Προτάσεις για την εξέλιξη του hellaspath.gr

Απάντηση
peternik99
Δημοσιεύσεις: 132
Εγγραφή: Τρί 09 Μαρ 2010, 12:48

Προτάσεις για την εξέλιξη του hellaspath.gr

Δημοσίευση από peternik99 » Τρί 07 Δεκ 2010, 22:08

To hellaspath και το oreibasia.gr δρούσαν συμπληρωματικά. Άλλα ας μη γελιόμαστε. Η ατμόσφαιρα "καφενείου" του oreibasia.gr και η "δημοσιογραφική" κάλυψη των διαδρομών με φωτογραφίες και γλαφυρές περιγραφές έδιναν την επισκεψιμότητα, και σε τελική ανάλυση αυτή είναι σημαντικότερη από την εγκυρότητα του Hellaspath. Το λάθος του oreibasia.gr ήταν η επιλογή της μορφής του forum επι παντώς θέματος. Θα είναι κρίμα να χαθεί όμως όχι μόνο το υλικό του oreibasia.gr άλλα κυρίως η κρίσιμη μάζα ανθρώπων που δημιουργήθηκε εκεί.

Επαναφέρω λοιπόν την πρόταση που είχα κάνει παλιότερα στο Hellaspath για την μετεξέλιξη του σε ένα portal για τα ελληνικά βουνά με φορματ ανάλογο με το http://www.summitpost.org όπου θα έχουν χώρο και οι έγκυρες περιγραφές (routes) και οι "επαναλήψεις" (logs) και ο σχολιασμός επί των παραπάνω (και μόνο). Δηλώνω από τώρα εθελοντής για το τεχνολογικό του εγχειρήματος.

Άλλα από εκεί και πέρα δεν θα πρέπει να βασιζόμαστε στην καλή διάθεση ενός διαχειριστή για να λειτουργεί εύρυθμα το portal και να εξασφαλίζεται η ποιότητα. Αυτό το έργο μπορεί να μοιραστεί σε όλους αυτούς που συμμετέχουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Άβαταρ μέλους
nkroup
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 418
Εγγραφή: Τετ 06 Ιαν 2010, 19:22
Τοποθεσία: Ελάτη, Τρικάλων
Επικοινωνία:

Νεά προοπτική

Δημοσίευση από nkroup » Τετ 08 Δεκ 2010, 09:48

Η ιδεά του Σωτήρη για την εξέλιξη του hellaspath είναι πολύ σωστή. Υπάρχυν μερικά τεχνικά ζητήματα που δεν ξέρω πόσο χρόνο θα χρειαστούν για να λυθούν. Ακόμα και εάν ιδεές φαίνοτναι απλές και όλοι θα θέλαν στην πράξη πρέπει να γραφούν πολλές χιλιάδες γραμμές κώδικα.

Όσον αφορά τη δημοσίευση σχολίων, έχω ετοιμάσει τον κώδικα ώστε να μπορούν οι χρήστες του forum να προσθέτουν σχόλια στις διαδρομές, αλλά έχω μερικά προβλήματα, τα οποία θα τα έλυνα ένα είχα περισσότερο χρόνο να αφιερώσω.

Για το λόγο αυτό παρακαλώ την Νίκη να μεταφέρει τη συζήτηση στην ενότητα "Site feedback για το hellaspath.gr"

Δεν πιστεύω ότι μπορεί μέσα από συζητήσεις στο φορουμ να βγεί μια καλή πρόσταση για το λόγο αυτό θα ήθελα να κάνουμε μια συνάντηση όλοι όσοι έχουν κάτι να προτείνουν για την νέα γενιά του Hellaspath και το τί θα ήθελαν να έχει.

Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 790
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Re: Με αφορμή το oreibasia.gr

Δημοσίευση από pankan » Τετ 08 Δεκ 2010, 10:00

Βέβαια τεχνολογικά είμαι σχεδόν σκράπας όπότε λίγο θα μπορούσα να βοηθήσω σε οποιαδήποτε νέα προσπάθεια. Άρα είναι πολύ σωστό αυτό που μπορεί να πει κανεις (για μένα) ότι με τα λόγια κτίζεις ανώγια και κατώγια.

