Βλάστη – Κατ. ΟΛΕ – «Πύργος» – Κορ. «Σινιάτσικος».

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Βλάστη – Κατ. ΟΛΕ – «Πύργος» – Κορ. «Σινιάτσικος».

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Σάβ 01 Δεκ 2012, 23:24

Άσκιο.
Δυτική Μακεδονία.
Διαδρομή: Βλάστη – Κατ. ΟΛΕ – «Πύργος» – Κορ. «Σινιάτσικος».
Με την ομάδα εργασίας του προγράμματος «ΠΙΝΔΟΣ».
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Υ/Δ:-105+1031
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 18,2 Χμ. ~ με επιστροφή.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: 2
ΧΡΟΝΟΣ: 5 ώρες και 40 λεπτά περίπου με μικρά διαλλείματα. (Ρυθμός ανάβασης Υ/Δ Μ.Α.Ω 220 – Χμ 2,5)
ΣΗΜΑΝΣΗ: Έως τα 1300Μ καλή.
Νερό στην Διαδρομή: Στην Αφετηρία, και στο Κατ. ΟΛΕ.
Προσοχή: Η χάραξη της διαδρομής στον χάρτη είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης και δεν είναι απόλυτα ακριβείς.
Δεν συνιστάτε τον χειμώνα. Δημιουργούνται χιονοστιβάδες από κορνίζες που καταρρέουν από ψηλά Απαιτείτε μεγάλη εμπειρία λόγω και της κλίσης της πλαγιάς.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Βλάστη – Πτολεμαΐδας - Κοζάνη.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ
Από την πλατεία της Βλάστης (1) με υψόμετρο 1185Μ, κατευθυνόμαστε Νοτιοανατολικά ΝΑ στο καλντερίμι, αριστερά από το καφέ «Αγνάντι», ακολουθούμε το καλντερίμι, βγαίνουμε από το χωριό, συναντάμε αριστερά μας πινακίδα κατευθύνσεις που μας βάζει στο μονοπάτι αριστερά (1α) που πηγαίνει από Βλάστη στα Νάματα. Συνεχίζουμε στο μονοπάτι έχοντας πλαγιά αριστερά και στην συνέχεια ράχη και φτάνουμε σε χωματόδρομο και κιόσκι (2α). Αν θέλουμε να μην ακολουθήσουμε το μονοπάτι από την θέση (1α) έως την θέση (2α) μπορούμε να ακολουθήσουμε τον χωματόδρομο. Συνεχίζουμε από την (2α) κατηφορίζοντας στον χωματόδρομο, έχοντας δεξιά μας το ρέμα του «Μυρίχου» και εγκαταστάσεις ανακαινισμένου νερόμυλου που λειτουργεί και ως μουσείο. Συνεχίζουμε στον χωματόδρομο φτάνουμε σε διασταύρωση και φρεάτιο δεξιά μας που μας κατεβάζει στο ποτάμι, κατεβαίνουμε στο ποτάμι και περνάμε απέναντι, ανηφορίζουμε για λίγα μέτρα και βγαίνουμε σε χωματόδρομο (3).
Ήμαστε στο ρέμα του «Μυρίχου», σε υψόμετρο 1080Μ, αφού καλύψαμε –105Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 3Χμ, σε χρόνο 30 λεπτών από την Βλάστη.
Ο «Μυρίχος» είναι ρέμα συνεχούς ροής, εάν προκύψει δυσκολία να περάσουμε από το συγκεκριμένο σημείο έχουμε δυο επιλογές, η πρώτη είναι να πάμε στο μικρό φράγμα δεξιά μας, και από εκεί να περάσουμε απέναντι, ή συνεχίζουμε στον δρόμο για 200 ~ 250 μέτρα στη θέση (3α) όπου ο δρόμος περνάει το ρέμα από σημείο όπου η κοίτη του είναι πιο ομαλή και επιστρέφουμε στην θέση (3).
Στο σημείο (3) βρισκόμαστε σε διασταύρωση, ο δρόμος δεξιά μάς Βορειοδυτικά ΒΔ, πηγαίνει για το καταφύγιο της ΟΛΕ και Νάματα. Αριστερά μας Νοτιοδυτικά ΝΔ πηγαίνει για «Βασιλικιά Βρύση» και «Προσήλιο», μπροστά Νότια Νοτιοδυτικά ΝΝΔ, ανηφορίζει τρακτερόδρομος.
