ΠΓΔΜ, Αφιέρωμα στο Πέλιστερ

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
niki_kar
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 706
Εγγραφή: Πέμ 07 Ιαν 2010, 08:50
Τοποθεσία: Έδεσσα
Επικοινωνία:

ΠΓΔΜ, Αφιέρωμα στο Πέλιστερ

Δημοσίευση από niki_kar » Σάβ 03 Νοέμ 2018, 23:47

Το Πέλιστερ είναι η ψηλότερη κορυφή του όρους Baba όπως ονομάζεται η προέκταση του Βαρνούντα στα βόρεια. Το 1/3 του Βαρνούντα βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος με ψηλότερη κορυφή το Δεσποτικό στα 2334μ., ενώ τα 2/3 βρίσκονται σε σκοπιανικό έδαφος με ψηλότερη κορυφή το Πέλιστερ στα 2601μ. Το Πέλιστερ αποτελεί εθνικό δρυμό και η πρόσβασή του γίνεται από τα Μπίτολα. Οι διαδρομές ξεκινάνε είτε από το ξενοδοχείο Μόλικα όπου υπάρχει χιονοδρομικό κέντρο, είτε από το χωριό Νίζε Πόλε. Το ξενοδοχείο Μόλικα απέχει 15 χλμ από τα Μπίτολα και είναι μετά το χωριό Μαγκάρεβο και ο δρόμος είναι δύσκολος για μεγάλο λεωφορείο. Ανεβαίνει αλλά με μεγάλη προσοχή. Για το Νίζε Πόλε ο δρόμος είναι ευκολότερος. Και στις δύο περιπτώσεις ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος.
Θα παρουσιάσουμε τέσσερις διαφορετικές διαδρομές που οδηγούν στην κορυφή που η κάθεμια έχει τις ιδιαιτερότητές της. Τρεις ξεκινάνε από το Μόλικα (1400μ.) και μια από το Νίζε Πόλε (1050μ.).

1. Μόλικα - Λόβετσκα - Πέλιστερ (κλασική διαδρομή) κόκκινη στον χάρτη
Η διαδρομή αυτή είναι η πιο εύκολη, η πιο πολυσύχναστη και με τον περισσότερο χωματόδρομο. Η απόσταση μέχρι την κορυφή είναι 14χλμ περίπου και ο χρόνος ανάβασης σχεδόν 5 ώρες. Η διαδρομή ξεκινά από το πάρκιν του ξενοδοχείου με πολύ όμορφο μονοπάτι που μετά από 25' μας βγάζει στο καταφύγιο Κοπάνκι (1600μ.) το οποίο έχει καεί ολοσχερώς και δεν λειτουργεί πλέον. Προσπερνάμε το κτφ αφήνοντας το αριστερά μας, και μπαίνουμε σε μονοπάτι που τραβερσάρει προς το λιφτ χωρίς να παίρνουμε ύψος. Το μονοπάτι αυτό έχει κατηφορική πορεία σε γενικές γραμμές το οποίο μετά από γεμάτη μισή ώρα μας βγάζει σε χωματόδρομο περίπου στα 1500μ. Ακολουθούμε τον χωματόδρομο στα αριστερά (ανηφορικά), περνάμε μια βρύση και στη συνέχεια φτάνουμε σε μεγάλη ξύλινη πινακίδα μετά από 15 λεπτά. Εδώ αφήνουμε τον χωματόδρομο και μπαίνουμε αριστερά σε μονοπάτι. Σύντομα συναντάμε διασταύρωση μονοπατιών όπου πέρνουμε το δεξί το οποίο δείχνει ελαφρώς να κατηφορίζει. (Αν πάμε ευθεία μπαίνουμε στην διαδρομή bolnici). Το μονοπάτι αυτό συνεχίζει για κάμποσο μέχρι να ξαναβγούμε στον χωματόδρομο τον οποίο ακολουθούμε ξανά προς τα πάνω μέχρι να συναντήσουμε καλύβα κυνηγών (Lovecka kuikja) στα 1900μ. περίπου. Εδώ τελειώνουν και τα δέντρα. Από εδώ αφήνουμε τον χωματόδρομο και μπαίνουμε σε χωμάτινο μονοπάτι πάνω σε αλπική πλαγιά το οποίο σηματοδοτείται από πασάλους μέχρι την κορυφή. Το μονοπάτι αυτό διασταυρώνει πολλές φορές τον χωματόδρομο τον οποίο και κόβει. Μετά από 700μ. ανάβασης φτάνουμε στην κορυφή.

