Αναράχη - Μαγ. Μακρυγιάννη - ΧΟΟΠ (Μονοπάτι 02)

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 628
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Αναράχη - Μαγ. Μακρυγιάννη - ΧΟΟΠ (Μονοπάτι 02)

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Παρ 02 Νοέμ 2012, 00:00

Άσκιο.
Δυτική Μακεδονία.
Διαδρομή: Αναράχη – «Μαγούλα Μακρυγιάννη» - Ορ. Κατ. ΧΟΟ Πτολεμαΐδας. (Μονοπάτι 02).
Η παρακάτω διαδρομή ξεκινάει από το Χωριό Αναράχη Πτολεμαΐδας, κινείτε στον παλιό δρόμο Αναράχης Βλάστης, στην συνέχεια από μονοπάτι αφού πέραση της δασωμένες Βορειοανατολικές πλαγιές της «Μαγούλας Μακρυγιάννη» καταλήγει στην ξέφωτη κορυφογραμμή, και στην συνέχεια στην κορυφή «Μαγούλα Μακρυγιάννη», και από εκεί στο ορειβατικό καταφύγιο του ΧΟΟ Πτολεμαΐδας. Επιστροφή από «Μαγούλα Μακρυγιάννη» «Γκαγκανιάρα» βρύση και στην αφετηρία μας.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Υ/Δ:+798-78
ΑΠΟΣΤΑΣΗ:14,6 ~ με επιστροφή.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: 2
ΧΡΟΝΟΣ: Συνολικός Χρόνος 5 ώρες και 10 λεπτά περίπου. (Aνάβασης 3 ώρες και 10 λεπτά περίπου, με μικρά διαλλείματα. Ρυθμός ανάβασης Υ/Δ 255 Μ.Α.Ω – 2,4 Χμ . Κατάβασης 2 ώρες.)
ΣΗΜΑΝΣΗ: Μέτρια αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα προσανατολισμού. Κύρια σήμανση, Κόκκινες τετράγωνες πινακίδες με άσπρο κύκλο στο κέντρο
Νερό στην Διαδρομή: Ναι Στην αφετηρία, στην πυγή (6), και στο Ορ. Κατ. Του ΧΟΟΠ.
Προσοχή: Η χάραξη της διαδρομής στον χάρτη είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης και δεν είναι απόλυτα ακριβείς.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Από την πλατεία της Αναράχης στρίβουμε αριστερά Δυτικά για την εκκλησιά του Αγ. Γεωργίου όπου και η αφετηρία της διαδρομής.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Ξεκινάμε από υψόμετρο 740Μ και την εκκλησιά του Αγ. Γεωργίου (1), παίρνουμε τον ασφαλτόδρομο που ανηφορίζει δεξιά μας με κατεύθυνση Νοτιοανατολική, σε 600 μετρά περίπου φτάνουμε σε δεξιά στροφή του δρόμου (2), αφήνουμε τον δρόμο και συνεχίζουμε με την ίδια κατεύθυνση σε μονοπάτι μέσα σε φαρδιά ρεματιά, σύντομα φτάνουμε στον δρόμο (3) και συνεχίζουμε σε αυτόν έχοντας αριστερά μας τα βράχια και την δασωμένη πλαγιά του «Φρούριου», συνεχίζουμε κατηφορίζοντας, προσπερνάμε διασταύρωση αριστερά μας και καταλήγουμε σε γέφυρα, περνάμε την γέφυρα ο δρόμος στρίβει αριστερά και ακριβώς επάνω στην στροφή αριστερά μας ξεκινάει το μονοπάτι (4).
Ήμαστε στην θέση «Δυο Γέφυρες» σε υψόμετρο 865Μ αφού καλύψαμε+160-36Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 2,3Χμ. σε χρόνο 30λεπτών.
Ως το σημείο αυτό μπορούμε να φτάσουμε και με το αυτοκίνητο μας από βατό χωματόδρομο τους θερινούς μήνες.