Συνεχίζουμε ανηφορίζοντας έντονα στον τρακτερόδρομο με κατεύθυνση Νοτιοανατολική ΝΑ, σύντομα ο δρόμος στρίβει δεξιά, από το σημείο αυτό και μετά έχουμε την προσοχή μας αριστερά όπου θα συναντήσουμε μονοπάτι, 5 λεπτά από το ποτάμι, αφήνουμε τον δρόμο και περνούμε το μονοπάτι και συνεχίζουμε σε δασωμένη ομαλή πλαγιά με κατεύθυνση Νοτιοανατολική ΝΑ και σε υψόμετρο 1200Μ 1Χμ. από το ποτάμι συναντάμε διασταύρωση δεξιά μας (13). Αφήνουμε το μονοπάτι και ακολουθούμε την διασταύρωση δεξιά στην αρχή Δυτικά και στην συνέχεια Νοτιοδυτικά, ανηφορίζουμε έντονα και στην συνέχεια ομαλά, βγαίνουμε σε ξέφωτο και συναντάμε δασικό δρόμο, τον ακολουθούμε δεξιά Δυτικά για 100 περίπου μετρά και καταλήγουμε στο ορειβατικό καταφύγιο (12).
Ήμαστε στην θέση «Καρατζιώτης» όπου και το καταφύγιο της Ορ. Λέσχης Εορδαίας, σε υψόμετρο 1290Μ, αφού καλύψαμε +210Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 1,4Χμ, σε χρόνο 30 λεπτών από το ρέμα του «Μυρίχου».
Συνεχίζουμε, απέναντι από το καταφύγιο με Νότια κατεύθυνση παίρνουμε δευτερεύοντα δασικό δρόμο που ανηφορίζει έντονα στην ξέφωτη πλαγιά, τον ακολουθούμε και φτάνουμε σε υψόμετρο 1370Μ σε διασταύρωση (11) με δασικό δρόμο, τον περνάμε απέναντι και συνεχίζουμε σε ομαλό πλάτωμα με Νότια κατεύθυνση προς τα βράχια που τα περνάμε από αριστερά και καταλήγουμε σε ομαλή ράχη στην ρίζα της βόρειας πλαγιάς της κορυφής, τραβερσάρουμε έντονα στην πλαγιά και καταλήγουμε σε τριγωνομετρικό σημείο (10).
Ήμαστε στην κορυφή «Πύργος» σε υψόμετρο 1507Μ, αφού καλύψαμε +217Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 1,3Χμ., σε χρόνο 30 λεπτών από το καταφύγιο της ΟΛΕ.
Από την κορυφή συνεχίζουμε με Νότια κατεύθυνση και ακολουθούμε ομαλή ράχη που καταλήγει στην ρίζα της απότομης Βορειοδυτικής πλαγιάς του Σινιάτσικου σε υψόμετρο 1600Μ (9). Στο σημείο αυτό αλλάζουμε κατεύθυνση σε Ανατολική Α περνάμε ρεματιά και συνεχίζουμε σε σάρα έχοντας δεξιά μας συστάδα με οξιές και την περιοχή URL «Αρκουδότρυπα»,περνάμε την σάρα και κατευθυνόμαστε προς τα βράχια όπου θα βρούμε πέρασμα και από κακοτράχαλο μονοπάτι τραβερσάρουμε κυκλώνοντας την απότομη πλαγιά ώσπου σε υψόμετρο 1700Μ βγαίνουμε σε απότομη κοιλάδα «Χωνί» (8α) έχοντας την κορυφογραμμή Νότια Ν ψηλά. Από το σημείο αυτό ξεκινάει μια έντονη ανάβαση χωρίς σήμανση με κατεύθυνση το κέντρο της κορυφογραμμής όπου και η κορυφή την «οποία όλο την φτάνουμε και όλο αποκρίνετε» ώσπου τελικά καταλήγουμε μετά από περίπου 1,5 ώρα στην κορυφή (8)
Ήμαστε στην κορυφή «Σινιάτσικος» σε υψόμετρο 2111Μ, αφού καλύψαμε+604Μ Υ/Δ διανύσαμε απόσταση 2,75Χμ., σε χρόνο 2 ωρών και λεπτών από την κορυφή «Πύργος».
Συνολικά από την αρχή της διαδρομής καλύψαμε -105+1031 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, αφού διανύσαμε απόσταση 8,45 Χμ, σε χρόνο 3 ωρών και 30 λεπτών.
Επιστροφή από την ίδια διαδρομή ή από την URL«Βασιλικιά Βρύση».
1 Χάρτης Προσανατολισμού.
2 Μετά τον «Πύργο» Στην Αρκουδότρυπα.
3 Τραβερσάροντας την ΝΑ πλαγιά.
4 Στο χωνί.
5 Το Δόντι.
Συνημμένα
1 Χάρτης προσ. Βλάστη Κατ. ΟΛΕ Σιν   .jpg
2 Μετά τον «Πύργο» .JPG
3 Τραβερσάροντας την ΝΑ πλαγιά..JPG
4 Στο χωνί. .JPG
5 Το Δόντι..JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Βλάστη – Κατ. ΟΛΕ – «Πύργος» – Κορ. «Σινιάτσικος».

