Αγωγή κατά της ΕΟΟΑ

(συνθήκες στο βουνό, καιρός, εκπαίδευση, τεχνικές, απορίες, ιστορία, κλπ)
lord
Δημοσιεύσεις: 18
Εγγραφή: Κυρ 21 Οκτ 2012, 21:34

Αγωγή κατά της ΕΟΟΑ

Δημοσίευση από lord » Πέμ 14 Νοέμ 2013, 19:20

Εκδόθηκε η αποφαση 5860/2013 του Πρωτ. Αθηνών όπου : ΔΕΧΕΤΑΙ την αγωγή μου, ΑΚΥΡΩΝΕΙ α) την απόφαση της Γ.Σ. της εναγόμενης ομοσπονδίας της 10 Νοεμβρ. 2012 για την εκλογή οργάνων διοίκησης της και β) την απόφαση που ελήφθη κατά την ίδια ως άνω γενική συνέλευση στο υπ΄αριθμό 11 θέμα της ημερήσιας διάταξης για την έγκριση "Κανονισμού Επαγγέλματος Οδηγού Βουνού"

(απόσπασμα από το διατακτικό της απόφασης)

Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 780
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Re: Αγωγή κατά της ΕΟΟΑ

Δημοσίευση από pankan » Σάβ 16 Νοέμ 2013, 15:22

Μιά πολύ σύντομη αναφορά για μια απόφαση που είναι δυναμίτης στα θεμέλια της οργανωμένης ορειβασίας όπως την γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια.

Το δικαστήριο έβγαλε άκυρη την πρόσφατη εκλογή του ΔΣ της ΕΟΟΑ και αποφάσεις της συνέλευσης που το εξέλεξε. Το ωραίο όμως είναι το γιατί το δικαστήριο πήρε μια τέτοια απόφαση.
Την πήρε γιατί τα σωματεία που συμμετείχαν και ψήφισαν, στη πραγματικότητα δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στη συνέλευση γιατί με βάση τον αθλητικό νόμο δεν θεωρούνται αθλητικά σωματεία επειδή δεν έχουν τον ανάλογο αριθμό αθλητών κλπ κλπ. Αναρωτιέμαι αν έχουν καν δικαίωμα συμμετοχής στην ΕΟΟΑ η οποία θεωρείται ομοσπονδία "αθλητικών" σωματείων. Το "αθλητικών" βέβαια κατά την έννοια που ορίζει ο αθλητικός νόμος

Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σωματείων-μελώντης ΕΟΟΑ δεν διατηρούν τμήματα αγωνιστικής αναρρίχησης ή ορειβατικού σκι και άρα δεν θεωρούνται αθλητικά σωματεία, και άρα δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις συνελεύσεις της ΕΟΟΑ. Κάποια σωματεία κάνουν ένα βήμα παραπέρα και δεν υποβάλλουν ούτε καν "δράση" για την αξιολόγηση των σωματείων. Ξέρετε αυτή την αξιολόγηση που βγάζει ως πρώτο των πρώτων σε ορειβατική δράση τον ...ΕΟΣ Αχαρνών. Αυτά τα ξέρανε και οι κότες αλλά χρειάστηκε να βγει απόφαση δικαστηρίου για να ξεμπροστιαστεί η κατάσταση.

Αναρωτιέμαι τι θα γίνει τώρα. Θα ξεκινήσουν κάποιοι να βρούν ένα τρόπο αποδέσμευσης από τον αθλητικό νόμο ή θα αρχίσουν να ψάχνουν ...αθλητές;
Και τι θα κάνουν ιστορικά ορειβατικά σωματεία σαν τον ΕΟΣ Αθηνών, τον ΠΟΑ, τον ΑΟΣ, τον ΕΟΣ Καβάλας, τον ΣΕΟ, κλπ κλπ; Θα συνεχίσουν να συμμετέχουν σε μια ομοσπονδία στην οποία θα αποφασίζει η ...Βιοκίνηση και ο ΟΣ Σπάτων ή θα ψάξουν επιτέλους να βρουν μια λύση;
Τι χρειάζεται για να αφήσουμε την ελπίδα για επιδοτήσεις και να γυρίσουμε πίσω στην ορειβατική παράδοση που λέει ότι τα ορειβατικά σωματεία έχουν μέλη τους ίδιους τους ορειβάτες-αθλητές και ότι άλλο οι αθλητές του Πανιώνιου και άλλο οι ορειβάτες του κάθε ΕΟΣ.

Αναρωτιέμαι αν ο αθλητικός νόμος θεωρεί "αθλητές", ορειβάτες σαν τον εντυπωσιακό Πάνο Αθανασιάδη που μέσα σε λίγους μήνες έχει ανέβει σόλο τη βόρεια του Μάτερχορν και το πιλιέ του Φρενέ. Και τι θεωρούμε ότι πρέπει να φτιάχνουν κατά προτεραιότητα οι ορειβατικοί σύλλογοι; Ορειβάτες σαν τον Πάνο Αθανασιάδη ή αθλητές για να συμμετέχουν σε αγώνες αναρρίχησης; Και δε λέω. Καλά θα ήταν να τα κάναν και τα δύο. Αλλά η παροιμία που λέει "ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς" για κάποιο λόγο βγήκε.

