Εμπόριο – Κορ. Μουρίκι. (Μονοπάτι 04).

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 628
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Εμπόριο – Κορ. Μουρίκι. (Μονοπάτι 04).

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Δευ 19 Νοέμ 2012, 21:31

Άσκιο.
Μουρίκι.
Δυτική Μακεδονία.
Διαδρομή: Εμπόριο – Κορ. Μουρίκι. (Μονοπάτι 04).
Η παρακάτω διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Εμπόριο Πτολεμαΐδας, και ακολουθεί το παραδοσιακό μονοπάτι που συνδέει το Εμπόριο με το μοναστήρι του Αγ Παντελεήμονα. Το μονοπάτι κινείτε στις δασωμένες Βορειοανατολικές πλαγιές του Μουρικίου και αφού περάσει από τον «Υφαντή» και το διάσελο του «Αγ. Παντελεήμονα» καταλήγει στην κορυφή Μουρίκι.

Με την «Ορειβατική Λέσχη Εορδαίας ΟΛΕ » και τον Σύλλογο «Υπαίθριος Ζωή Λάρισας» στα μονοπάτια του «Μουρικίου».

Υ/Δ: +999
Χμ:13
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:2
ΧΡΟΝΟΣ: 5~5,5 ώρες με επιστροφή και μικρά διαλλείματα.
ΣΗΜΑΝΣΗ: Καλή
Νερό στην Διαδρομή: Από την αφετηρία, και από βρύση στα 950Μ
Προσοχή: Η χάραξη της διαδρομής στον χάρτη είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης και δεν είναι απόλυτα ακριβείς.
Πρόσβαση: Από την πλατεία του Εμπορίου Εορδαίας πηγαίνουμε στο καστανόδασος και γήπεδο του Εμπορίου.
Η διαδρομή ξεκινάει από το γήπεδο του Εμπορίου σε υψόμετρο 700Μ (1), έχοντας δεξιά το γήπεδο ανηφορίζουμε για λίγο βγαίνουμε σε πλάτωμα με τεράστιες ξεραμένες καστανιές στριβούμε αριστερά και με κατεύθυνση Νοτιοδυτική ΝΔ, προχωράμε διαγώνια στο πλάτωμα προς την πλαγιά την οποία ανεβαίνουμε έντονα, φτάνουμε σε δρόμο τον περνάμε απέναντι, συνεχίζουμε ανηφορίζοντας σε δάσος, ξαναβρίσκουμε τον δρόμο και τον ακολουθούμε φτάνοντας σε υψόμετρο 800Μ στο εξωκλήσι του Αγ Κωνσταντίνου (2), 15 λεπτά από την αρχή της διαδρομής. Συνεχίζουμε στον δασικό δρόμο με κατεύθυνση Νοτιοδυτική ΝΔ μέσα από δάσος με βελανιδιές ώσπου σε υψόμετρο 880Μ φτάνουμε σε ξέφωτο. Ακολουθούμε στον δρόμο που αλλάζει κατεύθυνση σε Δυτική Δ έχοντας αριστερά μας γυμνή πλαγιά και καταλήγουμε σε διασταύρωση δασικών δρόμων με βρύση (3).
Ήμαστε σε υψόμετρο 940Μ αφού καλύψαμε +240Μ Υ/Δ διανύσαμε απόσταση 2Χμ σε χρόνο 45 λεπτών από την αρχή της διαδρομής (1).
Στην διασταύρωση συναντιόνται τέσσερις δρόμοι. Αυτός που ήρθαμε, ένας ανηφορίζει δεξιά μας, Δυτικά Δ, άλλος κατηφορίζει Νότια Ν αριστερά, και ένας ανεβαίνει διαγώνια Νοτιοδυτικά ΝΔ. Ακολουθούμε τον δρόμο που ανεβαίνει Νοτιοδυτικά ΝΔ για 100~150 περίπου μέτρα έχοντας την προσοχή μας δεξιά σε νεροφαγωμένο μονοπάτι που το ακολουθούμε, φτάνουμε σε ράχη και με κατεύθυνση Δυτική Βορειοδυτική ΔΒΔ σε υψόμετρο 1000Μ περίπου φτάνουμε στο τέρμα δασικού δρόμου που φεύγει δεξιά μας Βόρια. Προσπερνάμε τον δρόμο και συνεχίζουμε στην ράχη ακολουθώντας το