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Σάβ 01 Δεκ 2012, 23:26

6 Ζορίζουν τα πράγματα.
7 Όλο κάνω πως την φτάνω και όλο χάνετε.
8 Έφτασα αλλά φταίει η νύχτα.
9 Στην κορυφή αφού σημαδέψαμε μετρήσαμε γράψαμε, και ήμαστε και απλήρωτη ενάμιση χρόνο.
10 Ο Καρατζιώτης η Βλάστη και το Μουρίκι.
Συνημμένα
6 Ζορίζουν τα πράγματα..JPG
7 Όλο κάνω πως την φτάνω και όλο χάνετε..JPG
8 Έφτασα αλλά φταίει η νύχτα.  .JPG
9 Στην κορυφή αφού σημαδέψαμε μετρήσαμε .JPG
10 Ο Καρατζιώτης η Βλάστη .JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Βλάστη – Κατ. ΟΛΕ – «Πύργος» – Κορ. «Σινιάτσικος».

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Σάβ 01 Δεκ 2012, 23:29

Καταφύγιο μας.
Η Ορειβατική Λέσχη Εορδαίας, αναζητώντας ένα ορεινό χώρο αφετηρίας χειμερινών και καλοκαιρινών εξορμήσεων, δημιούργησε ένα μικρό καταφύγιο στους Βορειοδυτικούς πρόποδες του όρος Άσκιο σε υψόμετρο 1300Μ.
Από 2004 με αρκετή διάθεση εθελοντική εργασία και μεράκι καταφέραμε να διαμορφώσουμε τον κύριο και τον περιβάλλοντα χώρο. Σήμερα όλα τα μέλη της Λέσχης, καθώς και ορειβατική σύλλογοι από όλοι την Ελλάδα, απολαμβάνουν και χαίρονται το καταφύγιο μας.
Το καταφύγιο έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει εντός του κτιρίου 8 άτομα, ενώ ο άυλιος περιφραγμένος χώρος του καταφυγίου είναι ιδανικός χώρος για κατασκήνωση και αναψυχή. Διαθέτη οργανωμένη κουζίνα, εσωτερικό δίκτυο νερού, και εσωτερική τουαλέτα. Η θέρμανση γίνετε με ξυλόσομπα και τζάκι.
Στον αύλιο χώρο διαθέτη, ψησταριές, ξυλόφουρνο και τραπεζοπάγκους.
Η τοποθεσία, αλλά και ο προσανατολισμός του δίνει πολλαπλές δυνατότητες για εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή, με κύρια δραστηριότητα την ανάβαση στην κορυφή του Ασκίου «Σινιάτσικος».
Για φιλοξενία και διαμονή στο καταφύγιο μπορείτε να επικοινωνείτε με τον έφορο καταφυγίου στα τηλ. Γραφεία Λέσχης 2463053953 Τρίτη & Παρασκευή 8,00 μμ – 10,00μμ & κιν. 6974461718 – 6973530304.
Για την λειτουργία του καταφυγίου συντάχτηκε κανονισμός λειτουργίας που όλοι μας είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε σεβόμενοι την σχέση μας με την φύση.
Εκδηλώσεις.
Πρωτομαγιά και το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στο καταφύγιο.
Πως θα φτάσετε.
Με αυτοκίνητο από βατούς δασικούς δρόμους.
Από Βλάστη 6,5 Χμ.
Από Δασικό δρόμο Πτολεμαΐδας Ναμάτων 10ΧΜ από την διασταύρωση βρύσης «Γκαγκανιάρα».
Από Νάματα 3,5 Χμ.
Πεζοπορώντας από οργανωμένα μονοπάτια .
Από Βλάστη σε 1 με 1 και 1,5 ώρα.
Από Νάματα σε 45 λεπτά με μια ώρα.

1 Χάρτης Προσανατολισμού.
2 Το καταφύγιο. Στο βάθος η Βλάστη και το Μουρίκι.
3 Το καταφύγιο.
4 Το καταφύγιο.
5 Ο Σινιάτσικος.
Συνημμένα
1 Χάρτης Προσανατολισμού .JPG
2 Το καταφύγιο. Στο βάθος η Βλάστη  .jpg
3  Το καταφύγιο.JPG
4 Το καταφύγιο. .JPG
5 Ο Σινιάτσικος..jpg

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης
Δημοσιεύσεις: 636
Εγγραφή: Πέμ 18 Οκτ 2012, 20:08
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Βλάστη – Κατ. ΟΛΕ – «Πύργος» – Κορ. «Σινιάτσικος».

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Σάβ 01 Δεκ 2012, 23:30

6 Το Σαλόνι και η κουζίνα.
7 Οι κουκέτες.
8 Υπαίθριος φούρνος και ψησταριά.
9 Panorama 1.
10 Panorama 2.
Συνημμένα
6 Το Σαλόνι και η κουζίνα..jpg
7 Οι κουκέτες. .jpg
8 Υπαίθριος φούρνος και ψησταριά..jpg
9 Panorama 1.JPG
10 Panorama 2.JPG

Απάντηση

Επιστροφή στο “Άσκιο”