ΥΓ. Τα υπόλοιπα μέρη της ίδιας απόφασης που ακυρώνουν τον κανονισμό του επαγγέλματος του οδηγού βουνού, κάνουν φανερή και μια αλλαζονική προσπάθεια μονοπώλησης και μαντρώματος από την ΕΟΟΑ κάθε ορειβατικής δραστηριότητας. Και δεν με νοιάζει καθόλου αν μια τέτοια προσπάθεια είναι παράνομη ή όχι. Μου αρκεί ότι τα μαντρώματα δεν βοηθούν την ορειβασία να πάει μπροστά.
Μου θυμίζει λίγο το μάντρωμα του μηχανοκίνητου αθλητισμού από την ΕΛΠΑ που είχε οδηγήσει στο χάλι να θέλουν διάφοροι σύλλογοι μοτοσυκλέτας να οργανώσουν αγώνες και η ΕΛΠΑ να τους στέλνει την αστυνομία γιατί δεν της ζήτησαν την άδεια. Τρέχαν όλοι να γλύψουν κάποιους άσχετους παπούδες που κάνανε κουμάντο στην ΕΛΠΑ, την εποχή που η Ελλάδα ήταν μια από τις σημαντικότερες χώρες παγκόσμια, στο εμπόριο μοτοσυκλετών.

Άβαταρ μέλους
yannisdelta
Δημοσιεύσεις: 666
Εγγραφή: Πέμ 11 Οκτ 2012, 17:35

Re: Αγωγή κατά της ΕΟΟΑ

Δημοσίευση από yannisdelta » Σάβ 16 Νοέμ 2013, 16:05

Χωρίς να έχω μελετήσει το θέμα, νομίζω οτι τώρα είναι η ευκαιρία να αποδεσμευτούμε από τον αθλητικό νόμο. Πρεπει λοιπόν η ΕΟΟΑ (τα σωματεία της δηλαδή) να αποφασίσει αν θα γίνει "κανονική" αθλητική ομοσπονδία και να κρατήσει το αγωνιστικό κομμάτι ή να επιστρέψει στην ορειβατική παράδοση και να φτιαχτεί μια άλλη ομοσπονδία για τον αγωνιστικό αθλητισμό. Επιτέλους.

lord
Δημοσιεύσεις: 18
Εγγραφή: Κυρ 21 Οκτ 2012, 21:34

Re: Αγωγή κατά της ΕΟΟΑ

Δημοσίευση από lord » Σάβ 16 Νοέμ 2013, 18:23

Επανέρχομαι σε κάτι που έχω πει στο παρελθόν, τα σωματεία με τις Γ.Σ. τους το 1999 αποφάσισαν να ζητήσουν ή όχι την "ειδική αθλητική αναναγνώριση" ή όχι. Αυτά που ψήφισαν ΝΑΙ, γνώριζαν ότι εντός προθεσμίας 8 μηνών , από την δημοσίευση του αθλητικού νόμου (17 Ιουν. 1999) οφείλουν να τροποποιήσουν τα καταστατικά τους , με σκοπό την προσαρμογή τους στις διατάξεις του αθλητικού νόμου. Το έπραξαν "ελαφρά τη καρδία" καίτοι δεν είχαν σκοπό να εναρμονίσουν τις δραστηριότητες τους με τις επιβολές του αθλητικού νόμου, γνωρίζοντας την αδυναμία ελέγχου προς αυτό των οργάνων της Πολιτείας. Αυτό δε, το επικαλέσθηκε και στις προτάσεις της η ΕΟΟΑ, "ουδείς έως σήμερα δεν έχει αμφισβητήσει την εκλογική διαδικασία και τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας μας......"
Συμφωνώ και με τον Πάνο και με τον Γιάννη με αυτά που έγραψαν παραπάνω... και φέρνω παραδειγμα, που ίσως βοηθά στη κατανόηση, τις διεθνείς Ομοσπονδίες: "Ομοσπονδία Ορεινής Πεζοπορίας, άλλη η Ομοσπονδία Ορειβασίας, άλλη η Διεθνής Ομοσπονδία Αγωνιστικής Αναρρίχησης, άλλη η Διεθνής Ομοσπονδία Αγώνων Ορειβατικού Σκι".

Έτσι, κάτι για το κωμικό της ιστορίας, ψήφισε και σωματείο στις αρχαιρεσίες το οποίο ουδέποτε έλαβε "ειδική αθλητική αναγνώριση" από την ΓΓΑ, κατά τα άλλα διαμορφώνει άποψη για την Διοίκηση του αθλήματος της Ορειβασίας.
Εδώ θα είμαστε να τα λέμε...

Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 780
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Re: Αγωγή κατά της ΕΟΟΑ

Δημοσίευση από pankan » Σάβ 16 Νοέμ 2013, 20:05

Πολύ φοβάμαι βέβαια ότι σε περίπτωση που κάποιοι αποφασίσουν ότι η κατάσταση δεν τους ταιριάζει, το πράγμα θα λυθεί στα δικαστήρια.
Γιατί εδώ δεν είναι τόσο απλό όσο το "δεν συμφωνώ, παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω". Ποιός θα κρατήσει την ταμπέλα;
Εδώ υπάρχει από πίσω μια ολόκληρη περιουσία που δημιουργήθηκε από συλλόγους αλλά αφέθηκε να ανήκει στην ομοσπονδία. Καταφύγια σε όλη την Ελλάδα, το ακίνητο του Κολωνακίου και ίσως κι άλλα που δεν γνωρίζω. Σε ποιόν θα πάει όλη αυτή η περιουσία; Στη Βιοκίνηση;
Όλη αυτή η περιπέτεια του αθλητικού νόμου θα αποκτήσει ολότελα νέο νόημα τότε.

