Adamello, sentiero dei fiori

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
yannisdelta
Δημοσιεύσεις: 666
Εγγραφή: Πέμ 11 Οκτ 2012, 17:35

Adamello, sentiero dei fiori

Δημοσίευση από yannisdelta » Πέμ 04 Σεπ 2014, 15:33

Το καλοκαίρι που πέρασε είπα να κλείσω μια από τις πολλές εκκρεμότητες από τα παλιά, το Adamello. To Adamello 3539μ, αν και δεν είναι κανένα ψηλό βουνό, είναι πολύ δημοφιλές γιατί διαθέτει τον μακρύτερο παγετώνα στην Ιταλία και βρίσκεται στο επίσης δημοφιλές πάρκο της Brenta. Βρίσκεται στα σύνορα της Λομβαρδίας και του Trentino κι έχει αναβάσεις από όλες τις πλευρές του. Στη διάρκεια του Α΄παγκοσμίου πολέμου στη κορυφογραμμή του έγιναν επικές μάχες ανάμεσα στους Ιταλούς και στους Αυστριακούς. Σήμερα μπορεί να δει κάποιος πολλά απ' αυτά τα απομεινάρια, που έχουν διαμορφωθεί σε μικρά μουσεία.
Οι προηγούμενες προσπάθειες μου είχαν σχεδιασθεί από τη μεριά του Trentino, μέσα από τη μεγαλειώδη Val di Genova. Όμως το χειμώνα κάνοντας τα καλοκαιρινά πλάνα έπεσα στο διαδίκτυο σε μια διαδρομή που ξεκινούσε από το Passo Tonale, στα σύνορα των δύο περιφερειών, και είχε το περίεργο όνομα "sentiero dei fiori" (μονοπάτι των λουλουδιών). Ψάχνοντας σε βιντεάκια είδα οτι ήταν μια διαδρομή ασφαλισμένη με συρματόσχοινα και κρεμαστές γέφυρες, που περνούσε από τη κόψη του βουνού μέσα από τα παλιά θέρετρα των μαχών, και κατέληγε στο καταφύγιο απ' όπου θα ξεκινούσε η ανάβαση για τα ψηλά. Έτσι άλλαξε το σημείο προσέγγισης του βουνού, αλλά και του καταφυγίου.
Το ραντεβού με το Πάνο, τη Τζίνα και τον Λέων ήταν στο Passo Tonale 1883μ στις 2/8. Αφού βρεθήκαμε και ελέγξαμε το καιρό είπαμε να ξεκινήσουμε την επόμενη το πρωί. Στις 3/8 λοιπόν στις 8.00 βρεθήκαμε στο τελεφερίκ που θα μας ανέβαζε στο Passo del Paradiso 2573m. Από εκεί πήραμε το καλό μονοπάτι που γρήγορα μας έβαλε σε μια χιονισμένη πλαγιά με κατεύθυνση το Passo Castellaccio 2963m. Σε περίπου 1 ώρα ήμασταν εκεί ανάμεσα σε πολλά απομεινάρια μαχών και οχυρώσεων. Απ' εδώ άρχιζε και η via ferrata. Στο μεταξύ ο καιρός είχε αρχίσει να κλείνει για τα καλά και τα πρώτα μπουμπουνητά ακούγονταν στο βάθος. Αψηφώντας τα όλα αρματωθήκαμε τον εξοπλισμό και μπήκαμε στα απότομα μονοπάτια. Το πρώτο μέρος της διαδρομής κινείται τραβερσαριστά κάτω από απότομες κορυφές και σύντομα μας έβγαλε σε μια διακλάδωση που οδηγεί ψηλά σε κάποιο σημείο θέας. Την αγνοήσαμε και συνεχίσαμε για λίγο για να βγούμε στην είσοδο ενός τούνελ. Το πολύ χιόνι του χειμώνα είχε κλείσει την είσοδό του, αλλά έτσι κι αλλιώς για να κάνεις την εντυπωσιακή παραλλαγή, πρέπει να μην μπεις στο τούνελ, αλλά να συνεχίσεις γύρω από ένα μυτίκι και να βγεις στις 2 εναέριες γέφυρες. Στο μεταξύ η βροχή και οι κεραυνοί είχαν φτάσει πάνω από το κεφάλι μας. Με πολύ σκέψη συνεχίσαμε, περάσαμε τις γέφυρες και αρχίσαμε να ανεβαίνουμε προς τη κορυφή του Corno di lago Scuro 3166m. Αφού περάσαμε κάποιες εκτεθειμένες χιονισμένες πλαγιές μέσα σε συνεχή ψιλόβροχο και πλησιάζαμε προς τη κορυφή, μας ήρθε μυρωδιά από καπνό. Τότε θυμήθηκα για μια καλύβα-μπιβουάκ που είχα δει στα βιντεάκια. Πράγματι κάτω ακριβώς από τη κορυφή υπάρχει μια καλύβα φτιαγμένη από τους στρατιώτες στα 1916, την οποία ένας από αυτούς την αγόρασε (!) στα γεράματά του τη διαμόρφωσε σε καταφυγιάκι και τώρα 12 άτομα τη μοιράζονται και την διαχειρίζονται. Eμείς είχαμε τη τύχη δυο απ' αυτούς να είναι εκεί. Μας δέχτηκαν μέσα με χαρά, στεγνώσαμε τα ρούχα μας στην εκατοντάχρονη σόμπα, μας κέρασαν κρασί και καφέ κι όταν μετά από 2 ώρες άνοιξε ο καιρός, μπορέσαμε να ανεβούμε στη κορυφή και να αρχίσουμε να κατεβαίνουμε προς το Passo di Lago Scuro 2970m και το καταφύγιο Citta di Trento al Mandron 2449m, όπου φτάσαμε μετά από από 2 ώρες.
Συνημμένα
ΤΟ PASSO TONALE ΑΠΟ ΤΟ PASSO PARADISO.JPG
ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ.JPG
ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΧΙΟΝΟΥΡΑ.JPG
PASSO CASTELLACCIO.JPG
ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ.JPG