Παίρνουμε το μονοπάτι αριστερά με κατεύθυνση Νότια Νοτιοανατολική ΝΝΑ, ανηφορίζουμε έντονα στην νεροφαγωμένη ράχη με χαμηλή βλάστηση, φτάνουμε σε ομαλό ξέφωτο πλάτωμα ανάμεσα σε δάσος με βελανιδιές και στην συνέχεια μπαίνουμε για τα καλά σε ένα θαυμάσιο δάσος οξιάς, 20 λεπτά από την αρχή της διαδρομής. Συνεχίζουμε από φαρδύ μονοπάτι και σε 10 λεπτά σε υψόμετρο 1120Μ, φτάνουμε σε δασικό δρόμο (5). Περνάμε τον δρόμο απέναντι και συνεχίζουμε σε «λούκι», στην συνέχεια το μονοπάτι ομαλοποιείτε ώσπου σε 10 λεπτά φτάνουμε σε φαρδιά ρεματιά όπου 30 μετρά δεξιά μας υπάρχει πυγή, συνεχίζουμε στο μονοπάτι και σε 50 μετρά περίπου βγαίνουμε σε αριστερή στροφή ασφαλτόδρομου (6).
Ήμαστε στην θέση «Ασφαλτόδρομος για Βλάστη» σε υψόμετρο 1215Μ αφού καλύψαμε +350Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 1,75Χμ.~ σε χρόνο 1 ώρας.
Περνάμε τον ασφαλτόδρομο απέναντι, το μονοπάτι συνεχίζει ανάμεσα σε λεπτοκαρυές και στην συνέχεια σε δάσος οξιάς, μπαίνουμε σε «λούκι» και ανηφορίζουμε πότε ήπια, και πότε έντονα σε δασωμένη πλαγιά, φτάνουμε σε ράχη, συναντάμε αριστερά μας τέρμα εγκαταλειμμένου δασικού δρόμου και αμέσως μετά σε υψόμετρο 1385Μ, 20 λεπτά από τον ασφαλτόδρομο, σε κεντρικό δασικό δρόμο (7). Περνάμε τον δρόμο απέναντι και συνεχίζουμε έντονα σε μονοπάτι και καταλήγουμε σε υψόμετρο 1390Μ, 15 λεπτά από τον δασικό δρόμο σε διασταύρωση μονοπατιών (8). Αριστερά μας είναι το μονοπάτι 02/1 που συνδέει το μονοπάτι 02 με την θέση «Γκαγκανιάρα», και δεξιά μας συνεχίζει το 02. Συνεχίζουμε δεξιά μας με κατεύθυνση Δυτική Δ, ομαλά από φαρδύ μονοπάτι και φτάνουμε σε ξέφωτο πλάτωμα της ράχης με χωράφι (9).
Ήμαστε στην Βορειοδυτική ΒΔ ράχη της «Μαγουλά Μακρυγιάννη» σε υψόμετρο 1472Μ, αφού καλύψαμε +257Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 1,2Χμ. σε χρόνο 45 λεπτών από τον ασφαλτόδρομο.
Συνεχίζουμε διασχίζοντας το χωράφι με κατεύθυνση Νοτιοανατολική ΝΑ, και αμέσως μετά το χωράφι στο όριο του δάσους συναντάμε εγκαταλειμμένο δασικό δρόμο, ανηφορίζουμε στον δρόμο αριστερά με κατεύθυνση Ανατολική Α και σύντομα φτάνουμε σε ξέφωτο πλάτωμα περικυκλωμένο από δάσος. Συνεχίζουμε με κατεύθυνση Νοτιοανατολική ΝΑ βρίσκουμε φαρδύ μονοπάτι που σε 100 μετρά περίπου μας βγάζει σε ομαλή ράχη με χωράφι, το διασχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση, περνάμε συστάδα με οξιές και βγαίνουμε οριστικά σε ξέφωτη ομαλή ράχη με χωράφια, που στο τέλος της συναντάμε κορυφή με τριγωνομετρικό σημείο (10).
Ήμαστε στην κορυφή «Μαγουλά Μακρυγιάννη» σε υψόμετρο 1538Μ, αφού καλύψαμε +66Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 1,7Χμ. σε χρόνο 40 λεπτών από την αρχή της Βορειοδυτικής ΒΔ ράχης.
Από την κορυφή κατηφορίζουμε στην ομαλή πλαγιά ανάμεσα σε χαμηλούς θάμνους με κατεύθυνση Δυτική Νοτιοδυτική ΝΔΝ και σε 10 λεπτά περίπου φτάνουμε σε δασικό δρόμο τον ακολουθούμε για λίγα μετρά δεξιά Νοτιοδυτικά και φτάνουμε σε ορειβατικό καταφύγιο (11).
Ήμαστε στο Ορ. Κατ. Του ΧΟΟ Πτολεμαΐδας σε υψόμετρο 1460Μ, αφού καλύψαμε -78Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 0,5Χμ. σε χρόνο 15λεπτών από την κορυφή «Μαγουλά Μακρυγιάννη».
Συνολικά από την αρχή της διαδρομής. Καλύψαμε -798Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 7,5Χμ. σε χρόνο 3 ωρών και 10λεπτών.