Άβαταρ μέλους
yannisdelta
Δημοσιεύσεις: 666
Εγγραφή: Πέμ 11 Οκτ 2012, 17:35

Re: Αγωγή κατά της ΕΟΟΑ

Δημοσίευση από yannisdelta » Σάβ 16 Νοέμ 2013, 20:35

Μα εκεί κολλάει το ζήτημα Παναγιώτη, στο κληροδότημα Λευκαδίτη. Εσύ γιατί νομίζεις οτι τόσο καιρό δεν γίνεται διαχωρισμός. Η ΕΟΟΑ δεν θα αφήσει με τίποτα να τις φύγει το μαλλί. Επομένως νομίζω οτι η ΕΟΟΑ θα πρέπει να κρατήσει το παραδοσιακό κομμάτι της ορειβασίας κι οι αγωνιστικοί τύποι να φτιάξουν τη δικιά τους ομοσπονδία αν θέλουν να είναι και να λέγονται αθλητές.
Το θέμα είναι όπως όλα στην Ελλάδα όταν είναι η ώρα τους φοβόμαστε να τα θίξουμε και να τα λύσουμε κι απλώς τα σπρώχνουμε κάτω από το χαλί μέχρι να μην πηγαίνει άλλο. Τότε όμως η κατάσταση γίνεται εκρηκτική γιατί ήδη έχουν εγκαθιδρυθεί καταστάσεις και έχουν κάποιοι θεμελιώσει δικαιώματα που προφανώς και δικαίως δεν θέλουν να τα χάσουν. Οπότε οδηγούμαστε σε τσακωμούς και δικαστήρια που κρατούν δεκαετίες χωρίς στην ουσία να γίνεται τίποτα.

lord
Δημοσιεύσεις: 18
Εγγραφή: Κυρ 21 Οκτ 2012, 21:34

Re: Αγωγή κατά της ΕΟΟΑ

Δημοσίευση από lord » Κυρ 17 Νοέμ 2013, 10:01

Καλημέρα, διαβάζοντας τις διατυπωθείσες απόψεις, παραθέτω κάποιες ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
α)δεν μπορώ να αντιληφθώ, τι θα αλλάξει στο περουσιακό καθεστώς της ΕΟΟΑ αν αυτή "χάσει" την ειδική αθλητική της αναγνώριση? (παρακαλώ δώστε διευκρινήσεις επ΄αυτού)
β)η προσωπική μου άποψη είναι ότι πολύ απλά η ΕΟΟΑ θα ασκήσει έφεση επί της αποφάσεως, προσπαθώντας να ανατρέψει την οριστική απόφαση, ειδικά όταν αυτά τα δικαστικά έξοδα τα πληρώνει το "κοινό ταμείο" και όχι κάποιος από την τσέπη του. Ήδη μου επιδίκασε η πρωτόδικη, υπέρ εμού, 300 €
γ)Εντύπωση έκανε, το γεγονός, ότι ουδείς από ΕΣΑΣ, μέλη σωματείων της ή Εκπρόσωπος, ζήτησε - απαίτησε, μετά την λήξη της παρελθούσης Γ.Σ. του 2012, πρακτικά της Γ.Σ. ώστε να πληροφορηθεί το τι συζητήθηκε και πως. Πρακτικά υπήρξαν μόνο ηλεκτρονικά.
δ)Σε όλες τις αποφάσεις υπήρξε σχεδόν παμψηφία των εκπροσώπων, με μοναδική εξαίρεση το "λευκό" του κ. Γεωργιάδη εκπροσώπου του ΕΟΣ Σπάρτης
ε)Ουδείς δεν ειχε την ευαισθησία, να αντιδράσει, στην απαγόρευση του Προεδρείου της Γ.Σ. να δώσει τον λόγο σε πρόσωπο που δεν είναι εκπρόσωπος σωματείου, αλλά απλά μέλος αυτού
στ)Ουδείς δεν θήγει το ζήτημα του "εύρους της εξουσιοδότησης του Εκπροσώπου" του σωματείου, ειδικά όταν στη Γ.Σ. της Ομοσπονδίας καλείται να αποφασίσει για θέμα, το οποίο δεν υπήρχε στη Γ.Σ. του Σωματείου του και να είχαν ενημερωθεί τα μέλη. Καθώς επίσης και την ανυπαρξία κυρώσεων, αν αυτός εκπροσωπεί σωματείο που δεν πληροί τις κατά τον νόμο προϋποθέσεις Σας παραθέτω την διάταξη που είχα εισηγηθεί τον χειμώνα του 2013, εντός του πλαισίου εργασιών της νομοπαρασκευαστικής με σκοπό την θεραπεία του φαινομένου " Αρθρο 20 παρ. 4 4. Η κατά παραβίαση της διάταξης του άρθρου 17 παρ.5 συμμετοχή στις αρχαιρεσίες συλλόγων στερουμένων την απαραίτητη αθλητική δραστηριότητα αποτελεί λόγο έκπτωσης από το αξίωμά τους των μελών του Δ.Σ της αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας που αποδέχθηκαν την συμμετοχή τους κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 8 του παρόντος.Τα ανωτέρω μέλη του Δ.Σ. της αθλητικής ένωσης ή ομοσπονδίας καθώς και οι αντιπρόσωποι των συλλόγων που μετείχαν στις αρχαιρεσίες χωρίς να το δικαιούνται τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών.
ζ)Η δικαστικός εκπρόσωπος, δεν κράτησε ούτε ονομαστικό κατάλογο των εκπροσώπων που ψήφισαν στις αρχαιρεσίες μήτε έλεγχο ασυμβίβαστου έπραξε λ.χ. αν κάποιος εκπρόσωπος - που ψήφισε ήταν και προπονητής ή κριτής ή χρονομέτρης κλπ.
η)Άξιο σχολιασμού είναι το γεγονός της μεγάλης αριθμητικής απόκλισης μεταξύ ψήφων στη Γ.Σ. και ψήφων στις Αρχαιρεσίες. Πολλοί εκ των εκπροσώπων δεν παρέμειναν και έφυγαν από την ψηφοφορία των Αρχαιρεσιών. Αυτή την εντολή είχαν από τα Διοικητικά τους Συμβούλια???
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος lord την Τρί 26 Νοέμ 2013, 12:19, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
niki_kar
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 698
Εγγραφή: Πέμ 07 Ιαν 2010, 08:50
Τοποθεσία: Έδεσσα
Επικοινωνία:

