Hellaspath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά

Εισαγωγή
Χάρτης Βουνών
Νέες Διαδρομές
Διαδρομές
Αναζήτηση Διαδρομών
Νέες Φωτογραφίες
Ποιοί είμαστε
Oδηγίες χρήσης του αρχείου
Oδηγίες καταγραφής Διαδρομών
Xρήσιμα Links
Διαδρομές στο Διαδίκτυο
Αποστολή Διαδρομής
Αποστολή Φωτογραφιών
Forum
Eπικοινωνία
Αρθρογραφία
English
HellasPath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά


Διαδρομές

 ΣΙΦΝΟΣ - Υψ. 682 μ.

Νομός: Κυκλάδων
Aρχεία Σημείων Προορισμού του Βουνού (Waypoints)
Σύνολο Σημείων Waypoints: 94

Aρχείο Σημείων Προορισμού GPS Exchange (GPX): Sifnos.gpx

Aρχείο Σημείων Προορισμού OziExplorer (WPT): Sifnos.wpt

Aρχείο Σημείων Προορισμού GoogleEarth (KML): Sifnos.kml

Aρχείο Σημείων Προορισμού με όλες τις Διαδρομές: Sifnos_total.kml

Προβολή της λίστας των Σημείων Προορισμού (Waypoints)

Η Σίφνος ανήκει στις Δυτικές Κυκλάδες και τα πιο κοντινά της νησιά είναι η Κίμωλος, η Μήλος και η Σέριφος. Η έκτασή της είναι περίπου 74 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η ακτογραμμή της 76 χιλιόμετρα. Το ψηλότερο σημείο του νησιού, ο Προφήτης Ηλίας, βρίσκεται στα 682 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Για το μέγεθός της, η Σίφνος έχει ένα πολύ πλούσιο περιβάλλον. Χωρίζεται σε τρεις περιοχές με βάση τα χαρακτηριστικά τους: α) η περιοχή με τους κατάλευκους οικισμούς, τις καλλιέργειες και τις αμέτρητες πεζούλες, β) την περιοχή Natura 2000, η οποία είναι απολύτως άγρια και ανεξερεύνητη, χωρίς τη δυνατότητα προσέγγισής της με μηχανοκίνητο μέσο, και γ) το βόρειο τμήμα του νησιού που είναι χαρακτηριστικά στεγνό, με χαμηλή βλάστηση και ιδιαίτερα πετρώδες έδαφος.

Ο καλύτερος τρόπος εξερεύνησης του νησιού είναι με τα πόδια, αξιοποιώντας τα αμέτρητα μονοπάτια. Τα περισσότερα εξ’αυτών είναι εύκολα στο περπάτημα και προσφέρουν τη δυνατότητα να γνωρίσει ο πεζοπόρος σε βάθος τον φυσικό πλούτο του νησιού, τα ιστορικά και πολιτισμικά του στοιχεία, αλλά και τους ιδιαίτερα φιλόξενους σιφνιούς!

Διαδρομές στο βουνό: 19

1.

Μονοπάτι 1: Άγιος Ανδρέας - Αρτεμώνας

2.

Μονοπάτι 1α: Φυρόγια - Άγιος Ανδρέας

3.

Μονοπάτι 2: Κάστρο - Παναγία Χρυσοπηγή

4.

Μονοπάτι 3: Απολλωνία - Πλατύς Γιαλός

5.

Μονοπάτι 3α: Θόλος - Παναγία Χρυσοπηγή

6.

Μονοπάτι 4: Πλατύς Γιαλός - Φυκιάδα - Πλατύς Γιαλός

7.

Μονοπάτη 4α: Βαθύ - Πύργος Μεγαλογιάννη

8.

Μονοπάτι 5: Απολλωνία - Βαθύ

9.

Μονοπάτι 5α: Βουγνού - Άγιος Νικόλαος τ’Αερινά - Φρούδια - Μπαρόνας

10.

Μονοπάτι 6: Απολλωνία - Παναγία Τοσό Νερό - Απολλωνία

11.

Μονοπάτι 6α: Καμάρες - Κάψαλος

12.

Μονοπάτι 6β: Φυρόγια - Προφήτης Ηλίας Αψηλός

13.

Μονοπάτι 7: Αρτεμώνας - Άγιος Συμεών

14.

Μονοπάτι 7α: Απολλωνία - Καραμπελάς

15.

Μονοπάτι 8: Αρτεμώνας - Άγιος Σώστης

16.

Μονοπάτι 9: Καμπαναριό - Χερρόνησος

17.

Μονοπάτι 9α: Αμπουρδέκτης - Άι Φίλιππος / Άι Νικόλας

18.

Μονοπάτι 10: Απολλωνία - Καμάρες

19.

Μονοπάτι 10α: Παναγία Πλατάνισσα - Καραμπελάς

Προβολή του Χάρτη σε Νέο Παράθυρο


Μονοπάτι 1: Άγιος Ανδρέας - Αρτεμώνας

Μήκος: 8497 μ.
Υψ. Ανάβαση: 502 μ.
Υψ. Κατάβαση: 689 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 414 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 6 μ.
Τrackpoints: 1066

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Sifnos.Agios_Andreas-Artemonas.gpx

Sifnos.Agios_Andreas-Artemonas.plt

Sifnos.Agios_Andreas-Artemonas.kml

ΑΡΧΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Αρχαιολογικός χώρος Αγίου Ανδρέα, Αρτεμώνας (πλατεία), Κάστρο (μέση διαδρομής) Απολλωνία (μέσω μονοπατιών 5, 6 και 1Α)

ΚΥΡΙΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Προϊστορικός οικισμός Αγίου Ανδρέα, Ιερά Μονή Βρύσης, Οικισμός Κάστρο, Παναγία Πουλάτη

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ: 1A, 2, 3

ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ: Κάστρο, Αρτεμώνας, Απολλωνία (από το μονοπάτι 1A και ύστερα το 5 ή το 6)

Το μονοπάτι ξεκινάει από τη νεολιθική ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοικτός από την Τρίτη έως και την Κυριακή, από τις 8:30 έως τις 3μμ. Και κλειστός τις Δευτέρες και τις αργίες. Το μονοπάτι στα πρώτα μέτρα ακολουθεί τη διαδρομή του αρχαιολογικού χώρου, έως την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. Όταν ο αρχαιολογικός χώρος είναι κλειστός, μια εναλλακτική διαδρομή περιμετρικά του χώρου τον παρακάμπτει. Από τον Άγιο Ανδρέα, σημείο με υπέροχη θέα, η διαδρομή κατηφορίζει το λόφο.

Περνώντας από όμορφες καλλιεργούμενες εκτάσεις, το μονοπάτι σύντομα προσεγγίζει την Ιερά Μονή Βρύσης (16ος αιώνας). Είναι το μοναδικό ανδρικό μοναστήρι της Σίφνου. Από εκεί, λίγα μέτρα περπάτημα πάνω στον κεντρικό δρόμο του νησιού (θέλει ιδιαίτερη προσοχή) και αρχίζει εκ νέου η διαδρομή να συναρπάζει! Κατηφορίζετε τώρα το ρέμα Ερκειές, ένα από τα πιο σημαντικά ρέματα της Σίφνου. Σε κάποιο σημείο θα περάσετε απέναντι το ρέμα. Με λίγη προσοχή, θα διακρίνετε τα υπολλείματα από έναν παλιό αγωγό νερού, ο οποίος τροφοδοτούσε το νερόμυλο που βρίσκεται παρακάτω. Μετά τη σύντομη ανηφόρα, το μονοπάτι κινείται σε σταθερό ύψος και από εκεί θα μπορέσετε να διακρίνετε τον εντυπωσιακό πύργο νερού του νερόμυλου, που στέκει ακόμα σχεδόν άθικτος!

