Φωτογραφική μηχανή compact για υπαίθριες δραστηριότητες

GLA

Φωτογραφική μηχανή compact για υπαίθριες δραστηριότητες

Δημοσίευση από GLA » Τρί 27 Νοέμ 2012, 22:43

Κατά την γνώμη μου η μηχανή για την ύπαιθρο πρέπει να είναι:
1) Αδιάβροχη, όχι απλά στη βροχή αλλά σε βύθιση με αντοχή όσο γίνεται σε μεγαλύτερο βάθος.
2) Ανθεκτική στα κτυπήματα.
Το 1 μαζί με το 2, σημαίνει ότι δεν πρέπει ο φακός ούτε να προεξέχει ούτε να κινείται εξωτερικά. Έτσι αναγκαστικά θα έχουμε ένα υποδεέστερο φακό.
3) Ελαφριά και μικρού όγκου. Να χωράει οπωσδήποτε στη τσέπη μας.
Με το 1, το 2 και το 3, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την μηχανή οποιαδήποτε στιγμή, και να μη χάσουμε καμιά <φάση>.
Οι αδιάβροχες θήκες δεν εξυπηρετούν γιατί προσθέτουν όγκο+βάρος, κάνουν πιο δύσχρηστη τη μηχανή και είναι ακριβές.
4) Αυτονομία όσο γίνεται μεγαλύτερη. Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ΑΑ και ΑΑΑ έχουν το όφελος της συμβατότητας με τις άλλες συσκευές μας, αλλά προσθέτουν όγκο και βάρος στη μηχανή και έχουν μικρότερη χωρητικότητα από της λιθίου. Θα είναι χρήσιμες μόνο για πολυήμερα μακρινά ταξίδια. Για τις εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου είναι προτιμότερο να έχει η μηχανή μπαταρία λιθίου και να παίρνουμε μαζί μας και μία ή δύο φορτισμένες μπαταρίες ακόμη.
5) Να γράφει καλό σχετικά βίντεο. Χρήσιμο γιατί δεν θα έχουμε μαζί μας και βιντεοκάμερα.
6) GPS. Οι ακριβότερες μηχανές έχουν GPS και πυξίδα.. Έτσι μπορούν να καταγράφουν την θέση που τραβάμε την φωτογραφία και την διεύθυνση που σκοπεύουμε.

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης

Re: Φωτογραφική μηχανή compact για υπαίθριες δραστηριότητες

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τρί 27 Νοέμ 2012, 23:35

Η γνώμη μου. Αν δεν έχεις απαιτήσεις για το αποτέλεσμα συμφωνώ μαζι σου. Από την άλλη ένα κακό αποτέλεσμα που θα σε απογοήτευση στο σπίτι σου και όταν πλέον θα εισαι μακριά από το θέμα;
Δεν μιλάω βεβαια για επαγγελματία φωτογράφο που έχει κοντά στα 5 κιλά εξοπλισμό αλλα για έναν ερασιτέχνη με απαιτήσεις. Μηχανή με σκόπευτρο, η οθόνη είναι προβληματική στην ύπαιθρο, με ρύθμιση και για χειροκίνητη λειτουργία και από εκεί και ύστερα καλή γνώση των προγραμμάτων και ρυθμίσεων και πολλή πειραματισμό ώστε να αποκτηθεί εμπειρία για φωτογράφηση στην φύση και ξανά επαναλαμβάνω για ερασιτεχνική φωτογραφία.

GLA

Δημοσίευση από GLA » Τρί 27 Νοέμ 2012, 23:47

Το ιδανικό μίνι τρίποδο για μια μικρή φωτογραφική μηχανή είναι το JOBY Gorillapod http://joby.com/gorillapod/original/
Με αυτό μπορούμε να στερεώσουμε τη μηχανή σε απίθανα μέρη. Ρυθμίζεται αυτοστιγμεί. Έχει μικρό βάρος, 47 γραμμάρια. Είναι ανθεκτικό, φτιαγμένο από πλαστικό δεν επηρεάζεται ούτε από το θαλασσινό νερό. Στοιχίζει περίπου 15 Ευρώ.