μονοπάτι, έχοντας αριστερά μας φυντάνια από βελανιδιές που έχουνε κοπή, και δεξιά μας δάσος. Το μονοπάτι συνεχίζει από «λούκι», πότε στο δασοόριο και πότε μπαίνοντας στο δάσος ώσπου σε υψόμετρο 1200Μ φτάνουμε σε τέρμα δασικού δρόμου (4), που φεύγει αριστερά μας Νότια και σε απόσταση 2,7Χμ, καταλήγει στην θέση (8) του URLμονοπατιού 03. Συνεχίζουμε στο μονοπάτι με κατεύθυνση Νοτιοδυτική ΝΔ στην αρχή ήπια μέσα σε δάσος με βελανίδια και στην συνέχεια σε αραιό δάσος οξιάς. Το μονοπάτι γίνετε «λούκι» που λόγω και τις διάβρωσης από την νέα μάστιγα των βουνών τις Enduro, μας δυσκολεύει και θέλει σχετική προσοχή, ανηφορίζει έντονα στην πλαγιά και καταλήγει σε διασταύρωση δασικών δρόμων (5).
Ήμαστε στην θέση «Υφαντής» σε υψόμετρο 1400Μ αφού καλύψαμε +460Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 2,3Χμ σε χρόνο 1 ώρας και 15 λεπτών από την διασταύρωση στα 940Μ (3).
Ο δρόμος που κατηφορίζει δεξιά μας, Βορειοδυτικά ΒΔ, πηγαίνει στο Εμπόριο, εμείς ανηφορίζουμε για λίγα μέτρα, συναντάμε δεξιά δεύτερο δρόμο που ανηφορίζει στην ίδια κατεύθυνση, (Προσεχώς) τον προσπερνάμε και κατευθυνόμαστε στο κιόσκι της ομαλής ράχης του «Υφαντή» (5). Από το κιόσκι συνεχίζουμε σε μονοπάτι με κατεύθυνση Δυτική Νοτιοδυτική ΔΝΔ, στην αρχή ομαλά και στην συνέχεια έντονα ώσπου σε υψόμετρο 1594Μ καταλήγουμε σε κορυφή με κεραία και πυροφυλάκιο (6), 25 λεπτά από τον «Υφαντή». Από το πυροφυλάκιο κατηφορίζουμε στην Δυτική πλαγιά της κορυφής, φτάνουμε στο διάσελο του Αγ Παντελεήμονα 1530Μ (7), και σε ασφαλτόδρομο. Ο ασφαλτόδρομος δεξιά Βορειοδυτικά ΒΔ και σε 650 μετρά πηγαίνει στον «Ορεινό Ξενώνα Μαυρικίου», αριστερά Νοτιοανατολικά ΝΑ σε 3Χμ στην διασταύρωση για Βλάστη, και μπροστά Νοτιοανατολικά ΝΑ σε 300 μετρά στο μοναστήρι του Αγ. Παντελεήμονα. Αφήνουμε τον δρόμο και περνάμε απέναντι στην ομαλή πλαγιά με κατεύθυνση Δυτική Δ, και κατευθυνόμαστε στον βράχο ψηλά που τον περνάμε από αριστερά ανάμεσα από βράχια, φτάνουμε σε ομαλή πλαγιά και στην συνέχεια καταλήγουμε στην κορυφογραμμή, ακολουθούμε στην κορυφογραμμή, περνάμε συστάδα με οξιές, και αμέσως μετά φτάνουμε σε μικρό κώνο της κορυφής (8) .
Ήμαστε σε υψόμετρο 1699Μ και στην κορυφή «Μουρίκι» αφού καλύψαμε +194 -64 +169, διανύσαμε απόσταση 2,2Χμ σε χρόνο 1 ώρας από τον «Υφαντή» (5).
Από την κορυφή βλέπουμε. Βορειοανατολικά. Βέρμιο Καϊμακσαλάν, Πίνοβο, και Τζένα. Βορειοδυτικά. Βίτσι, Αρένες, Γράμμος Βόιο. Νοτιοδυτικά. Σμόλικας, Βαλίτσα, Γκαμήλα, Περιστέρι. Νοτιοανατολικά, Σινιάτσικος, Πιέρια, Όλυμπος.
Στα «πόδια» μας έχουμε . Νοτιοανατολικά, την Βλάστη. Νότια το Σισάνι με το φράγμα του Μυρίχου. Νοτιοδυτικά την κοιλάδα του Αλιάκμονα την Νεάπολι και το Τσοτίλι. Βορειοανατολικά, το πολύπαθο λεκανοπέδιο της Εορδαίας, με τις λίμνες, Χειμαδίτιδα, Ζάζαρη και στο βάθος η Βεγορίτιδα.