Άβαταρ μέλους
yannisdelta
Δημοσιεύσεις: 666
Εγγραφή: Πέμ 11 Οκτ 2012, 17:35

Re: Adamello, sentiero dei fiori

Δημοσίευση από yannisdelta » Πέμ 04 Σεπ 2014, 15:39

μερικές φωτό ακόμα από τη πρώτη μέρα.
Συνημμένα
ΤΡΑΒΕΡΣΑΡΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΛΑΓΙΕΣ.JPG
ΣΤΟ SENTIERO DEI FIORI.JPG
ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΕΦΥΡΑ.JPG
Η ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΝΑ ΤΗ ΚΡΕΜΑΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ.JPG
ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΚΟΡΥΦΗ.JPG

Άβαταρ μέλους
yannisdelta
Δημοσιεύσεις: 666
Εγγραφή: Πέμ 11 Οκτ 2012, 17:35

Re: Adamello, sentiero dei fiori

Δημοσίευση από yannisdelta » Πέμ 04 Σεπ 2014, 15:42

μια σειρά ακόμα
Συνημμένα
Η ΚΑΛΥΒΑ.JPG
ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ.JPG
Η ΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ CORNO DI LAGO SCURO.JPG
ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ CITTA DI TRENTO AL MANDRON.JPG
ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟΥΣ ΠΑΓΕΤΩΝΕΣ.JPG

