Hellaspath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά

Εισαγωγή
Χάρτης Βουνών
Νέες Διαδρομές
Διαδρομές
Αναζήτηση Διαδρομών
Νέες Φωτογραφίες
Ποιοί είμαστε
Oδηγίες χρήσης του αρχείου
Oδηγίες καταγραφής Διαδρομών
Xρήσιμα Links
Διαδρομές στο Διαδίκτυο
Αποστολή Διαδρομής
Αποστολή Φωτογραφιών
Forum
Eπικοινωνία
Αρθρογραφία
English

Μέγεθος Γραμματοσειράς:
S | M | L

HellasPath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά


Διαδρομές

 ΚΟΖΙΑΚΑΣ (ή Κερκέτειο) - Υψ. 1901 μ.

Νομός: Τρικάλων
Aρχεία Σημείων Προορισμού του Βουνού (Waypoints)
Σύνολο Σημείων Waypoints: 138

Aρχείο Σημείων Προορισμού GPS Exchange (GPX): Koziakas.gpx

Aρχείο Σημείων Προορισμού OziExplorer (WPT): Koziakas.wpt

Aρχείο Σημείων Προορισμού GoogleEarth (KML): Koziakas.kml

Aρχείο Σημείων Προορισμού με όλες τις Διαδρομές: Koziakas_total.kml

Προβολή της λίστας των Σημείων Προορισμού (Waypoints)

Ο Κόζιακας είναι ένα πανέμορφο μακρόστενο βουνό δυτικά των Τρικάλων, που το μήκος της ενιαίας ράχης του ξεπερνά τα 25 χιλιόμετρα. Είναι πυκνά δασωμένος κατά το μεγαλύτερο τμήμα του. Στις ανατολικές και δυτικές πλευρές του υπάρχουν πυκνά δάση με φυλλοβόλα. Πιο ψηλά τα έλατα επικρατούν παντού. Σχηματίζει πανέμορφα μικρά οροπέδια και είναι θαυμάσια εκδρομή για όλες τις εποχές του χρόνου. Σε κάποια σημεία του βουνού έχουν κατασκευασθεί όμορφα κιόσκια για τους ορειβάτες επισκέπτες. Είναι μεγάλος βιότοπος για την αρκούδα, που σημάδια της συναντάς σχεδόν παντού στο βουνό. Στις πλαγιές του υπάρχουν δύο πολύ αξιόλογες Ιερές Μονές ο Άγιος Βησσαρίων και η Μονή Βυτουμά. Λίγο κάτω από τη κορυφή στη τοποθεσία Μπακόλα βρίσκεται ένα μικρό αλλά πολύ όμορφο ορειβατικό καταφύγιο του ΕΜΟΤ (Εκδρομικός και Μορφωτικός Όμιλος Τρικάλων) το οποίο ανακαινίζεται και σύντομα θα λειτουργεί με διαχειριστή και με δυνατότητα διανυκτέρευσης και φαγητού. Στοιχεία για το καταφύγειο θα βρείτε στη σελίδα του στη διεύθυνση http://www.koziakasrefuge.gr/.  Η σηματοδότηση των μονοπατιών είναι σε γενικές γραμμές καλή αν και σε πολλά σημεία έχουν καταστραφεί αρκετές πινακίδες. Προσοχή το μονοπάτι διάσχισης του Κόζιακα στην πραγματικότητα δεν υφήστατε, παρά μόνο τμήματ αυτού. Ωστόσο ένα μεγάλο δίκτυο από μικρού και μέσου μη΄κους μονοπατιών έχουν καθαριστεί και σηματοδοτηθεί με αφετηρία την Ελάτη. Από το Κόζιακα διέρχεται και το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.
 Το βουνό, πέρα από της ανάβασης από την Ελάτη μέχρι την κορυφή Χατζηπέτρου που έχει σηματοδοτηθεί τελευταία πολύ καλά (κίτρινα σημάδια / κίτρινα τεράγωνα πινακιδάκια), θέλει προσοχή στον προσανατολισμό λόγω του πυκνού δάσους και της συχνής έλλειψης σημείων αναφοράς.
Το πυκνό δάσος είναι κάποιες φορές και η αιτία για την κακή λήψη του σηματος από το gps. Μικρά κομμάτια των διαδρομών που δεν έχουν καταγραφεί σωστά (χωρίς να δημιουργείται όμως ιδιαίτερο πρόβλημα), έχουν συμπληρωθεί με ευθεία γραμμή και επισημαίνονται στις περιγραφές. Ελπίζουμε στο μέλλον οι διαδρομές να διορθωθούν και να συμπληρωθούν με νέα στοιχεία που θα μας στείλετε.