Κατηφορίζοντας αργά, το Κάστρο η θέα του Κάστρου θα ξεδιπλωθεί μπροστά σας. Λίγες εκατοντάδες μέτρα ακόμη, μια μικρή ανηφόρα με σκαλοπάτια, και θα φτάσετε στον οικισμό. Το Κάστρο κατοικείται από την αρχαιότητα. Ήταν η πρωτεύουσα της Σίφνου έως το 1836. Τα περισσότερα κτίσματα που διακρίνονται σήμερα χρονολογούνται από την εποχή των Βενετών! Σας συμβουλεύουμε να περιηγηθείτε στα στενά γραφικά σοκάκια του οικισμού, όπυ θα μπορέσετε να δείτε τμήματα από αρχαίες κολώνες, ρωμαϊκές σαρκοφάγους, οικόσημα και αρχαία τείχη! Από το Κάστρο, το μονοπάτι συνεχίζει πάνω από την ακτή, έως την γραφική εκκλησία της Παναγίας Πουλάτης, σημείο μαγευτικό. Προτείνουμε να κάνετε μια μικρή στάση, γιατί η ανηφόρα που ακολουθεί είναι αρκετά μεγάλη. Το μονοπάτι εισέρχεται αρχικά στον οικισμό του Αγίου Λουκά, και από εκεί στον αρχοντικό Αρτεμώνα με τα νεοκλασικά σπίτια του 19ου αιώνα. Εκεί βρίσκεται και το τέρμα της διαδρομής, η οποία είναι ένα πραγματικό ταξίδι στο χρόνο!

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ!
Μια μικρή διασταύρωση στα ανατολικά της Παναγίας Πουλάτης θα σας οδηγήσει μετά από λίγα σκαλοπάτια στον ορμίσκο Διαλισκάρι με τα κρυστάλλινα νερά.

Μπορείτε να αυξήσετε τα χιλιόμετρα του μονοπατιού και να το περπατήσετε κυκλικά. Ξεκινήστε από την Απολλωνία με το μονοπάτι 5. Στα Φυρόγια συνεχίστε με το μονοπάτι 1Α. Από το τον αρχ. χώρο του Αγίου Ανδρέα περπατάτε όλο το 1. Από τον Αρτεμώνα, ένα κεντρικό στενό κατηφορίζει ομαλά μέχρι την Απολλωνία.

Στην Ιερά Μονή Βρύσης λειτουργεί μουσείο εκκλησιαστικής τέχνης.

Πηγή / Περιγραφή: Μονοπάτια Σίφνου

Καταγραφή διαδρομής: Τσαραβόπουλος Φοίβος


Μονοπάτι 1α: Φυρόγια - Άγιος Ανδρέας

Μήκος: 1443 μ.
Υψ. Ανάβαση: 225 μ.
Υψ. Κατάβαση: 70 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 399 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 244 μ.
Τrackpoints: 203

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Sifnos.M1a_Fyrogia-Agios_Andreas.gpx

Sifnos.M1a_Fyrogia-Agios_Andreas.plt

Sifnos.M1a_Fyrogia-Agios_Andreas.kml

ΑΡΧΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Φυρόγια (πρόσβαση μέσω μονοπατιών 5 και 6)
ΚΥΡΙΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Προϊστορικός οικισμός Αγίου Ανδρέα
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ: 1, 5, 6, 6B
ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ: Απολλωνία και Καταβατή (από μονοπάτια 5 και 6)

Το μονοπάτι αυτό είναι μια μικρή ανηφορική διαδρομή που ενώνει τον αρχαιολογικό χώρο του Αγίου Ανδρέα με τα Φυρόγια. Ανηφορίζοντας, θα περάσετε από πολύ παλιές αναβαθμίδες (πεζούλες). Κάποιες από αυτές σίγουρα καλλιεργούνταν από τα νεολιθικά χρόνια, καθώς η περιοχή είναι διάσπαρτη με θραύσματα οψιανών λίθων. Αυτό σημαίνει πως τα κτήματα αυτά καλλιεργούνταν για πάνω από 4500 χρόνια!

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ!
Το μονοπάτι 1Α ενώνει το μονοπάτι 1 με την Απολλωνία (χρησιμοποιώντας και τμήμα του 5 ή του 6). Η Απολλωνία είναι πολύ πιο βολικό σημείο εκκίνησης αν θέλετε να αυξήσετε τα χιλιόμετρα της πεζοπορίας σας.

Πηγή / Περιγραφή: Μονοπάτια Σίφνου

Καταγραφή διαδρομής: Τσαραβόπουλος Φοίβος


Μονοπάτι 2: Κάστρο - Παναγία Χρυσοπηγή

Μήκος: 5676 μ.
Υψ. Ανάβαση: 342 μ.
Υψ. Κατάβαση: 396 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 163 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 7 μ.
Τrackpoints: 805

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Sifnos.M2_Kastro-Panagia_Xrysopigi.gpx

Sifnos.M2_Kastro-Panagia_Xrysopigi.plt

Sifnos.M2_Kastro-Panagia_Xrysopigi.kml

ΑΡΧΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Κάστρο, Ιερά Μονή Χρυσοπηγής, Φάρος (μέσο διαδρομής)
ΚΥΡΙΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Οικισμός Κάστου, Άγιος Ιωάννης Σιδερού, Οικισμός Φάρος, Παλιά ορυχεία, Εκκλησία Χρυσοπηγής
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ: 1, 3A
ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ: Κάστρο, Φάρος, Δρόμος μεταξύ Απολλωνίας και Πλατύ Γιαλού (σηματοδοτημένη διαδρομή)

Το σημείο εκκίνησης του μονοπατιού 2 βρίσκεται στο Κάστρο. Το Κάστρο κατοικείται από την αρχαιότητα. Ήταν η πρωτεύουσα της Σίφνου έως το 1836. Τα περισσότερα κτίσματα που διακρίνονται σήμερα χρονολογούνται από την εποχή των Βενετών! Σας συμβουλεύουμε να περιηγηθείτε στα στενά γραφικά σοκάκια του οικισμού, όπου θα μπορέσετε να δείτε τμήματα από αρχαίες κολώνες, ρωμαϊκές σαρκοφάγους, οικόσημα και αρχαία τείχη! Πρόκειται για μια από τις καλύτερα διατηρημένες παλιές πρωτεύουσες των Κυκλάδων!

Από το Κάστρο, το μονοπάτι κατηφορίζει αρχικά αλλά πολύ σύντομα θα αρχίσει η ανηφόρα, χρησιμοποιώντας έναν φαρδύ παλιό μουλαρόδρομο. Μετά τη διασταύρωση με το μονοπάτι 1, η θέα του Κάστρου είναι μοναδική, με φόντο το μπλε της θάλασσας. Η ανηφόρα είναι αρκετή αλλά κάποτε τελειώνει… Δεξιά και αριστερά του μονοπατιού βρίσκονται λιόφυτα μέσα σε φροντισμένες πεζούλες, καθώς και άλλα χωράφια που καλλιεργούνται. Μετά από λίγα χιλιόμετρα, θα καταλήξετε στην άσφαλτο που οδηγεί στο Φάρο. Η διάσχισή της για περίπου εκατό μέτρα θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Η περιοχή λέγεται Πόρτες του Φάρου. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που είναι τοποθετημένες οι πλάκες στα ανώτερα τμήματα των πεζουλών. Στηριζόμενες η μία στην άλλη, κερδίζουν ύψος με λιγότερο υλικό, και ταυτόχρονα αφήνουν τον δυνατό αέρα να διαπερνά τον τοίχο χωρίς να τον πιέζει.

Από τις Πόρτες του Φάρου, θα αφήσετε πίσω σας την άσφαλτο και θα συνεχίσετε το περπάτημα σε ένα φαρδύ μονοπάτι που ήταν παλιότερα ο κεντρικός δρόμος επικοινωνίας του Φάρου με το υπόλοιπο νησί. Ιδιαίτερα το τελευταίο του τμήμα είναι εντυπωσιακά φτιαγμένο, με τα φαρδιά σκαλοπάτια. Θαρείς πως προσπαθεί να κλέψει την παράσταση από την εξαιρετική θέα που προσφέρει η κατάβαση αυτή! Ο Φάρος είναι ένα ψαροχώρι, που το καλοκαίρι κατακλύζεται από παραθεριστές. Είναι ιδανικό μέρος για μια σύντομη στάση. Από εκεί, το μονοπάτι συνεχίζει έως την παραλία Γλυφό, και περνώντας από παλιά μεταλλεία, καταλήγει στην παραλία Αποκοφτό και στην Εκκλησία της Χρυσοπηγής, την πολιούχο του νησιού.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ!

Ανάμεσα στο Κάστρο και την άσφαλτο που θα συναντήσετε, μια σηματοδοτημένη διασταύρωση οδηγεί στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Σιδερού. Αξίζει να το επισκεφθείτε.