Συνολικά από την αρχή της διαδρομής. καλύψαμε +999Μ υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 6,5 χιλιόμετρων, σε χρόνο 3 ωρών.
Επιστροφή από την ίδια διαδρομή. Κατά την επιστροφή αξίζει να κατέβουμε σε 15 λεπτά από την κορυφή στον «Ορεινό Ξενώνα Μαυρικίου» για ξεκούραση, και από εκεί να επιστρέψουμε από τον ασφαλτόδρομο έως την θέση (7).
Εάν θέλουμε να κάνουμε μια διαδρομή με αφετηρία το Εμπόριο χωρίς μεγάλη καταπόνηση μπορούμε να πάμε μέχρι την θέση (5) του μονοπατιού 04 και από εκεί ακολουθώντας τον δρόμο με κατεύθυνση Νότια, και σε απόσταση 2,7Χμ, φτάνουμε στην θέση (8) του URLμονοπατιού 03, και από εκεί επιστρέφουμε στο Εμπόριο. Η παραπάνω διαδρομή μπορεί να γίνει και αντίθετα. Διάρκεια 3~3,5 ώρες.

1 Χάρτης Διαδρομής 04 Εμπόριο Μουρίκι.
2 Η ομάδα στην αφετηρία.
3 Ανηφορίζοντας μετά το «Καστανόδασος».
4 Το Εμπόριο από τον Αγ Κωνσταντίνο.
5 Στην κατάφυτη Ανατολική πλαγιά του Μουρικίου.
Συνημμένα
1 Χάρτης Διαδ 04 Εμπόριο Μουρίκι..jpg
2 Η ομάδα στην αφετηρία. .JPG
3 Αν μετά το «Καστανόδασος». .JPG
4 Το Εμπόριο από τον Αγ Κωνσταντίνο. .JPG
5 Ανατολική πλαγιά του Μουρικίου. .JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 628
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Εμπόριο – Κορ. Μουρίκι. (Μονοπάτι 04).

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Δευ 19 Νοέμ 2012, 21:33

6 Ανηφορίζοντας στα 1000Μ.
7 Ανηφορίζοντας για τον «Υφαντή».
8 Στον «Υφαντή» στο βάθος το «Πυροφυλάκιο».
9 Οι διακριτικές πινακίδες κατεύθυνσης σε όλο το μονοπάτι με την επιμέλεια της ΟΛΕ.
10 Ανηφορίζοντας στο Πυροφυλάκιο.
Συνημμένα
6 Ανηφορίζοντας στα 1000Μ. .JPG
7 Ανηφορίζοντας για τον «Υφαντή»..JPG
8 Στον «Υφαντή» .JPG
9 Οι πινακίδες με την επιμέλεια της ΟΛΕ.JPG
10 Ανηφορίζοντας στο Πυροφυλάκιο..JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 628
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Εμπόριο – Κορ. Μουρίκι. (Μονοπάτι 04).