Διαδρομές στο βουνό: 10

1.

Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου - Καταφύγιο Κόζιακα - Κορυφή Χατζηπέτρου 1901μ

2.

Πύλη - Τρύπιο Λιθάρι - Γλυκομηλιά

3.

Κόρη - Τρύπιο Λιθάρι - καταφύγιο

4.

Πιαλεία - Σπηλιά Μπέη

5.

Ελάτη - Καλογυρομάντρι - Αρβανίτες - Καταφύγιο - Κορυφή Χατζηπέτρος 1901μ

6.

Ελάτη - Κόκκινος Βράχος - Κώστα - Αμάρανθος ή Τσιόκι 1526μ

7.

Ελάτη - Κόκκινος Βράχος - Θύρα - Κορυφή Αμάρανθος (ή Τσιόκι) 1526μ

8.

Κοφτό μονοπάτι για Καταφύγιο από Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου

9.

Άγιος Βησσαρίων (Δούσικο) – Μπέη

10.

Μεγάλη Καστανιά - Κρανιά


Οξυές πάνω από την κόρη (Φωτογραφία: Θωμάς Δίτσας) (25-12-2013)

Το τρύπιο λιθάρι, σταυροδρόμι μονοπατιών... (Φωτογραφία: Θωμάς Δίτσας) (27-12-2013)

Το κιόσκι στη σπηλιά του Μπέη (Φωτογραφία: Θωμάς Δίτσας) (27-12-2013)

Προβολή του Χάρτη σε Νέο Παράθυρο


Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου - Καταφύγιο Κόζιακα - Κορυφή Χατζηπέτρου 1901μ

Μήκος: 5226 μ.
Υψ. Ανάβαση: 790 μ.
Υψ. Κατάβαση: 45 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1915 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1169 μ.
Τrackpoints: 469

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Koziakas.Xionodromiko-Katafygio-Xatzipetrou.gpx

