Εφαρμογή Android - HellasPath

Συζήτηση για προγράμματα ψηφιακού χάρτη όπως είναι το Ozi Explorer, το TopoView κ.α.
Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 796
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Re: Εφαρμογή Android - HellasPath

Δημοσίευση από pankan » Τετ 10 Ιούλ 2019, 07:21

peternik99 έγραψε:
Δευ 08 Ιούλ 2019, 11:02
...
Παναγιώτη, με την δική σου συσκευή συμβαίνει κατι περίεργο (θα ξανακοιτάξω όλη την διαδικασία αρχικής εγκατάστασης, αφού είναι προυποθεση για να δουλέψει η εφαρμογή, μήπως έλλεεψη αποθυκευτικού χώρου?).

Τώρα με μετάβαση από τον χάρτη στις περιγραφές και πίσω υπάρχει μια λειτουργία που δεν είναι δυστυχώς προφανής (αναφέραται στο εγχειρίδιο). Οταν πατάς πάνω στο ιχνος μιας διαδρομής στον χάρτη σου εμφανίζονται όλες οι διαδρομές και τα waypoints κοντά στο σημείο που πάτησες. Στην συνέχεια επιλέγοντας από την λίστη την διαδρομή σε πάει στις λεπτομέρειες. Πατώντας back επιστρέφεις στον χάρτη. Αυτην ειναι και η σωστή σειρά για λειτουργία στο πεδίο αφού μπορεί συχνά να ανατρέχεις στην περιγραφή καθώς προχωράς
Όπως έγραψα, μετά την (δύσκολη) ενημέρωση όλα κυλάνε ομαλά. Μπαίνεις, βγαίνεις και τριγυρνάς στην εφαρμογή χωρίς κρασαρίσματα ή άλλα απρόοπτα. Χώρος υπάρχει άφθονος.

Αυτό που περιγράφεις, να πας από το χάρτη στις διαδρομές, το βρήκα αμέσως χωρίς να το ψάχνω κιόλας. Στη πραγματικότητα έψαχνα το κείμενο περιγραφής ενός waypoint και ανακάλυψα τη λειτουργικότητα διαφόρων στοιχείων στο χάρτη.
Αυτό που με μπέρδευε ήταν να εντοπίσω ένα βουνό στο χάρτη. Να πάω δηλαδή από τις διαδρομές (όπου υπάρχουν όλα τα βουνά αλφαβητικά) στο χάρτη. Δεν είδα με το πρώτο ότι πατώντας σε μια διαδρομή "κεντράρισμα στο χάρτη" σε πάει στο χάρτη εμφανίζοντας όλες τις διαδρομές του βουνού. Ίσως θα έπρεπε να μπει και λίγο πιο φανερά δίπλα στο όνομα του βουνού, κεντράροντας τυχαία σε μια οποιαδήποτε διαδρομή του βουνού. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορείς εύκολα να εντοπίζεις ένα βουνό στο χάρτη. Από εκεί ξεκινάνε όλα.

peternik99
Δημοσιεύσεις: 135
Εγγραφή: Τρί 09 Μαρ 2010, 12:48

Re: Εφαρμογή Android - HellasPath

Δημοσίευση από peternik99 » Τετ 10 Ιούλ 2019, 09:50

ΟΚ τώρα το κατάλαβα είναι ευκολο να το ενσωματωσω στην επόμενη έκδοση. Αντι για το μπλε κύκλο με τον αριθμό των διαδρομών θα βάλω εικονίδιο χάρτη (ο αριθμός διαδρομων ως υπότιτλος). Θα προσθέσω επίσης την αναζήτηση κορυφών/βουνών στην αναζήτηση (προς το παρών χρησιμοποιώντας τα δεδομένα του openstreetmap)

Άβαταρ μέλους
dimoschris
Δημοσιεύσεις: 128
Εγγραφή: Τρί 15 Ιαν 2013, 10:53
Τοποθεσία: Αλιάκμονας Κοζάνης. Μένω Λάρισα

Re: Εφαρμογή Android - HellasPath

Δημοσίευση από dimoschris » Κυρ 14 Ιούλ 2019, 12:27

Σωτήρη Συγχαρητήρια !!! Θαυμάσια δουλειά !!! Το δοκίμασα στον Όλυμπο & στη χαμηλά και όλα λειτουργούν άψογα..

peternik99
Δημοσιεύσεις: 135
Εγγραφή: Τρί 09 Μαρ 2010, 12:48

Re: Εφαρμογή Android - HellasPath

Δημοσίευση από peternik99 » Δευ 15 Ιούλ 2019, 15:56

Έκδοση 1.2.4:
- Προσθεσα τις αλλαγές που προτεινε ο Παναγιώτης.
Εκδοση 1.2.5:
- Αναζήτηση για βουνό (στην καρτέλα Αναζήτηση). Πρεπει να κάνετε ενημέρωση (απο την καρτέλα Ενημερώσεις) για να κατεβάσετε την ενημερωμένη έκδοση της βάσης σημείων. Προς το παρών χρησιμοποιήσα την λίστα με τα βουνά στο pezoporia.gr. Περιέχει βουνά και όχι κορυφές. Στο μέλλον θα επεκταθεί με κορυφές.
- Εκανα πιο εμφανή μια λειτουργία που θεωρώ χρήσιμη (τουλάχιστον σε μένα για να ξέρει η γυναίκα μου που είμαι :-). Στο παράθυρο της καταγραφής δίπλα στην συντεταγμένες υπάρχει ένα κουμπί που σου επιτρέπει να μοιραστείς την τρέχουσα θέση σου (π.χ. με SMS)

Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 796
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Re: Εφαρμογή Android - HellasPath

Δημοσίευση από pankan » Τρί 16 Ιούλ 2019, 12:57

Μια χαρά προχωράει η εφαρμογή του Σωτήρη και ξανά μπράβο.
Είναι όμως κάτι που πρέπει πάντα να λέγεται σε σχέση με οποιαδήποτε εφαρμογή προσανατολισμού για κινητά τηλέφωνα.
Καλές και άγιες είναι αλλά χρειάζεται εξαιρετική προσοχή γιατί στη νηπιακή φάση που βρίσκονται οι μπαταρίες των κινητών μπορεί να γίνουν επικίνδυνες.
Το ΠΣΚ πήγα στην Όχη με τη 12χρονη κόρη μου. Οι δυο μας μόνοι μας. Είχαμε μαζί μας δύο κινητά με πολύ μεγάλες μπαταρίες (5000 mA) που το μεσημέρι της Παρασκευής ήταν φορτισμένα στο 100%. Το πρώτο "πέθανε" το πρωί του Σαββάτου ενώ τριγυρίζαμε στη κορυφή και το δεύτερο το μεσημέρι μέσα στο Δημοσάρη. Και έτσι δεν είχαμε ούτε gps ούτε τηλέφωνο.
Θα μου πείτε παλιά όταν πήγαινες είχες gps και τηλέφωνο; Όμως δεν είναι έτσι. Πρώτα απ' όλα και μόνο η παρουσία του παιδιού δημιουργούσε ένα θέμα. Και μπορεί να ξέρω καλά την ολοφάνερη διαδρομή, αλλά αλλού αν εξαρτιόμουν από το κινητό για προσανατολισμό μπορεί να υπήρχε μεγάλο πρόβλημα. Πέρσι πέθαναν άνθρωποι γιατί ένας βλάκας οδηγός (που πέθανε) πήγε τους πελάτες του στην haute route με τηλέφωνο και μέσα στη κακοκαιρία έχασε το καταφύγιο για κάτι λίγο.
Είναι βέβαια εντυπωσιακή, πολύ όμορφη και εξαιρετικά φιλική η εφαρμογή του Σωτήρη. Αλλά για να φτάσει μια αποκλειστική συσκευή gps χρειάζονται να φάνε πολλά ψωμιά (και πολύ φοβάμαι και χρόνια) οι μπαταρίες.
Εγώ πάντως άλλη φορά θα πηγαίνω με το παλιό και αξιόπιστο map60cs. Θα πάρω και μια δεύτερη sim για το παλιό κινητό μου με τα κουμπάκια που είναι πανάλαφρο και κρατάει μια εβδομάδα με ένα φόρτισμα, και θα είμαι λίγο πιο σίγουρος ότι δεν θα με κρεμάσουν τα ηλεκτρονικά μου.

japetus
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: Κυρ 26 Αύγ 2018, 18:45

Re: Εφαρμογή Android - HellasPath

Δημοσίευση από japetus » Τετ 17 Ιούλ 2019, 10:08

Εννοείται ότι τέτοιες εφαρμογές χρησιμοποιούνται με δική μας ευθύνη και πάντα σε συνδυασμό με κανονικό χάρτη. Είναι εξαιρετικό εργαλείο, αλλά δεν πρέπει να βασίζεσαι μόνο σε αυτό. Ειδικά όταν πρόκειται για εφαρμογή σε κινητό τηλέφωνο που ότι και να κάνεις δεν μπορείς να έχεις βέλτιστη εξοικονόμηση ενέργειας, τόσο επειδή είναι ενεργοβόρα αυτή καθαυτή η απεικόνιση και το τράκιγκ με το gps, όσο και επειδή σαν κινητό, ειδικά σε σημεία με προβληματική λήψη δικτύου η συσκευή καταναλώνει περισσότερη ενέργεια προκειμένου να λάβει καλύτερο σήμα.
Η διαχείριση ενέργειας είναι σημαντικό θέμα σε παρόμοιες εφαρμογές κινητών και θέλει προσεκτικό προγραμματισμό, αλλά είναι κάτι που ο οποιοσδήποτε πρέπει να το γνωρίζει εξαρχής και να μην περιμένει θαύματα. Δεν είναι το τηλέφωνο αυτόνομη συσκευή gps που να έχει κατασκευαστεί επί τούτου για εξοικονόμηση μπαταρίας.

