«Το βουνό ως φυσικός και ψυχικός χώρος του ορειβάτη»

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 779
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

«Το βουνό ως φυσικός και ψυχικός χώρος του ορειβάτη»

Δημοσίευση από pankan » Δευ 13 Μάιος 2013, 09:46

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση οργανώνει μεθαύριο βράδυ ο ΕΠΟΣ Φυλής. Λυπάμαι που άλλες υποχρεώσεις δεν θα μου επιτρέψουν να τη παρακολουθήσω.
Να κάνω μερικά σχόλια:
1) Να ελπίσω ότι εκδηλώσεις σαν κι αυτή σηματοδοτούν μια προσπάθεια για έξοδο από τη ρηχότητα, την εσωστρέφεια και την ομφαλοσκόπηση που χαρακτηρίζουν τη κοινότητά μας; Ίσως και τη σύνδεση του ορειβάτη με ένα βαθύτερο τρόπο με το φυσικό του χώρο, το βουνό.
2. Θα προτιμούσα να δω να συνομιλούν όχι μόνο ορειβάτες από διαφορετικές γενιές (που δεν είναι δα και πολύ διαφορετικές), αλλά και από διαφορετικές τάσεις. Θα ήθελα να ακούσω και πεζοπόρους, και ορειβάτες του πούλμαν. Ίσως την άλλη φορά που θα μπορώ κι εγώ να είμαι παρών.
Αν κάποιος παρακολουθήσει τη συζήτηση, θα είχε ενδιαφέρον να μας μεταφέρει τις εντυπώσεις του.

Αντιγράφω από το site του ΕΠΟΣ Φυλής

«Το βουνό ως φυσικός και ψυχικός χώρος του ορειβάτη»
Μπορούμε να δούμε το βουνό μόνο ως φυσικό χώρο όπου κάνουμε ορειβασία ή μήπως αναζητούμε στο βουνό κάτι από το μέσα μας;
Πώς συνομιλούν και πού συναντιούνται ο ψυχισμός του ορειβάτη με το φυσικό χώρο της ορειβασίας, το βουνό;

Αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν ορειβάτες από τρεις διαδοχικές ορειβατικές γενιές: ο κ.Παύλος Τσιαντός (Οδηγός Βουνού - Εκπαιδευτής Ορειβασίας Ε.Ο.Ο.Α. - κινηματογραφιστής), ο κ.Γιάννης Κωνσταντάκης (Bοηθός Εκπαιδευτής Ορειβασίας Ε.Ο.Ο.Α.) και ο κ.Κώστας Βροχίδης (αναρριχητής βράχου).

Σε αυτή την προσέγγιση, συμμετέχει η Ψυχοδυναμική Ομάδα "Αντίκρισμα" με εισηγητή τον κ.Κωνσταντίνο Καρδαρά (Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής, μέλος του ΕΠΟΣ Φυλής) και τους κ.Αντώνη Κατσαμάγκο (Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής) και κ.Πασχάλη Καπουσούζη (Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής) που θα συντονίσουν την ανοιχτή και διαδραστική συζήτηση που θα ακολουθήσει με το ορειβατικό κοινό.

Στην εκδήλωση θα προβληθεί απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του Παύλου Τσιαντού "Mountains and Man" (Tα βουνά και ο άνθρωπος)

Πολυχώρος «ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΟΥΤΑ» Τιμοκρέοντος 6Α, Άγιος Σώστης, ώρα 19:30,
Είσοδος Ελεύθερη
ΠΡΟΣΒΑΣΗ: α) Με όλες τις συγκοινωνίες οι οποίες διασχίζουν τη Λ. Συγγρού, αποβίβαση στη στάση Άγιος Σώστης. β) Με το ΜΕΤΡΟ αποβίβαση στο σταθμό ΦΙΞ και μετεπιβίβαση σε λεωφορεία ή τρόλεϋ (βλέπε α'). Ο Πολυχώρος βρίσκεται δύο οικοδομικά τετράγωνα πίσω από την εκκλησία του Αγίου Σώστη

Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορειβατικά νέα και επικαιρότητα”