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τετ 28 Νοέμ 2012, 00:10

GLA έγραψε:Το ιδανικό μίνι τρίποδο για μια μικρή φωτογραφική μηχανή είναι το JOBY Gorillapod http://joby.com/gorillapod/original/
Με αυτό μπορούμε να στερεώσουμε τη μηχανή σε απίθανα μέρη. Ρυθμίζεται αυτοστιγμεί. Έχει μικρό βάρος, 47 γραμμάρια. Είναι ανθεκτικό, φτιαγμένο από πλαστικό δεν επηρεάζεται ούτε από το θαλασσινό νερό. Στοιχίζει περίπου 15 Ευρώ.
]
Απαραίτητο. Ελαφρύ και πρακτικό

GLA

Δημοσίευση από GLA » Τετ 28 Νοέμ 2012, 00:16

Μήτρου Τάκης: Από την άλλη ένα κακό αποτέλεσμα που θα σε απογοήτευση στο σπίτι σου και όταν πλέον θα είσαι μακριά από το θέμα;
Εγώ έχω διαπιστώσει ότι είναι πολλές περισσότερες οι φορές που θα χάσεις ένα θέμα επειδή δεν θα έχεις στη τσέπη σου μία μικρή μηχανή, σαν αυτή που περιγράφω πιο πάνω.
Εάν κάποιος είναι διατεθειμένος να μεταφέρει μια βαριά και ακριβή μηχανή μέσα στο σακίδιό του, μπορεί να έχει και μια μικρή των 150 γραμμαρίων στη τσέπη του και να βγάλει φωτογραφεία ακόμη και όταν είναι κρεμασμένος στο σχοινί. Επίσης μπορεί να την στερεώσει πάνω στο κράνος του ή στο τιμόνι του ποδηλάτου ή στο καγιάκ και να τραβήξει βίντεο που δεν υπήρχε περίπτωση να βγάλει μία βαριά και ευαίσθητη μηχανή.
Η μικρή αδιάβροχη μηχανή δεν είναι ο φτωχός συγγενής των μεγάλων επαγγελματικών μηχανών, αλλά η επαγγελματική για ειδικές χρήσεις στις υπαίθριες δραστηριότητες.

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τετ 28 Νοέμ 2012, 00:31

Για τις προϋποθέσεις που βάζεις συμφωνώ απόλυτα, εγώ από την εμπειρία μου ως πεζοπόρος λέω την γνώμη μου.

Άβαταρ μέλους
nektaman

Δημοσίευση από nektaman » Τετ 28 Νοέμ 2012, 20:50

μιά και μιλάτε για compact μηχανές για λύστε μου μια απορία ( εαν γνωρίζετε βεβαίως βεβαίως ): παρατηρώ ότι μερικές φορές η compact μου τραβάει φώτο κατάθαμπες κυρίως όταν βρίσκομαι σε μέρη με λίγο φώς και έντονες χρωματικές αντιθέσεις( φαράγγια, ρεματιές κλπ ) πάντα στην ύπαιθρο, στην πόλη δεν συμβαίνει το ίδιο !!...μιλάμε για μια olympus (Vg 120) που την ρυθμίζω πάντα στο auto. Μήπως να δοκιμάσω την χειροκίνητη ρύθμιση για να δώ την διαφορά ???
το γέλιο είναι η λάμψη της ψυχής...

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τετ 28 Νοέμ 2012, 22:26

nektaman έγραψε:μιά και μιλάτε για compact μηχανές για λύστε μου μια απορία ( εαν γνωρίζετε βεβαίως βεβαίως ): παρατηρώ ότι μερικές φορές η compact μου τραβάει φώτο κατάθαμπες κυρίως όταν βρίσκομαι σε μέρη με λίγο φώς και έντονες χρωματικές αντιθέσεις( φαράγγια, ρεματιές κλπ ) πάντα στην ύπαιθρο, στην πόλη δεν συμβαίνει το ίδιο !!...μιλάμε για μια olympus (Vg 120) που την ρυθμίζω πάντα στο auto. Μήπως να δοκιμάσω την χειροκίνητη ρύθμιση για να δώ την διαφορά ???
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι αργούν να εστιάσουν σε συνθήκες με έντονες αντιθέσεις οπότε αν εστιάσουν κάτι φωτεινό έξω από το θέμα σου τότε το θέμα σου θα είναι θολό και σκούρο η το αντίθετο. Επειδή η συγκεκριμένη μηχανή έχει αρκετά προγράμματα θα σε συμβούλευα αντί αυτόματο να επιλέγεις πρόγραμμα ανάλογα με τις συνθήκες, το δεύτερο είναι να εισαι σίγουρος ότι εστίασες το θέμα, αν δυσκολεύετε εστίασε κάπου αλλού κοντά στο θέμα και μετά κεντράρισε στο θέμα. Σε δύσκολες συνθήκες "κλείδωσε" την εστίαση. Επειδή το θέμα το βλέπεις στην οθόνη δεν μπορείς να ξέρεις το αποτέλεσμα οπότε να έχεις ανοιχτή την λειτουργία info ώστε να παρακολουθεις το ιστόγραμμα, όταν οι κορυφές είναι προς το κέντρο το αποτέλεσμα είναι καλό. Κλεινοντας ότι και να πούμε θεωρητικά δεν έχει καμια αξία αν δεν πειραματιστής στο πεδίο αλλα πάνω από ολα να μάθεις την λειτουργία της μηχανής.
Η χειροκίνητη λειτουργία είναι αποτελεσματική αρκεί να έχεις εμπειρία από χειροκίνητες ρυθμίσεις (Διάφραγμα Ταχύτητα απόσταση ) σε σχέση με τις συνθήκες.
Δεν ξέρω αν σε βοήθησα η σε μπέρδεψα.
Τακης

