MOBAC & NoniMapview. Δημιουργήστε τους δικούς σας χάρτες

Συζήτηση για προγράμματα ψηφιακού χάρτη όπως είναι το Ozi Explorer, το TopoView κ.α.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
thanasis daskaloudis
Δημοσιεύσεις: 221
Εγγραφή: Πέμ 04 Μαρ 2010, 13:16
Τοποθεσία: Καβάλα
Επικοινωνία:

MOBAC & NoniMapview. Δημιουργήστε τους δικούς σας χάρτες

Δημοσίευση από thanasis daskaloudis » Κυρ 28 Οκτ 2012, 18:51

Για όσους δεν έχουν κάποιο χάρτη για να απεικονίσουν την διαδρομή τους στο oziexplorer υπάρχει ένα πρόγραμμα «open source» το Mobile Atlas Creator που μας λύνει κυριολεκτικά τα χέρια. Το πρόγραμμα μπορείτε να το κατεβάσετε από την διεύθυνση http://mobac.sourceforge.net/. Είναι πρόγραμμα γραμμένο σε java και δεν χρειάζεται την τυπική εγκατάσταση των άλλων προγραμμάτων. Αρκεί να έχει εγκατεστημένη την java στο σύστημα σου και φυσικά να έχετε και internet για να κατεβάσει τα δεδομένα του χάρτη. Κάνεις αποσυμπίεση το αρχείο zip κατέβασες σε κάποιο φάκελο και μετά τρέχει το αρχείο Mobile Atlas Creator.exe.

Η διαδικασία δημιουργίας ενός χάρτη είναι η εξής:

1. Μόλις ανοίξει το πρόγραμμα πάμε στο μενου Atlas --> New Atlas και δίνουμε ένα όνομα στον χάρτη μας ενώ από την λίστα διαλέγουμε το πρόγραμμα με το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε τον χάρτη π.χ. Oziexplorer. Όπως θα παρατηρήσετε υποστηρίζει πάρα πολλά πρόγραμμα και εξάγει χάρτες σε πολλές μορφές όπως Overlay για GooogleEarth.

2. Στη συνέχεια από το αριστερό πάνελ και την επιλογή “Map source” διαλέγουμε την πηγή των χαρτογραφικών δεδομένων. Μετά από δοκιμές θεωρώ πως η καλύτερη επιλογή είναι η OpenStreetMap 4umaps.eu (Europe). Έχει αρκετά δεδομένα αλλά το κυριότερο είναι πως έχει ισοϋψείς που σε μεγάλο ζουμ φτάνουν ανά 20 μέτρα.

3. Το επόμενο βήμα είναι να κάνουμε ζουμ και να επικεντρωθούμε στην περιοχή που θέλουμε. Με το δεξί κλικ κάνουμε μετακίνηση, με την ροδέλα του ποντικιού κάνουμε ζοομ και στο τέλος όταν είμαστε έτοιμοι με αριστερό κλικ επιλέγουμε την περιοχή που θέλουμε για τον χάρτη.

4. Μετά από την zoom Levels επιλέγουμε το 13 ή 14 για να έχουμε καλή ανάλυση και πατάμε από το Atlas Content το Add Selection για να προστεθεί η επιλογή μας σε Layer.

5. Τέλος πατάμε το Create Atlas. Αυτό ήταν. Μέσα στο φάκελο του προγράμματος υπάρχει ένας υποφάκελος με το όνομα του χάρτη και μέσα η εικόνα και το map αρχείο για να τα εισαγάγουμε στο Oziexplorer. Ανάλογα φυσικά με το πρόγραμμα που επιλέξαμε στο βήμα 1 θα δημιουργηθούν και τα αντίστοιχα αρχεία.

Το πρόγραμμα έχει και άλλες δυνατότητες όπως να ανοίξει αρχεία καταγραφής GPX και να ενσωματώσει τις καταγραφές στον χάρτη.
Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμα.
Συνημμένα
mobac01.jpg
mobac02.jpg
mobac03.jpg
mobac04.jpg
Τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά για να τα κάνεις εντελώς θάλασσα χρειάζεσαι ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 759
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Re: MOBAC. Δημιουργήστε δωρεάν τους δικούς σας χάρτες.

Δημοσίευση από pankan » Δευ 29 Οκτ 2012, 07:26

Ωραίο κόλπο.
Μπορούμε να το βάλουμε στα Χρήσιμα Links του hellaspath στη κατηγορία "ΨΗΦΙΑΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ (RASTER) - ΓΙΑ ΦΟΡΤΩΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ"

Άβαταρ μέλους
lekat
Δημοσιεύσεις: 396
Εγγραφή: Τρί 09 Μαρ 2010, 15:29
Τοποθεσία: Ταύρος
Επικοινωνία:

Re: MOBAC. Δημιουργήστε δωρεάν τους δικούς σας χάρτες.

Δημοσίευση από lekat » Παρ 02 Νοέμ 2012, 21:06

το δοκίμασα σε μηχανάκι με windows κι έπαιξε μια χαρα, πολλά βήματα μπροστά απο το mapmaker που χρησιμοποιούσα όταν ήθελα να πάρω υπόβαθρα
σε μηχανάκι με Linux (μια Ουμπούντου) ακόμα ψάχνουμε να βρούμε που στο διάολο κολλάει (δεν συνδέεται στη βάση για να τραβήξει το υπόβαθρο.

Άβαταρ μέλους
capricorn
Δημοσιεύσεις: 296
Εγγραφή: Πέμ 06 Δεκ 2012, 21:55
Τοποθεσία: θεσσαλονικη
Επικοινωνία:

Re: MOBAC. Δημιουργήστε δωρεάν τους δικούς σας χάρτες.

Δημοσίευση από capricorn » Τετ 17 Ιούλ 2013, 20:02

και πολυ πρακτικο :thmbup: !!! thanksss

Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 759
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

MOBAC & NoniMapview. Δημιουργήστε δωρεάν τους δικούς σας χάρ

Δημοσίευση από pankan » Δευ 21 Ιούλ 2014, 01:40

Δεν ανοίγω καινούργιο θέμα γιατί είναι αντίστοιχο.
Ψαχνόμουνα με το MOBAC το οποίο δυστυχώς δεν τρέχει στον υπό κατάρρευση υπολογιστή μου. Και ανακάλυψα το NoniMapView που κάνει κι αυτό την ίδια δουλειά. Με εντυπωσίασε. Φτιάχνει σε δευτερόλεπτα χάρτες καλιμπραρισμένους και έτοιμους για χρήση με το Ozi Explorer. Στους χάρτες μπορείτε να ενσωματώσετε tracks. Υπάρχει αρκετή ποικιλία στους χάρτες που μπορείτε να κατεβάσετε (openstreetmap, google maps, κλπ)

Απάντηση

Επιστροφή στο “Προγράμματα ψηφιακού χάρτη”