Στο τέλος του μονοπατιού, στη Χρυσοπηγή, ένα σηματοδοτημένο μονοπάτι (χωρίς αρίθμηση), οδηγεί μετά από 20 λεπτά ανηφορικής πορείας στη στάση του λεωφορείου (δρομολόγιο Απολλωνία – Πλατύς Γιαλός).

Πηγή / Περιγραφή: Μονοπάτια Σίφνου

Καταγραφή διαδρομής: Τσαραβόπουλος Φοίβος


Μονοπάτι 3: Απολλωνία - Πλατύς Γιαλός

Μήκος: 7333 μ.
Υψ. Ανάβαση: 250 μ.
Υψ. Κατάβαση: 490 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 241 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 21 μ.
Τrackpoints: 752

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Sifnos.M3_Apollonia-Platys_Gialos.gpx

Sifnos.M3_Apollonia-Platys_Gialos.plt

Sifnos.M3_Apollonia-Platys_Gialos.kml

ΑΡΧΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Απολλωνία (κεντρική πλατεία), Πλατύς Γιαλός (τελευταία στάση λεωφορείου)
ΚΥΡΙΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Ιερά Μονή Βρύσης, Παναγία το Στραοπόδι
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ: 1, 3A, 4, 5, 6, 7A, 10
ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ: Apollonia, Platys Gialos

Το μονοπάτι ξεκινάει στην Απολλωνία. Θα φτάσετε στο Κάτω Πετάλι μέσω ενός εξαιρετικού μονοπατιού, που ήταν ο παλιός δρόμος που ένωνε τους οικισμούς. Από το Κάτω Πετάλι θα συνεχίσετε το περπάτημα περνώντας γεφυράκια, πεζούλες, λιόφυτα και χωράφια. Κάποια στιγμή, στα αριστερά του μονοπατιού θα περάσετε από την εκκλησία Παναγία το Στραοπόδι. Η εκκλησία αυτή οφείλει το όνομά της σε μικρό αρχαίο άγαλμα του θεού Πανός που ήταν παλαιότερα εντοιχισμένο. Το «Στραοπόδι» είναι παραφθορά του Τραγοπόδης, επίθετο του τραγοπόδαρου θεού.

Το μονοπάτι καταλήγει στην άσφαλτο για λίγα μέτρα, και θέλει ιδιαίτερη προσοχή η διάσχισή της. Ακριβώς μετά το δρόμο θα φτάσετε στην Ιερά Μονή Βρύσης (16ος αι.) που είναι το μοναδικό αντρικό μοναστήρι του νησιού. Εκεί λειτουργεί και μουσείο εκκλησιαστικής τέχνης.

Αφήνοντας πίσω σας το μοναστήρι, θα περάσετε από το ελικοδρόμιο και αμέσως μετά το μονοπάτι ελίσσεται εκ νέου μεταξύ των καλλιεργειών, ώσπου να φτάσει στον Πλατύ Γιαλό. Άλλο ένα μικρό τμήμα ασφάλτου που θα χρειαστεί να διασχίσετε απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Η τελευταία κατάβαση του μονοπατιού πριν καταλήξει στον κάμπο του Πλατύ Γιαλού βρίσκεται στην περιοχή Βρυσιανά. Εκεί διακρίνονται ακόμη τα ερείπια ενός νερόμυλου. Στο σημείο αυτό ξεκινούν και τα αμέτρητα κανάλια ύδρευσης των χωραφιών. Ο Πλατύς Γιαλός, παλιός οικισμός αγγειοπλαστών, είναι σήμερα ένα από τα πιο πολυσύχναστα θέρετρα της Σίφνου, και η όμορφη παραλία του θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες των Κυκλάδων!

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ!

Λίγο μετά την Ιερά Μονή Βρύσης και το ελικοδρόμιο, αντί να συνεχίσετε προς Πλατύ Γιαλό, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την Παναγία Χρυσοπηγή μέσω του μονοπατιού 3Α.

Πηγή / Περιγραφή: Μονοπάτια Σίφνου

Καταγραφή διαδρομής: Τσαραβόπουλος Φοίβος


Μονοπάτι 3α: Θόλος - Παναγία Χρυσοπηγή

Μήκος: 3555 μ.
Υψ. Ανάβαση: 128 μ.
Υψ. Κατάβαση: 337 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 225 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 6 μ.
Τrackpoints: 434

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Sifnos.M3a_Tholos-Panagia_Xrysopigi.gpx

Sifnos.M3a_Tholos-Panagia_Xrysopigi.plt

Sifnos.M3a_Tholos-Panagia_Xrysopigi.kml

ΑΡΧΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Θόλος (πρόσβαση μέσω μονοπατιού 3), Παναγία Χρυσοπηγή
ΚΥΡΙΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Παναγία Χρυσοπηγή
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ: 2, 3
ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ: Δρόμος μεταξύ Απολλωνίας και Πλατύ Γιαλού (το μονοπάτι είναι σηματοδοτημένο), Ιερά Μονή Βρύσης (μέσω μονοπατιού 3)

Λίγο μετά την Ιερά Μονή Βρύσης και το ελικοδρόμιο, το μονοπάτι 3 συνεχίζει για Πλατύ Γιαλό, ενώ η όμορφη εναλλακτική διαδρομή 3Α κατηφορίζει ήπια προς την παραλία Αποκοφτό και την Παναγία Χρυσοπηγή. Η θέα προς το Αιγαίο είναι απεριόριστη καθ’όλη τη διάρκεια της κατάβασης.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ!
Στο τέλος του μονοπατιού, στη Χρυσοπηγή, ένα σηματοδοτημένο μονοπάτι (χωρίς αρίθμηση), οδηγεί μετά από 20 λεπτά ανηφορικής πορείας στη στάση του λεωφορείου (δρομολόγιο Απολλωνία – Πλατύς Γιαλός).

Πηγή / Περιγραφή: Μονοπάτια Σίφνου

Καταγραφή διαδρομής: Τσαραβόπουλος Φοίβος


Μονοπάτι 4: Πλατύς Γιαλός - Φυκιάδα - Πλατύς Γιαλός

Μήκος: 10768 μ.
Υψ. Ανάβαση: 636 μ.
Υψ. Κατάβαση: 646 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 266 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 2 μ.
Τrackpoints: 1424

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Sifnos.M4_Platys_Gialos-Fykiada-Platys_Gialos.gpx

Sifnos.M4_Platys_Gialos-Fykiada-Platys_Gialos.plt

Sifnos.M4_Platys_Gialos-Fykiada-Platys_Gialos.kml

ΑΡΧΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Πλατύς Γιαλός (τελευταία στάση λεωφορείου)
ΚΥΡΙΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Εκκλησία Προφήτη Ηλία Κοντού, Φυκιάδα, Μουσία
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ: 3, 4A
ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ: Πλατύς Γιαλός (τελευταία στάση), Βαθύ (μέσω μονοπατιού 4Α)

Το μονοπάτι 4 είναι ένα από τα δύο κυκλικά μονοπάτια της Σίφνου και το δεύτερο μακρύτερο σε μήκος. Η πεζοπορία στο μονοπάτι αυτό είναι μια απόδραση από το σύγχρονο πολιτισμό. Ξεκινώντας από τον Πλατύ Γυαλό, σύντομα αρχίζει μια μεγάλη ανάβαση στην κατάφυτη με κέδρους πλαγιά. Η ανάβαση τελειώνει στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία του Κοντού. Δείτε το όμορφο εκκλησάκι και πηγαίνετε έξω από το ιερό να θαυμάσετε τη θέα! Θα σας αποζημιώσει απλόχερα για τον κόπο της ανάβασης! Από τον Προφήτη Ηλία, το μονοπάτι κινείται πάνω κάτω στο ίδιο υψόμετρο μέχρι να φτάσει στην άλλη πλευρά του λόφου. Η πανοραμική θέα αλλάζει συνεχώς, και αποκαλύπτεται σταδιακά ο εντυπωσιακός κόλπος του Βαθιού από ψηλά. Λίγα μέτρα χωματόδρομου και το μονοπάτι εισέρχεται εκ νέου σε δάσος με κέδρους (αρκετά χαμηλούς ωστόσο για να κάνουν επαρκή σκιά…).