Re: Αγωγή κατά της ΕΟΟΑ

Δημοσίευση από niki_kar » Κυρ 17 Νοέμ 2013, 12:10

Προσωπικά, νιώθω αλλοτριωμένη μέσα στον σύλλογο μου. Εκλογές έχουν να γίνουν από την ίδρυση του. Απο τα 200-300 μέλη που αριθμεί, ενεργά είναι μόνο 5-6 και αυτά δεν είναι για πολλά πολλά πλέον. Πλεόν δεν με καλύπτει ο σύλλογος στον οποίο είμαι εγγεγραμμένη. Με βάση τα παραπάνω, προφανές είναι να μην κόπτομαι ιδιαίτερα για την ομοσποδία όταν στο άμεσο πρωτοβάθμιο όργανο πέρα βρέχει. Το ίδιο πιθανόν να συμβαίνει και σε άλλες μικρές επαρχιακές πόλεις.
Το παράδοξο πάντως είναι πως μια μικρή ομάδα ανθρώπων, εμείς οι έλληνες ορειβάτες, έχουμε εγκλωβιστεί έτσι άσχημα.
Μάλλον η απάντηση βρίσκεται στο ότι: Η ορειβασία είναι ένας πολύ όμορφος και αποτελεσματικός τρόπος για να ΞΕσκάμε και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να σκάμε για αυτήν. Για αυτό, αφού μάθαμε να περπατάμε και μόνοι μας, βρίσκουμε πλέον μικρές "άτυπες" παρέες και συνεχίζουμε να ΞΕσκάμε. Οι υπόλοιποι κάθονται και μετράνε τα κουκιά τους μέσα στους 4 τοίχους του συλλόγου τους.
Βέβαια, για να μην παρεξηγηθώ, υπάρχουν και αξιόλογοι άνθρωποι που πασχίζουν για μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα "στην φύση και στην πόλη" και είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Χρειάζονται όμως μεγάλα αποθέματα υπομονής που πολλοί δεν έχουν και για αυτό δεν ασχολούνται.

Όλοι οι θεσμοί είναι εξασθενημένοι, περιφερειακές συναντήσεις, πανελλήνιες κλπ. Σε πολλά προγράμματα συλλόγων βλέπουμε τις ημερομηνίες αυτές να έχουν άλλες δράσεις. Ο ένας κατηγορεί τον άλλον και ο άλλος προσπαθεί να μαζέψει περισσότερους πόντους από τον παράλλον.
Αυτό που δημιουργήσαμε για να μας οργανώσει (σύλλογος --> ομοσπονδία), αυτό το δημιούργημα μας έχει πνίξει.

Χρειαζόμαστε μια νέα αρχή σε μια σωστή βάση (χαχα, τι πρωτότυπο!). Πρέπει να συνεχίσουν να υφίστανται τόσο οι σύλλογοι όσο και η ομοσπονδία. Όλοι από τους συλλόγους ξεκινήσαμε και μάθαμε για τα βουνά και πρέπει να συνεχίσουν οι σύλλογοι να εμπνέουν και να "μπάζουν" νεό κόσμο στα βουνά. Ίσως ένα νέο ξεκίνημα από τους πιο "δυνατούς" συλλόγους να παρέσερνε αλλά και να ενδυνάμωνε και τους υπόλοιπους.

Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 780
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Re: Αγωγή κατά της ΕΟΟΑ

Δημοσίευση από pankan » Κυρ 17 Νοέμ 2013, 13:13

lord έγραψε:...
α)δεν μπορώ να αντιληφθώ, τι θα αλλάξει στο περουσιακό καθεστώς της ΕΟΟΑ αν αυτή "χάσει" την ειδική αθλητική της αναγνώριση? (παρακαλώ δώστε διευκρινήσεις επ΄αυτού)
...
Καλά τα λες αν τα πράγματα ήταν να γίνουν όπως τα λες. Η εικόνα όμως που έχουν σχηματίσει οι πάντες είναι ότι εδώ γίνεται προσπάθεια με νύχια και με δόντια να μείνουν τα πράγματα όπως είναι. Στα δικαστήρια φτάσαμε, τώρα θα σταματήσουμε; Τι γίνεται λοιπόν αν η ΕΟΟΑ δεν "χασει" τη αθλητική αναγνώριση αλλά αντίθετα αρχίσουν σύλλογοι να αποχωρούν (ή να διαγράφονται ως μη αθλητικοί) ο ένας μετά τον άλλο; Ακόμη κι αν τα πράγματα εξελίσσονταν θετικά και υπήρχε η δημιουργία νέας αγωνιστικής ομοσπονδίας, δεν θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να μοιραστεί η περιουσία;
niki_kar έγραψε:Με βάση τα παραπάνω, προφανές είναι να μην κόπτομαι ιδιαίτερα για την ομοσποδία όταν στο άμεσο πρωτοβάθμιο όργανο πέρα βρέχει. Το ίδιο πιθανόν να συμβαίνει και σε άλλες μικρές επαρχιακές πόλεις.
Το παράδοξο πάντως είναι πως μια μικρή ομάδα ανθρώπων, εμείς οι έλληνες ορειβάτες, έχουμε εγκλωβιστεί έτσι άσχημα.
Νίκη μου εννοείται. Χεστήκαμε για την ομοσπονδία, εδώ καταρρέουν οι σύλογοι όπως λες. Το πρόβλημα όμως είναι ότι εδώ έχει φανεί ότι επιχειρείται από την ομοσπονδία ο πλήρης έλεγχος της ορειβατικής δραστηριότητας (βλέπε κανονισμό οδηγών). Και ξαφνικά θα ανακαλύψουμε ότι κάποιοι άσχετοι (ή και σχετικοί) που εκλέγονται από σφραγίδες θα έχουν ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ τον πλήρη έλεγχο του τι γίνεται στο βουνό. Μη το θεωρείτε υπερβολικό κάτι τέτοιο. Μπορεί να γίνει και αφορά τους πάντες ακόμα και αυτούς που δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους σε σύλλογο. Να μην αρχίσω να κάνω τη Πυθία (ή την Κασσάνδρα) κάνοντας προβλέψεις για το τι θα μπορούσε να συμβεί. Όσοι με βρίσκουν υπερβολικό ας ανατρέξουν στο παράδειγμα της ΕΛΠΑ που ανέφερα πιο πάνω.