Άβαταρ μέλους
kyro

Δημοσίευση από kyro » Πέμ 29 Νοέμ 2012, 12:13

Και σωστά να εστιάσει αν έχει έντονο φως στον ουρανό και σκοτεινό θέμα δεν νομίζω ότι θα καταφέρει πολλά.

Άβαταρ μέλους
kyro

Re: Canon vs Samsung

Δημοσίευση από kyro » Τρί 11 Δεκ 2012, 19:58

Δεν βλέπω να βρίσκω μεταχειρισμένη φωτογραφική και μάλλον πρέπει να ετοιμάζομαι για μια καινούρια. (Αλήτες κατασκευαστές).

Στην κατηγορία "Κάτω απο 200- χειροκίνητες ρυθμίσεις - μικρός όγκος και βάρος - sd"
με σκοπό να είναι η μοναδική φωτογραφική μου για ταξίδια, πολιτική δραστηριότητα και βουνό βλέπω τα εξής δύο μοντέλα:

Canon sx130is

http://www.usa.canon.com/cusa/consumer/ ... ifications

και Samsung ECWB 150 F

http://www.kotsovolos.gr/site/product.j ... d=10103444

Έχουν και οι δύο παρόμοια τιμή, πολύ ζοομ, μεγάλη ανάλυση, όχι σκόπευτρο, παρόμοια οθόνη 3 ιντσών, βίντεο HD 720p και άλλα άχρηστα μπιχλιμπίδια.

Η Canon είναι λίγο πιο φθηνή (120ε αντί 150ε), έχει τις λειτουργίες P,A,S,M, στον επιλογέα αντί σε μενού, παίρνει μπαταρίες ΑΑ, και το σχέδιό της δείχνει πιο ανθεκτικό (δεν έχει εκτεθειμένα χειριστήρια κτλ).

Η Samsung έχει περισσότερο ζοομ, περισσότερη ανάλυση, πιο ευρυγώνιο φακό, πιο καλή οθόνη, WiFi, μη αναδιπλούμενο φλας.

Και κάπου εκεί θα μπορούσε να πλασαριστεί και η Fuji finepix S2980 με εντυπωσιακό σχεδιασμό και δυνατότητες (όλα συν σκόπευτρο) σε καλή τιμή (125ε) αλλά μεγάλο όγκο και βάρος δυτυχώς.

http://www.digitalcamerawarehouse.com.au/prod8793.htm

Και κάπου εδώ είναι που θέλω να φωνάξω: βοήθειαααααα.
Μπορεί κάποιος φωτογραφοευαίσθητος να ρίξει λίγο φως; Πέρα από τα φρου φρου (τι να τα κάνω τα HD και τα WiFi), ποια ίσως να είναι καλύτερη;

Άβαταρ μέλους
lekat
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από lekat » Τρί 11 Δεκ 2012, 22:24

χωρίς συζήτηση την Κάνον, όχι επειδή το λέει τ όνομα, αλλά γιατι αποδεδειγμένα κάνει δουλειά. Ο,τι Σάμψουγκ το αποφεύγεις, η Φούτζι έτσι κι έτσι (δεν είναι φίλμ...)
Με την Κάνον να προσέξεις το θέμα του σέρβις, θυμάμαι κάποτε ήταν ακριβό αν και στις κόμπακτ δε συζητάς για σέρβις, κοστίζει πάντα περισσότερο απο καινούργια μηχανη.