Για την επιστροφή μπορούμε να επιστρέψουμε από την ίδια διαδρομή η να ακολουθήσουμε δεύτερο μονοπάτι κυκλώνοντας την πλαγιά και να φτάσουμε στην αφετηρία μας. (Συνιστάτε)
Από το Καταφύγιο του ΧΟΟΠ (11) επιστρέφουμε στην κορυφή «Μαγούλα Μακρυγιάννη» σε υψόμετρο 1538Μ αφού διανύσαμε 500 μετρά σε χρόνο 15 λεπτών από το καταφύγιο.
Από το ορόσημο προχωράμε αριστερά, Βορειοδυτικά ΒΔ, για 30 περίπου μέτρα και βρίσκουμε το μονοπάτι που μπαίνει στο δάσος. Μπαίνουμε στο μονοπάτι που κατηφορίζει ανάμεσα σε οξιές και αμέσως βγαίνουμε σε ξέφωτη λουρίδα του που στρίβει δεξιόστροφα, Νοτιοανατολικά ΝΑ και κυκλώνει την κορυφή που είναι τώρα στα δεξιά μας ανάμεσα στα δέντρα, κατηφορίζουμε μπροστά αριστερά μας και συνεχίζουμε μέσα στο δάσος με κατεύθυνση Βορειανατολική ΒΑ. Μπαίνουμε στο φαρδύ μονοπάτι φτάνουμε σε ξέφωτο, στρίβουμε δεξιά Ανατολικά Βορειανατολικά ΑΒΑ και κατηφορίζουμε πότε σε ξέφωτα και πότε στο δασόριο ώσπου φτάνουμε σε αριστερή στροφή δρόμου «Φουρκέτα» (12).
Ήμαστε σε υψόμετρο 1300Μ αφού διανύσαμε 1 Χμ. σε χρόνο 20 λεπτών από την κορυφή.
Αφήνουμε την «Φουρκέτα» συνεχίζουμε έχοντας πεύκα αριστερά και ξαναβρίσκουμε δασικό δρόμο που τον ακολουθούμε ώσπου διασταυρώνετε με κεντρικό δασικό δρόμο (13) σε υψόμετρο 1200Μ, 10 λεπτά από την «Φουρκέτα». Συνεχίζουμε κατηφορίζοντας με Βόρεια Β κατεύθυνση ώσπου φτάνουμε σε σέλωμα και συναντάμε ασφαλτόδρομο (14).
Ήμαστε στην θέση «Γκαγκανιάρα» σε υψόμετρο 1060Μ, αφού καλύψαμε -478Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 2,1Χμ. σε χρόνο 40 λεπτών από την κορυφή «Μαγουλά Μακρυγιάννη».
Περνάμε τον ασφαλτόδρομο και προχωράμε 50 περίπου μέτρα δεξιά και στην συνέχεια μπαίνουμε στον χωματόδρομο, ο χωματόδρομος στρίβει αριστερά τον αφήνουμε και κατευθυνόμαστε στην ποτίστρα και αμέσως μετά στριβούμε αριστερά Δυτικά Δ και κατηφορίζουμε σε γυμνή πλαγιά στην αρχή ομαλά και στην συνέχεια έντονα από τρακτερόδρομο και σε υψόμετρο 940Μ 15 λεπτά από τον ασφαλτόδρομο φτάνουμε σε διασταύρωση (14α). Συνεχίζουμε δεξιά στον χωματόδρομο με κατεύθυνση Βορειοδυτική ΒΔ περνάμε ρεματιά και συνεχίζουμε έχοντας ρέμα αριστερά μας, σύντομα συναντάμε αριστερά μας, 350 μετρά περίπου από την (14α) γιδόστρατα (15) που μας κατεβάζει στο ρέμα.
Προσοχή παίρνουμε την γιδόστρατα σε περίπτωση που έχομε έρθει στην αρχή του μονοπατιού (4) με αυτοκίνητο διαφορετικά συνεχίζουμε στον χωματόδρομο και καταλήγουμε στον κεντρικό χωματόδρομο που θα μας οδήγηση στην αφετηρία μας στην Αναράχη (1).
Ήμαστε στην Αναράχη σε υψόμετρο 740Μ, αφού καλύψαμε -320Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 4 Χμ. σε χρόνο 1 ώρας από το σέλωμα του «Γκαγκανιάρα».
Συνολικά για την κατάβαση. Καλύψαμε -798Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 7,1 Χμ. σε χρόνο 2 ωρών.