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 626
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Αγωγή κατά της ΕΟΟΑ

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Κυρ 17 Νοέμ 2013, 15:09

Συμφωνώ απόλυτα με την Νίκη.
Η κατάσταση είναι περίπου παντού η ίδια.
Η αιτία εκτός από την υποχώρηση των συλλογικών και δια μέσου αντιπροσώπων δραστηριοτήτων σε όλο το φάσμα της κοινωνίας, σε αυτό που λέγετε "ορειβατική κοινότητα" και συλλογική δραστηριότητα, από την αρχή ήταν άρρωστη ( Καταστατικό ομοσπονδίας, οφίτσια, ελιτισμός κλπ).
Παίρνοντας υπόψιν ότι σήμερα κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με την ορειβασία δεν έχει ανάγκη τον "ξερόλα" του συλλόγου (ας είναι καλά το google και το gps) δεν μπερδεύετε με τους συλλόγους.
Από την άλλοι οι σύλλογοι αντί να προσαρμοστούν στο σήμερα (Προστασία περιβάλλοντος, διάνοιξη και συντήρηση μονοπατιών κλπ) περιορίζονται σε τουριστικές περιηγητικές δραστηριότητες και αν έχουν καταφύγιο στην διαχείριση του.
Στην πόλη μου έχουμε τρεις συλλόγους, είμαι με όλους με βάση το "πάω παντού", αρκεί να υπάρχει δράση, ότι βοήθεια χρειαστούν την έχουν, αλλά δεν σκάω κι όλας, πάντα βρίσκονται άνθρωποι με διάθεση χωρείς αγκυλώσεις και προαπαιτούμενα για να έχεις παρέα στο βουνό.
Συμπέρασμα οι σύλλογοι είναι απαραίτητοι αρκεί να ανταποκρίνονται στον ρόλο τους αλλά δεν είναι και ταμπού.

Άβαταρ μέλους
niki_kar
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 698
Εγγραφή: Πέμ 07 Ιαν 2010, 08:50
Τοποθεσία: Έδεσσα
Επικοινωνία:

Re: Αγωγή κατά της ΕΟΟΑ

Δημοσίευση από niki_kar » Κυρ 17 Νοέμ 2013, 16:03

Μήτρου Τάκης έγραψε: Παίρνοντας υπόψιν ότι σήμερα κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με την ορειβασία δεν έχει ανάγκη τον "ξερόλα" του συλλόγου (ας είναι καλά το google και το gps) δεν μπερδεύετε με τους συλλόγους.
Τώρα είπες μια μεγάλη αλήθεια. Ορίστε ακόμη ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζει την ευρύτερη κοινωνία των ημερών μας. Αν δεν έχεις συμφέρον από κάποιον, δεν τον πλησιάζεις. Κοιτάς την πάρτι σου. Θριαμβεύει ο ατομικισμός. Δεν κοιτάς να δώσεις και εσύ κάτι για να πάμε όλοι μαζί ακόμη παραπέρα. Για αυτό δεν πάμε καλά και δεν μπορούμε να κρατήσουμε συλλόγους. Σύλλογος σημαίνει συλλογικότητα, με άλλα λόγια όλοι μαζί. Αυτο, σίγουρα, είναι ένα από τα λάθη μας.

Λοιπόν, για να μην ξεφεύγουμε από το θέμα μας, αυτό που λέει ο Παναγιώτης είναι σοβαρό αν συμβεί. Γιατί οι σύλλογοι δεν αποχωρούν από την ομοσπονδία; Προσωπικά, πιστεύω τα εξής:
1. υπάρχει άγνοια από τους προέδρους (άγνοια του τύπου των βουλευτών που ψηφίζουν τα μνημόνια χωρίς να τα διαβάσουν) και φοβούνται να κάνουν ένα ισχυρό βήμα μήπως και χάσουν κάτι.
2. η ομοσπονδία δράττεται της παραπάνω κατάστασης και συνεχίζει την πορεία της ανενόχλητη.

Καλό είναι να προβληματιστούμε όλοι όσοι ανησυχούμε. Αν σε κάθε τσαπρρρρρρρ απαντάμε με ένα μπεεεεεεε, ε τότε μέσα για το μαντρί είμαστε όλοι!

lord
Δημοσιεύσεις: 18
Εγγραφή: Κυρ 21 Οκτ 2012, 21:34

Re: Αγωγή κατά της ΕΟΟΑ

Δημοσίευση από lord » Κυρ 17 Νοέμ 2013, 18:54

Aνέκαθεν είχα την άποψη, και την οποία εφαρμόζω, ο διοικούμενος έχει την υποχρέωση ελέγχου του διοικούντα αυτόν. Ο σχεδόν 40 έτη βίος και πολιτεία μου στον ΕΟΣ Αθηνών, έχει αποδείξει ότι το εφαρμόζω. Έρχομαι στην παραπάνω άποψη που εξέθεσε η Νίκη, να καταθέσω κάποια πραγματικά περιστατικά:

α)Τον χειμώνα του 2013, είχα συμμετάσχει σε όλες τις συνεδριάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που είχε σχηματίσει ο Ιωαννίδης ως Υφυπουργός. Στο σχέδιο νόμου υπήρχε κεφάλαιο με 14 άρθρα ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ, αυτά δε τα άρθρα είχαν άμεση δε σχέση με αθλητικοφανείς δραστηριότητες όπως η ορειβασία, η μη αγωνιστική αναρρίχηση κλπ... Κύριος στόχος μου ήταν να βρω την οριακή γραμμή που τελειώνει το αυτοδιοίκητο της ομοσπονδίας και που επεισέρχεται ο ρυθμιστικός ρόλος της Πολιτείας, αν προσβάλονται αγαθά δημοσίου συμφέροντος. Στη προσπάθειά μου αυτή για νοικοκύρεμα, έκανα κάποια τηλέφωνα για να συναντήσω κάποιους Προέδρους σωματείων της ΕΟΟΑ, ώστε να μου πουν τι θα ήθελαν να ρυθμίζει ο νόμος, που έχουν προβλήματα κλπ... Ουδείς δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση μου! κάποιος δε μου απάντησε ότι δεν μπορει να συναντηθεί μαζί μας (την επιτροπή) αν δεν πάρει το οκ από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας!
Και μου λέτε μετά ότι θα υπάρξουν σωματεία τα οποία θα φύγουν αυτοβούλως από την ΕΟΟΑ .. Νίκη μου, αυτό δεν το βλέπω πιθανό...

β)Σας προτρέπω να διαβάσετε στο περιοδικό του ΠΟΑ τ.248 (ΔΕΚ. 208, σελ. 2, 3) με θέμα Προβληματισμοί μας γύρω από τον αθλητικό νόμο. Πολύ καλό αρθράκι και στοχευμένο. Και ρωτώ, γιατί δεν έθεσε επίσημα τον προβληματισμό του; (όπως τον παρουσιάζει στο άρθρο του) ο ΠΟΑ προς την Πολιτεία, ώστε να καθορίσει, την στάση του στην αμέσως επόμενη Γεν. Συν. της ΕΟΟΑ.

γ)Ενώ ο αθλητικός νόμος ορίζει ότι "με απόφαση του ΔΣ ορίζεται ο εκπρόσωπος του σωματείου για την Γ.Σ. της ομοσπονδίας" δηλ. οποιοδήποτε μέλος του σωματείου .... γιατί διορίζεται πάντα μέλος του ΔΣ, φιλικό προς το ρεύμα της ΕΟΟΑ; Είχα κάνει πρόταση στη νομοπαρασκευαστική να προβλέπει ο νόμος την εκλογή του Εκπροσώπου απο την Γ.Σ. και ασυμβίβαστο της ιδιότητας αυτής με άλλη ιδιότητα θέσης της Διοικησης. Έπεσαν να με φάνε κάποιοι Ομοσπονδιάρχες , ώστε να μη περασει τέτοια διάταξη

Άβαταρ μέλους
Γιάννης Τζίμας
Δημοσιεύσεις: 320
Εγγραφή: Τετ 17 Οκτ 2012, 15:26

Re: Αγωγή κατά της ΕΟΟΑ

Δημοσίευση από Γιάννης Τζίμας » Τρί 19 Νοέμ 2013, 12:59

Απ' όσα μπορώ να αντιληφθώ το ζήτημα έχει περιπλακεί σοβαρά. Μια λύση θα ήταν οι σύλλογοι και (κυρίως) η ΕΟΟΑ να αποχωρήσουν από τον αθλητισμό (αν και δεν το βλέπω πιθανό) κι ας μην διοργανώνουν αγώνες. Αυτό που οφείλουν να διαφυλάξουν οι σύλλογοι και η ΕΟΟΑ είναι η παραδοσιακή ορειβασία στην πλήρη της έννοια (μαζί με αναρρίχηση και ορειβατικό σκι).
Οι αγώνες αθλητικής αναρρίχησης μπορούν να γίνονται κάτω από άλλη "ομπρέλα" όπως π.χ. σπόνσορες και όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, απλά δεν θα είναι μέλη των συλλόγων της ΕΟΟΑ, αλλά ανεξάρτητοι αθλητές ή μέλη αμιγώς αθλητικών σωματείων. Θα μπορούσε να υπάρξει ενδεχομένως και ομοσπονδία αθλητικών συλλόγων αναρρίχησης.
Κάποτε πρέπει να τελειώσουμε με το μπάχαλο που προκάλεσε ο "αθλητικός νόμος". Εν τέλει υπάρχει η εμπειρία άλλων προηγμένων ορειβατικά χωρών και η κοινή λογική: π.χ. οι οδηγοί βουνού ανεξάρτητο επαγγελματικό σωματείο με δικούς του κανονισμούς, οι σύλλογοι και η ΕΟΟΑ για τους ορειβάτες και οι αθλητές ανεξάρτητοι ή σε αθλητικούς συλλόγους (γιατί όχι τμήμα αθλητικής αναρρίχησης π.χ. στον Παναθηναϊκό;)


