Ανάβαση του Ολύμπου με σκι απ' το μηδέν!

Περιγραφές διαδρομών
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 783
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Ανάβαση του Ολύμπου με σκι απ' το μηδέν!

Δημοσίευση από pankan » Τρί 09 Απρ 2013, 11:47

Αντιγράφω από εδώ. Το βάζω στο "ορειβατικό σκι" αν και μου φαίνεται ότι θα ταίριαζε καλύτερα σε μια κατηγορία που θα λεγόταν "αξιοπερίεργα". Θα βλέπουμε όλο και περισσότερα τέτοια στο μέλλον. Η μορφή της ανάπτυξης που έχει τελευταία το ορειβατικό σκι, οδηγεί προς τα εκεί.


Ανάβαση του Ολύμπου με σκι απ' το μηδέν!
30/03/2013
Πόσο δύσκολο είναι να ξεκινήσει κάποιος το πρωί από τη θάλασσα, να φτάσει με σκι στην ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας και να επιστρέψει στο μηδέν χωρίς υποστήριξη από μηχανοκίνητα μέσα, πριν πέσει ο ήλιος; Την απάντηση στην παραπάνω ερώτηση προσπάθησε να δώσει μια ομάδα τριών Γερμανών αθλητών τους οποίους υποστηρίζει η Dynafit.
Το αρχικό πλάνο ήταν να πραγματοποιηθεί μια γρήγορη ανάβαση και κατάβαση του Ολύμπου ξεκινώντας από τη θάλασσα και καταλήγοντας πάλι στην ακτή! Το βουνό ωστόσο βάζει τους δικούς του κανόνες και ο σεβασμός αυτών των κανόνων προς όφελος της ασφάλειας επιβάλει συχνά να γίνονται τροποποιήσεις στα πλάνα, έτσι και έγινε.
Τα ξημερώματα της Παρασκευής ήταν όλα έτοιμα για το εγχείρημα ωστόσο ο καιρός φάνηκε να μην συμφωνεί, για αυτό και παρατάθηκε η εκκίνηση των αθλητών η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί όταν ο καιρός φάνηκε να είναι καλός και να επιτρέπει την ανάβαση στην κορυφή.
Οι τρεις αθλητές ξεκίνησαν από την παραλία της Γρίτσας στο Λιτόχωρο με τα ποδήλατα, κουβαλώντας όλο τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιούσουν για την ανάβαση και κατάβαση του Ολύμπου. Σε λιγότερο από 2 ώρες έφτασαν σε υψόμετρο 1100 μέτρα στη θέση "Πριόνια" όπου ήταν το τέλος της ποδηλατικής διαδρομής. Εκεί άφησαν τα ποδήλατα και συνέχισαν με τα πόδια για το Οροπέδιο των Μουσών από το Γομαροστάλι. Χρειάστηκαν περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά για να φτάσουν στο καταφύγιο "Χρήστος Κάκαλος" σε υψόμετρο 2650 μέτρα, αλλά ο καιρός ήταν απαγορευτικός για τη συνέχιση της διαδρομής από εκεί και πάνω.
Το απαγορευτικό του καιρού δεν απέτρεψε ωστόσο την καλή παρέα στο καταφύγιο "Χρήστος Κάκαλος" όπου η ομάδα της Dynafit και η ομάδα υποστήριξης, είχαν ένα "ορειβατικό" βράδυ με πλούσια συζήτηση για τον Όλυμπο, το ορειβατικό σκι και πως μπορεί να αναπτυχθεί στη χώρα μας αλλά και λεπτομέρειες σχετικά με μια πολύ ιδιαίτερη δράση που ετοιμάζει η εταιρία για την ερχόμενη χρονιά στο βουνό των θεών.
Την επόμενη μέρα τα χρονόμετρα δεν είχαν πλέον σημασία και όλοι ήθελαν να απολαύσουν τη βόλτα στο βουνό. Οι τρεις αθλητές ανέβηκαν στο Μύτικα (2917 μ.) και πραγματοποίησαν μια εκπληκτική κατάβαση από την κορυφή του Ολύμπου μέχρι και λίγο κάτω από το καταφύγιο "Σπήλιος Αγαπητός". Από εκεί συνέχισαν με τα πόδια από το μονοπάτι μέχρι τη θέση "Πριόνια" όπου τους περίμεναν και πάλι τα ποδήλατά τους.
Η υπόθεση από εκεί και μετά ήταν σχετικά απλή αφού απλά κατηφόρισαν ποδηλατώντας. Πριν το μεσημέρι έφτασαν στο σημείο από που είχαν ξεκινήσεις, στην παραλία της Γρίτσας όπου δεν δίστασαν να βουτήξουν στη θάλασσα.
"Έχουμε πραγματοποιήσει γρήγορες αναβάσεις σε κορυφές πάνω από 8000 μέτρα, αλλά η ιδέα ότι στην Ελλάδα μπορούμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν, από τη θάλασσα και να ανέβουμε ένα βουνό σαν τον Όλυμπο έκανε το όλο εγχείρημα μοναδικό" δήλωσε ο Benedikt Böhm, ένας εκ των τριών αθλητών που έχει στο ενεργητικό του αξιοθαύμαστα επιτεύγματα και μια πολύ σημαντική διαδρομή στο ορειβατικό σκι.
Η προσπάθεια των τριών αθλητών έδειξε ότι είναι εφικτή η ανάβαση και κατάβαση του Ολύμπου σε μια μέρα και το κλειδί για την ταχύτητα είναι το ορειβατικό σκι! Όταν βέβαια το βουνό έχει άλλη άποψη, οφείλουμε να τη σεβόμαστε και.. υπάρχει πάντα ένα καταφύγιο να διευκολύνει την υπόθεση.
Πιστεύουμε ότι η προσπάθεια της ομάδας της Dynafit θα έχει μεγάλο αντίκτυπο το επόμενο διάστημα για την υπόθεση ορειβατικό σκι στην Ελλάδα και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πολλές εκπλήξεις στο μέλλον. Πρώτο δείγμα είναι οι δέσμευση των Γερμανών αθλητών ότι θα είναι παρόν στον αγώνα του Ολύμπου που θα πραγματοποιηθεί το 2014!

Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορειβατικό Σκι”