Μια πολύ σημαντική παρατήρηση για να μη τη ξαναπατήσουμε

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 783
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Μια πολύ σημαντική παρατήρηση για να μη τη ξαναπατήσουμε

Δημοσίευση από pankan » Παρ 09 Νοέμ 2012, 09:55

Έχω μια σημαντική παρατήρηση. Και απευθύνομαι προς όλους.
Η παρατήρηση γίνεται με αφορμή το θέμα για τη Ροδόπη-Φρακτό που μπορείτε να δείτε ολόκληρο εδώ και παραθέτω πιο πάνω το άνοιγμά του.
Όπως ίσως θα είδατε εδώ, μια από της οδηγίες χρήσης του φόρουμ, ορίζει να μη δημοσιεύουμε θέματα με μόνο περιεχόμενο ένα λινκ σε άλλη ιστοσελίδα.
Είναι αρκετοί οι λόγοι γι' αυτό.
Για μένα ο κυριώτερος λόγος είναι ότι όταν μπαίνω εδώ, θέλω να διαβάσω εδώ το θέμα που δημοσιεύεται και όχι να τρέχω δεξιά αριστερά σε μια διεύθυνση που μπορεί αύριο να αλλάξει ή και να μην υπάρχει καθόλου. Αυτά τα είδαμε για να μη πω τα πάθαμε.
Ένας άλλος σημαντικός, για να μη πω ακόμη σημαντικώτερος λόγος είναι το θέμα του copyright.
Ειδικά με το wikiloc το θέμα είναι υπαρκτό. Δυστυχώς δεν μπορούμε να πάρουμε από το Wikiloc τη παραπάνω διαδρομή στο Φρακτό και να τη βάλουμε στο hellaspath ώστε να διαδωθεί ευρύτερα σύμφωνα με τις αρχές του hellaspath. Πιθανότατα ο ίδιος ο καταγραφέας να μπορεί να καταχωρίσει κι αλλού μια διαδρομή που έδωσε στο wikiloc , αλλά και αυτό ακόμη είναι ένα νομικό θέμα. Εγώ τουλάχιστον μπερδεύτηκα διαβάζοντας τους όρους χρήσης του wikiloc. Σε ένα τουλάχιστον σημείο αναφέρεται ότι ο χρήστης παραχωρεί τα δικαιώματα του στο wikiloc. Εγώ όμως δεν είμαι δικηγόρος για να κάθομαι να μεταφράζω νομικά κείμενα. Και η ερώτηση λοιπόν είναι, γιατί να μπλέκουμε;
Συμπέρασμα.
Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε κάτι μη βάζετε σκέτο ένα λινκ. Υπάρχει και το copy-paste. Φυσικά η αναδημοσίευση θα πρέπει να επιτρέπεται και να αναφέρεται η πηγή.
Αν θέλετε να δημοσιεύσετε δεδομένα προσανατολισμού (περιγραφές, αρχεία gps) τα αρχεία αυτά θα πρέπει να είναι πρωτότυπα και να έχετε πάντα υπόψη σας ότι με τη δημοσίευση τους στο hellaspath αυτά γίνονται ελεύθερα διαθέσιμα στον καθένα (εκτός των φωτογραφιών). Αυτή είναι μια βασική αρχή του hellaspath από τη δημιουργία του, γιατί πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι η ελεύθερη διάδοση των δεδομένων εξυπηρετεί το στόχο μας, που είναι να υπάρχουν διάσπαρτες και εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες για τον προσανατολισμό στο βουνό. Καθώς και η ευρύτερη διάδοση της ιδέας της ορειβασίας.
Και τα τελευταία 11 χρόνια που το hellaspath λειτουργεί με αυτή τη βασική αρχή, έχουμε μάλλον δικαιωθεί όσοι πιστέψαμε σε αυτή..

kpaschalo
Δημοσιεύσεις: 140
Εγγραφή: Τετ 17 Οκτ 2012, 12:23
Τοποθεσία: Αθήνα, Βέροια

Re: Μια πολύ σημαντική παρατήρηση για να μη τη ξαναπατήσουμε

Δημοσίευση από kpaschalo » Τρί 13 Νοέμ 2012, 17:19

Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να σαμποτάρουμε τέτοιου είδους ιστοσελίδες που στα ψιλά γράμματα (που σχεδόν ποτέ δεν διαβάζουμε) παραχωρούμε τα δικαιώματα των όσων γράφουμε?

Αν θέλουν να έχουν τα δικαιώματα ας πάνε να κάνουν τις καταγραφές μόνοι τους :summit:


(τα emoticons είναι πραγματικά υπέροχα :thmbup: )

Απάντηση

Επιστροφή στο “Απορίες & προτάσεις για το forum”