2. Μόλικα - Μπόλνιτσι - Πέλιστερ μπλε στον χάρτη
Η αρχή της διαδρομής αυτής είναι κοινή με την κλασική μέχρι την διασταύρωση των μονοπατιών που συναντάμε αφού αφήσουμε τον χωματόδρομο με την μεγάλη πινακίδα. Στην διασταύρωση αυτήν φεύγουμε ευθεία πάνω όπου το μονοπάτι μας οδηγεί με συνεχόμενα ζικ-ζακ μέχρι το έβγα του δάσους που φτάνει μέχρι τα 2100μ. Συνεχίζει καλογραμμένο το μονοπάτι σε αλπικό πεδίο για άλλα 100μ. ανάβασης όπου συναντάμε πηγή με σωλήνα στα 2200μ. Από πάνω μας φαίνονται οι κορυφές Στιβ και Ίλιντεν. Το τοπίο αλλάζει και γίνεται πέτρινο και βραχώδες. Τα επόμενα 400μ. μέτρα κινούνται πάνω σε πέτρες, βράχια, χαλίκια με πάρα πολύ καλή σήμανση όμως. Στο τελείωμα συναντάμε το μονοπάτι που έρχεται από το rocky trail και βγαίνουμε κορυφή.

3. Μόλικα - Στιβ - Ίλιντεν - Πέλιστερ (Rocky trail) πράσινη στον χάρτη
Το μονοπάτι αυτό είναι το δυσκολότερο από όλα και έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ορειβατική άποψη. Κινείται σχεδόν όλο πάνω σε βράχινη κόψη την οποία ανεβαίνουμε με scrambling. Τα μπατόν τα έχουμε στο σακίδιο. Η διαδρομή ξεκινά από το Μόλικα και φτάνει μέχρι το κτφ Κοπάνκι σε 25'. Από εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Φεύγουμε πίσω από το καταφύγιο ανηφορικά προς τα επάνω είτε ακολουθώντας τους πυλώνες του λιφτ, είτε από την πίστα. Όταν τελειώσουν οι πυλώνες η διαδρομή μπαίνει σε βράχινο πεδίο με μεγάλες κροκάλες. Η σήμανση είναι πολύ καλή. Περίπου στα 1900μ. συναντάμε ξύλινη εξέδρα (πάνω στα βράχια) με πανοραμική θέα. Το πεδίο συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο όπου εμφανίζονται και κάποια συρματόσχοινα σε κάποια σημεία. Περνάμε την κορυφή Στιβ στα 2468μ., κατεβαίνουμε καμιά 60αριά μέρια, περνάμε από ένα κτίσμα με ξύλινη στέγη, ανεβαίνουμε στην κορυφή Ίλιντεν και συνεχίζουμε το καλοσημαδεμένο μονοπάτι για Πέλιστερ στα 2601μ. Ο συνολικός χρόνος ανάβασης είναι γύρω στις 5,5-6 ώρες.

4. Νίζε Πόλε - μεγάλη λίμνη - μικρή λίμνη - Πέλιστερ φούξια στον χάρτη
Η διαδρομή αυτή ξεκινά από το χωριό Νίζε Πόλε και πρώτος στόχος είναι η μεγάλη λίμνη στα 2250μ. όπου υπάρχει και καταφύγιο με 50 κρεβάτια. Στο καταφύγιο φτάνουμε μετά από 3 ώρες ανάβασης μέσα από καλογραμμένο μονοπάτι. Αφήνουμε το κτφ πίσω και δεξιά μας παίρνοντας συνεχώς ύψος και έχοντας στην πλάτη μας τη λίμνη. Κινούμαστε σε αλπικό πεδίο. Σε ένα μισάωρο περίπου συναντάμε χωματόδρομο τον οποίο κόβουμε κάθετα και συνεχίζουμε το μονοπάτι πάνω στην πλαγιά. Σε μισή ώρα φτάνουμε σε μικρότερη λίμνη την οποία αφήνουμε στα δεξιά μας. Συνεχίζουμε το μονοπάτι για μια ώρα περίπου ακόμα και φτάνουμε σε χωματόδρομο ο οποίος μας βγάζει στην κορυφή.

Highlights:
Αυτή που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ορειβατικής απόψεως είναι το rocky trail (3η διαδρομή).
Αυτή που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαδφέον από αισθητικής απόψεως είναι η bolnici (2η διαδρομή). Το δάσος είναι ονειρικό που σε μαγεύει και σε ρουφάει μέσα του! Στην ίδια κατηγορία θα έβαζα και την 4η διαδρομή μέσω των λιμνών!
Η πιο αδιάφορη είναι η 1η διαδρομή, της οποίας όμως το πρώτο κομμάτι κινείται σε εξίσου φανταστικό δάσος.