Η κατάβαση προς τη Φυκιάδα είναι από τα ομορφότερα τμήματα των μονοπατιών της Σίφνου. Η μαγευτική, απομακρυσμένη παραλία της Φυκιάδας με τα σχεδόν πάντα ήρεμα νερά της είναι ιδανική για μπάνιο όταν ο καιρός είναι καλός. Στην αμμουδιά της, αν είστε παρατηρητικοί, θα βρείτε πολλές ελαφρόπετρες. Από την παραλία το μονοπάτι συνεχίζει μέσα από έναν παραμυθένιο ελαιώνα, που έχει βέβαια μείνει πολλά χρόνια χωρίς περιποίηση. Όπως άλλωστε και το κτήριο Μουσία, ένα παραθεριστικό αρχοντόσπιτο, που δεν κατοικείται για πολλές δεκαετίες. Τα ψηλά τείχη της αυλής με τις πολεμίστρες, μαρτυρούν πως οι κάτοικοί του είχαν το φόβο πειρατικών επιδρομών από τους ξακουστούς πειρατές του Αιγαίου!

Αφήνοντας πίσω τη Μουσία, η διαδρομή συνεχίζει μέσα από κέδρους και ελιές έως την ακτή. Εκεί, θα περπατήσετε πάνω σε βράχια πολύχρωμα, ηφαιστειακά, με θέα την Κιτριανή, το μικρό νησάκι απέναντι, με την ομώνυμη εκκλησία που είναι και η παλαιότερη της Σίφνου. Μια σύντομη αλλά κάθετη ανηφόρα οδηγεί στο μικρό διάσελο που έγινε τελευταία γνωστό για τα προϊστορικά καμίνια που βρέθηκαν εκεί από τους αρχαιολόγους. Το τελευταίο τμήμα του μονοπατιού είναι μια ήπια κατηφορική διαδρομή όπου θα απολαύσετε την άπλετη θέα προς τον κόλπο του Πλατύ Γιαλού.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ!
Λίγες εκατοντάδες μέτρα βόρεια του Προφήτη Ηλία Κοντού, μια μικρή σηματοδοτημένη διασταύρωση οδηγεί στον κεντρικό δρόμο Απολλωνία – Βαθύ, όπου υπάρχει στάση λεωφορείου.

Το μονοπάτι 4 πολλοί συνηθίζουν να το περπατούν από τον Πλατύ Γιαλό έως τη Φυκιάδα και πίσω. Είναι πολύ ωραία και αυτή η εναλλακτική, και σίγουρα πιο εύκολη! Το ίδιο μπορεί να γίνει και από το Βαθύ προς τη Φυκιάδα, χρησιμοποιώντας το μονοπάτι 4Α.

Πηγή / Περιγραφή: Μονοπάτια Σίφνου

Καταγραφή διαδρομής: Τσαραβόπουλος Φοίβος


Μονοπάτη 4α: Βαθύ - Πύργος Μεγαλογιάννη

Μήκος: 2101 μ.
Υψ. Ανάβαση: 67 μ.
Υψ. Κατάβαση: 242 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 183 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 0 μ.
Τrackpoints: 262

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Sifnos.M4a_Vathi-Pyrgos_Megalogianni.gpx

Sifnos.M4a_Vathi-Pyrgos_Megalogianni.plt

Sifnos.M4a_Vathi-Pyrgos_Megalogianni.kml

ΑΡΧΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Βαθύ
ΚΥΡΙΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Παραλία Βαθιού
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ: 4, 5
ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ: Βαθύ

Το μονοπάτι 4Α είναι μια εναλλακτική πορεία που συμπληρώνει το μονοπάτι 4. Στην ουσία συνδέει το μονοπάτι 4 με το Βαθύ και με τη διαδρομή 5. Τμήμα του μονοπατιού είναι ένα ευχάριστο περπάτημα κατά μήκος της παραλίας του Βαθιού.

Πηγή / Περιγραφή: Μονοπάτια Σίφνου

Καταγραφή διαδρομής: Τσαραβόπουλος Φοίβος


Μονοπάτι 5: Απολλωνία - Βαθύ

Μήκος: 8637 μ.
Υψ. Ανάβαση: 720 μ.
Υψ. Κατάβαση: 532 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 411 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: -6 μ.
Τrackpoints: 1234

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Sifnos.M5_Apollonia-Vathi.gpx

Sifnos.M5_Apollonia-Vathi.plt

Sifnos.M5_Apollonia-Vathi.kml

ΑΡΧΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Απολλωνία, Βαθύ
ΚΥΡΙΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Παναγία Αγγελόκτιστη, Ταξιάρχης Σκάφης, Παναγία του Νήλιου, Φλέα Καλαμιτσίου
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ: 1A, 3, 6, 7A, 10
ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ: Απολλωνία, Καταβατή, Βαθύ

Θα ξεκινήσετε την πεζοπορία περνώντας από το «Στενό», τον κοσμοπολίτικο δρόμο με τα λογής λογής μαγαζιά, καφενεία και ταβέρνες. Κατά μήκος του θα προσέξετε τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, τα ολόλευκα σπίτια, τις μικρές αυλές, τις εκκλησιές, τα κάθετα στενάκια που κρύβουν εκπλήξεις. Όλα καθαρά και φροντισμένα κάθε εποχή του χρόνου. Το Στενό οδηγεί στην Καταβατή, όπου μετά από λίγη ώρα πορείας θα περάσετε μπροστά από την Παναγία την Αγγελόκτιστη. Ο μύθος λέει πως η εκκλησία είναι αχειροποίητος. Στο τέλος του οικισμού της Καταβατής, στην περιοχή Φυρόγια, μια μικρή παράκαμψη πάνω στην άσφαλτο θα σας οδηγήσει στην Ιερά Μονή Φυρογείων (διαδρομή χωρίς σήμανση).

Η διαδρομή από τα Φυρόγια εισέρχεται σε ένα φαρδύ παλιό μονοπάτι, το οποίο αρχικά καταλήγει σε μια κρυμμένη κοιλάδα, τη Σκάφη. Θα φτάσετε εκεί αφού αφήσετε πίσω σας διαδοχικά διασταυρώσεις με το μονοπάτι 1Α, και 6Β, καθώς και ένα μικρό μονοπάτι χωρίς σήμανση που οδηγεί στην εκκλησία του Αγίου Ευσταθίου. Στη Σκάφη, μέρος μαγευτικό και πάντα ήρεμο, βρίσκεται η ερειπωμένη μονή του Ταξιάρχη Σκάφης, από την οποία μόνο η εκκλησία διατηρείται και ένα κελί. Αξίζει να περπατήσετε τη μικρή σηματοδοτημένη παράκαμψη των 60 μέτρων και να κάνετε μια στάση στην εκκλησία. Πίσω από το κτήριο, στα παλιά, ερειπωμένα κελιά, υπάρχουν ακόμη σπαράγματα τοιχογραφιών.

Από τον Ταξιάρχη Σκάφης, η διαδρομή συνεχίζει σε φαρδύ μονοπάτι, σύντομα όμως θα γίνει ανηφορική. Στο τέλος της ανηφόρας θα περάσετε από τη μικρή σπηλιά της Βουγνούς. Λίγο παρακάτω, η εναλλακτική διαδρομή 5Α παίρνει άλλη κατεύθυνση. Ακολουθώντας τη σηματοδότηση για το μονοπάτι 5, θα βρεθείτε μετά από μικρή πορεία στην εκκλησία Παναγία του Νήλιου. Επιβάλλεται μια ολιγόλεπτη στάση στο υπέροχο αυτό σημείο που κοιτάει ταπεινά αλλά ταυτόχρονα αφ’ υψηλού το πέλαγος.