Διευκρίνιση για το μονοπάτι 02/1 : Τα μονοπάτια κινούνται σε δασωμένες πλαγιές κατάλληλες για περιπάτους χωρίς μεγάλη καταπόνηση για τον παραπάνω λόγω συνδέονται μεταξύ τους με δευτερεύοντα μονοπάτια που αποφεύγουν τις μεγάλες κλίσεις, στην περίπτωση μας το μονοπάτι 02/1.

1 Χάρτης Προσανατολισμού.
2 Η Δασωμένες πλαγιές της Μακρυγιάννη.
3 Στο μονοπάτι 02.
4 Φθινοπωρινά Χρώματα.
5 Στο μονοπάτι 02.
Συνημμένα
1 Χαρτης 02 Αναράχη Μακρυγιάννη .jpg
2 Η Δασωμένες πλαγιές .JPG
3 PA201055.JPG
4 Στο μονοπάτι 02 .JPG
5 Φθινοπωρινά Χρώματα. .JPG
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Μήτρου Τάκης την Δευ 05 Νοέμ 2012, 23:45, έχει επεξεργασθεί 5 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 628
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Μονοπάτι 02 Αναράχη Μαγ. Μακρυγιάννη ΧΟΟΠ

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Παρ 02 Νοέμ 2012, 00:06

6 Στο μονοπάτι 02.
7 Στο μονοπάτι 02.
8 Φθινοπωρινά Χρώματα.
9 Στις ομαλές ράχες της «Μαγούλα Μακρυγιάννη».
10 Φθινοπωρινά Χρώματα.
Συνημμένα
6 Στο μονοπάτι 02 .JPG
7 Στο μονοπάτι 02 .JPG
8 Φθινοπωρινά Χρώματα.JPG
9 Στις ομαλές ράχες .JPG
10 Φθινοπωρινά Χρώματα.JPG
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Μήτρου Τάκης την Παρ 02 Νοέμ 2012, 00:41, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 628
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Μονοπάτι 02 Αναράχη Μαγ. Μακρυγιάννη ΧΟΟΠ

