Έσπασε βύσμα στη Βαράσοβα

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 777
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Έσπασε βύσμα στη Βαράσοβα

Δημοσίευση από pankan » Δευ 11 Μαρ 2013, 09:17

Το θέμα είναι από αυτά που χάθηκαν με τη κατάρρευση του σέρβερ την 1/3/2013.
Το επαναλαμβάνω εξαιτίας της σοβαρότητάς του. Ενημερώστε τους πάντες και δείξτε ιδιαίτερη προσοχή αν σκαρφαλώνετε εσείς οι ίδιοι στη Βαράσοβα.

Αντιγράφω από το site του ΑΟΣ
Σπάσιμο βύσματος στη Βαράσοβα
Ένα ακόμα βύσμα έπασε στη Βαράσοβα στη διαδρομή "ψυχώ". Το προηγούμενο είχε σπάσει πριν από τρία χρόνια. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κάραλη, εκπαιδευτή αναρρίχησης και μηχανικό, τα βύσματα της Βαράσοβας που τοποθετήθηκαν κατά τις διάφορες συντηρήσεις και ανοίγματα διαδρομών και είναι από χάλυβα AISI-303 κάποια στιγμή θα σπάσουν γιατί δεν είναι κατάλληλα για θάλασσα παρ' ότι είναι ανοξείδωτα.
Επομένως, οι αναρριχητές που σκαρφαλώνουν στη Βαράσοβα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπ' όψιν τους την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί.
Τα υπόλοιπα πεδία που είναι κοντά σε θάλασσα (έως και 100 Km) και έχουν βύσματα από καταλληλότερο χάλυβα (AISI-304 ή AISI-316 ή AISI-304L ή AISI-316L), ενδεχομένως να δώσουν κάποιες αστοχίες στο μέλλον.


Αντιγράφω από το Ανεβαίνοντας
Η Βαράσοβα σε καραντίνα!!!
Τετάρτη 27/02/13 12:16
Άλλο ένα περιστατικό από σπάσιμο βύσματος είχαμε τη Κυριακή που μας πέρασε στη Βαράσοβα.
Αναρριχητής που σκαρφάλωνε στη διαδρομή Ψυχώ και συγκεκριμένα στη δεύτερη σχοινιά, έκανε σεκ στο βύσμα πριν το ρελέ και αυτό έσπασε με αποτέλεσμα να κάνει απροσδόκητη πτώση που ευτυχώς τη σταμάτησε το από κάτω βύσμα, γλιτώνοντάς τον από τα χειρότερα.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το συγκεκριμένο βύσμα είναι από τη παρτίδα βυσμάτων με την οποία ανανεώθηκαν οι ασφάλειες του 70-80% των διαδρομών της Βαράσοβας το 2004, βύσματα που σύμφωνα με τις προδιαγραφές αν και ανοξείδωτα είναι ακατάλληλα για τοποθέτησή τους σε παραθαλάσσια πεδία όπως είναι η Βαράσοβα. Το βύσμα έχει σταλεί ήδη για εξέταση και αναμένουμε τη πλήρη αναφορά.
Υπενθυμίζουμε ότι είναι η δεύτερη φορά που καταγράφεται ανάλογο περιστατικό. Τον Απρίλιο του 2010, είχε συμβεί ανάλογο σε διαδικασία ραπέλ.
Η σημασία του πεδίου της Βαράσοβας, ο όγκος του, οι πολλές διαδρομές όλων των στιλ και δυσκολιών και ο πολύ μεγάλος αριθμός όχι μόνο αναρριχητών, αλλά και σχολών αναρρίχησης που το επισκέπτονται, κάνει επιτακτική τη λύση αυτού του προβλήματος, που δε μπορεί να είναι άλλη από την αλλαγή των ασφαλειών με βύσματα που τηρούν τις προδιαγραφές.
Είναι προφανές ότι μέχρι να γίνει αυτό, όλοι όσοι επιλέγουν να σκαρφαλώσουν στη Βαράσοβα, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες ασφάλειας

Απάντηση

Επιστροφή στο “Αναρρίχηση trad & sport”