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Δευ 19 Νοέμ 2012, 21:35

11 Ανηφορίζοντας στο Πυροφυλάκιο.
12 Ανηφορίζοντας στο Πυροφυλάκιο.
13 Το Διάσελο του Αγ Πανελεήμονα, και η κορυφή «Μουρίκι».
14 Το Πυροφυλάκιο από το διάσελο.
15 Ανηφορίζοντας στο «Μουρίκι». Χαμηλά η Βλάστη, στο βάθος το Σινιάτσικο.
Συνημμένα
11 Ανηφορίζοντας στο Πυροφυλάκιο..JPG
12 Ανηφορίζοντας στο Πυροφυλάκιο. .JPG
13 Το Διάσελο του Αγ Πανελεήμονα,. .JPG
14 Το Πυροφυλάκιο από το διάσελο..JPG
15 Ανηφορίζοντας στο «Μουρίκι». .JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 628
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Εμπόριο – Κορ. Μουρίκι. (Μονοπάτι 04).

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Δευ 19 Νοέμ 2012, 21:36

16 Στην τελική ανηφόρα για το «Μουρίκι».
17 Στην τελική ανηφόρα για το «Μουρίκι».
18 Στην τελική ανηφόρα για το «Μουρίκι».
19 Το «Μπαλκόνι» της κορυφογραμμής.
20 Στην κορυφή τελειώνοντας μια ευχάριστη διαδρομή.
Συνημμένα
16 Στην τελική ανηφόρα για το «Μουρίκι»..JPG
17 Στην τελική ανηφόρα για το «Μουρίκι»..JPG
18 Στην τελική ανηφόρα για το «Μουρίκι». .JPG
19 Το «Μπαλκόνι» της κορυφογραμμής. .JPG
20 Στην κορυφή τελειώνοντας . .JPG

Άβαταρ μέλους
nektaman
Δημοσιεύσεις: 793
Εγγραφή: Δευ 06 Δεκ 2010, 23:41
Τοποθεσία: Χανιά Κρήτη

Re: Εμπόριο – Κορ. Μουρίκι. (Μονοπάτι 04).

Δημοσίευση από nektaman » Δευ 19 Νοέμ 2012, 22:30

αυτά είναι ωραία πράματα, μπράβο σας.... :thmbup:

Τάκη, τα δεδομένα που αναφέρεις στις περιγραφές τα παίρνεις απο gps ?...

εμαθα ότι οι καστανιές τα τελευταία χρόνια τραβάνε ζόρια με ένα " ζιζάνιο" που τις ξεραίνει εντελώς..
το γέλιο είναι η λάμψη της ψυχής...

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 628
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Εμπόριο – Κορ. Μουρίκι. (Μονοπάτι 04).

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Δευ 19 Νοέμ 2012, 23:12

Κοίτα εμείς της παλιάς σχολής καίμε Μαζούτ και επιμένουμε κάποια πράγματα ενώ μπορεί να γίνουν απλά, να συνεχίζουμε να τα κάνουμε πολύπλοκα, και αυτό ξέρεις έχει και την γλύκα του, είναι σαν να ταξιδεύεις.
Για τα δεδομένα.
Υψόμετρο με αλτιμέτρο που λειτουργεί με βάση το βαρόμετρο αφού επικαιροποιώ τακτικά το υψόμετρο αναφοράς.
Ο Χρόνος από την μνήμη του αλτίμετρου αλλά και από φωτογραφίες που βγάζω για να θυμάμαι το μέρος. Εννοείτε ότι η φωτογραφική μηχανή θα είναι ταυτισμένη χρονικά με το αλτίμετρο. (Για τον χρόνο επίσης έχω κάνει στο exel ένα τύπο οπού αφού μπουν τα δεδομένα, Υψόμετρο απόσταση, και ώρα εκκίνησης, ανάλογα και με τον ρυθμό που επιλέγω να κινηθεί η ομάδα, (Περίπου 300 ΜΑΩ υψόμετρο 2,5Χμ απόσταση για μέτρια φυσική κατάσταση), βγαίνει και ο χρόνος σε κάθε τμήμα της διαδρομής ,αφού υπολογιστούν κλίσεις και λοιπά..
Η απόσταση βγαίνει από το TopoNavigator, και αρκετές φορές με κλιμακόμετρο.
Όλα τα παραπάνω με βοήθεια του χάρτη, αλλά και Google Earth, και ότι άλλο μπορεί να σε βοηθήσει στην ακρίβεια της περιγραφής. και αρκετό γράψε σβήσε, πήγαινε και ξαναπήγαινε στο μονοπάτι φέρνουν αυτό το αποτέλεσμα, που πόσο χρήσιμο είναι μόνο αυτοί που θα το χρησιμοποιήσουν μπορούν να απαντήσουν.
Τα παραπάνω επίσης τα εφαρμόζω και για την προετοιμασία μίας διαδρομής που θα κάνω για πρώτη φορά.
Όσο για τις καστανιές δυστυχώς λέγετε "έλκος της καστανιάς" και έχει κάνει μεγάλη ζημιά σε αιωνόβια καστανοδάση.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Μήτρου Τάκης την Τρί 20 Νοέμ 2012, 17:57, έχει επεξεργασθεί 2 φορές συνολικά.