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Παρ 02 Νοέμ 2012, 00:10

11 Αποχαιρετώντας τους «Οχληρούς». Το κοπάδι φεύγει για να ξεχειμωνιάσει.
12 Το Άσκιο από της πλαγιές της Μακρυγιάννη.
13 Νεφοθάλασσα
14 Νεφοθάλασσα.
15 Νεφοθάλασσα.
Συνημμένα
11 Αποχαιρετώντας τους «Οχληρούς». .jpg
12 Το Άσκιο από της πλαγιές της Μακρυγιάννη.JPG
13 Νεφοθάλασσα   .JPG
14 Νεφοθάλασσα   .JPG
15 Νεφοθάλασσα   .JPG
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Μήτρου Τάκης την Παρ 02 Νοέμ 2012, 00:47, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 628
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Μονοπάτι 02 Αναράχη Μαγ. Μακρυγιάννη ΧΟΟΠ

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Παρ 02 Νοέμ 2012, 00:10

16 Το Ορ. Καταφύγιο του ΧΟΟΠ.
17 Το Μουρίκι.
18 Κατηφορίζοντας.
19 Κατηφορίζοντας.
20 Panorama Άσκιο 1α
Συνημμένα
16 Το Ορ. Καταφύγιο του ΧΟΟΠ.   .JPG
17 Το Μουρίκι..JPG
18 Κατηφορίζοντας. .JPG
19 Κατηφορίζοντας.JPG
20 Panorama Άσκιο 1α.JPG
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Μήτρου Τάκης την Παρ 02 Νοέμ 2012, 00:46, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 628
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Μονοπάτι 02 Αναράχη Μαγ. Μακρυγιάννη ΧΟΟΠ

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Παρ 02 Νοέμ 2012, 00:11

:60:
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Μήτρου Τάκης την Παρ 02 Νοέμ 2012, 00:48, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
thanasis daskaloudis
Δημοσιεύσεις: 221
Εγγραφή: Πέμ 04 Μαρ 2010, 13:16
Τοποθεσία: Καβάλα
Επικοινωνία:

Re: Αναράχη - Μαγ. Μακρυγιάννη - ΧΟΟΠ (Μονοπάτι 02)

Δημοσίευση από thanasis daskaloudis » Παρ 02 Νοέμ 2012, 00:16

Τάκη κάτι έγινε, και οι φωτογραφίες από την 6 και μετά δεν ανέβηκαν. Κάνε όποτε μπορείς μια προσπάθεια.

OK. Εντάξει είναι τώρα.
Τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά για να τα κάνεις εντελώς θάλασσα χρειάζεσαι ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Άβαταρ μέλους
nektaman
Δημοσιεύσεις: 793
Εγγραφή: Δευ 06 Δεκ 2010, 23:41
Τοποθεσία: Χανιά Κρήτη

Re: Αναράχη - Μαγ. Μακρυγιάννη - ΧΟΟΠ (Μονοπάτι 02)

Δημοσίευση από nektaman » Παρ 02 Νοέμ 2012, 23:37

άλλη μια όμορφη διαδρομή, μπράβο σας.... :thmbup:

Τάκη, πόσες φώτο τραβάς στην διαδρομή ?? πάνω κάτω...
το γέλιο είναι η λάμψη της ψυχής...

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 628
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Αναράχη - Μαγ. Μακρυγιάννη - ΧΟΟΠ (Μονοπάτι 02)

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Σάβ 03 Νοέμ 2012, 00:28

Φωτογραφική μηχανή έχω πάντοτε μαζι μου μπας και πετύχω κανένα αγρίμι.
Σε μέρος που πάω για πρώτη φορά άσωτες, αλλα μετά μπαίνω στην δοκιμασία να κρατήσω κοντά στις τριάντα με σαράντα και εκεί είναι το βάσανο και ιδικά όσο κατεβαίνει το νούμερο.
Σε γνωστά μέρη μπορεί καμία, μπορεί και αρκετές, ανάλογα με τις συνθήκες που κάνουν την διαδρομή διαφορετική οπως τώρα τα φθινοπωρινά χρώματα με ηλιόλουστες μέρες.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Άσκιο”