Συνεχίζοντας από την Παναγία του Νήλιου, σύντομα θα φτάσετε στην περιοχή Μαύρο Χωριό. Το πιο πιθανό είναι η ονομασία αυτή να προέρχεται από το σκούρο χρώμα που έχει το πέτρωμα. Θα δείτε τις παλιές θεμωνιές (αγροτόσπιτα), χωράφια και ελαιώνες, συχνά με εντυπωσιακές πόρτες με μονοκόμματα λίθινα ανώφλια. Πολλά από τα κτήματα ακόμη καλλιεργούνται, και δεν είναι διόλου απίθανο να πετύχετε κάποιον σιφνιό με το φορτωμένο γαϊδουράκι του να περπατά το μονοπάτι. Από το Μαύρο Χωριό, η διαδρομή κατηφορίζει. Επόμενο σημείο είναι η Φλέα Καλαμιτσίου, μια μικρή, αστείρευτη πηγή, που έχει βρει το δρόμο της μέσα από τα τεράστια βράχια. Λίγο μετά, καθώς θα συνεχίσετε το περπάτημα, θα περάσετε από το εντυπωσιακό τοπίο Φρούδια Μπαρόνας. Ο μεγαλύτερος από τους δύο αυτούς γκρεμούς, στην κορυφή του είχε κάποτε μια νεολιθική ακρόπολη. Δυστυχώς δεν έχει αναδειχθεί ακόμη ο σημαντικός αυτός αρχαιολογικός χώρος. Αυτό που είναι σχεδόν σίγουρο όμως είναι πως οι αρχαίοι κάτοικοι έπιναν νερό από τη Φλέα Καλαμιτσίου…

Μετά τα Φρούδια της Μπαρόνας,το μονοπάτι κατηφορίζει ήπια τους λόφους, με κατεύθυνση το Βαθύ. Ο πανέμορφος αυτός όρμος αποκαλύπτεται σιγά σιγά. Ειδικά τις ζεστές ημέρες χρειάζεται προσοχή, γιατί η θέα των καταγάλανων νερών και της αμμουδιάς από ψηλά θα σας τραβήξει προς τα κάτω σαν μαγνήτης!

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ!
Εάν θέλετε να περπατήσετε το μονοπάτι 5 μπρος – πίσω, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την επιστροφή σας το μονοπάτι 5Α, δημιουργώντας έτσι μια εν μέρει κυκλική πορεία.

Μετά το Μαύρο Χωριό, στο τέλος της πρώτης κατηφόρας, μια διασταύρωση μονοπατιών θα σας οδηγήσει μετά από από περίπου 100 μέτρα στο εκκλησάκι του Αγίου Πολύκαρπου. Το μονοπάτι αυτό δεν έχει σήμανση.

Πηγή / Περιγραφή: Μονοπάτια Σίφνου

Καταγραφή διαδρομής: Τσαραβόπουλος Φοίβος


Μονοπάτι 5α: Βουγνού - Άγιος Νικόλαος τ’Αερινά - Φρούδια - Μπαρόνας

Μήκος: 2800 μ.
Υψ. Ανάβαση: 411 μ.
Υψ. Κατάβαση: 191 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 427 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 192 μ.
Τrackpoints: 364

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Sifnos.M5a_Vougnou-Ag_Nikolaos-Mparonas.gpx

Sifnos.M5a_Vougnou-Ag_Nikolaos-Mparonas.plt

Sifnos.M5a_Vougnou-Ag_Nikolaos-Mparonas.kml

ΑΡΧΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Βουγνού, Φρούδια Μπαρόνας (τα σημεία αυτά είναι προσβάσιμα μέσω της διαδρομής 5)
ΚΥΡΙΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Άγιος Ιωάννης Μαύρο Χωριό, Άγιος Νικόλαος τ’Αερινά
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ: 5
ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ: Απολλωνία και Καταβατή (μέσω του μονοπατιού 5), Βαθύ (μέσω του μονοπατιού 5)

Το μονοπάτι 5Α είναι μια εναλλακτική εκδοχή της διαδρομής 5. Περίπου 200 μέτρα από το σπήλαιο της Βουγνούς, η 5Α χωρίζει από την 5 και ανηφορίζει ελαφρώς. Στο ψηλότερο σημείο της ανηφόρας αποκαλύπτεται ολόκληρη η περιοχή του Μαύρου Χωριού, με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη σε κεντρικό σημείο. Έχετε την επιλογή να κατηφορίσετε προς την εκκλησία, ή να συνεχίσετε παρακάμπτωντάς την (βλ. χάρτη για λεπτομέρειες). Συνεχίζοντας το περπάτημα, θα φτάσετε στον Άι Νικόλα τ’ Αερινά. Πλησιάζοντας, θα δείτε πως η εκκλησία με τον κατάλευκο τρούλο εμφανίζεται δειλά δειλά μέσα από τους κέδρους. Οι άνεμοι εδώ είναι συνήθως δυνατοί, εξ’ ου και η ονομασία της περιοχής Αερινά. Τους κρύους μήνες του χρόνου, ο αέρας μπορεί να είναι εξαιρετικά κρύος, και καλό είναι να έχετε προβλέψει κάποιο αντιανεμικό. Το κατηφορικό μονοπάτι από τον Άι Νικόλα οδηγεί στη διασταύρωση με τη διαδρομή 5, συνεχίζοντας προς το Βαθύ.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ!

Εάν αποφασίσετε να κατηφορίσετε προς τον Άγιο Ιωάννη στο Μαύρο Χωρίο, ένα μικρό σηματοδοτημένο μονοπάτι θα σας οδηγήσει από εκεί προς τον Άγιο Νικόλαο τ’ Αερινά. Δεν θα χρειαστεί δηλαδή να περπατήσετε προς τα πίσω τη διαδρομή. Αναφερθείτε στο χάρτη για πιο αναλυτική πληροφόρηση.

Πηγή / Περιγραφή: Μονοπάτια Σίφνου

Καταγραφή διαδρομής: Τσαραβόπουλος Φοίβος


Μονοπάτι 6: Απολλωνία - Παναγία Τοσό Νερό - Απολλωνία

Μήκος: 14572 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1003 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1019 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 479 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 141 μ.
Τrackpoints: 1669

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Sifnos.M6_Apollonia-Panagia_Toso_Nero-Apollonia.gpx

Sifnos.M6_Apollonia-Panagia_Toso_Nero-Apollonia.plt

Sifnos.M6_Apollonia-Panagia_Toso_Nero-Apollonia.kml

ΑΡΧΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Απολλωνία (κεντρική πλατεία)
ΚΥΡΙΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Θεολόγος του Μονγκού, Άγιος Ελευθέριος, Παναγία Τόσο Νερό, Άγιος Κωνσταντίνος, Αγία Μαρίνα Φλάμπουρο, Ταξιάρχης Σκάφης
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ: 1A, 3, 5, 6Α, 6Β, 7A, 10
ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ: Απολλωνία, Καμάρες (μέσω μονοπατιού 6Α)

Η διαδρομή 6 είναι η μεγαλύτερη της Σίφνου. Κατά πολλούς και η καλύτερη! Σε κάθε περίπτωση, είναι μια διαδρομή με πολύ ιδιαίτερο πολιτισμικό και φυσικό πλούτο. Θα ξεκινήσετε το περπάτημα στην Απολλωνία. Σύντομα θα αφήσετε πίσω σας τα σπίτια και θα βρεθείτε σε ένα όμορφο αγροτικό τοπίο όπου κυριαρχούν οι ελιές. Το μονοπάτι περνάει μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Θεολόγου του Μονγκού, που λειτούργησε παλιότερα ως γυναικείο μοναστήρι. Στο σημείο αυτό ξεκινάει η περιήγηση προς τα πιο απομακρυσμένα μέρη της Σίφνου. Η πρώτη ανηφόρα, αρκετά μεγάλη αλλά άνετη στο περπάτημα, θα σας φέρει στο φιλόξενο εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου του Καμπά. Μια στάση για να απολαύσετε τη θέα επιβάλλεται! Θα συνεχίσετε τώρα σε σταθερό ύψος την πορεία, περιμετρικά του βουνού. Η συνεχώς εναλλασσόμενη πανοραμική θέα συνοδεύει το κάθε βήμα. Ειδικά το πέρασμα πάνω από τις Καμάρες δίνει την αίσθηση πως πετάς!

