Κρυόβρυση-«Γουλίνα»-«Μαγούλα Μακρυγιάννη»-Κατ.ΧΟΟΠ

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 628
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Κρυόβρυση-«Γουλίνα»-«Μαγούλα Μακρυγιάννη»-Κατ.ΧΟΟΠ

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Σάβ 15 Δεκ 2012, 00:47

Άσκιο:
Διαδρομή: Κρυόβρυση - «Γουλίνα» - «Μαγούλα Μακρυγιάννη»- Κατ.ΧΟΟΠ - Κρυόβρυση.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Υ/Δ: +813
ΑΠΟΣΤΑΣΗ:15,6 ~ με επιστροφή.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: 2
ΧΡΟΝΟΣ:4 ώρες και 40 λεπτά περίπου με μικρά διαλλείματα. Ρυθμός ανάβασης Υ/Δ Μ.Α.Ω 350 – Χμ 2,9
ΣΗΜΑΝΣΗ: Μέτρια – Κορδέλες - Κόκκινο αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα προσανατολισμού.
Νερό στην Διαδρομή: Στην Αφετηρία, και σε ποτίστρες στην διαδρομή.
Προσοχή: Η χάραξη της διαδρομής στον χάρτη είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης και δεν είναι απόλυτα ακριβείς.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Κρυόβρυση – Πτολεμαΐδας - Κοζάνη.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
Ξεκινάμε από την εκκλησιά του χωριού Κρυόβρυση με υψόμετρο 720Μ (1).
Με κατεύθυνση Ανατολική παίρνουμε τον δρόμο ανάμεσα από τις δυο μονοκατοικίες και σε 50 μέτρα καταλήγουμε σε ρεματιά, αμέσως μετά την ρεματιά στρίβουμε δεξιά, Νοτιοανατολικά ΝΑ, και ανηφορίζουμε ομαλά σε πλαγιά, περνάμε από ποτίστρα αριστερά μας, αμέσως μετά από περιφραγμένο χώρο, και μπαίνουμε στο μονοπάτι έχοντας δεξιά μας δενδροστοιχία και καταλήγουμε σε ρεματιά 5 λεπτά από την αρχή της διαδρομής. Περνάμε την ρεματιά ανηφορίζουμε για λίγο έντονα ανάμεσα από θάμνους κέδρων έχοντας μπροστά μας τούμπα, την οποία περνάμε από τα αριστερά της, φτάνουμε σε ράχη ανάμεσα από δυο ρέματα, συνεχίζουμε στην γυμνή ράχη ανηφορίζοντας ομαλά ώσπου καταλήγουμε στην σμίξει των δυο ρεμάτων και μπαίνουμε σε μονοπάτι μέσα σε θάμνους από λεπτοκαρυές 25 λεπτά από την αρχή της διαδρομής. Συνεχίζουμε ανηφορίζοντας στο μονοπάτι με κατεύθυνση Ανατολική καταλήγουμε σε ράχη, βρίσκουμε φαρδύ μονοπάτι, το ακολουθούμε δεξιά και σύντομα φτάνουμε σε ασφαλτόδρομο που πηγαίνει στην Βλάστη, έχοντας αριστερά μας ποτίστρα (2).
Ήμαστε σε υψόμετρο 960Μ, στην θέση «Βρύση της Κρυόβρυσης», αφού καλύψαμε +240Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 1,6Χμ., σε χρόνο 40 λεπτών από την αρχή της διαδρομής.
Περνάμε τον ασφαλτόδρομο απέναντι, μπαίνουμε σε μονοπάτι ανάμεσα σε θάμνους από κρανιές και κέδρα, κατευθυνόμαστε στην αρχή Βορειοδυτικά ΒΔ, σύντομα μπαίνουμε σε «λούκι» αριστερά μάς, το ακολουθούμε Δυτικά Δ και φτάνουμε σε εγκαταλειμμένο δρόμο, τον ακολουθούμε δεξιά για δέκα μέτρα, και μπαίνουμε σε μονοπάτι αριστερά μας. Το μονοπάτι ανηφορίζει Βορειοδυτικά ΒΔ, σύντομα βγαίνουμε σε ράχη, την ακολουθούμε Νοτιοδυτικά ΝΔ, καταλήγουμε σε δασικό δρόμο, σε υψόμετρο 1075Μ, έχοντας δεξιά μας φρεάτιο υδραγωγείου 15 λεπτά από τον ασφαλτόδρομο. Περνάμε το φρεάτιο από αριστερά ανηφορίζουμε στο πρανές με κατεύθυνση Βορειοδυτική ΒΔ, φτάνουμε σε γυμνή λουρίδα και ανηφορίζουμε αριστερά μας ανάμεσα σε θάμνους στρίβοντας σταδιακά προς τα αριστερά για να βγούμε σε γυμνή ομαλή ράχη, όπου συναντάμε μοναχικό δέντρο «Γκορτσιά», από την Γκορτσιά κατευθυνόμαστε Νότια και σε 50 περίπου μέτρα καταλήγουμε σε ορόσημο (3).