Άβαταρ μέλους
Miltos

Δημοσίευση από Miltos » Τρί 11 Δεκ 2012, 22:46

ρίξε μια ματιά στο insomnia όλο και κατι θα βρεις. Μεταξύ τους πάντως δεν βλέπω καμια τεραστια διαφορά μάλον θα διάλεγα την κάνον και εγώ λόγω ονόματος και μονο

Προσωπική άποψη αν σε ενδιαφέρει η μεταχειρισμένη είναι να μην βιάζεσαι με λίγη υπομονή θα βρεις

Άβαταρ μέλους
thanasis daskaloudis
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από thanasis daskaloudis » Τρί 11 Δεκ 2012, 23:41

Αν ήταν κινητό ή τηλεόραση θα διάλεγα Samsung. Αλλά για φωτογραφικές μηχανές η πείρα μου έχει δείξει ότι πρέπει να εμπιστεύομαι (δυστυχώς) τα μεγάλα ονόματα. Άρα Canon. Έχει μεγαλύτερη τεχνογνωσία στον τομέα της ψηφιακής φωτογραφίας αλλά και τα συγκριτικά (χωρίς να είναι απόλυτα σωστά πάντα) δείχνουν καλύτερη ποιότητα εικόνας. Εδώ θα δεις ένα συγκριτικό των μηχανών Canon sx150is (παρόμοια με την 130) και της Samsung ECWB 150 F.

http://www.dpreview.com/reviews/studio- ... 2187315944
Τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά για να τα κάνεις εντελώς θάλασσα χρειάζεσαι ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Άβαταρ μέλους
Υψολάγνος

Δημοσίευση από Υψολάγνος » Τετ 12 Δεκ 2012, 00:29

GLA έγραψε: 6) GPS. Οι ακριβότερες μηχανές έχουν GPS και πυξίδα.. Έτσι μπορούν να καταγράφουν την θέση που τραβάμε την φωτογραφία και την διεύθυνση που σκοπεύουμε.
Kαλό το GPS και ακόμα καλύτερη η πυξίδα αν και δεν εχω ακούσει,δει compact μηχανή με πυξίδΑ..Το σίγουρο είναι πως το GPS της φωτογραφικής πρέπει να συνοδεύεται από ένα τεράστιο και πρόσφατα ενημερωμένο αρχείο τοποθεσιών,αλλιώς χάνει τη μισή του χρησιμότητα.Τι να το κάνω άμεσα το να βγάζει η φωτογραφική μου συντεταγμένες εαν δε μου δίνει τοποθεσία που είμαι και γράφει σκέτο Αττική για παράδειγμα;
To άλλο που έχω προσέξει και που ισχύει και στα κανονικά GPS λογικά όχι στον ίδιο βαθμό, είναι ότι στα μισά μέρη που έχω δοκιμάσει να χρησιμοποιήσω το G.P.S της φωτογραφικής, αυτό δε μπορεί να μου δώσει συντεταγμένες του σημείου.
Κατά τα άλλα τα στοιχεία που παρέθεσες είναι ότι χρειάζεται να έχει μια φωτογραφική για υπαίθριες δραστηριότητες.
Δεν υπάρχουν επιβάτες στο ’’διαστημόπλοιο’’ που λέγεται Γη, είμαστε όλοι πλήρωμα (Marshal Mac Luhan)

GLA

Δημοσίευση από GLA » Τετ 12 Δεκ 2012, 08:49

NIKON COOLPIX AW100, Compact μηχανή αδιάβροχη και αντικραδασμική, με GPS, ηλεκτρονική πυξίδα και ενσωματωμένο παγκόσμιο χάρτη.
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.565269

Τεστ σε αδιάβροχες μηχανές http://www.waterproof-camera.org/

Άβαταρ μέλους
kyro

Δημοσίευση από kyro » Τετ 12 Δεκ 2012, 16:36

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Τα ονομαστικά χαρακτηριστικά της Samsung είναι δελεαστικα και παντού καλύτερα (εκτός από την μέγιστη ταχύτητα κλείστρου) από της Canon αλλά είχα κι εγώ την αίσθηση ότι θα έχει συμπεριφορά gadget περισσότερο και όχι φωτογραφικής μηχανής.