Αυτό πάντως που μου έκανε εντύπωση στη συγκεκριμένη εφαρμογή και γι αυτό αξίζει άλλη μια φορά συγχαρητήρια ο Σωτήρης, πέραν του ότι στήνεται εύκολα,αναβαθμίζεται και χρησιμοποιείται επίσης εύκολα ακόμα και από τους μη εξοικειωμένους καλά με την σχετική τεχνολογία, είναι ότι χρησιμοποιεί το openstreetmap και όχι κάποια κλειστά δεδομένα όπως πχ τα gps της garmin. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μπορεί άμεσα ο καθένας κάνοντας edit στο χάρτη να προσθέσει δικά του tracks και waypoints, και να είναι προσβάσιμα από όλους.

Αυτό είναι κάτι που γενικά όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε. Ακόμα και αν δεν ξέρετε πώς γίνεται η προσθήκη μονοπατιών στο χάρτη, από τη στιγμή που χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα ή gps για να καταγράψετε μια διαδρομή, ανοίξτε ένα λογαριασμό στη σελίδα του openstreet και απλά ανεβάστε τα tracks. Κάποιος θα τα δει μετά και θα τα προσθέσει στο πρόγραμμα. Εάν είναι ο χάρτης σωστός και βοηθήσουμε όλοι σε αυτό σιγά σιγά, μπορούμε να πάρουμε μετά εύκολα και μια εκτύπωση της περιοχής που μας ενδιαφέρει για εφεδρεία μαζί μας αν μείνουμε από μπαταρία. Υπάρχουν σελίδες όπως το MapOSMatic που κάνουν αυτή τη δουλειά...

ΥΓ. Εκτός από διαχείριση ενέργειας, θέλει λίγο προσοχή και η διαχείριση της cache γιατί πολύ εύκολα μπορείς να γεμίσεις τη συσκευή σου με πολλά mb χαρτογραφικών δεδομένων... Θα ήταν χρήσιμη μια επιλογή που να τα σβήνει μέσα από το πρόγραμμα.

peternik99
Δημοσιεύσεις: 135
Εγγραφή: Τρί 09 Μαρ 2010, 12:48

Re: Εφαρμογή Android - HellasPath

Δημοσίευση από peternik99 » Τετ 17 Ιούλ 2019, 13:40

Σχετικά με την διαχείρηση ενέργειας. Η κατανάλωση ειναι σημαντική μόνο σε κατάσταση καταγραφής όπου ο αισθητήρας διαβάζεται συχνά. Μπορείτε να ελατωσετε τον ρυθμό από τις ρυθμίσεις. Η κατανάλωση από την οθόνη θεωρώ οτι ειναι αμελητέα για το σενάριο χρήσης όπου το κινητό είναι στην τσέπη μας και το ανοίγουμε μόνο για να ελέγξουμε την θέση μας. H μνήμη cache για κάθε χάρτη (offline, online, και επίπεδο διαδρομών) είναι το πολύ 2000 αρχεία (~100MB). Υπάρχει επιλογή για διαγραφή της μνήμης cache στο μενου καθε offline χάρτη (πρέπει να τo προσθέσω και στους online).

Άβαταρ μέλους
pankan
Δημοσιεύσεις: 796
Εγγραφή: Τρί 02 Μαρ 2010, 14:31
Τοποθεσία: Αμφιθέα

Re: Εφαρμογή Android - HellasPath

Δημοσίευση από pankan » Τρί 27 Αύγ 2019, 07:12

Μια παρατήρηση
Για κάποιο λόγο αργεί να σημειώσει τη θέση μας στο χάρτη. Αργεί πολύ. Εννοείται με ανοικτά όλα (gps, data) και ενώ την ίδια στιγμή το locus map δείχνει κανονικά τη θέση μας.
Λείπει εξάλλου ένα κουμπί που να μεταφέρει τον χάρτη στη τρέχουσα θέση μας. Όσες εφαρμογές ξέρω στις οποίες εμπλέκεται χάρτης και gps, έχουν τέτοιο κουμπί.

peternik99
Δημοσιεύσεις: 135
Εγγραφή: Τρί 09 Μαρ 2010, 12:48

Re: Εφαρμογή Android - HellasPath

Δημοσίευση από peternik99 » Τρί 27 Αύγ 2019, 11:34

Παναγιώτη το πρώτο είναι στα υπόψην. Στην τελευταία έκδοση έκανα μια αλλαγή που νομίζω βελτίωσε την ταχύτητα, Βασικά η αρχική λήψη από το GPS ειναι πάντοτε αργή ιδίως όταν έχεις μετακινηθεί πολύ η έχεις καιρό να χρησιμοποιησεις το GPS. Σε αυτήν την περίπτωση παίρνω μια αρχική μέτρηση (χαμηλής ακρίβειας) απο δεδομένα κινητής που στην συνέχεια διορθώνεται οταν το GPS λοκάρει. Το ίδιο κάνουν και άλλες εφαρμογές. Το δεύτερο είναι θέμα διεπαφής. Το locus ανοίγει το GPS πάντα και έχει κουμπί για να κεντραρεις τον χάρτη στην τρέχουσα θέση, Το orux έχει κουμπί για να ανοίξεις/κλείσεις το GPS και το κεντράρισμα γίνεται αυτόματα. Ακολουθησηα την δευτερη προσέγγιση. Στις ρυθμίσεις μπορείς να επιλέξεις πώς/πότε θα γίνεται το κεντράρισμα όταν παίρνεις μια καινουργια μέτρηση.