Δεν κρατιέμαι όμως και θα πω κάποια λόγια σχολιάζοντας τους προλαλήσαντες και ιδίως τον Σωτήρη-peternik που άρχισε να κάνει κάποιες προτάσεις.
Πρώτα απ' όλα θα συμφωνήσω ότι το φόρουμ-καφενείο με συζητήσεις επι παντός του (βουνίσιου) επιστητού είναι εντελώς απαραίτητο. Θα συμφωνήσω ότι είναι κρίμα που χάνεται η μάζα των μελών του oreibasia.gr αλλά πρέπει να επισημάνω ότι τα σημάδια από την ιδιοκτησία του δεν ήταν καλά. Πέρα από τον τελευταίο αποκλεισμό των αδήλωτων αναγνωστών, όταν σε κάποιες περιπτώσεις στο παρελθόν είχαν εμφανιστεί αναφορές σε άλλες ιστοσελίδες του χώρου, και στο hellaspath, αμέσως μετά είχαν εμφανιστεί προειδοποιήσεις του διαχειριστή που απέτρεπαν τέτοιου είδους αναφορές. Εγώ να σας πω την αλήθεια έβλεπα το oreibasia.gr να λειτουργεί συμπληρωματικά με ιστοσελίδες όπως το hellaspath ή το routes και σκεφτόμουν μάλιστα να ενημερώνω τακτικά το oreibasia.gr για τα νέα του hellaspath. Οι προειδοποιήσεις όμως με απέτρεψαν. Το σπρώξιμο και η σύνδεση με το wikiloc, τη στιγμή που υπήρχε μια ελληνική προσπάθεια η οποία μάλιστα ήταν σε δυναμική ανανέωση, με απογοήτευσε. Η αναφορά διαφόρων ανεγκέφαλων στο πόσο καλός είναι ο ανταγωνισμός μου επιβεβαίωσε ότι η πίστη στα στερεότυπα και η βλακεία είναι απύθμενες.

Το πρώτο λοιπόν που χρειάζεται έιναι ένα φόρουμ-καφενείο που λυπάμαι να πω ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν μπορεί να είναι το oreibasia.gr. Ακόμη κι αν ξαναβγεί, ο τρόπος που έκλεισε δύσκολα ξεχνιέται. Αλλά δεν θα εμπιστευόμουν πια ούτε ένα φόρουμ που ανήκει στο Θανάση, το Νίκο, το Σωτήρη, τη Νίκη ή όποιον άλλο, ανεξάρτητα από το αν τους έχω εμπιστοσύνη και από το αν η πορεία τους έχει δείξει τα καλύτερα. Θα προτιμούσα ένα μοντέλο συλλογικής ιδιοκτησία και ξεκάθαρων αρχών. Το μοντέλο του hellaspath που ανήκει σε ένα (αφανή) σύλλογο είναι ένα. Μπορεί να υπάρχουν κι άλλα.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι τα δεδομένα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ως οδηγοί πεδίου το hellaspath, το routes και η vrahomania. Σαφώς με ενοχλεί ότι τα δύο τελευταία επιβάλλουν copyright, αλλά παρόλα αυτά λειτουργούν καλά και καλύπτουν τις ανάγκες της κοινότητας.

Αυτό που λείπει είναι αυτό που εγώ είπα ημερολόγιο καταστρώματος και ο Σωτήρης log. Ένας χώρος όπου θα μπορεί κανείς να καταθέτει τις εμπειρίες του, τη περιγραφή του, τις φωτογραφίες του, το σχεδιάγραμμά του, το track του, από την επανάληψη μιάς διαδρομής. Εδώ το oreibasia.gr προσπάθησε, αλλά το ανακάτεμα με το καφενείο το οδήγησε σε αποτυχία. Ο Σωτήρης βλέπει το log κάτω από τον οδηγό πεδίου (όπως στο summitpost). Εγώ να πω την αλήθεια ποτέ δε χώνεψα το ανακάτωμα του summitpost, και το βλέπω να λειτουργεί ανεξάρτητα. Το βλέπω φυσικά ελεύθερο από copyright και φαντάζομαι ότι το πλήθος των στοιχείων που θα δημοσιεύνται χωρίς κανένα έλεγχο εκεί, θα είναι η πηγή για την άντληση δεδομένων για τον έγκυρο οδηγό πεδίου (hellaspath κλπ). Θα μπορούσαν να προστίθενται σχόλια από αναγνώστες αλλά όχι συζητήσεις.