________________
Η Γνώση Απελευθερώνει

lord
Δημοσιεύσεις: 18
Εγγραφή: Κυρ 21 Οκτ 2012, 21:34

Re: Αγωγή κατά της ΕΟΟΑ

Δημοσίευση από lord » Τρί 19 Νοέμ 2013, 16:08

Γιάννη καλησπέρα, εκφράζω την άποψη μου επί των απόψεων που εξέφρασες.
1) με τον υφιστάμενο αθλητικό νόμο ο αθλητής για να συμμετέχει σε αγώνες πρέπει να υπάγεται στο αθλητικό δυναμικό σωματείου
2) η οποιαδήποτε ομοσπονδία αν παύσει να είναι "αθλητική" χάνει το προνόμιο της αποκλειστικότητας!!! πράγμα για το οποίο κόπτεται η ΕΟΟΑ, βλ. τριτανακοπή της ΕΟΟΑ κατά της ΟΦΟΕΣΕ 2006
3) τώρα αρχίζουν να αντιλαμβάνονται στις δημόσιες υπηρεσίες τη διαφορά μεταξύ αγώνων αναρρίχησης και αγώνων ορειβατικού σκι και της γνωστής σε όλους μας "ορειβασίας".
4) για να το ενισχύσω .... τώρα αρχίζει να καταλαβαίνει η ΓΓΑ τη γκάφα του 1992, όπου με έγγραφο της ΑΠ 42980/91 της 11.3.1992 ίδρυσε και λειτούργησε σχολή Προπονητών Ορειβασίας Γ΄κατηγορίας δίχως να έχει η ΕΟΟΣ εκείνη την εποχή κανένα άθλημα στο καταστατικό της!!! (είχε φύγει το σκι και δεν είχε έρθει ακόμα η αγωνιστική αναρρίχηση και οι αγώνες ορειβατικού σκι στο καταστατικό της)
5) ακούω την άποψη τελευταία ... από αρμοδίους κομμάτων, στον αθλητικό νόμο να υπάγονται μόνο οι Ομοσπονδίες που καλλιεργούν Ολυμπιακά Αθλήματα !!! (δεν ξέρω η νέα νομοπαρασκευαστική του Ανδριανού, πως θα το αντιμετωπίσει αυτό) Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, αναρωτιέμαι ποιό θα είναι το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των υπολοίπων, μη Ολυμπιακών Ομοσπονδιών. Λάβε δε υπόψη ότι σήμερα η ΕΦΙΠ έχει αρμοδιότητα και επί των μη Ολυμπιακών Ομοσπονδιών, μολονότι είναι όργανο της ΕΟΕ. βλ. υπόθεση του κρίκετ
6) εκτιμώ ότι θα ενισχυθεί το πλαίσιο των συγχωνεύσεων π.χ. παγοδρομία - χιονοδρομία
7) και αυτό που δεν έχω κατανοήσει είναι το ποιός ο λόγος να υπαχθώ, ως σωματείο, σε αθλητική ομοσπονδία, όταν δεν έχω αθλητές, δεν κάνω προπόνηση, δεν κάνω σχολές εκμάθησης... Με ρωτούσε επ΄αυτού ο Δήμαρχος Βριλησσίων, δικηγόρος κ. Κωνστ. Ιωαννίδης μέλος του ΙΔΕΑΔ, για το ορειβατικό σωματείο που έχουν στα Βριλλήσια.

Άβαταρ μέλους
Γιάννης Τζίμας
Δημοσιεύσεις: 320
Εγγραφή: Τετ 17 Οκτ 2012, 15:26

Re: Αγωγή κατά της ΕΟΟΑ

Δημοσίευση από Γιάννης Τζίμας » Παρ 22 Νοέμ 2013, 08:38

Γιώργο καλημέρα (συγγνώμη για την οικειότητα, αλλά είσαι γνωστός στον ορειβατικό χώρο)
Εσύ σαν νομικός σίγουρα ξέρεις καλύτερα τα πράγματα, αλλά για να καταλάβουμε και οι υπόλοιποι:
lord έγραψε:1) με τον υφιστάμενο αθλητικό νόμο ο αθλητής για να συμμετέχει σε αγώνες πρέπει να υπάγεται στο αθλητικό δυναμικό σωματείου
Εντάξει λοιπόν, ας είναι μέλος αθλητικού σωματείου π.χ. του ΠΑΟΚ.
lord έγραψε:2) η οποιαδήποτε ομοσπονδία αν παύσει να είναι "αθλητική" χάνει το προνόμιο της αποκλειστικότητας!!! πράγμα για το οποίο κόπτεται η ΕΟΟΑ, βλ. τριτανακοπή της ΕΟΟΑ κατά της ΟΦΟΕΣΕ 2006
Εξήγησέ μας αν σου είναι εύκολο αυτο το "προνόμιο της αποκλειστικότητας". Απλά δεν μπορεί να διοργανώνει αγώνες; (ας μη διοργανώνει) ή μήπως συνεπάγεται και άλλα πράγματα;


________________
Η Γνώση Απελευθερώνει
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Γιάννης Τζίμας την Παρ 22 Νοέμ 2013, 09:10, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 780
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Re: Αγωγή κατά της ΕΟΟΑ

Δημοσίευση από pankan » Παρ 22 Νοέμ 2013, 09:02

Γιάννης Τζίμας έγραψε: Εξήγησέ μας αν σου είναι εύκολο αυτο το "προνόμιο της αποκλειστικότητας".
Εννοεί φυσικά ότι κατά τον νόμο δεν μπορεί να υπάρχει δεύτερη αθλητική ομοσπονδία για το ίδιο άθλημα. Κι εγώ θα απαντήσω "χεστήκαμε".
Μπορεί να μη μπορεί να υπάρχει δεύτερη αθλητική ομοσπονδία, αλλά μπορούν να υπάρχουν όσες θέλουμε μή αθλητικές ορειβατικές ομοσπονδίες.
Για τις οποίες μάλιστα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να γίνουν μέλη της UIAA.
Αλλά βέβαια κατά τη γνώμη μου, το ζητούμενο δεν θα πρέπει να είναι η διάσπαση (που θα φέρει τη διάλυση).