lneam
Δημοσιεύσεις: 117
Εγγραφή: Σάβ 05 Οκτ 2019, 17:25
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Εφαρμογή Android - HellasPath

Δημοσίευση από lneam » Δευ 07 Οκτ 2019, 19:37

peternik99 έγραψε:
Τρί 27 Αύγ 2019, 11:34
Το δεύτερο είναι θέμα διεπαφής. Το locus ανοίγει το GPS πάντα και έχει κουμπί για να κεντραρεις τον χάρτη στην τρέχουσα θέση, Το orux έχει κουμπί για να ανοίξεις/κλείσεις το GPS και το κεντράρισμα γίνεται αυτόματα.
οι παραπανω πληροφοριες δεν ειναι σωστες

1. και οι 2 εφαρμομες εχουν στα settings, επιλογη οταν θα ξεκιναει η εφαρμογη, να "ανοιγει" αυτοματα ο δεκτης GNSS ή οχι.
2. και οι 2 εφαρμομες εχουν την δυνατοτητα, να μπορει ο χρηστης να απενεργοποιησει τον δεκτη GNSS οποτε θελει χειροκινητα
--------------------

τα παρακατω που θα πω, ισχυουν στην εκδοση της εφαρμογης 1.2.9 που για πρωτη φορα δοκιμαζω.

1. no 3D fix
peternik99 έγραψε:
Τρί 27 Αύγ 2019, 11:34
Στην τελευταία έκδοση έκανα μια αλλαγή που νομίζω βελτίωσε την ταχύτητα, Βασικά η αρχική λήψη από το GPS ειναι πάντοτε αργή ιδίως όταν έχεις μετακινηθεί πολύ η έχεις καιρό να χρησιμοποιησεις το GPS. Σε αυτήν την περίπτωση παίρνω μια αρχική μέτρηση (χαμηλής ακρίβειας) απο δεδομένα κινητής που στην συνέχεια διορθώνεται οταν το GPS λοκάρει. Το ίδιο κάνουν και άλλες εφαρμογές.
ελπιζω αυτη η αναφορα απο τον προγραμματιστη να ειναι ασχετη με το προβλημα μου.
Οταν ξεκιναει η εφαρμογη, δεν ανοιγει ταυτοχρονα ο δεκτης GNSS στην συσκευη μου, ουτε αργοτερα. Δεν εχω στιγμα. Ειναι κατι που το βλεπω για πρωτη φορα σε εφαρμογη. Να πω ακομα οτι, ποτε δεν ειχα συσκευη πλοηγησης android με καρτα sim. Ολες ηταν σε airplane mode.

2. διαδρομες
οταν στο κεντρικο μενου επιλεξουμε διαδρομες, μεσα απο την επομενη λιστα βρουμε την περιοχη που θελουμε και στο τελος απο την τριτη λιστα καταληξουμε στην διαδρομη που ψαχνουμε, τοτε .....
εαν πατησουμε δεξια στην "σημαια", βλεπουμε στον κεντρικο χαρτη την διαδρομη. Μετα πως θα ξαναπαμε πισω να δουμε τις πληροφοριες ? Ολα ξανα απο την αρχη ?

3. διαδρομη
ειμαστε στις "πληροφοριες διαδρομης" και επιλεγουμε "προεπισκοπηση". Ανεξαρτητα εαν βλεπουμε τον χαρτη (μικρο) στο κεντρο της οθονης ή εαν πατησουμε πανω αριστερα το "κουτακι" να κανουμε zoom σε ολη την οθονη, εχουμε το εξης προβλημα.
εαν πατησουμε τον χαρτη και μετακινησουμε το δακτυλο μας αριστερα-δεξια, η εφαρμογη μετακινει τις καρτελες. Πρεπει να κανουμε πρωτα "πανω-κατω" τον χαρτη και μετα "αριστερα-δεξια", αφου αυτο ειναι που θελουμε. Με αυτο τον τροπο μπορουμε να ξεγελασουμε την εφαρμογη, ομως ειναι κουραστικο-αβολο. Νομιζω πως καλο θα ηταν να απουσιαζει απο την εφαρμογη το scroll left-right στα παραθυρα, ωστε να μην μπερδευεται η εφαρμογη στην μετακινηση του χαρτη. Αμα θελουμε εναλλαγη στα παραθυρα, μπορουμε κα κανουμε κλικ επανω στις επιλογες που εχουν.