Άβαταρ μέλους
yannisdelta
Δημοσιεύσεις: 666
Εγγραφή: Πέμ 11 Οκτ 2012, 17:35

Re: Adamello, sentiero dei fiori

Δημοσίευση από yannisdelta » Πέμ 04 Σεπ 2014, 16:10

Αφού τακτοποιηθήκαμε στο καταφύγιο και γνωρίσαμε και τον Αποστόλη - Αλβανό σερβιτόρο στο καταφύγιο με θητεία στις ταβέρνες της δυτικής Ελλάδας, πέσαμε νωρίς για ύπνο γιατί την επόμενη θα ξεκινούσαμε στις 5.00πμ.
Νύχτα ακόμα με τους φακούς ξεκινήσαμε το μονοπάτι πρόσβασης προς το παγετώνα. Στις 6.30 με το πρώτο φως φτάσαμε στη γλώσσα του παγετώνα και ετοιμαστήκαμε να βάλουμε τα κραμπών μας. Αλλά όχι όλοι, ο Πάνος τα είχε ξεχάσει στο καταφύγιο !!! Δεν γινόταν αλλιώς, έπρεπε να γυρίσει να τα πάρει. Οι υπόλοιποι αποφασίσαμε να προχωρήσουμε αργά κι ερευνώντας το παγετώνα να μας φτάσει ο Πάνος. Ο παγετώνας είναι ένα ατελείωτο πεδίο με πολύ μικρή κλίση, χωρίς καθόλου κρεβάς κι έτσι αποφασίσαμε να προχωράμε κι όπου μας φτάσει. Με αργό ρυθμό λοιπόν και πολλές στάσεις στις 10.00 φτάσαμε κάτω από το εντυπωσιακό Corno Bianco. Απ' εδώ η κλίση αρχίζει λίγο να ανεβαίνει μέχρι να βγούμε σε ένα ψηλότερο πλάτωμα, εδώ η Τζίνα είπε να περιμένει το Πάνο που δεν είχε φανεί ακόμα. Τελικά στις 11.30 πιάσαμε τη βράχινη κόψη, που είναι όλη εξοπλισμένη με σταθερό σχοινί και στις 12.00 φτάσαμε στη κορυφή. Λίγη ξεκούραση, φωτό κι επιστροφή από τα ίδια. Αφού είχαμε περάσει τη βράχινη κόψη είδαμε το Πάνο να ανεβαίνει και του κάναμε τη χάρη να ανέβει και στη κορυφή και να το περιμένουμε λίγο ακόμα. Τελικά κατά τις 3.00 μαζευτήκαμεκαι ξεκινήσαμε την επιστροφή, που θα ήταν από άλλη διαδρομή. Θα κατεβαίναμε από τη βόρεια πλευρά, από το Passo Bizio 3150m. Με δυτική κατεύθυνση λοιπόν διασχ'ισαμε το παγετώνα και σε 1,5 ώρα φτάσαμε κάτω από το πέρασμα. Η ανάβαση ήταν μια γερή κόντρα σε μαλακό χιόνι πάνω από ύπουλες βράχινες τρύπες στα χαμηλά και βράχινο ασφαλισμένο κομμάτι στα ψηλά. Αλλά η έκπληξη ήταν στο κατέβασμα από την άλλη μεριά. Μια κάθετη via ferrata μας περίμενε κι έξοδος στο παγετώνα με ένα τεράστιο χάσμα. Τελικά μπήκαμε πάλι στο χιονισμένο πεδίο κι αρχίσαμε να κατεβαίνουμε προς τη λίμνη Venerocolo και το καταφύγιο Garibaldi, όπου φτάσαμε μετά από 1,5 ώρα. Τα παιδιά αποφάσισαν να μείνουν για το βράδυ εκεί, ενώ εγώ λόγω της έλλειψης επικοινωνίας με την οικογένειά μου στα χαμηλά, αποφάσισα να συνεχίσω προς τα κάτω, προκειμένου να μην ανησυχούν. Περνώντας από 4 πανέμορφες λίμνες-φράγματα με εντυπωσιακούς καταρράκτες κατέληξα μετά από 3,5 ώρες στο Ponte di Legno, κλείνωντας μια καταπληκτική μέρα μετά από προσπάθεια 17,5 ωρών.
Συνημμένα
ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΓΕΤΩΝΑ.JPG
ΤΖΙΝΑ ΚΑΙ ΛΕΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΕΤΩΝΑ.JPG
ΤΟ CORNO DI LAGO SCURO ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΕΤΩΝΑ.JPG
ΤΟ CORNO BIANCO.JPG
ΠΛΗΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ADAMELLO.JPG