Τα δέντρα είναι έλατα και πεύκα ως επί το πλείστον από το ξενοδοχείο Μόλικα και οξυές από το Νίζε Πόλε. Δίνω τα ρέστα μου στα πεύκα τα οποία ονομάζονται Μόλικα και στέκονται πανύψηλα, σπαθάτα, ολόρθα κι ολόισια σαν λαμπάδες!

Σημείωση 1: Οι δυο πρώτες διαδρομές που ξεκινάνε από το Μόλικα μπορούν να ξεκινήσουν απευθείας από χωματόδρομο και να μην ανέβουν στο καταφύγιο Κοπάνκι. Ο χωματόδρομος αυτός ξεκινά από την άσφαλτο 500μ. πριν φτάσουμε στο ξενοδοχείο Μόλικα. Είναι ο ίδιος χωματόδρομος στον οποίο πέφτουμε μισή ώρα μετά το Κοπάνκι. Στις περιγραφές και στα αρχεία οι διαδρομές πάνε μεσω Κοπάνκι, επειδή έχουν μεγαλύτερο ορειβατικό και αισθητικό ενδιαφέρον. Κάλλιστα όμως μπορούν να ξεκινήσουν από τον χαματόδρομο απευθείας.


Σημείωση 2:
Όποιος δεν θέλει να πιάσει κορυφή, αξίζει να περπατήσει μέσα στο δάσος μέχρι το σημείο που η κλασική διαδρομή συναντά για 2η φορά τον χωματόδρομο. (Στον παρακάτω χάρτη είναι λίγο μετά το σημείο vrisi-04). Μπρος - πίσω είναι περίπου ένα τρίωρο μέσα σε δάσος εκπληκτικής ομορφιάς!
Συνημμένα
molika_bolnici__pelister.plt
(61.99 KiB) Μεταφορτώθηκε 13 φορές
molika_lovecka_pelister.plt
(72.08 KiB) Μεταφορτώθηκε 11 φορές
molika_rocky_pelister.plt
(46.2 KiB) Μεταφορτώθηκε 11 φορές
nizepole_pelister.plt
(84.4 KiB) Μεταφορτώθηκε 6 φορές
pelister_all_trails.kml
(83.67 KiB) Μεταφορτώθηκε 12 φορές
pelister_all1.jpg

Άβαταρ μέλους
niki_kar
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 706
Εγγραφή: Πέμ 07 Ιαν 2010, 08:50
Τοποθεσία: Έδεσσα
Επικοινωνία:

Re: ΠΓΔΜ, Αφιέρωμα στο Πέλιστερ

Δημοσίευση από niki_kar » Κυρ 04 Νοέμ 2018, 00:28

Και μερικές φωτογραφίες!

Εικόνα

Εικόνα

Η βρύση στα 2200μ. από τη διαδρομή bolnici
Εικόνα

Πέλιστερ 2601μ.
Εικόνα

Εικόνα

Οι πάσαλοι προς το σπιτακι των κηνυγών
Εικόνα

Το σπιτάκι των κηνυγών
Εικόνα

Το όμορφο δάσος
Εικόνα

Εικόνα

Άβαταρ μέλους
niki_kar
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 706
Εγγραφή: Πέμ 07 Ιαν 2010, 08:50
Τοποθεσία: Έδεσσα
Επικοινωνία:

Re: ΠΓΔΜ, Αφιέρωμα στο Πέλιστερ

Δημοσίευση από niki_kar » Κυρ 04 Νοέμ 2018, 00:34

Rocky trail
Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Άβαταρ μέλους
niki_kar
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 706
Εγγραφή: Πέμ 07 Ιαν 2010, 08:50
Τοποθεσία: Έδεσσα
Επικοινωνία:

Re: ΠΓΔΜ, Αφιέρωμα στο Πέλιστερ

Δημοσίευση από niki_kar » Κυρ 04 Νοέμ 2018, 00:39

Μικρή λίμνη
Εικόνα

Μεγάλη λίμνη
Εικόνα

Εικόνα

Πρέσπες
Εικόνα

Στο μονοπάτι από Νίζε πόλε
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
nektaman
Δημοσιεύσεις: 792
Εγγραφή: Δευ 06 Δεκ 2010, 23:41
Τοποθεσία: Χανιά Κρήτη

Re: ΠΓΔΜ, Αφιέρωμα στο Πέλιστερ

Δημοσίευση από nektaman » Κυρ 04 Νοέμ 2018, 17:03

απλά πανέμορφα, μπράβο Niki, πάντα τέτοια :)
το γέλιο είναι η λάμψη της ψυχής...

Απάντηση

Επιστροφή στο “Εξωτερικό”