Ήμαστε σε υψόμετρο 1137Μ στην κορυφή «Γουλίνα», αφού καλύψαμε +177Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 1Χμ., σε χρόνο 30 λεπτών από την «Βρύση της Κρυόβρυσης».
Από την κορυφή κατηφορίζουμε στην γυμνή πλαγιά με Νότια κατεύθυνση, περνάμε ποτίστρα δεξιά μας, και καταλήγουμε στον ασφαλτόδρομο που πάει στην Βλάστη (14). Ήμαστε σε υψόμετρο 1080Μ στην θέση «Γκαγκανιάρα Βρύση». Περνάμε τον ασφαλτόδρομο και πάμε δεξιά στον χωματόδρομο, έχοντας δεξιά μας υδραγωγείο. Ο χωματόδρομος είναι κεντρικός δρόμος, που πηγαίνει, «Τσιλιμίγκα» και Νάματα και ενδιάμεσα στα ορειβατικά καταφύγια των συλλόγων της περιοχής. Ανηφορίζουμε στον χωματόδρομο σε ξέφωτη πλαγιά, στην συνέχεια έχουμε δεξιά μας δάσος με πεύκα, και σε υψόμετρο 1180Μ 1,2Χμ., περίπου από τον«Γκαγκανιάρα», συναντάμε διασταύρωση δεξιά μας με το μονοπάτι 02/1 (13α), την αγνοούμε, συνεχίζουμε και σε 150 μέτρα περίπου συναντάμε δεύτερη διασταύρωση δεξιά μας (13).
Ήμαστε σε υψόμετρο 1220Μ, αφού καλύψαμε -57+140 Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 1,35Χμ., σε χρόνο 30 λεπτών από την «Γουλίνα».
Συνεχίζουμε στην διασταύρωση αριστερά μας, με κατεύθυνση Νοτιοδυτική ΝΔ, σε ξέφωτη πλαγιά έχοντας δεξιά μας δάσος με πεύκα, σύντομα αφήνουμε τον δρόμο και κινούμαστε στο δασόριο ώσπου σε υψόμετρο 1300Μ φτάνουμε σε δεξιά στροφή του δρόμου «Φουρκέτα» (12) 0,7Χμ., περίπου από τον κεντρικό δασικό δρόμο. Στο σημείο αυτό αριστερά μας Νοτιοδυτικά ΝΔ, ξεκινάει μονοπάτι το οποίο ανηφορίζει στην αρχή ομαλά και στην συνεχεία πιο έντονα, πότε μπαίνοντας στο δάσος οξιάς και πότε στο δασόριο, φτάνουμε σε ράχη έχοντας αριστερά μας πλαγιά και χαμηλά πλάτωμα, συνεχίζουμε στο δασόριο από τραβέρσα, στριβούμε Δυτικά, μπαίνουμε στο δάσος και καταλήγουμε σε μικρό άνοιγμα όπου αριστερά μας, με Νότια Ν κατεύθυνση βρίσκουμε μονοπάτι που μπαίνουμε για τα καλά στο δάσος, ανηφορίζουμε ομαλά και σύντομα φτάνουμε σε ξέφωτο έχοντας μπροστά μας την ορθοπλαγιά της κορυφής μέσα σε δέντρα. Συνεχίζουμε στρίβοντας δεξιά Δυτικά Δ στην ομαλή πλαγιά, και στη συνέχεια Νοτιοδυτικά ΝΔ, περνάμε συστάδα με οξιές και βγαίνουμε σε γυμνή ράχη, κατευθυνόμαστε αριστερά και καταλήγουμε σε ορόσημο πάνω στο χείλος ορθοπλαγιάς (10).
Ήμαστε στην κορυφή «Μαγούλα Μακρυγιάννη», σε υψόμετρο 1538Μ, αφού καλύψαμε +318Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 1,8Χμ., σε χρόνο 45 λεπτών από την διασταύρωση στα 1200Μ.
Συνολικά από την αρχή της διαδρομής καλύψαμε +813Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 6,35 Χμ, σε χρόνο 2 ωρών 20 λεπτών.