Τρία πράγματα λοιπόν: Καφενείο-Οδηγός πεδίου-Log. Να λειτουργούν ανεξάρτητα και συγχρόνως αλληλοεξαρτώμενα και ελεύθερα από copyright. Hellaspath-forum, Hellaspath, Hellaspath-log.
Αν θέλει κανείς να γίνονται όλα αυτά εθελοντικά θα πρέπει να σχεδιαστούν έτσι ώστε να επιβαρύνουν ελάχιστα τους διαχειριστές. Και για να μη βαλτώσουμε σε ατέλειωτες συζητήσεις θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουν ότι ανεξάρτητα με την ανταλλαγή απόψεων και τη συλλογικότητα, τελικά θα πρέπει να υπάρχει ένας άνθρωπος ή μια μικρή ομάδα που θα συνθέτει τις διάφορες απόψεις και θα παίρνει την απόφαση για το επόμενο βήμα.
Αυτή τη στιγμή στο hellaspath ο άνθρωπος αυτός είναι ο Νίκος.

Άβαταρ μέλους
lekat
Δημοσιεύσεις: 403
Εγγραφή: Τρί 09 Μαρ 2010, 15:29
Τοποθεσία: Ταύρος
Επικοινωνία:

Re: Νεά προοπτική

Δημοσίευση από lekat » Τετ 08 Δεκ 2010, 12:29

nkroup έγραψε: Δεν πιστεύω ότι μπορεί μέσα από συζητήσεις στο φορουμ να βγεί μια καλή πρόσταση για το λόγο αυτό θα ήθελα να κάνουμε μια συνάντηση όλοι όσοι έχουν κάτι να προτείνουν για την νέα γενιά του Hellaspath και το τί θα ήθελαν να έχει.
καθώς ενός κακού μύρια έπονται (ξέμεινα και απο υπολογιστή στο σπίτι) αλλά και κάθε κακό για το καλύτερο (ουδέν κακό ...) θα ήθελα κι εγώ να βρεθούμε απο κοντά (στη μεγάλη τους πλειοψηφία όσα ήδη έχουν γραφτεί με βρίσκουν σύμφωνο -δε θέλω για ευνόητους λόγους να μπω στη συζήτηση για το "oreibasia" (μεγάλη πίκρα)), να δούμε ποιός κάνει τι. Κρατάω μια επαφή με τη Νίκη, βάλτε φωνή. Θανάσης

Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 790
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Re: Νεά προοπτική

Δημοσίευση από pankan » Τετ 08 Δεκ 2010, 20:04

nkroup έγραψε:Δεν πιστεύω ότι μπορεί μέσα από συζητήσεις στο φορουμ να βγεί μια καλή πρόσταση για το λόγο αυτό θα ήθελα να κάνουμε μια συνάντηση όλοι όσοι έχουν κάτι να προτείνουν για την νέα γενιά του Hellaspath και το τί θα ήθελαν να έχει.
Καλώς ή κακώς (εγώ λέω καλώς) μένουμε από την μια άκρη της Ελλάδας. Δύσκολο να βρεθούμε. Κι όταν με το καλό βρεθούμε καλά θα ήταν να έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση να συζητήσουμε και να μην αρχίσει η κουβέντα από το μηδέν με τον καθένα να λέει το μακρύ του και το κοντό του. Για αυτό το λόγο δεν βρίσκω άσκοπη τη κουβέντα και τις προτάσεις μέσω του φόρουμ. Αν υπάρχει μια καλή ιδέα γιατί να μην ακουστεί;
Αλλιώς τι το 'χουμε το φόρουμ;

Άβαταρ μέλους
nkroup
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 418
Εγγραφή: Τετ 06 Ιαν 2010, 19:22
Τοποθεσία: Ελάτη, Τρικάλων
Επικοινωνία:

Re: Προτάσεις για την εξέλιξη του hellaspath.gr

Δημοσίευση από nkroup » Πέμ 09 Δεκ 2010, 08:05

Δουλεία μπορεί να γίνει από το φορoυμ αλλά γίνετε πολυ αργά. Με βάση την πραγματικότητα μεχρι σήμερα σας δίνω ένα παράδειγμα:
Ο Παναγιώτης ήθελε μια αλλαγή στο site και για να μου την περιγράψει έγραφε 10 γραμμές κείμενο. (5 λεπτά)
Εγώ έκανα 5-10 λεπτά τουλάχιστον για να καταλάβω τι θέλει ή πως πρεπει να κάνω την αλλαγή αυτή, επείδη δε μπορουσα πολλές φορές να καταλάβω τι ήθελε, και πως να γίνει.
Και τελικά αφού καταλάβαινα έκανα 1 λεπτό για να κάνω την αλλαγή.
Έτσι ξοδευαμε 16 λεπτά για να γίνει δουλεία 1 λεπτού.
Εδώ πρέπει να σας πω ότι ο Παναγιώτης περιγράφει με πολύ καλή λεπτομέρεια αυτό που θέλει.