4. themes
στον φακελο της εφαρμογης υπαρχει το "elevate4" . Βλεπουμε οτι ειναι η εκδοση 4.2.6.1 08/12/18
σημερα υπαρχει η 4.3.3.1 30/09/19

5. mapsforge format v3 ή v4
αφου λοιπον εχουμε maps themes απο openandromaps αρα και ο χαρτης ειναι απο εκει ? Σωστα ?
Εαν ετσι εχουν τα πραγματα, ο χαρτης ειναι v3 ή v4 που ειναι και Multilingual ? και οχι μονο, σε καποιες συσκευες το format v3 εχει προβληματα και σκαει η εφαρμογη (π.χ. locus + orux). Ειχα εμπειρια στο θεμα (3+ χρονια).

6. screen always ON
δεν υπαρχει επιλογη στην εφαρμογη ωστε να παραμενει η οθονη σε λειτουργια, ανεξαρτητα απο τις ρυθμισεις του android

7. old database list
η λιστα με τις διαδρομες, μαλλον ειναι παλια. Οταν επισκεφθηκα την επισημη σελιδα στο web "Νέες Διαδρομές", εως και την πιο παλια Νο 40 (2018-11-23), ολες αυτες απουσιαζουν απο την εφαρμογη στο κινητο, εκδοσης 1.2.9 ημερομηνιας στο playstore 1/10/2019. Αν και κατι μου λεει πως απουσιαζουν ακομα περισσοτερες καταχωρησεις.

Εαν τωρα οι αλλοι χρηστες δεν εχουν ανακαλυψει τιποτα απο αυτα που εχω πει, μαλλον εγω ειμαι ο ατυχος.
--------------------

Σχετικα με το μελλον, τι θα ηθελα απο την εφαρμογη ή τι θα ηθελα να υπηρχε απο μια εφαρμογη.
- Σε καμια περιπτωση να υπαρχει στην android συσκευη μου, copy-paste το site hellaspath.gr ή κατι αντιστοιχο, το μεγεθος θα ηταν τεραστιο
- δεν υπαρχει λογος η εφαρμογη να ανταγωνιστει λυσεις οπως, osmand - locus - orux - Ozi Explorer - viewranger - κτλ

αυτο που θα μου αρεσε, ελπιζω και σε αλλους, ειναι να εχουμε μια σπαρτιατικη εφαρμογη διαχείρισης απο "user tracks"
- πληρη database διαδρομων π.χ. απο το site hellaspath.gr και εμφανιση απο την εφαρμογη
- εξαγωγη της διαδρομης μας σε gpx- kml σε φακελο της επιλογης του χρηστη
- καλο θα ηταν να μπορει και ο χρηστης να κανει προσωπικες εισαγωγες σε διαδρομες σε ξεχωριστη user database.
Ολοι οι χρηστες να μπορουν να ανταλλαξουν αυτες τις βασεις δεδομενων. Κατι δηλαδη σαν το αρχειο contacts.vcf

αφου εχουμε καταφερει απο μια μικρη εφαρμογη (hellaspath apk 4.2MB) να εχει αυτες τις δυνατοτητες, μαζι με τον osm Ελληνικο χαρτη 320ΜΒ και τα αρχεια SQL, ολα αυτα ειναι 410+ ΜΒ συνολικα. Δεν ειναι προβλημα για σημερα αυτος ο ογκος δεδομενων, οι καρτες microsd ειναι πολυ φθηνες. Θα πρεπει ομως την ιδια στιγμη που "καταχωρηθει" μια νεα διαδρομη στο site hellaspath.gr, να υπαρχει update και στην database διαδρομων της android εφαρμογης. Θα ηταν κατα την προσωπικη αποψη, οτι καλυτερο να εχουμε στην συσκευη πλοηγησης μας, μερικες χιλιαδες καταγεγραμενες διαδρομες απο χρηστες.

Με αυτο τον τροπο καταφεραμε να εχουμε
- τον καλυτερο topo Ελληνικο χαρτη, αφου θα εχουμε πρακτικα βελτιωσει τα χαρτογραφικα δεδομενα
- να εχουμε π.χ. σε gpx αρχειο, την διαδρομη για χρηση απο την ορειβατικη μας εφαρμογη π.χ. locus
- ισως να φτασουμε και στο επιπεδο να παψει να εχει νοημα η κουβεντα " ποιος Ελληνικος topo-map ειναι ο καλυτερος ? "
osm , geodata, anadigit/αναβαση, γεωγραφικη υπηρηρεσια στρατου, εντυπος χαρτης, satellite maps ? ολα σε ενα ?
--------------------

