Τι σε έκανε να αλλάξεις στρατόπεδο συσκευών ;
Σε αυτη την ερωτηση του χρηστη "Σταυρου" εδωσα σε ενα αλλο θεμα μια μικρη απαντηση, ωστε να μην ειμαστε εκτος θεματος. Εδω θα μπορεσω να πω καλυτερα την εμπειρια μου, οπως ελπιζω να γινει και απο αλλους.
αυτη ειναι η δικη μου περιπτωση
στις αρχες του 2012 ειχα καλομαθει απο την συσκευη της φιλης μου, μια garmin 3760T που την αγορασαμε στα 189 ευρω. Οταν μετα απο λιγες μερες θελησα να αγορασω αλλη μια για μενα, δεν βρηκα. Τοτε εμαθα πως ηταν σε προσφορα σε ολα τα καταστηματα, επειδη ο σκορδιλης ηθελε να "φυγει" το παλιο στοκ και να κυκλοφορησει τα νεα μοντελα του '12. Το 3760 ηταν του '11. Το καινουργιο -δεν το θυμαμαι- κοστιζε γυρω στα 350ευρω, δηληδη οθονη capacitive multi touch απο γυαλι στα 800χ480. Αυτα τα χρηματα δεν τα ειχα. Στα 200 ευρω ολες οι συσκευες ειχαν πλαστικες οθονες , πιεστικες (resistive) στα 480χ272.
Αυτα, οσο αφορα την τεχνολογια. Εξισου σημαντικος λογος ηταν οι διαστασεις και τα υλικα κατασκευης.
Αυτες οι τεχνικες προδιαγραφες του 3760 ηταν σε ενα περιβλημα μικρο, λεπτο, ελαφρυ απο πλαστικο και μεταλλο. Ειναι πολυ βολικο να εχουμε στα χερια μας τοσο μικρη συσκευη, οταν ειμαστε στον δρομο ως πεζοι. Ακομα σημαντικο ειναι αυτη η μικρη και λεπτη συσκευη να χωραει στην πισω τσεπη του παντελονιου μας, σε μια χωρα μεσογειακη που 3-4 μηνες τον χρονο θα φοραμε μπουφαν. Οι αλλες συσκευες PND ειχαν παχος 2-3 δαχτυλα, στις 5 inches.
Οσο για το υλικο κατασκευης, οι αλλες συσκευες ηταν απο πλαστικο - καουτσουκ. Στην καθημερινη χρηση, οπως και μετα τα 2-3 χρονια το καουτσουκ χαλαει και περα που γινεται σαν σκληρη τσιχλα, βγαζει και κατι σαν κολλα στην επιφανεια του.
Το 2011 ηταν η τελευταια χρονια για τις συσκευες αυτοκινητου PND garmin που ειχαν δρομολογηση πεζου.
Αφου λοιπον αγορασα συσκευη πλοηγησης τυπου android.
στα 200 ευρω (2012)
ειχα μια συσκευη 3.7 inches με LCD οθονη, Asahi Glass, capacitive, multi touch (5 fingers), 16:9, 852x480, 16M colors. Ηταν πλαστικο περιβλημα καλης ποιοτητας με γυαλιστερη βαφη. Η μπαταρια ηταν αποσπωμενη. Ο δεκτης πλοηγησης ηταν 2 συστηματων GPS + GLONASS με A-GPS. Στατικη ακριβεια 3μ. Ειχε τεχνολογια power save. Δηλαδη αναλογα τις συνθηκες ληψης και την ταχυτητα κινησης, αυτοματα ανοιγει ή κλεινει τα δορυφορικα συστημα για οικονομια στην μπαταρια της συσκευης μας. Αυτο ισχυει μεχρι την νεα μου συσκευη του 2017 με 5 δορυφορικα συστημα, A-GPS και SBAS. Αναλογα τις συνθηκες η τεχνολογια του δεκτη ειναι ικανη να δωσει στιγμα ακομα και εντος σπιτιου, μακρια απο παραθυρο, μονο απο τους δορυφορους. Κατι που δεν μπορουσε το garmin 3760.
Ποιος μπορουσε να φανταστει οτι θα ειχα στην τσεπη μου μια συσκευη πλοηγησης με turn by turn navigation ως πεζος στην πολη ή να κανω πλακα σε αλλους ως συνοδηγος σε αυτοκινητο και με ακουστικο bluetooth να τους δινω οδηγιες το 2012 ??? Ακομα και ενσυρματα ακουστικα να ειχα, νομιζαν οτι ακουγα μουσικη απο MP3, ενω εγω ημουν "τζαμπα μαγκας" !!! Το μεγαλο γελιο επεφτε οταν τους ελεγα (αυτο που ακουσα), σε 180 μετρα στριψε δεξια .... !!!!!!
Μεγαλο ατου ειναι και οι πολλαπλες εφαρμογες που υπαρχουν στο playstore, δωρεαν ή επιπληρωμη. Υπηρχαν λυσεις για Ι.Χ, φορτηγο, τροχοσπιτο, μοτο, πεζος, μικρο σκαφος, βουνο, κτλ.
Τον πρωτο χρονο και σιγα σιγα λιγοτερο, για να αποκτησω γνωσεις και εμπειρια ειχα σε χρηση 10+ εφαρμογες πλοηγησης. Εχω δοκιμασει πανω απο 20. Ολα αυτα τα πρωτα 3 χρονια. Μην ξεχναμε οτι το 2011 αρχισαν οι εταιρειες να επενδυουν σε κατι καινουργιο που ηταν το android και ουτε εγινε ταυτοχρονα απο ολους.
Φυσικα το κερδος δεν σταματαει εδω. Σε ολα αυτα τα πλεονεκτηματα να προσθεσουμε ακομα ενα. Εχουμε ΔΩΡΕΑΝ και ενα smartphone. Οχι δεν θα μπουμε σε λεπτομερειες, ολοι γνωριζουν. Αυτο ομως που λιγοι ξερουν, ας το μαθουν και οι αλλοι. Οι συσκευες της sony ericsson ειχαν και θυρα mini HDMI. Με κοστος 8 ευρω αγορασα ενα καλωδιο και μπορουσα να εχω μια handheld multimedia player συσκευη οπου πηγαινα.
Σημερα, τα smartphones εχουν πολλαπλασιες δυνατοτητες σε σχεση με τα πρωτα τους βηματα, ακομα και στα 100 ευρω.
Υ.Γ.
αυτη η συσκευη λειτουργει εως και σημερα
Τι σε έκανε να αλλάξεις στρατόπεδο συσκευών ;
Re: Τι σε έκανε να αλλάξεις στρατόπεδο συσκευών ;
μεσα απο το wikipedia ειδα οτι το μοντελο 3760 ειναι απο τον 4/2010. Τον πρωτο μηνα του 2012 βγηκαν τα 3540/3590 στην θεση των 3760/3790