Έτσι εάν αρχισει να λεεί πχ ο Σωτήρης να γίνει ετσι έτσι και ετσι όλοι θα συμφωνήσουμε αλλά ο κάθε ένας θα έχει άλλο στο μυαλό του, όταν ο Σωτήρης φτιάξει ένα πραγματικά καλό σύστημα, οι περισσότεροι θα του πούν ότι δεν είναι ικανοποιητικό επειδή δεν είναι όπως το είχαν φανταστεί.

Γενικα, η εμπειρία μεχρι τώρα μου είπε οτι για μερικά απλά πράγματα για να τα περιγραψεις με κείμενο θέλει χρόνο ενώ στην πραγματικότητα για να γίνουν απαιτούν ελάχιστα λεπτά.

Κατα εμένα θα μπορούμε να δουλέψουμε και από το φόρουμ αλλά μερικά πράγματα οπως layout του site θα πρεπει να σχεδιαστουν να τα δουν οι υπόλοιποι και να σχολιαστούν.

Επίσης θα πρέπει να δουμε τι θα πρέπει να έχει το σιτε από τεχνικές προδιαγραφές, τι χρειάζεται, τι όχι και επίσης να προστατευτούμε από κακόβουλους χρήστες.

ΚΑλως ή κακώς ο Σωτήρης είναι πρόθυμος να προσφέρει πολλά, θα μπορέσει όμως ένα άνθρωπος να φτιάξει τόσα πολλά, μήπως κουραστεί οπως και εγώ. Μήπως θα πρεπει να περιορίσουμε τις λειτουργίες ώστε να είναι εφικτές. Ή μήπως να γίνει μόνο μια πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να προσθέτουν κώδικα και εργαλεία μελλοντικοί διαχειριστές?
Είναι πολλά που μπορούν να συζητηθούν. Και γενικά από έξω από το χορό πολλές φωνές ακούγονται.
Και πιστεύω τον πρώτο λόγο θα πρέπει να τον έχει ο Σωτήρης για το πως θα μπορούσε να γίνει η τρίτη γενια του hellaspath. Εμείς μόνο ιδέες μπορούμε να πούμε.

Καλή σας μέρα
Νίκος

peternik99
Δημοσιεύσεις: 132
Εγγραφή: Τρί 09 Μαρ 2010, 12:48

Re: Προτάσεις για την εξέλιξη του hellaspath.gr

Δημοσίευση από peternik99 » Πέμ 09 Δεκ 2010, 15:12

OK Νίκο, μιλάμε μαζί για τα τεχνικά (μεσω e-mail ή face-to-face) και μόλις έχουμε κάτι συγκεκριμένο μπορούμε να ξεκινήσουμε να κάνουμε ενα mockup για να πούν οι άλλοι τις γνώμες τους. Προφανώς μιλάμε για ένα εγχείρημα που θα κάνεις αρκετούς μήνες να βγεί online άλλα νομίζω θα αξίζει τον κόπο.

Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 790
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Re: Προτάσεις για την εξέλιξη του hellaspath.gr

Δημοσίευση από pankan » Πέμ 09 Δεκ 2010, 16:18

nkroup έγραψε:Ο Παναγιώτης ήθελε μια αλλαγή στο site και για να μου την περιγράψει έγραφε 10 γραμμές κείμενο. (5 λεπτά)
Εγώ έκανα 5-10 λεπτά τουλάχιστον για να καταλάβω τι θέλει ή πως πρεπει να κάνω την αλλαγή αυτή, επείδη δε μπορουσα πολλές φορές να καταλάβω τι ήθελε, και πως να γίνει.
Και τελικά αφού καταλάβαινα έκανα 1 λεπτό για να κάνω την αλλαγή.
Έτσι ξοδευαμε 16 λεπτά για να γίνει δουλεία 1 λεπτού
Ούφ, κουράστηκα τόση ώρα.

Και πιστεύω τον πρώτο λόγο θα πρέπει να τον έχει ο Σωτήρης για το πως θα μπορούσε να γίνει η τρίτη γενια του hellaspath. Εμείς μόνο ιδέες μπορούμε να πούμε.
Πολύ μου αρέσει ο τρόπος που βυσμάτωσες το Σωτήρη.
Κουράγιο Σωτήρη

Απάντηση

Επιστροφή στο “Απορίες & προτάσεις για το hellaspath.gr”