Άβαταρ μέλους
yannisdelta
Δημοσιεύσεις: 666
Εγγραφή: Πέμ 11 Οκτ 2012, 17:35

Re: Adamello, sentiero dei fiori

Δημοσίευση από yannisdelta » Πέμ 04 Σεπ 2014, 16:16

Μερικές ακόμα
Συνημμένα
Ο ΛΕΩΝ ΣΤΗ ΤΕΛΙΚΗ ΡΑΧΗ.JPG
ΣΤΗ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ADAMELLO.JPG
ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΚΟΡΥΦΟΓΡΑΜΜΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ PASSO BIZIO.JPG
Η ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣ ΤΟ PASSO BIZIO.JPG
ΣΤΗ VF ΠΡΟΣ ΤΟ PASSO BIZIO.JPG

Άβαταρ μέλους
yannisdelta
Δημοσιεύσεις: 666
Εγγραφή: Πέμ 11 Οκτ 2012, 17:35

Re: Adamello, sentiero dei fiori

Δημοσίευση από yannisdelta » Πέμ 04 Σεπ 2014, 16:19

Και οι τελευταίες
Συνημμένα
Ο ΠΑΓΕΤΩΝΑΣ MANDRON ΑΠΟ ΤΟ PASSO BIZIO.JPG
ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ PASSO BIZIO.JPG
Η ΒΟΡΕΙΑ ΟΨΗ ΤΟΥ ADAMELLO.JPG
ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ PASSO BIZIO.JPG
Η ΛΙΜΝΗ BENEDETTO ΚΙ ΟΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ ΤΗΣ.JPG

Άβαταρ μέλους
niki_kar
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 706
Εγγραφή: Πέμ 07 Ιαν 2010, 08:50
Τοποθεσία: Έδεσσα
Επικοινωνία:

Re: Adamello, sentiero dei fiori

Δημοσίευση από niki_kar » Παρ 05 Σεπ 2014, 08:26

Υπέροχα! Μας ταξιδεύεις και εμάς :)

Άβαταρ μέλους
nektaman
Δημοσιεύσεις: 792
Εγγραφή: Δευ 06 Δεκ 2010, 23:41
Τοποθεσία: Χανιά Κρήτη

Re: Adamello, sentiero dei fiori

Δημοσίευση από nektaman » Παρ 05 Σεπ 2014, 08:56

τι ομορφιά ρε παιδιά...παγετώνες,κορφές,εναέριες γέφυρες και αυτή η λίμνη με τους καταρράκτες !!!
μπράβο ρε Γιάννη, μας ταξίδεψες πάλι... :thmbup:

και αυτά τα καταφύγια τα πανάρχαια πως φτιαχτηκαν και πως ανεφοδιάζονται εκεί πάνω ρε φίλε??.. ρωτάω γιατι δεν βλέπω και τίποτα δρόμους δηλαδή...
το γέλιο είναι η λάμψη της ψυχής...

Άβαταρ μέλους
yannisdelta
Δημοσιεύσεις: 666
Εγγραφή: Πέμ 11 Οκτ 2012, 17:35

Re: Adamello, sentiero dei fiori

Δημοσίευση από yannisdelta » Παρ 05 Σεπ 2014, 14:34

Όλα φτιάχτηκαν πριν 150 χρόνια, τότε που όλα γίνονταν στη πλάτη....
Σήμερα συντηρούνται κι εφοδιάζονται με μικρά τελεφερίκ.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Εξωτερικό”