπορούμε να καθαρίσουμε ένα βουνό από τις πέτρες;
Για μένα πάντως, και το λέω με όση σοβαρότητα μπορώ να διαθέτω, αξίζει να δοκιμάσουμε. Τα ατυχήματα στο λούκι είναι πάρα πολλά και δεν πρέπει να μένουμε μοιρολατρικά άπραγοι.
Τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά για να τα κάνεις εντελώς θάλασσα χρειάζεσαι ηλεκτρονικό υπολογιστή.
- Μήτρου Τάκης
Σχετικά με τον καθαρισμό στην διαδρομή "Λούκι" για Μύτικα.
Από προσωπική εμπειρία, κάπου στο 2009 ανέβηκα στον Μύτικα τέλος Ιούλη, ο καθαρισμός του μονοπατιού, δεν ξέρω από ποιον φορέα, έγινε λίγο πριν τον μαραθώνιου του Ολύμπου, δηλαδή κάπου δυο βδομάδες πριν, και πραγματικά όλη η διαδρομή ήταν καθαρή από πέτρες χωρείς υπερβολή "Σκούπα". Όταν ανέβηκα ξανά το φθινόπωρο οι δυνάμεις της φύσης κάναν την δουλεια τους.
Κάνω αυτήν την αναφορά για να πω την άποψη μου, μακάρι να είχαμε την οργάνωση αλλα και την οικονομική δυνατότητα αυτού του τύπου τις παρεμβάσεις για την συντήρηση και την ασφάλεια των μονοπατιών να την κάναμε τουλάχιστον κάθε μήνα στην σεζόν.
Αν όμως είχαμε αυτήν την οργάνωση, δεν θα περνούσε κανένας χωρείς κράνος, δεν θα περνούσε κανένας στην διαδρομή αν οι αρμόδιοι αποφάσιζαν ότι οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, και ίσως για ολα τα παραπάνω να πληρώναμε και είσοδο.
Ξέρω ότι άνοιξα μεγάλο κεφαλαίο Τρία θέματα σε ένα. Ασφάλεια, Οργάνωση, εκμετάλλευση ορεινών όγκων, οικολογία κλπ.
Προς άρση οποιασδήποτε παρεξήγησης λέω ότι ειμαι εναντία στην εμπορευματοποίηση των ορεινών όγκων και της ορειβασίας πεζοπορίας γενικά.
Από προσωπική εμπειρία, κάπου στο 2009 ανέβηκα στον Μύτικα τέλος Ιούλη, ο καθαρισμός του μονοπατιού, δεν ξέρω από ποιον φορέα, έγινε λίγο πριν τον μαραθώνιου του Ολύμπου, δηλαδή κάπου δυο βδομάδες πριν, και πραγματικά όλη η διαδρομή ήταν καθαρή από πέτρες χωρείς υπερβολή "Σκούπα". Όταν ανέβηκα ξανά το φθινόπωρο οι δυνάμεις της φύσης κάναν την δουλεια τους.
Κάνω αυτήν την αναφορά για να πω την άποψη μου, μακάρι να είχαμε την οργάνωση αλλα και την οικονομική δυνατότητα αυτού του τύπου τις παρεμβάσεις για την συντήρηση και την ασφάλεια των μονοπατιών να την κάναμε τουλάχιστον κάθε μήνα στην σεζόν.
Αν όμως είχαμε αυτήν την οργάνωση, δεν θα περνούσε κανένας χωρείς κράνος, δεν θα περνούσε κανένας στην διαδρομή αν οι αρμόδιοι αποφάσιζαν ότι οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, και ίσως για ολα τα παραπάνω να πληρώναμε και είσοδο.
Ξέρω ότι άνοιξα μεγάλο κεφαλαίο Τρία θέματα σε ένα. Ασφάλεια, Οργάνωση, εκμετάλλευση ορεινών όγκων, οικολογία κλπ.
Προς άρση οποιασδήποτε παρεξήγησης λέω ότι ειμαι εναντία στην εμπορευματοποίηση των ορεινών όγκων και της ορειβασίας πεζοπορίας γενικά.
- yannisdelta
Θανάση φυσικά και δεν θα μπορούσαμε να καθαρίσουμε όλο το βουνό. Αλλά ότι θα καθαρίσεις σήμερα μετά από λίγες μέρες οι πέτρες θα είναι πάλι εκεί. Η μητέρα φύση θα φροντίσει γι αυτό.thanasis daskaloudis έγραψε:[Φυσικά και δεν καθαρίζουμε ΟΛΟ το βουνό από τις πέτρες, η υπερβολή δεν αποτελεί επιχείρημα. Οι πέτρες όμως που βρίσκονται επάνω στην διαδρομή για την κορυφή, μπορούν να απομακρυνθούν λίγο παραπέρα σε μέρη που δεν μπορούν να κατρακυλήσουν. Φαντάζομαι πως δεν καθαρίζεται όλο πλάτος του λουκιού αλλά μόνο εκείνη γραμμή που ακολουθούν οι αναρριχώμενοι την κορυφή. Το θέμα είναι πως αυτή η εργασία αν είναι να έχει κάποιο αποτέλεσμα πρέπει να γίνεται συστηματικά, σχεδόν κάθε χρόνο. Και κανείς δεν ισχυρίζεται ότι θα λύσει το πρόβλημα της επικινδυνότητας, απλά θα μειώσει τις πιθανότητες ατυχήματος.
Για μένα πάντως, και το λέω με όση σοβαρότητα μπορώ να διαθέτω, αξίζει να δοκιμάσουμε. Τα ατυχήματα στο λούκι είναι πάρα πολλά και δεν πρέπει να μένουμε μοιρολατρικά άπραγοι.
Η λύση είναι να καταλάβουν όλοι οτι η συγκεκριμένη διαδρομή έχει κάποιο βαθμό επικινδυνότητας και άρα να πέρνουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και να ανεβαίνουν προσεκτικά.