Όταν φτάσετε στο μικρό διάσελο του Λαουτέρη, η θέα ξαφνικά αλλάζει. Με φόντο το πέλαγο, ξετυλίγεται μια τελείως διαφορετική Σίφνος, άγρια, κατάφυτη, απόκρημνη. Η κατάβαση από εκεί προς την Παναγία Τόσο Νερό διαρκεί αρκετή ώρα. Το εκκλησάκι αυτό, λέει ο μύθος, χτίστηκε για να ημερέψει το μέρος! Ξεκουραστείτε στα φιλόξενα κελιά, και μην παραλείψετε να δείτε το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο λαϊκής τέχνης στην εκκλησία. Η συνέχεια της διαδρομής είναι ανηφορική και κοπιαστική για αρκετή απόσταση. Τα φοβερά περάσματα όμως, τα εγκαταλελειμμένα αγροτόσπιτα, τα χωράφια, οι ελιές, οι κέδροι, θα σας αποζημιώσουν για τον κόπο σας. Το μικρό ξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου, κατάλευκο και συντηρημένο όπως είναι, βρίσκεται σχεδόν σε παραφωνία με ένα τοπίο που μοιάζει να έχει απαλλαχθεί για πάντα από την ανθρώπινη παρουσία. Το μονοπάτι συνεχίζει έως την Αγία Μαρίνα το Φλάμπουρο. Αξίζει να κάνετε μια στάση εκεί, απολαμβάνοντας τη θέα από την αυλή.

Από την Αγία Μαρίνα, το μονοπάτι θα σας οδηγήσει σε ένα χωματόδρομο, πρώτο σημείο σύγχρονου πολιτισμού εδώ και αρκετά χιλιόμετρα. Ο δρόμος καταλήγει εκ νέου σε μονοπάτι. Η διαδρομή 6 θα συναντηθεί με την 5, και μαζί θα κατηφορίσουν προς τη Σκάφη, μια καλά κρυμμένη κοιλάδα του νησιού. Εκεί βρίσκεται το ερειπωμένο μοναστήρι του Ταξιάρχη Σκάφης. Αξίζει να περπατήσετε τη μικρή σηματοδοτημένη παράκαμψη προς τα εκεί. Το φαρδύ μονοπάτι καταλήγει στην άσφαλτο στην περιοχή Φυρόγεια. Διασχίστε προσεκτικά το δρόμο. Θα εισέλθετε στον οικισμό της Καταβατής. Εκεί, παρατηρήστε την Παναγία την Αγγελόκτιστη. Ο μύθος λέει πως η εκκλησία είναι αχειροποίητος. Το τελευταίο τμήμα του μονοπατιού διέρχεται από το περίφημο Στενό, το κεντρικό κοσμοπολίτικο δρομάκι της Απολλωνίας, με τα λογής λογής μαγαζιά, τα καφενεδάκια και τις ταβέρνες, όπου θα μπορέσετε να ξαποστάσετε και να αναπληρώσετε δυνάμεις.

Έχοντας περπατήσει τη διαδρομή 6, θα έχετε σίγουρα την αίσθηση πως έχετε κατακτήσει τη Σίφνο και ξεκλειδώσει όλα της τα μυστικά. Στην πραγματικότητα όμως, η Σίφνος είναι αυτή που θα σας έχει κατακτήσει…

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ!

Στην εκκλησία του Αγίου Λευτέρη του Καμπά, υπάρχει ένα κελί ανοικτό για το κοινό. Εκεί θα μπορέσετε να φτιάξετε καφέ, να καθίσετε στη σκιά ή να ξεκουραστείτε στο κρεββάτι! Παρακαλούμε να αφήσετε το χώρο καθαρό, όπως τον βρήκατε.

Στην Παναγία Τόσο Νερό, όπως και στον Άι Λευτέρη, υπάρχει μεγάλο κελί ανοικτό για τους προσκυνητές και τους πεζοπόρους. Μπορείτε να φτιάξετε ένα καφέ ή να ξεκουραστείτε. Παρακαλούμε αφήστε το χώρο καθαρό, στην κατάσταση στην οποία τον βρήκατε.

Από την Παναγία Τόσο Νερό, ένα κατηφορικό μονοπάτι (χωρίς σήμανση) οδηγεί στην παραλία. Το μονοπάτι ξεκινάει από τα τσιμεντένια σκαλοπάτια έξω από την αυλή της εκκλησίας. Στην παραλία, στα δεξιά όπως κοιτάμε τη θάλασσα, βρίσκεται μια γούρνα η ο οποία είναι κτισμένη στο βράχο. Μαζεύει τις λιγοστές σταγόνες που στάζουν, και ονομάζεται Πηγή Τόσου Νερού. Από εκεί πήρε το όνομά του και το εκκλησάκι. Το περπάτημα στο μονοπάτι κατηφορικά διαρκεί περίπου 20 λεπτά.

Λίγο μετά την Αγία Μαρίνα το Φλάμπουρο, ένας πάσσαλος κατεύθυνσης σηματοδοτεί τη διασταύρωση με δύσκολο μονοπάτι για τον Προφήτη Ηλία. Εάν αποφασίσετε να το περπατήσετε, μπορείτε μετά να κατηφορίσετε προς την Απολλωνία χρησιμοποιώντας το μονοπάτι 6Β.

Πηγή / Περιγραφή: Μονοπάτια Σίφνου

Καταγραφή διαδρομής: Τσαραβόπουλος Φοίβος


Μονοπάτι 6α: Καμάρες - Κάψαλος

Μήκος: 2557 μ.
Υψ. Ανάβαση: 58 μ.
Υψ. Κατάβαση: 479 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 424 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: -1 μ.
Τrackpoints: 317

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Sifnos.M6a_Kamares-Kapsalos.gpx

Sifnos.M6a_Kamares-Kapsalos.plt

Sifnos.M6a_Kamares-Kapsalos.kml

ΑΡΧΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Καμάρες, Κάψαλος (μέσω διαδρομής 6)
ΚΥΡΙΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Μαύρη Σπηλιά, Πύργος Μαύρης Σπηλιάς
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ: 6, 10
ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ: Καμάρες

Το μονοπάτι ενώνει το λιμάνι των Καμαρών με τη διαδρομή 6. Δικαίως θεωρείται ως το το δυσκολότερο μονοπάτι της Σίφνου. Η απότομη ανηφόρα του και η έλλειψη σκιάς πράγματι το καθιστού δύσκολο. Η θέα όμως που προφέρει είναι εξαιρετική. Ενδείκνυται για απογευματινό περίπατο μπρος – πίσω από τις Καμάρες έως τη Μαύρη Σπηλιά. Λίγο πιο πάνω από τη Μαύρη Σπηλιά βρίσκεται και η βάση του ομώνυμου αρχαίου πύργου.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ!

Μην περπατήσετε το μονοπάτι αυτό εάν δεν είστε σε καλή φυσική κατάσταση ή εάν κάνει πολύ ζέστη.

Πηγή / Περιγραφή: Μονοπάτια Σίφνου

Καταγραφή διαδρομής: Τσαραβόπουλος Φοίβος


Μονοπάτι 6β: Φυρόγια - Προφήτης Ηλίας Αψηλός

Μήκος: 3366 μ.
Υψ. Ανάβαση: 150 μ.
Υψ. Κατάβαση: 572 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 689 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 211 μ.
Τrackpoints: 436

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Sifnos.M6b_Fyrogia-Pr_Hlias_Apsilos.gpx

Sifnos.M6b_Fyrogia-Pr_Hlias_Apsilos.plt

Sifnos.M6b_Fyrogia-Pr_Hlias_Apsilos.kml

ΑΡΧΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Φυρόγια
ΚΥΡΙΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Αψηλού, Κορυφή Σίφνου
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ: 1A, 5, 6
ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ: Απολλωνία και Καταβατή (μέσω μονοπατιών 5 και 6)

Το μονοπάτι αυτό είναι η περίφημη ανάβαση στον Προφήτη Ηλία τον Αψηλό, το ψηλότερο σημείο της Σίφνου (682 μ.) Δεν είναι δύσκολη η διαδρομή, αλλά η συνεχής, πολύωρη ανάβαση, μπορεί να κουράσει. Σε κάθε περίπτωση, η πανοραμική θέα από την κορυφή θα σας βοηθήσει να ξέχασετε την όποια κούραση! Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία είναι ένα πολύ εντυπωσιακό κτήριο, κτισμένο πάνω στα θεμέλια αρχαίου οχυρού. Το μοναστήρι κτίσθηκε πιθανότατα το 12ο αιώνα και είχε μοναχούς έως το 1890.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ!
Η διαδρομή αυτή συνδυάζεται και με το μονοπάτι 5.