πριν κλεισω, θα ηθελα να πω ενα ευχαριστω στο προγραμματιστη για την προσφορα του σ' εμας

peternik99
Δημοσιεύσεις: 135
Εγγραφή: Τρί 09 Μαρ 2010, 12:48

Re: Εφαρμογή Android - HellasPath

Δημοσίευση από peternik99 » Τρί 08 Οκτ 2019, 09:15

Ευχαριστώ που μπηκες στον κόπο να γραψεις τις παρατηρήσεις σου. Θα προσπαθήσω σταδιακά να βελτιώσω την εφαρμογή με βαση τις προτάσεις που κάνεις. Απαντάω σύντομα:
1. Σχετικά με το θέμα της θέσης άλλαξα την λειτουργία του κουμπιού "σταυρος" ώστε να σημαίνει "κεντράρισμα του χάρτη στην τρέχουσα θέση". Δηλαδή όταν το πατήσεις γίνεται αναζήτηση και κλειδωμα σήματος και παραμένει σε αυτήν την κατάσταση μέχρι να το ξαναπατήσεις. Αν κλείσεις την εφαρμογή και την ξανανίξεις θα επιστρέψει στην κατάσταση που το άφησες. Πιθανών να υπάρχει κάποιο σφάλμα στην τρέχουσα έκδοση και δεν γινεται η επαναφορά μετα την επανεκίνηση (παρακαλώ επιβεβαιώστε). Ειναι ευκολο να βάλω μια προτίμηση στα settings ωστε να ξεκινά πάντα ανοικτό.
2. Πατάς στον χάρτη πάνω στην διαδρομή. Αν σκέφτεσαι κάποια αλλη λύση ευπρόσδεκτη.
3. Αυτο το γνωρίζω νομίζω λύνεται ευκολα.
4. Απλά πρέπει να κατεβάσω την καινουργια έκδοση στον server μου. Έχω κάνει βέβαια καποιες μικροαλλαγές.
5. Οχι τους φτιάχνω με εφαρμογή που έχω αναπτύξει εγώ (νομίζω ειναι v4).
6. Ειναι ευκολο και το εχω δοκιμάσει άλλα δεν μου φάνηκε αρχικά χρήσιμο. Μπορώ να το βάλω σαν επιλογή.
7. Αυτη η διαδικασία προς το παρών δεν ειναι αυτόματη. Μου στέλνει ο Νικος ένα dumb της βάσης και μετά την μετατρέπω σε μορφή που πέρνει η εφαρμογή. Θα μπορούσαμε να το αυτοματοποιησουμε σε συνεργασία με τον Νικο. Η βάση είναι ηδη 75ΜΒ και ίσως στο μέλλον να γίνει πρόβλημα το μεγεθός της.

Δεν έχω καταλάβει καλά την πρόταση σου για "user tracks" και γιατι ειναι κάτι άλλο από την "Συλλογή". Θα μπορούσα να κανω εξαγωγή/εισαγωγή όχι μόνο σε gpx/kml αλλα και σε ένα αρχείο SQL (sqlite) που θα μπορείς να μοιράζεσαι άλλα δεν βλέπω την χρησιμότητα. Η εφαρμογή σου επιτρέπει να κάνεις εξαγωγή έναν ολόκληρο κατάλογο (π.χ. φτιαχνει ένα zip με gpx ολων των διαδρομών στον κατάλογο).

lneam
Δημοσιεύσεις: 117
Εγγραφή: Σάβ 05 Οκτ 2019, 17:25
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Εφαρμογή Android - HellasPath

Δημοσίευση από lneam » Τρί 08 Οκτ 2019, 12:06

Γεια σου Σωτηρη,

1. δεν ειμαι προγραμματιστης, ουτε εχω την δικη σου εμπειρια στην ορειβατικη πλοηγηση. Δεν μπορω να πω οτι εχω καταλαβει την απαντηση σου. Ουτε εχω βγει στο πεδιο για πραγματικες δοκιμες. Ολες εγιναν στο μπαλκονι του σπιτιου μου. Θα το πω απο την δικη μου πλευρα ως απλος χρηστης που ειμαι. Καθε φορα που ξεκιναει καποια εφαρμογη πλοηγησης, αμεσως βλεπουμε στην επανω μπαρα του android το icon του δεκτη πλοηγησης. Στην δικη σου εφαρμογη οχι. Μετα απο 10-100 δευτερολεπτα θα εχουμε προσδιορισμο θεσης απο την εφαρμογη μας. Πως γινεται να περιμενουμε οτι η εφαρμογη hellaspath θα "δωσει" στιγμα στον χαρτη, αυτοματα ή χειροκινητα ? Στην δικη σου εφαρμογη γιατι δεν ξεκιναει ο δεκτης πλοηγησης της συσκευης μας ? Μηπως ειναι κρυφο το icon ?

2. τεστ ΟΚ. εχουμε λυση

3. ΟΚ

4. themes
Εικόνα
θα ηθελα να παρουσιασω αυτη την συγκριση αναμεσα σε διαφορετικα θεματα στον ιδιο χαρτη osm. Ποια η γνωμη σου ? Εμενα το θεμα "fzk-outdoor-contrast-v5" μου αρεσει περισσοτερο στον ηλιο ?

5. μαλλον σημερα ειναι η τυχερη μου μερα. 4 χρονια ψαχνω να βρω εφαρμογη να κανω μονος μου χαρτη osm.
εαν υποθεσουμε λοιπον οτι κατεβασουμε φρεσκα χαρτογραφικα δεδομενα απο εδω http://download.geofabrik.de, ολη την ευρωπη 20GB (.osm.pbf)
μπορουμε με την δικη σου εφαρμογη να μετατρεψουμε το αρχειο αυτο ωστε να το διαβασει το hellaspath android ή το locus ? το PC τι specs πρεπει να εχει ?