Άβαταρ μέλους
Γιάννης Τζίμας
Δημοσιεύσεις: 320
Εγγραφή: Τετ 17 Οκτ 2012, 15:26

Re: Αγωγή κατά της ΕΟΟΑ

Δημοσίευση από Γιάννης Τζίμας » Παρ 22 Νοέμ 2013, 09:49

pankan έγραψε:Εννοεί φυσικά ότι κατά τον νόμο δεν μπορεί να υπάρχει δεύτερη αθλητική ομοσπονδία για το ίδιο άθλημα. Κι εγώ θα απαντήσω "χεστήκαμε".
Μπορεί να μη μπορεί να υπάρχει δεύτερη αθλητική ομοσπονδία, αλλά μπορούν να υπάρχουν όσες θέλουμε μή αθλητικές ορειβατικές ομοσπονδίες.
Για τις οποίες μάλιστα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να γίνουν μέλη της UIAA.
Αλλά βέβαια κατά τη γνώμη μου, το ζητούμενο δεν θα πρέπει να είναι η διάσπαση (που θα φέρει τη διάλυση).
Έχω καλυφθεί από την απάντηση του Παναγιώτη (εκτός αν έχει να προσθέσει κάτι ο Γιώργος Π.)
Συμπληρώνω όμως: το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε απόπειρα για δημιουργία δεύτερης (μη αθλητικής) ομοσπονδίας δείχνει ότι δεν υπάρχουν διασπαστικές τάσεις στον ορειβατικό χώρο, τουλάχιστον σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, γιατί σε πρωτοβάθμιο υπήρξαν αρκετές διασπάσεις.

Μου μένει όμως ακόμη ένα ερώτημα: τα πρωτοβάθμια σωματεία τι όφελος έχουν από την "αθλητική" ιδιότητα;


________________
Η Γνώση Απελευθερώνει

Άβαταρ μέλους
yannisdelta
Δημοσιεύσεις: 666
Εγγραφή: Πέμ 11 Οκτ 2012, 17:35

Re: Αγωγή κατά της ΕΟΟΑ

Δημοσίευση από yannisdelta » Παρ 22 Νοέμ 2013, 14:59

Νομίζω οτι Παναγιώτη και Γιάννη ξεχνάτε την ΟΦΟΕΣΕ που είναι κι αυτή πεζοπορική ορειβατική ομοσπονδία, αλλά δεν είναι το πρώτο όνομα από πλευράς συνομιλητή με τη πολιτεία. Κι αυτό το δικαίωμα δεν θέλει να χάσει η ΕΟΟΑ.

lord
Δημοσιεύσεις: 18
Εγγραφή: Κυρ 21 Οκτ 2012, 21:34

Re: Αγωγή κατά της ΕΟΟΑ

Δημοσίευση από lord » Παρ 22 Νοέμ 2013, 19:54

Αγαπητέ Γιάννη καλησπέρα,
απαντώ στα δύο ερωτήματα που μου έθεσες:
α) με τον ισχύοντα αθλητικό νόμο, απαγορεύεται ο αθλητής να είναι μέλος του σωματείου (με τη εξαίρεση της ορειβασίας του άρθ. 3 παρ. 5 τα περί του 35 έτους). Όμως ο 40ης δεν μπορεί να είναι αθλητής, στη περίπτωση μας λόγω κανονισμού του αθλήματος (βλ. κανονισμό του αθλήματος αγωνιστικής αναρρίχησης, που θέτει ηλικιακό περιορισμό)

β) όλες οι άλλες δραστηριότητες που εμφανίζουν τα σωματεία σας, ορεινή πεζοπορία , αναβάσεις, αναρριχήσεις, μη αγωνιστικό ορειβατικό σκι κλπ... ο Δρ. Α. Μαλάτος, και συντάκτης του αθλητικού νόμου, τις αποκαλεί "αθλητικοφανείς δραστηριότητες" και για τις οποίες δεν συντρέχει λόγος χορήγησης της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης του άρθ. 8 καθότι δεν υπάγονται στον κλάδο άθλησης που αυτό καλλιεργεί

γ) Η οικεία ομοσπονδία απολαμβάνει τα όποια προνόμια της δίνει ο νόμος ΜΟΝΟ για τα αθλήματα που καλλιεργεί (δηλ. έχει νομιμοτρόπως κατατεθεί κανονισμός των αθλημάτων της που αυτή καλλιεργεί αρθ. 27 του ν.2725) Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες της δεν είναι ο αποκλειστικός συνομιλιτής με την Πολιτεία, ούτε και ο κύριος, όπως επιτυχώς παρατήρησε παραπάνω ο Γιάννης Δ.

Άβαταρ μέλους
Γιάννης Τζίμας
Δημοσιεύσεις: 320
Εγγραφή: Τετ 17 Οκτ 2012, 15:26

Re: Αγωγή κατά της ΕΟΟΑ

Δημοσίευση από Γιάννης Τζίμας » Παρ 22 Νοέμ 2013, 20:41

Συγκρατώ δύο πράγματα:
- Η ΕΟΟΑ προκειμένου να είναι ο αποκλειστικός "αθλητικός" εκπρόσωπος της ορειβασίας - αναρρίχησης και κύριος συνομιλητής της Πολιτείας υφίσταται και τις ανάλογες συνέπειες (βλέπε αρχή του thread).
- Η νομοθεσία είναι πολύ σοβαρό πράγμα για να την αφήνουμε μόνο στους δικηγόρους (Γιώργο να με συμπαθάς), οπότε προτίθεμαι να μελετήσω τον Ν.2725 και τις συνοδευτικές του εγκυκλίους.


_________________
Η Γνώση Απελευθερώνει

Απάντηση

Επιστροφή στο “Άλλα ορειβατικά θέματα (και όχι μόνο)”