Σε κριτικές που έχω διαβάσει για την ώρα, γκρινιάζουν ότι η μπαταρία κατεβαίνει εύκολα. Και μιλάνε για τις NiMH, γιατί οι αλκαλικές δεν παίζουν καθόλου. Εμ, θέλουν και φακουδάρα με 12χ ζουμ, ποιος θα την ανοιγοκλείνει; Μου έρχονται στο μυαλό λόγια συμφορουμιτών για την ζωή των ΑΑ, κλαψ...

Άβαταρ μέλους
kyro

Δημοσίευση από kyro » Δευ 14 Ιαν 2013, 23:17

Τριγυρνούσα στον πάγκο εργασίας μου και έκανα σκέψεις φωτογραφικές. Οι καινούριες δεν με συγκινούσαν αλλά αφού δεν έβρισκα παλιά θα έπρεπε να συμβιβαστώ. Πλησίασα το σακουλάκι που ξεκουράζοταν η λυμένη Α520 και απλωσα το χέρι μου. Την έπιασα και ο δείκτης μου πήγε αμέσως στο κουμπί του κλείστρου ενώ ήταν έτοιμος να ζουμάρει. Η μηχανή κούμπωσε όπως στα 6000 και κάτι κλικ που είχαν προηγηθεί.
Αυτό ήταν. Οι καινούργιες δεν υπήρχαν. Έπρεπε να βρώ κάτι με αυτή την αίσθηση, με αυτές τις αναλογίες. Ή τίποτα. Ας ήταν αλλού ο συμβιβασμός.

Ξαναβρήκα μια αγγελία για μια Canon Powershot A550. http://www.imaging-resource.com/PRODS/A550/A550A.HTM
Ήταν από Θεσσαλονίκη. Ο τύπος την παρόπλισε γιατι τον βόλεψε η κάμερα του κινητού του.

Εντάξει,
δεν έχει wifi,
δεν έχει διψήφιο ζουμ,
δεν έχει μπαταρία λιθίου,
δεν έχει τετραψήφιο ISO,
δεν έχει οθονάρα 3 ιντσών,
δεν έχει διψήφιο αριθμό MPixel,

αλλά έχει ίδιες διαστάσεις, επεξεργαστη, φακό, χρόνους κλείστρου, σκόπευτρο, φλας, μπαταρίες, με τις καλές της σειράς Α500. Είναι νεότερη της δικής μου Α520. Βγάζει μέχρι 550 φωτογραφίες με 2 ΑΑ (κατά την Canon) και μέχρι 1400 αν χρησιμοποιείς μόνο το σκόπευτρο.

Δυστυχώς δεν έχει τα PSAM στον επιλογέα της, σου επιτρέπει όμως να ρυθμίσεις χειροκίνητα το χρόνο από 1 μέχρι 15sec, μια χαρά για τις νυχτερινές. Δυστυχώς το διάφραγμα παίρνει μόνο τις ακραίες τιμές (2,6! και 7,1) χωρίς τις ενδιάμεσες.

Ευτυχώς έχω μηχανή που με τραβάει να επιστρέψω στη δράση.
Πάω να φορτίσω τις μπαταρίες...

Άβαταρ μέλους
nektaman

Δημοσίευση από nektaman » Τρί 15 Ιαν 2013, 07:28

καλορίζικη Αντώνη και καλές λήψεις, πόσο πήγε το μαλλί ??
το γέλιο είναι η λάμψη της ψυχής...

Άβαταρ μέλους
kyro

Δημοσίευση από kyro » Τρί 15 Ιαν 2013, 19:04

Ευχαριστώ.
Το μαλλί πήγε 60ε, μαζί με φορτιστή, θήκη, 2 ζευγάρια μπαταρίες, κάρτα SD. Και μου την έδωσε με το κουτί της, τις οδηγίες, το λογισμικό της... Δεν τα χρειαζόμουν κάτι όλα αυτά αλλά δίνουν μια ωραία εικόνα.

Άβαταρ μέλους
thanasis daskaloudis
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από thanasis daskaloudis » Τρί 15 Ιαν 2013, 20:07

... με 60€ δεν το συζητάμε, απλά την αγοράζουμε. Καλορίζικη.
Τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά για να τα κάνεις εντελώς θάλασσα χρειάζεσαι ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Υλικά και τεχνολογία με εφαρμογή στο ύπαιθρο και την ορειβασία”