Πηγή / Περιγραφή: Μονοπάτια Σίφνου

Καταγραφή διαδρομής: Τσαραβόπουλος Φοίβος


Μονοπάτι 7: Αρτεμώνας - Άγιος Συμεών

Μήκος: 5564 μ.
Υψ. Ανάβαση: 485 μ.
Υψ. Κατάβαση: 242 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 486 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 0 μ.
Τrackpoints: 800

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Sifnos.M7_Artemonas-Agios_Symeon.gpx

Sifnos.M7_Artemonas-Agios_Symeon.plt

Sifnos.M7_Artemonas-Agios_Symeon.kml

ΑΡΧΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Αρτεμώνας (πλατεία)
ΚΥΡΙΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Αγροτικό τοπίο Καλαμπελά, Τρεις Πηγές, Άγιος Συμεών
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ: 1, 8, 7, 10A
ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ: Αρτεμώνας

Το μονοπάτι που οδηγεί στον Άγιο Συμεών ξεκινάει από τον Αρτεμώνα. Θα περπατήσετε στα σοκάκια του αρχοντικού αυτού χωριού, με τα μεγάλα νεοκλασικά σπίτια του 19ου αιώνα, εποχή ακμής της Σίφνου στη νεότερη ιστορία της. Αφήνοντας τον Αρτεμώνα θα συνεχίσετε την πεζοπορία στην περιοχή του Καλαμπελά. Εκεί αρχίζει ένα μικρό αγροτικό ταξίδι ανάμεσα σε φροντισμένους ελαιώνες, αμπέλια, πλαγιές σμιλευμένες από το ανθρώπινο χέρι σε πεζούλες, εκκλησάκια και μονοπάτια φαρδιά, κτιστά, με τέχνη και αρχοντιά. Μια διαρκής κατηφόρα θα σας οδηγήσει στις Τρεις Πηγές. Το σημείο είναι σκιερό, δροσερό, και ιδανικό για ξεκούραση πριν αρχίσετε την μεγάλη άνοδο προς τον Άγιο Συμεών.

Το πρώτο τμήμα του ανηφορικού μονοπατιού είναι από τα πιο εντυπωσιακά μονοπάτια του Αιγαίου. Κτισμένο περίτεχνα με μεγάλες πλάκες, στιβαρό και συνεχές, διευκολύνει πάρα πολύ την κοπιαστική ανάβαση. Εκεί, στο τέρμα της πρώτης γερής ανηφόρας, το μονοπάτι περνάει δίπλα από την παλιά χωματερή της Σίφνου, στα παλιά ορυχεία της Βορεινής. Είναι και αυτό κομμάτι του πολιτισμού μας και δεν μπορούμε να το κρύψουμε. Από εκεί, το μονοπάτι συνεχίζει για λίγο παράλληλα με την άσφαλτο, και σύντομα ανεβαίνει και πάλι μέχρι την εκκλησία. Ο Άγιος Συμεών, από τις πιο δημοφιλείς εκκλησίες της Σίφνου, προσφέρει υπέροχη θέα, η οποία θα ανταμείψει το όποιο κόπο της ανάβασης!

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ!

Το μονοπάτι αυτό καταλήγει σε σημείο που δεν εξυπηρετείται από λεωφορείο. Είτε θα επιστρέψετε από την ίδια διαδρομή, είτε θα καλέσετε κάποιο ταξί.

Πολλοί προτιμούν να ξεκινούν τη διαδρομή από τον Άγιο Συμεών (όπου έφτασαν με ταξί), καθώς η ανηφόρα είναι αισθητά λιγότερη, και η θέα πολύ εντυπωσιακή καθ’ όλη την κατάβαση!

Πηγή / Περιγραφή: Μονοπάτια Σίφνου

Καταγραφή διαδρομής: Τσαραβόπουλος Φοίβος


Μονοπάτι 7α: Απολλωνία - Καραμπελάς

Μήκος: 1523 μ.
Υψ. Ανάβαση: 78 μ.
Υψ. Κατάβαση: 145 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 262 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 186 μ.
Τrackpoints: 232

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Sifnos.M7a_Apollonia-Karampelas.gpx

Sifnos.M7a_Apollonia-Karampelas.plt

Sifnos.M7a_Apollonia-Karampelas.kml

ΑΡΧΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Απολλωνία
ΚΥΡΙΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Πάνω Πετάλι, Άγιος Αντύπας, Τραβά Βουνιά
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ: 3, 5, 6, 7, 10, 10A
ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ: Απολλωνία

Το μονοπάτι 7Α είναι μια εναλλακτική εκκίνηση της διαδρομής 7. Ξεκινάει από την Απολλωνία. Μέσα από τα στενά του οικισμού, θα συνεχίσετε προς το Πάνω Πετάλι όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Αντύπα, το πρώτο σχολείο της Σίφνου (1821-1825). Από εκεί, τα σπίτια σιγά σιγά λιγοστεύουν, και τη θέση τους παίρνουν όμορφα χωράφια. Η περιοχή λέγεται Τραβά Βουνιά, και συνορεύει με τον Καλαμπελά όπου το μονοπάτι 7Α συνδέεται με το 7.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ!

Το μονοπάτι 7Α συνδυάζεται με το 10Α και ύστερα με το 10 προς την Απολλωνία, σχηματίζοντας έτσι μια ευχάριστη κυκλική διαδρομή, ιδανική για απογευματινό περίπατο.

Πηγή / Περιγραφή: Μονοπάτια Σίφνου

Καταγραφή διαδρομής: Τσαραβόπουλος Φοίβος


Μονοπάτι 8: Αρτεμώνας - Άγιος Σώστης

Μήκος: 4969 μ.
Υψ. Ανάβαση: 128 μ.
Υψ. Κατάβαση: 324 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 288 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 0 μ.
Τrackpoints: 659

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Sifnos.M8_Artemonas-Agios_Sostis.gpx

Sifnos.M8_Artemonas-Agios_Sostis.plt

Sifnos.M8_Artemonas-Agios_Sostis.kml

ΑΡΧΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Αρτεμώνας
ΚΥΡΙΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Αρτεμώνας, Παναγία τα Μάγγανα, Αρχαία Μεταλλεία Αγίου Σώστη
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ: 1, 7
ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ: Αρτεμώνας (πλατεία)

Το μονοπάτι 8 ξεκινάει με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περιήγηση στα σοκάκια του Αρτεμώνα, με τα αρχοντικά του 19ου αιώνα, που μαρτυρούν μια περίοδο ακμής στη νεότερη ιστορία της Σίφνου. Από τον Αρτεμώνα θα συνεχίσετε προς τον οικισμό Αγία Άννα. Στο τέλος του οικισμού, ξεκινάει ένα μονοπάτι που κινείται στο ίδιο υψόμετρο, και έχει υπέροχη θέα προς τα ανατολικά και τα βόρεια. Με καθαρό ουρανό θα δείτε τη Σύρο, την Πάρο, τη Νάξο και άλλα νησιά των Κυκλάδων. Το επόμενο χωριό που συναντάει η διαδρομή είναι ο Άγιος Μηνάς, ένας μικρός αγροτικός οικισμός. Λίγο μετά τον Άγιο Μηνά, θα βρείτε μια ξύλινη πόρτα στο μονοπάτι.

Μόλις την περάσετε, θα διαπιστώσετε πως ξαφνικά αλλάζει το τοπίο. Η γη τώρα είναι άγονη, η βλάστηση λιγοστή, τα πετρώματα σκληρά. Ξεκινάει η κατάβαση για τον Άγιο Σώστη και τα μεταλλεία. Μόλις η κλίση του εδάφους μεγαλώσει, θα περπατήσετε πάνω σε αρχαία σκαλοπάτια, τόσο καλά δομημένα που στέκουν ακόμη σαν καινούργια! Από εδώ περνούσαν όμως οι μεταλλωρύχοι για πολλούς αιώνες…  Η κατάβαση καταλήγει στην εκκλησία του Αγίου Σώστη. Σύμφωνα με μελέτες, τα ορυχεία που βρίσκονται στα ανατολικά της εκκλησίας είναι από τα αρχαιότερα στον κόσμο. Χρησιμοποιούνταν ήδη από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (2800 – 2200 π.Χ.). Χρησιμοποιήθηκαν εκ νέου στα κλασσικά χρόνια και ξανά τον 19ο και 20ο αιώνα.

Η είσοδος στις στοές των μεταλλείων είναι πολύ επικίνδυνη. Έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ!

