Hellaspath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά

Εισαγωγή
Χάρτης Βουνών
Νέες Διαδρομές
Διαδρομές
Αναζήτηση Διαδρομών
Νέες Φωτογραφίες
Ποιοί είμαστε
Oδηγίες χρήσης του αρχείου
Oδηγίες καταγραφής Διαδρομών
Xρήσιμα Links
Διαδρομές στο Διαδίκτυο
Αποστολή Διαδρομής
Αποστολή Φωτογραφιών
Forum
Eπικοινωνία
Αρθρογραφία
English

Μέγεθος Γραμματοσειράς:
S | M | L

HellasPath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά


Διαδρομές

 ΓPAMMENH OΞIA - Υψ. 1922 μ.

Νομοί: Φωκίδας / Ευρυτανίας
Aρχεία Σημείων Προορισμού του Βουνού (Waypoints)
Σύνολο Σημείων Waypoints: 70

Aρχείο Σημείων Προορισμού GPS Exchange (GPX): Grammeni_Oxia.gpx

Aρχείο Σημείων Προορισμού OziExplorer (WPT): Grammeni_Oxia.wpt

Aρχείο Σημείων Προορισμού GoogleEarth (KML): Grammeni_Oxia.kml

Aρχείο Σημείων Προορισμού με όλες τις Διαδρομές: Grammeni_Oxia_total.kml

Προβολή της λίστας των Σημείων Προορισμού (Waypoints)

Διαδρομές στο βουνό: 3

1.

Καταφύγιο Γραμμένης Οξυάς - Κορυφογραμμή - Αρτοτίνα

2.

Ποδηλατική εκδρομή: Γαρδίκι - καταφύγιο Οξυάς - χωριό Γραμμένη Οξυά - Πλάτανος (52 χλμ)

3.

Σαράνταινα - Κοκκαλιά (διάσχιση Οξιάς)

Προβολή του Χάρτη σε Νέο Παράθυρο


Καταφύγιο Γραμμένης Οξυάς - Κορυφογραμμή - Αρτοτίνα

Μήκος: 29727 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1647 μ.
Υψ. Κατάβαση: 2260 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1786 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1015 μ.
Τrackpoints: 1147

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Grammeni_Oxia.katafigio-Oxia-Artotina.gpx