6. ευχαριστώ

7. οτι αρεσει στους πολλους
------------------
peternik99 έγραψε:
Τρί 08 Οκτ 2019, 09:15
Δεν έχω καταλάβει καλά την πρόταση σου για "user tracks" και γιατι ειναι κάτι άλλο από την "Συλλογή". Θα μπορούσα να κανω εξαγωγή/εισαγωγή όχι μόνο σε gpx/kml αλλα και σε ένα αρχείο SQL (sqlite) που θα μπορείς να μοιράζεσαι άλλα δεν βλέπω την χρησιμότητα. Η εφαρμογή σου επιτρέπει να κάνεις εξαγωγή έναν ολόκληρο κατάλογο (π.χ. φτιαχνει ένα zip με gpx ολων των διαδρομών στον κατάλογο).
- δεν εχω ψαξει 100% την εφαρμογη. Εαν λες οτι το "user tracks" και η "Συλλογή" ειναι το ιδιο, εγω το δεχομαι ως σωστο.

κατα την προσωπικη αποψη, ενα πολυ μικρο ποσοστο ανθρωπων που κανουν βολτες στα βουνα, θα ειναι σε ορειβατικο συλλογο ή θα βρει το θαρρος να "μπει" σε ενα φορουμ να ανεβασει την καταγραφη της διαδρομης που εκανε. Σε προσωπικο ομως επιπεδο, ο Κωστας με τον Τακη και την Δημητρα, θα ανταλαξουν διαδρομες. Οτι και εχουν απο συσκευες, λειτουργικο, εφαρμογες. Τα αρχεια gpx/kml ειναι συμβατα παντου.
Εαν λοιπον, το 1% σε φυσιολατρες εχει το hellaspath android σε ολη την Ελλαδα θα υπαρξουν πολλοι συνολικα. Εαν ολοι αυτοι συγκεντρωνουν απο import ενα-ενα αρχεια gpx/kml και καθε 6μηνες σου δινουν αυτο το αρχειο, παραλλημα με την δουλεια που κανει το site http://www.hellaspath.gr, τοτε σε λιγα χρονια θα μπορουμε να εχουμε πετυχει εναν καταπληκτο osm τοπογραφικο Ελληνικο χαρτη. Παντα με την εθελοντικη βοηθεια του κοσμου.

peternik99
Δημοσιεύσεις: 135
Εγγραφή: Τρί 09 Μαρ 2010, 12:48

Re: Εφαρμογή Android - HellasPath

Δημοσίευση από peternik99 » Τρί 08 Οκτ 2019, 13:46

1, Σε αυτό έχεις δίκαιο και ίσως ξενίζει πολλούς που έχουν συνηθίσει άλλες εφαρμογές. Θα το αλλάξω στην επόμενη έκδοση με επιλογή και στα settings.
4. Με τα themes είναι θέμα γούστου. Το βέλτιστο είναι νομίζω να μπορεις να επιλέγεις κάποιο δικό σου.
5. Υπάρχει ήδη εφαρμογή που το κάνει. Είναι σε java και άρα θα τρέχει χωρίς δυσκολία εγκατάστασης. Κοίτα εδώ
https://github.com/mapsforge/mapsforge/ ... -Writer.md
Αν το προσπαθήσεις και κολλήσεις γράψε μου.

Η εφαρμογή όπως ανέφερα υποστηρίζει εισαγωγή/εξαγωγή kml/gpx. Μπορείς να σώσεις πολλά αρχεία και φακέλους σε ένα αρχείο kml (που υποστηρίζει ιεραρχική δομή) και να το εισάγεις σε άλλη συσκευή (στο μέλλον θα μπορείς να διατηρήσεις και το στύλ/χρώμα των γραμμών).

lneam
Δημοσιεύσεις: 117
Εγγραφή: Σάβ 05 Οκτ 2019, 17:25
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Εφαρμογή Android - HellasPath

Δημοσίευση από lneam » Τρί 08 Οκτ 2019, 16:05

5. το γνωριζω αυτο το link. Ειναι το πρωτο που μπορεις να βρεις στην αναζητηση του google. Υπαρχει επισης, σε ενα απο τα λινκ που κατεβαζω χαρτες osm. Ειχε την καλοσυνη να θελει να βοηθησει και αλλους σαν εμενα.

