ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΗΣ έγραψε:βλέπω ότι το θέμα είναι παλιό αλλά το επαναφέρω γιατί προφανώς άλλαξε η τεχνολογία.
Η τεχνολογία του gps είναι ίδια τα τελευταία 20 χρόνια. Το μόνο που άλλαξε είναι οι εφαρμογές του. Όπως γράφεις πιο κάτω, βρίσκεις διάφορες συσκευές με δέκτη gps, όπως πχ τηλέφωνα ή φωτογραφικές μηχανές.
ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΗΣ έγραψε:Καταρχήν είμαι παντελώς άσχετος. Απότι κατάλαβα όταν λέμε GPS εννοούμε δυό διαφορετικά πράγματα. Το ένα είναι η δυνατότητα η συσκευή σου να αντιλαμβάνεται την θέση που είσαι (γεωγραφικές συντεταγμένες;) οπότε σαυτήν την περίπτωση ένα κινητό η μια φωτογραφική μηχανή αναφέρουν ότι έχουν gps. To δεύτερο πράγμα το οποίο έχει το ίδιο όνομα και λέγεται GPS είναι μια συσκευή η οποία διαχειρίζεται το σήμα αυτό και κάνει μόνο αυτό γιαυτό και λέγεται συσκευή GPS.
Έχω καταλάβει καλά;
Μια αναφορά στο τι είναι gps μπορείς να διαβάσεις εδώ
viewtopic.php?f=2&t=536.
Με λίγα λόγια το gps είναι ένα σύστημα αμερικάνικών δορυφόρων που περιτριγυρίζουν τη γη και οι οποίοι εκπέμπουν σήμα με βάση το οποίο δέκτες στη γη αντιλαμβάνονται με ακρίβεια τη θέση τους. Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί και οι δορυφόροι του ρώσσικου συστήματος glonass. Οι σύγχρονες συσκευές λαμβάνουν το σήμα και από το σύστημα gps και από το σύστημα glonass, εμείς όμως συνεχίζουμε για χάρη ευκολίας να αποκαλούμε το σύνολο, gps.
Ωραία μέχρι εδώ. Δορυφόροι εκπέμπουν σήμα. Και ποιός το λαμβάνει;
Δέκτες του σήματος είναι ηλεκτρονικές συσκευές στη γη. Ένα τσιπάκι δηλαδή που αποκοδικωποιώντας το σήμα των δορυφόρων, μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια τη δική του θέση πάνω στη γη.
Αυτά τα
τσιπάκια στην εποχή μας, ενσωματώνονται σε πλήθος συσκευές:
Σε αποκλειστικές συσκευές gps. Είναι οι συσκευές που κυρίως χρησιμοποιούν οι ορειβάτες.
Σε πλοηγούς αυτοκινήτων (τις γνωστές συσκευές που μας λένε στρίψε δεξιά-στρίψε αριστερά).
Σε συσκευές εκπομπής θέσης (tracking) που τις βρίσκουμε από αυτοκίνητα (πχ έλεγχος θέσης για κλοπες ή για διαχείριση στόλου αυτοκινήτων) μέχρι σε κολάρα σκύλων (ειδικά κυνηγόσκυλων).
Σε φωτογραφικές μηχανές ώστε μαζί με τα δεδομένα της φωτογραφίας (metadata) να καταγράφεται και η θέση που την τραβήξαμε.
Σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα δίνοντας τους τη δυνατότητα να λειτουργούν είτε ως πλοηγοί αυτοκινήτου είτε ως ορειβατικό gps είτε ως συσκευή εκπομπής θέσης (tracking, δείτε και λίγο csi).
Όπως πολύ σωστά λες, συνηθίζουμε να λέμε "συσκευές gps" τις αποκλειστικές συσκευές, ενώ για όλες τις άλλες συνηθίζουμε να λέμε ότι "έχουν gps".
Στη πραγματικότητα, όλες έχουν ενσωματωμένο ένα τσιπάκι-δέκτη του σήματος των δορυφόρων. Πολλές φορές και το ίδιο τσιπάκι (της ίδιας εταιρείας).
Εγώ έχω ένα πολύ ακριβό αποκλειστικό gps για το βουνό, και ένα πάμφθηνο bluetooth gps για πλοήγηση αυτοκινήτου με την ταμπλέτα μου, και δουλεύουν και τα δύο με το ίδιο τσιπάκι-δέκτη, το πολύ καλό sirf star 3.
ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΗΣ έγραψε:Δεν θέλω να δώσω καθόλου λεφτά για τη συσκευή που λέγετια gps, δεν θέλω να καταγράψω καμιά διαδρομή, δεν με νοιάζει καθόλου να ξέρω συνεχώς τη θέση μου αλλά μόνο μια στιγμή να δω ποια είναι η αναθεματισμένη η κανονική κορυφή, οπότε δεν χρειάζεται να το έχω ανοιχτό.
Ναι, αυτό μπορείς να το κάνεις (μόνο μια στιγμή) με ένα smartphone. Μόνο μεγάλη προσοχή στη μπαταρία. Με το gps ανοικτό, η μπαταρία του κινητού εξαντλείται σε ελάχιστες ώρες. Τόσο λίγες που το κάνουν από άχρηστο μέχρι επικίνδυνο.
ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΗΣ έγραψε:Η Ερώτηση λοιπόν με αυτά τα δεδομένα είναι αν με ένα smartfone μπορώ να χρησιμοποιήσω τα αρχεία του ΗELLASPATH έτσι ώστα να βρώ την θέση μου για να καταλάβω και ποια είναι η κορυφή.
Ναι μπορείς να χρησιμοποείς τα αρχεία του helaspath με ένα κινητό. Συνηθέστερα τα αρχεία gpx. Για να χρησιμοποιήσεις όμως τα δεδομένα με ένα έξυπνο κινητό (που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα computer), πρέπει να του φορτώσεις όπως σε ένα computer, το κατάλληλο πρόγραμμα. Για κινητό android κάνε αναζήτηση στο google play (το μαγαζί εφαρμογών της google) για "outdoor navigation" και θα βρεις πολλά. Εμένα μου αρέσει το
Locus Map Free γιατί είναι φιλικό και έχει πολλούς τζάμπα χάρτες για να κατεβάσει κανείς και να χρησιμοποιεί offline.
ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΗΣ έγραψε:Στην καλύτερη περίπτωση μπορώ να ακολουθήσω με ένα σμαρτφον τις διαδρομές του ΗELLASPATH;
Να βρεις στιγμιαία τη θέση σου, ναι αλλά με προσοχή στη μπαταρία. Να έχεις όμως συνέχεια ανοιχτό το gps του κινητού στη διάρκεια μιας διαδρομής δεν στο προτείνω. Η μπαταρία γονατίζει και δεν θα έχεις ούτε τηλέφωνο. Διπλό πρόβλημα ασφαλείας δηλαδή.
ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΗΣ έγραψε:Χρειάζομαι ίντερνετ πάνω στο βουνό;
Όχι δεν χρειάζεσαι. Αρκεί να πας προετοιμασμένος. Να έχεις δηλαδή κατεβάσει από πριν τους χάρτες της περιοχής που θα βρίσκεσαι ώστε να μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις offline. Το πως γίνεται να κατεβάσεις τους χάρτες και πως τους χρησιμοποιείς εξαρτάται από το πρόγραμμα που θα επιλέξεις να φορτώσεις στο κινητό. Θέλει δηλαδή και λίγο ψάξιμο γιατί το κάθε πρόγραμμα κάνει τα δικά του.
ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΗΣ έγραψε:Χρειάζομαι ελληνικό σήμα; (Στο Πίνοβο και στο Μπέλλες ασπούμε αλλάζει το σήμα απο ελληνικό σε σκοπιανικό κάθε λίγο)
Σε περίπτωση που δεν έχεις κατεβάσει από πριν τους χάρτες και χρειάζεσαι ιντερνετ για να τους δεις, τότε πιστεύω ότι η αλλαγή του σήματος μπορεί να είναι πρόβλημα. Δεν ξέρω τι χρεώνουν οι εταιρείες για roaming σε data, αλλά φαντάζομαι ότι θα τσούζει.
ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΗΣ έγραψε:Οι χαρτες που λένε στα καταστήματα ότι εμπεριέχονται σε ένα κινητο με gps τι ακριβώς κάνουν; (φαντάζομαι ότι αφορούν δρόμους για αυτοκίνητα και όχι βουνά και κορυφές)
Οι χάρτες αυτοί είναι προγράματα πλοήγησης αυτοκινήτου (στρίψε δεξιά, στρίψε αριστερά). Περιέχουν μόνο τους δρόμους και τους οικισμούς. Και δεν μπορείς να τους φορτώσεις δεδομένα (μονοπάτια).
ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΗΣ έγραψε:(βασικά η ερώτηση γίνεται επειδή έχω απλό κινητό αλλά θα θυσίαζα τα λεφτά για ένα φθηνο smartfone μόνο και μόνο για το βουνό)
Μη το κάνεις, θα αγανακτήσεις και θα το πετάξεις. Πόσο θα αντέξεις να έχεις ένα τηλέφωνο που θέλει κάθε μέρα φόρτισμα και που θα πρέπει να κουβαλάς μαζί το φορτιστή όπου πας;
Για το gps δεν το συζητάω καθόλου. Καλά είναι για πλοηγοί αυτοκινήτου που είναι συνέχεια στη πρίζα . Για το βουνό όμως το ρίσκο της μπαταρίας είναι πάρα πολύ μεγάλο. Με το gps αναμένο, σε μερικές ώρες πάπαλα η μπαταρία. Είμαι από τους πρώτους που πήραν smartphone ενθουσιασμένος από την τεχνολογία. Την πάτησα στη πρώτη μου εξόρμηση στο βουνό, όπου έμεινα χωρίς gps και χωρίς τηλέφωνο, και από τότε το πέταξα σε ένα ντουλάπι. Χρησιμοποιώ ένα τηλέφωνο με κουμπάκια που θέλει φόρτιση μια φορά την εβδομάδα και ένα gps με απλές μπαταρίες του περίπτερου, το οποίο αντέχει συνεχώς ανοικτό για πάνω από 24 ώρες. Αν αλλάξει η τεχνολογία στις μπαταρίες το ξανασυζητάμε.
Μέχρι τότε, για συνεχή χρήση στο βουνό, σου προτείνω το etrex 10 ή αν θέλεις να παίρνει και χάρτες το etrex 20