Ανάμεσα στον οικισμό της Αγίας Άννας και του Αγίου Μηνά, μια μικρή σηματοδοτημένη παράκαμψη θα σας οδηγήσει στην όμορφη εκκλησία Παναγία τα Μάγγανα. Η τοποθεσία είναι ιδιαίτερα γαλήνια και αξίζει να την επισκεφθείτε.

Πηγή / Περιγραφή: Μονοπάτια Σίφνου

Καταγραφή διαδρομής: Τσαραβόπουλος Φοίβος


Μονοπάτι 9: Καμπαναριό - Χερρόνησος

Μήκος: 2370 μ.
Υψ. Ανάβαση: 30 μ.
Υψ. Κατάβαση: 193 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 195 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 0 μ.
Τrackpoints: 674

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Sifnos.M9_Kampanario-Xerronisos.gpx

Sifnos.M9_Kampanario-Xerronisos.plt

Sifnos.M9_Kampanario-Xerronisos.kml

ΑΡΧΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Καμπαναριό, Χερρόνησος
ΚΥΡΙΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Αρχαίος Πύργος Αμπουρδέκτη, Εποχιακή λίμνη, Χερρόνησος
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ: 9A
ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ: Χερρόνησος

Στο βόρειο τμήμα του νησιού, η γη είναι άγονη, η βλάστηση χαμηλή, και το έδαφος βραχώδες και τραχύ. Το μονοπάτι 9 είναι μια περιήγηση στο χαρακτηριστικό αυτό τοπίο της Σίφνου. Ξεκινάει από το σημείο «Καμπαναριό» (στο δρόμο προς Χερρόνησο). Λίγες εκατοντάδες μέτρα πορείας θα σας φέρουν στο σημείο «Αμπουρδέκτης». Εκεί βρίσκεται η βάση του ομώνυμου αρχαίου πύργου, καθώς και μια εποχιακή λίμνη, η μοναδική της Σίφνου! Το μονοπάτι από εκεί κατηφορίζει και καταλήγει στο γραφικό ψαροχώρι της Χερρονήσου.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ!

Στον Αμπουρδέκτη, έχετε την επιλογή να περπατήσετε μπρος – πίσω τη διαδρομή 9Α προς Άι Φίλιππο / Άι Νικόλα. Είναι μια όμορφη μικρή διαδρομή με υπέροχη θέα.

Η αρχή του μονοπατιού στο Καμπαναριό βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα πριν τη Χερρόνησο, στον αμαξιτό δρόμο. Το σημείο εκκίνησης υποδεικνύεται από ένα πάσσαλο με πινακίδες κατεύθυνσης, που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του δρόμου με κατεύθυνση τη Χερρόνησο.

Η στάση του λεωφορείου στη Χερρόνησο βρίσκεται κοντά στα ψηλότερα σπίτια του οικισμού. Το λεωφορείο δεν κατεβαίνει στην παραλία. Ακολουθήστε τη σήμανση για τη στάση.

Πηγή / Περιγραφή: Μονοπάτια Σίφνου

Καταγραφή διαδρομής: Τσαραβόπουλος Φοίβος


Μονοπάτι 9α: Αμπουρδέκτης - Άι Φίλιππος / Άι Νικόλας

Μήκος: 1748 μ.
Υψ. Ανάβαση: 39 μ.
Υψ. Κατάβαση: 177 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 174 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 31 μ.
Τrackpoints: 206

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Sifnos.M9a_Ampourdektis-Ai_Filippos.gpx

Sifnos.M9a_Ampourdektis-Ai_Filippos.plt

Sifnos.M9a_Ampourdektis-Ai_Filippos.kml

ΑΡΧΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Αμπουρδέκτης
ΚΥΡΙΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Αρχαίος Πύργος Αμπουρδέκτη, Εποχιακή λίμνη, Άι Φίλιππος / Άι Νικόλας
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ: 9
ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ: Χερρόνησος (μέσω μονοπατιού 9)

Η διαδρομή 9Α είναι ένα παρακλάδι της 9. Ενώνει τον Αμπουρδέκτη με την εκκλησία του Αγίου Φιλίππου / Αγίου Νικολάου. Το μονοπάτι περνάει δίπλα από τις βάσεις των αρχαίων πύργων Αμπουρδέκτη και Αγίου Φιλίππου, καθώς και από μια μικρή αλλά όμορφη εποχιακή λίμνη.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ!

Αξίζει να περπατήσετε τη διαδρομή 9Α και έπειτα να κατηφορίσετε μέσω της 9 στη Χερρόνησο για κολύμπι, για φαΐ ή για να πάρετε το λεωφορείο.

Πηγή / Περιγραφή: Μονοπάτια Σίφνου

Καταγραφή διαδρομής: Τσαραβόπουλος Φοίβος


Μονοπάτι 10: Απολλωνία - Καμάρες

Μήκος: 5595 μ.
Υψ. Ανάβαση: 152 μ.
Υψ. Κατάβαση: 354 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 186 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: -5 μ.
Τrackpoints: 528

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Sifnos.M10_Apollonia-Kamares.gpx

Sifnos.M10_Apollonia-Kamares.plt

Sifnos.M10_Apollonia-Kamares.kml

ΑΡΧΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ:  Απολλωνία (κεντρική πλατεία), Καμάρες (χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων)
ΚΥΡΙΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Παναγία Πλατάνισσα (ή του Πλατάνου)
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ: 3, 5, 6, 7, 6A
ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ: Απολλωνία, Καμάρες

Το μονοπάτι 10 είναι παλιός μουλαρόδρομος που ένωνε την Απολλωνία με τις Καμάρες. Οι Καμάρες ήταν πάντοτε ένα από τα σημαντικά λιμάνια της Σίφνου. Η πεζοπορία με κατεύθυνση της Καμάρες είναι πιο εντυπωσιακή και πιο εύκολη, καθώς έχει όμορφη θέα προς τη θάλασσα και το μικρό φαράγγι. Στο μέσο περίπου της διαδρομής, θα περάσετε από την εκκλησία Παναγία Πλατάνισσα (ή του Πλατάνου).

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ!

Πριν φτάσετε στην Παναγία την Πλατάνισσα, με κατεύθυνση τις Καμάρες, θα διακρίνετε στο αριστερό σας χέρι μια πόρτα με μεγάλους λίθους που στέκει μόνη της. Είναι η πόρτα ενός αρχαίου πύργου που λαϊκά έχει ονομαστεί «Καμπαναριό».

Πηγή / Περιγραφή: Μονοπάτια Σίφνου

Καταγραφή διαδρομής: Τσαραβόπουλος Φοίβος


Μονοπάτι 10α: Παναγία Πλατάνισσα - Καραμπελάς

Μήκος: 872 μ.
Υψ. Ανάβαση: 33 μ.
Υψ. Κατάβαση: 119 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 262 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 166 μ.
Τrackpoints: 126

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Sifnos.M10a_Platanissa-Karampelas.gpx

Sifnos.M10a_Platanissa-Karampelas.plt

Sifnos.M10a_Platanissa-Karampelas.kml

ΑΡΧΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Παναγία Πλατάνισσα (ή του Πλατάνου), Καλαμπελάς (μέσω διαδρομής 7 και 7Α)
ΚΥΡΙΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Παναγία Πλατάνισσα (ή του Πλατάνου), Καλαμπελάς, Τραβά Βουνιά
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ: 7, 7A, 10
ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ: Απολλωνία (μέσω μονοπατιών 10 και 7Α), Αρτεμώνας (μέσω μονοπατιού 7)

Το μονοπάτι 10Α είναι μια εναλλακτική του 10. Είναι ο παλιός δρόμος από τις Καμάρες στον Αρτεμώνα. Λόγω της συνεχούς ανηφόρας οι σιφνιοί το είχαν ονομάσει «το Ανάθεμα».

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ!

Σε συνδυασμό με τμήμα της διαδρομής 10 προς Απολλωνία, και με τη διαδρομή 7Α, δημιουργεί μια όμορφη κυκλική πορεία, ιδανική για απογευματινό περίπατο.

Πηγή / Περιγραφή: Μονοπάτια Σίφνου

Καταγραφή διαδρομής: Τσαραβόπουλος Φοίβος© 2009-2024 Hellas Path Team
Σχεδιασμός και κατασκευή της σελίδας Νίκος Κρούπης