Καποια ομως στιγμη επεσα σε αυτο το λινκ
https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Osm ... equirement
οποτε ειπα να τα αφησω ολα για το μελλον, οταν θα αγορασω ενα συστημα multi Xeon CPU / 2048 GB RAM
(η ευρωπη ειναι 20GB)

4. απο τα διαφορα σημεια που κατεβαζω osm χαρτες, 2 λινκ εχουν Ελληνικο χαρτη περιπου 400ΜΒ και δινουν αρχεια themes.
Σε 2 αλλα link, ο Ελληνικος χαρτης ειναι περιπου 150Μβ χωρις να εχουν αρχεια themes.
- Απο την εμπειρεια σου μπορω να συνδυασω χαρτες και themes μεταξυ τους χωρις προβληματα ?
εχω κανει μερικες δοκιμες και στο locus και στο orux για λιγα δευτερολεπτα χωρις application crash, αλλα το σταματησα.
- γιατι αυτη η διαφορα στο μεγεθος του χαρτη 150 vs 400 ?

peternik99
Δημοσιεύσεις: 135
Εγγραφή: Τρί 09 Μαρ 2010, 12:48

Re: Εφαρμογή Android - HellasPath

Δημοσίευση από peternik99 » Τρί 08 Οκτ 2019, 18:26

Χαρτης και theme ειναι ανεξαρτητα. Ο χαρτης περιεχει πρακτικα ενα υποσυνολο του αρχικου pbf οπου οι γεωμετριες εχουν σπασει σε πλακιδια και zoom levels. Το τι πληροφορια θα κρατησεις απο το αρχικο (π.χ. πια tags) καθοριζεται απο τον κατασκευαστη του χαρτη με ενα αρχειο config. Σε ενα πεζοπορικο χαρτη μπορεις να αφεραισεις πολλους κομβους που αφορουν κινηση στον δρομο ( π.χ. βενζιναδικα).Ομοιως μπορεις να προσθεσεις ισουψεις η αλλες γεωμετριες. Αυτο εχει σαν αποτελεσμα διαφορετικο τελικο μεγεθος.

lneam
Δημοσιεύσεις: 117
Εγγραφή: Σάβ 05 Οκτ 2019, 17:25
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Εφαρμογή Android - HellasPath

Δημοσίευση από lneam » Τρί 08 Οκτ 2019, 19:15

ευχαριστώ για τις πληροφοριες

lneam
Δημοσιεύσεις: 117
Εγγραφή: Σάβ 05 Οκτ 2019, 17:25
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Εφαρμογή Android - HellasPath

Δημοσίευση από lneam » Τετ 09 Οκτ 2019, 10:05

καλημερα Σωτηρη,

δοκιμασα την νεα εκδοση 1,3,2. ειδα να εχουν βελτιωθει
- επιλογη οθονης σε μονιμη λειτουργια
- σωστη λειτουργια αριστερα-δεξια του χαρτη χωρις την μετακινηση στα παραθυρα

δυστυχως στην δικη μου συσκευη δεν "ξυπναει" ο δεκτης πλοηγησης, ουτε σε αυτη την νεα εκδοση. εχω τον χαρτη σε ενα ασχετο σημειο της Ελλαδος, ποτε ομως δεν θα μετακινηθει στο πραγματικο που βρισκομαι.

ποια ειναι η ελαχιστη εκδοση android για την εφαρμογη ?

ελαχιστες απαιτησεις σε hardware ?
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος lneam την Τετ 09 Οκτ 2019, 10:16, έχει επεξεργασθεί 3 φορές συνολικά.

peternik99
Δημοσιεύσεις: 135
Εγγραφή: Τρί 09 Μαρ 2010, 12:48

Re: Εφαρμογή Android - HellasPath

Δημοσίευση από peternik99 » Τετ 09 Οκτ 2019, 11:36

Το "ξυπνημα" του GPS θα ενσωματωθεί στην επόμενη έκδοση. Ελάχιστη έκδοση android ειναι 16 (4.1)

lneam
Δημοσιεύσεις: 117
Εγγραφή: Σάβ 05 Οκτ 2019, 17:25
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Εφαρμογή Android - HellasPath

Δημοσίευση από lneam » Τετ 09 Οκτ 2019, 12:08

εχω τις εξης αποριες

- μπορει ο χρηστης να διαγραψει - αντικαταστησει στους αντιστοιχους φακελους της εφαρμογης το αρχειο του χαρτη και themes, με δικες του επιλογες ?
- ειναι υποχρεωτικο να ειναι Ελληνικος ο χαρτης ή μπορει να ειναι απο αλλη χωρα / ηπειρο ?
εαν ισχυει αυτο, τοτε δεν μπορει η εφαρμογη να χρησιμοποιηθει σε παγκοσμια κλιμακα ?

lneam
Δημοσιεύσεις: 117
Εγγραφή: Σάβ 05 Οκτ 2019, 17:25
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Εφαρμογή Android - HellasPath

Δημοσίευση από lneam » Τετ 09 Οκτ 2019, 15:07

- οταν τρεχουμε την εφαρμογη στο προσκηνιο και εχουμε ενεργη καταγραφη διαδρομης
μπορουμε να πατησουμε το πληκτρο "power off" , χωρις προβλημα, εαν θελουμε να κανουμε οικονομια στην μπαταρια μας ? Χωρις δηλαδη να κλεισει η εφαρμογη ή να μπει σε λειτουργια παυσης η εφαρμογη και να χασουμε την καταγραφη μας ?

- υποστηριζει η εφαρμογη λειτουργια απο SD card ?

Απάντηση

Επιστροφή στο “Προγράμματα ψηφιακού χάρτη”