Άβαταρ μέλους
yannisdelta
Δημοσιεύσεις: 666
Εγγραφή: Πέμ 11 Οκτ 2012, 17:35

Re: Εμπόριο – Κορ. Μουρίκι. (Μονοπάτι 04).

Δημοσίευση από yannisdelta » Δευ 19 Νοέμ 2012, 23:57

Πήγα μια φορά να κάνω τη διαδρομή από επάνω προς το Εμπόριο και κάπου κάτω από το δημόσο δρόμο είδα καινούργιες πινακίδες "ΝΑΡΚΕΣ", σχεδόν πάνω στο σημασμένο μονοπάτι κι έτσι ανησύχησα και δεν συνέχισα. Για πες μου τι παίζει;

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 628
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Εμπόριο – Κορ. Μουρίκι. (Μονοπάτι 04).

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τρί 20 Νοέμ 2012, 14:01

yannisdelta έγραψε:Πήγα μια φορά να κάνω τη διαδρομή από επάνω προς το Εμπόριο και κάπου κάτω από το δημόσο δρόμο είδα καινούργιες πινακίδες "ΝΑΡΚΕΣ", σχεδόν πάνω στο σημασμένο μονοπάτι κι έτσι ανησύχησα και δεν συνέχισα. Για πες μου τι παίζει;
Αυτό είναι ψηλά επάνω από την Βλάστη πηγαίνοντας για ΧΟΟΠ. Δεν είναι ναρκοπέδιο κάποιος ανόητος έφραξε το χωράφι του με έναν ή δυο πασσάλους που προφανώς "Απαλλότριωσε" από κάποια εργολαβία του Γράμμου.
Σε όλην την περιοχή Ασκίου Μουρικίου δεν υπάρχει πουθενά ύποπτος για ναρκοπέδιο χώρος .

Άβαταρ μέλους
yannisdelta
Δημοσιεύσεις: 666
Εγγραφή: Πέμ 11 Οκτ 2012, 17:35

Re: Εμπόριο – Κορ. Μουρίκι. (Μονοπάτι 04).

Δημοσίευση από yannisdelta » Τρί 20 Νοέμ 2012, 14:54

Οχι αυτό που σου λέω είναι στο μονοπάτι που περιγράφεις, λίγο πριν βγεις στην άσφαλτο, κοντά στη διασταύρωση για το μοναστήρι.
Καλά έκλεψε τους στύλους δεν μπορούσε να βγάλει τις ταμπέλες;

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 628
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Εμπόριο – Κορ. Μουρίκι. (Μονοπάτι 04).

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τρί 20 Νοέμ 2012, 15:17

yannisdelta έγραψε:Οχι αυτό που σου λέω είναι στο μονοπάτι που περιγράφεις, λίγο πριν βγεις στην άσφαλτο, κοντά στη διασταύρωση για το μοναστήρι.
Καλά έκλεψε τους στύλους δεν μπορούσε να βγάλει τις ταμπέλες;
Γιάννη δεν είδα πουθενά αυτό που περιγράφεις, το βέβαιο είναι ότι το βουνό είναι παντού ελεύθερο και για κτηνοτρόφους και για υλοτόμους. Όσο για το δεύτερο άβυσσος η νόηση των ανθρώπων.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Μουρίκι”