Grammeni_Oxia.katafigio-Oxia-Artotina.plt

Grammeni_Oxia.katafigio-Oxia-Artotina.kml

Μια μεγάλη διαδρομή που αποτελεί και τμήμα του Ε4.
Αφετηρία της πορείας μας είναι το καταφύγιο τους Ε.Ο.Σ Λαμίας το οποίο είναι χτισμένο στο διάσελο Γαρδικίου - Γραμμένης Οξυάς. Στο καταφύγιο φτάνουμε διασχίζοντας 17 χλμ καλοπατημένου δασικού χωματόδρομου που οδηγεί από το χωριό Γαρδίκι στο χωριό Γραμμένη Οξυά. Το καταφύγιο βρίσκεται σε παράκαμψη 500 μ. από τον κεντρικό χωματόδρομο. Είναι μεγάλο και άνετο. Έξω από το καταφύγιο υπάρχει πηγή και χώρος για κατασκήνωση.
 Νωρίς το πρωί αφήνουμε το καταφύγιο και γυρνάμε στη διασταύρωση με τον κεντρικό χωματόδρομο. Περνάμε απέναντι και πέρνουμε βορειοανατολική κατεύθυνση ακολουθώντας την γυμνή ράχη η οποία είναι ορατή σε όλη την διάρκεια της αρχικής μας πορείας. Αφού διασχίσουμε όλη την κορυφογραμμή (προσοχή σε βροχερή μέρα), (κορυφές 1713, πύργος, 1614, 1604, πολεμίστρα) φτάνουμε στη Μηλιά την οποία τραβερσάρουμε από δεξιά (νοτιοανατολική κατεύθυνση), και βαδίζουμε σε καλοχαραγμένο μονοπάτι, μέχρι να βγούμε σε διάσελο - δρόμο, όπου και τον ακολουθούμε.
Στο τέρμα του δρόμου τα πράγματα γίνονται λίγο δύσκολα καθώς δεν υπάρχει σήμανση και θα πρέπει να «δουλέψει» απαραίτητα χάρτης και πυξίδα (ή ακολουθούμε πιστά, την καταγεγραμμένη διαδρομή στο GPS).
Αφού αφήσουμε το δρόμο μπαίνουμε σε δασώδη περιοχή όπου στο δεξί μας χέρι βλέπουμε συνέχεια τις κορυφές Πάνω-Κάτω Ψηλό και το Γιδοβούνι, ενώ στα αριστερά το Ομαλό. Η κατεύθυνση μας είναι ανατολική με φθίνουσα νότια. Το «μονοπάτι» ελίσσεται χωρίς σήμανση αλλά με λίγο «καλό» μάτι και προσοχή είναι δυνατή η διάσχιση του. Σκοπός της πρώτης μέρας (7-8 ώρες πορεία) είναι να φτάσουμε στο καλύτερο σημείο για κατασκήνωση, κάτω ακριβώς από το Σινάνι. (μεγάλο διάσελο, με χαρακτηριστική στάνη, πηγή, δυνατότητα για φωτιά καιμεγάλο χώρο για πολλές σκηνές).  Την επόμενη μέρα φεύγοντας από την κατασκήνωση ακολουθούμε το δασικό δρόμο μέχρι τα Μουσουνιτσιώτικα λιβάδια με νότια κατεύθυνση και περνάμε το Καρυώτικο ρέμα, παρακάμπτοντας το Γιδοβούνι έχοντας πάντα τις εντυπωσιακές κορυφές Πάνω - Κάτω Ψηλό στα αριστερά. Αφού προχωρήσουμε το δρόμο, σε χαρακτηριστικό σημείο (πινακίδα) ξεκινάει το Ε4 που θα μας βγάλει στην Αρτοτίνα (5-6 ώρες από κατασκήνωση). Με νοτιοδυτική κατεύθυνση προς την Κουφόλακα (περιοδικό ρέμα που φτάνει μέχρι το Καρυώτικο ρέμα), και πυκνή σήμανση, φτάνουμε σε σημείο με πηγή. (στο αριστερό μας χέρι - με υπομονή γεμίζουμε). Συνεχίζουμε με νοτιοδυτική κατεύθυνση με προορισμό την θέση Σταυρός. (για το τελικό κατέβασμα στην Αρτοτίνα). Προσοχή, στο εικονοστάσι του Κωνσταντίνου και Ελένης (Σταυρός) πάμε αριστερά και όχι ευθεία. Το κατέβασμα διαρκεί περίπου 1 ώρα και καταλήγουμε σε χωματόδρομο. Σχεδόν έχουμε τελειώσει (βλέπουμε την Αρτοτίνα). Ανεβαίνουμε στην Αρτοτίνα με συνεχείς εναλλαγές μονοπάτι - δρόμου αφού περάσουμε πρώτα το Βαρδουσόρεμα που έρχεται από την Αλογόραχη.
Η συνολική απόσταση της διαδρομής είναι 31 χλμ και απαιτούνται σίγουρα 2 ημέρες

Προειδοποίηση: κατά την επανάληψη της διαδρομής (25, 26-12-2016) μας προβλημάτισε εκτεθειμένο πέρασμα σε χωμάτινο πρανές πάνω από την τοποθεσία Σταυρός στο Ε4. Το πέρασμα δεν αποφεύγεται εύκολα. Προτείνουμε τη χρήση ασφάλισης για την αποφυγή ατυχήματος. Βλέπε φωτογραφία. Δυστυχώς το όμορφο κομματί της διαδρομής που ανήκει και στο διεθνές Ε4 χρειάζεται συντήρηση.