Από την κορυφή βλέπουμε. Νοτιοανατολικά το Άσκιο. Ανατολικά τα Πιέρια, και τον Όλυμπο. Βορειοανατολικά το Λεκανοπέδιο Εορδαίας και το Βέρμιο. Βόρεια τον Βόρα. Βορειοδυτικά, το Μουρίκι. Δυτικά, το Βόιο και ο Γράμμος. Νοτιοδυτικά, η Βασιλίτσα, ο Σμόλικας η Τύμφη. Νότια, Λύγκος και Βόρεια Πίνδος.
Από την κορυφή σε 400 μέτρα περίπου με κατεύθυνση Δυτική (264ο) βρίσκετε σε υψόμετρο 1460Μ το καταφύγιο του ΧΟΟΠ.
Επιστροφή από την ίδια διαδρομή, είτε κατεβαίνουμε στο καταφύγιο του ΧΟΟΠ (11) και από εκεί παίρνουμε τον χωματόδρομο με κατεύθυνση Νότια Νοτιοανατολική ΝΝΑ, και σε 1,8Χμ.,φτάνουμε στον «Τσιλιμίγκα» (11α), στην συνέχεια κατηφορίζουμε Βόρεια Β και σε 2,5Χμ., φτάνουμε στην διασταύρωση (13) και συνεχίζουμε στην γνωστή διαδρομή.
Συνολικά για την επιστροφή καλύψαμε -813 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 9,25 Χμ, σε χρόνο 2 ωρών και 20 λεπτών.
(Ο χρόνος ανάβασης με χιόνι 50 εκατοστών και χρήση χιονορακέτας είναι περίπου 4 ώρες.)
1 Χάρτης προσανατολισμού Κρυοβρύση Μαγ. Μακρυγιάννη.
2 Αιωνόβιες Βελανιδιές έξω από την Κρυοβρύση.
3 Στην διαδρομή.
4 Στην διαδρομή.
5 Στην διαδρομή.
Συνημμένα
1 Χαρτης Κρυοβρύση Μαγ. Μακρυγιάννη .jpg
2 Αιωνόβιες Βελανιδιές .JPG
3 Στην διαδρομή..JPG
4 Στην διαδρομή.          .JPG
5 Στην διαδρομή.          .JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 628
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Κρυόβρυση-«Γουλίνα»-«Μαγούλα Μακρυγιάννη»-Κατ.ΧΟΟΠ

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Σάβ 15 Δεκ 2012, 00:49

6 Η «Μαγούλα Μακρυγιάννη» από την «Γουλίνα».
7 Στην διαδρομή.
8 Στην διαδρομή.
9 Στην διαδρομή.
10 Το βάθος χιονιού στα 1300Μ.
Συνημμένα
6 Η «Μαγούλα Μακρυγιάννη». .JPG
7 Στην διαδρομή. .JPG
8 Στην διαδρομή. .JPG
9 Στην διαδρομή. .JPG
10 Λίγο πριν την κορυφή. .JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 628
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Κρυόβρυση-«Γουλίνα»-«Μαγούλα Μακρυγιάννη»-Κατ.ΧΟΟΠ

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Σάβ 15 Δεκ 2012, 00:51

11 Η αρκούδα έξυσε την πλάτη της.
12 Ίχνη Κάπρου.
13 Παγοκρύσταλλοι.
14 Στην διαδρομή.
15 Στην διαδρομή.
Συνημμένα
11 Η αρκούδα έξυσε την πλάτη της. .JPG
12 Ίχνη Κάπρου. .JPG
13 Παγοκρύσταλλοι. .JPG
14 Στην διαδρομή..JPG
15 Στην διαδρομή..JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 628
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Κρυόβρυση-«Γουλίνα»-«Μαγούλα Μακρυγιάννη»-Κατ.ΧΟΟΠ

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Σάβ 15 Δεκ 2012, 00:52

16 Στην διαδρομή.
17 Λίγο πριν την κορυφή.
18 Το βάθος χιονιού στην κορυφή.
19 Αγναντεύοντας.
20 Το Άσκιο.
Συνημμένα
16 Στην διαδρομή..JPG
17 Λίγο πριν την κορυφή..JPG
18 Το βάθος χιονιού στην κορυφή..JPG
19 Αγναντεύοντας. .JPG
20 Το Άσκιο. .JPG

Απάντηση

Επιστροφή στο “Άσκιο”