Καταγραφή διαδρομής: Κυμπουρόπουλος Σπύρος


Ανάμεσα στο καταφύγιο και τον κεντρικό χωματόδρομο (Θ. Δίτσας). (28-10-2012)

Το εκτεθειμένο πέρασμα στο Ε4. (26-12-2016)

Η κορυφογραμμή της οξυάς προς τα Βαρδούσια. (Θ. Δίτσας) (25-12-2016)

Η δύση πλησιάζει & η κατασκήνωση είναι ακόμη μακριά! (Θ. Δίτσας) (26-12-2016)

Ποδηλατική εκδρομή: Γαρδίκι - καταφύγιο Οξυάς - χωριό Γραμμένη Οξυά - Πλάτανος (52 χλμ)

Μήκος: 51690 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1206 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1728 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1680 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: -237 μ.
Τrackpoints: 1797

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Grammeni_Oxia.mtb_Grammeni.Oxia.gpx

Grammeni_Oxia.mtb_Grammeni.Oxia.plt

Grammeni_Oxia.mtb_Grammeni.Oxia.kml

Ξεκινάμε από το γήπεδο του Γαρδικιού και ακολουθούμε τον χωματόδρομο που πάει στη Γραμμένη Οξυά. Στρίβουμε στο καταφύγιο και ακολουθούμε το δρόμο στη νότια κορυφογραμμή μέχρι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Κατηφορίζουμε στην άσφαλτο έξω από το χωριό Λεύκα και την ακολουθούμε μέχρι το χωριό Γραμμένη Οξυά. Από εκεί παίρνουμε την ανηφόρα μέχρι το διάσελο του καταφυγίου. Κατηφορίζουμε προς Γαρδίκι και μετά από 7 χλμ στρίβουμε δεξιά σε διασταύρωση προς Πλάτανο. Από τον Πλάτανο κατηφορίζουμε στην άσφαλτο που συνδέει τον Πλάτανο με το Γαρδίκι. Η καταγραμμένη διαδρομή μας τελειώνει στο ποτάμι.
Άλλα 4 χλμ ανήφορος και φτάσαμε στο Γαρδίκι.

Καταγραφή διαδρομής: Κανελλόπουλος Παναγιώτης


Σαράνταινα - Κοκκαλιά (διάσχιση Οξιάς)

Μήκος: 16748 μ.
Υψ. Ανάβαση: 863 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1057 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1920 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1407 μ.
Τrackpoints: 1016

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Grammeni_Oxia.Sarantena-Kokkalia.gpx

Grammeni_Oxia.Sarantena-Kokkalia.plt

Grammeni_Oxia.Sarantena-Kokkalia.kml

Μια διαδρομή 17 χιλιομέτρων σε συνεχόμενα αλπικά λιβάδια στην κορυφογραμμή της Οξυάς. Ώρες συνολικής πορείας μαζί με τις στάσεις 5,15. Από το διάσελο της Γραμμένης Οξυάς χωματόδρομος καταλήγει στο ομώνυμο καταφύγιο. Ακολουθώντας την κορυφογραμμή φτάνουμε στην κορυφή Σαράνταινα. Κατηφορίζοντας διασχίζουμε 2 πέταλα χωματόδρομου και ανεβαίνουμε τη ράχη που καταλήγει σε τριγωνομετρικό. Κατεβαίνουμε και συναντάμε διασταύρωση χωματόδρομων. Ακολουθούμε για λίγο τον χωματόδρομο αριστερά μας. Κατεβαίνουμε σε ρέμα και βρίσκουμε ποτίστρα. Μπαίνουμε στο ρέμα και βγαίνουμε σε τριγωνομετρικό. Κατεβαίνοντας συναντάμε χωματόδρομο. Τραβερσάρουμε τη ράχη μπροστά μας από τα αριστερά και μετά το διάσελο καταλήγουμε σε ποτίστρα. Ανεβαίνοντας φτάνουμε σε διάσελο και διασχίζουμε τη ράχη μπροστά μας από δεξιά. Μόλις διασελώσουμε ξανά διασχίζουμε ράχη από αριστερά με κατηφορική πορεία. Συναντάμε χωματόδρομο που τον ακολουθούμε για λίγο και από κοπάνα των τζιπάδων φτάνουμε στο μνημείο.

Καταγραφή διαδρομής: Σατλάνη Σούλα© 2009-2022 Hellas Path Team
Σχεδιασμός και κατασκευή της σελίδας Νίκος Κρούπης