Koziakas.Xionodromiko-Katafygio-Xatzipetrou.plt

Koziakas.Xionodromiko-Katafygio-Xatzipetrou.kml

Η διαδρομή αυτή είναι η πιο επισκέψιμη στον Κόζιακα και η πιο σύντομη για να φτάσει κανείς στην ψηλότερη κορυφή του βουνού. Η ανάβαση ξεκινά από τη βάση του Χιονοδρομικού Κέντρου Περτουλίου, όπου από το πάρκιγκ διασχίζουμε τα λιβάδια και περνάμε την ξύλινη πεζογέφυρα του μικρού ποταμιού. Η διαδρομή είναι σημαδεμένη με τετράγωνες κίτρινες πινακίδες που μέσα έχουν ένα μαύρο τρίγωνο. Αργά το καλοκαίρι το ποτάμι έχει λίγο νερό και μπορούμε να το περάσουμε από οποιοδήποτε σημείο, ωστόσο το χειμώνα και την άνοιξη είναι αδύνατο να το περάσει κανείς χωρίς να βραχεί. Περνώντας το ποτάμι, αμέσως συναντάμε το δασικό δρόμο τον οποίο τον ακολουθούμε προς τα δεξιά για 200 μέτρα και τον αφήνουμε ακολουθώντας το μονοπάτι στα αριστερά μέσα στο πυκνό ελατόδασος. Το μονοπάτι μετά από 200 μέτρα συναντά ξανά δασικό δρόμο το οποίο ακολουθούμε προς τα αριστερά. Μετά από περίπου 700 μέτρα στο δασικό, αυτός συναντά οριζόντιο δασικό δρόμο. Στο σημείο αυτό ξεκινά το μονοπάτι που οδηγεί στο καταφύγιο και την κορυφή, η αρχή του μονοπατιού βρίστεται ευθεία στη κατεύθυνση του δρόμου που ακολουθούσαμε. Αρχικά ανηφορίζει ομαλά και στη συνέχεια κινείται όλα δεξιά τραβερσάροντας τις πλαγίες του βουνού χωρίς να ανεβαίνει υψομετρικά. Μετά από μια ώρα πορεία αρχίζει ομαλά η ανάβαση που περνά από την Σκάλα στους Αρβανίτες κάτω από ένα κατακόρυφο βράχο. Ανεβαίνοντας τη σκάλα συναντά ένα επίπεδο οροπέδιο (τοποθεσία Αρβανίτες) εδώ το μονοπάτι κινείτε ανατολικά και σε 200 μέτρα περνά από την ομώνυμη βρύση. Μετά τη βρύση η κατεύθυνση αλλάζει προς βορά και τραβερσάρει τις πλαγιές με τώρα έχουν πιο αραιό δάσος. Προσοχή, περνώντας μια ομαλή ράχη το μονοπάτι ανηφορίζει λίγα μέτρα προς την ράχη αυτή και στη συνέχεια περνά από την απότομη σκάλα κάτω από το καταφύγιο. Λίγο χαμηλότερα από την σκάλα υπάρχει μαντρί στο οποίοι φτάνει δασικός δρόμος από τα λιβάδια Περτούλίου. Ανεβαίνοντας τη σκάλα σε λίγα μέτρα μπροστά μας προβάλεί το οροπέδιο Μπακόλα όπου υπάρχει το Καταφύγιο του Κόζιακα (1738μ). Από το καταφύγιο και μετά το μονοπάτι δεν είναι σηματοδοτημένο αλλά κινείται ευθεία προς την κορυφή διασχίζοντα αρχικά τη τελευταία συστάδα από ελατά πριν βγει οριστικά στο αλπικό πεδίο. Φτάνοντας στα περίπου 1830 μέτρα συναντά το σηματοδοτημένο μονοπάτι που έρχεται από την Ελάτη (κίτρινα σημάδια) και το ακολουθεί μέχρι την κορυφή Χατζηπέτρου 1901μ.

Καταγραφή διαδρομής: Κρούπης Νικόλαος


H σήμανση του μονοπατιού από Χ.Κ. Περτουλίου μέχρι το Καταφύγιο του Κόζιακα. (09-01-2016)

Πύλη - Τρύπιο Λιθάρι - Γλυκομηλιά

Μήκος: 24501 μ.
Υψ. Ανάβαση: 2701 μ.
Υψ. Κατάβαση: 2951 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1705 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: -237 μ.
Τrackpoints: 930

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Koziakas.Pili-Trypio_Lith-Glykomilia.gpx

Koziakas.Pili-Trypio_Lith-Glykomilia.plt

Koziakas.Pili-Trypio_Lith-Glykomilia.kml

Το κεντρικό μονοπάτι που διασχίζει το Κόζιακα με κατεύθυνση Βορά Νότου.
Το πρώτο και ευκολότερο τμήμα του ξεκινά από το χωριό Πύλη στο νότο, έως τη θέση Τρύπιο Λιθάρι. Το μονοπάτι ξεκινάει από περίφημο μοναστήρι της Πόρτα Παναγιάς που βρίσκεται στο χωριό Πύλη Τρικάλων. Συνεχίζει προς το ονομαστό τοξωτό γεφύρι της Πύλης και ανεβαίνει το Κόζιακα πλάι στη περίφραξη της ελεγχόμενης κυνηγετικής περιοχής. Βγαίνει σε πανέμορφες κοιλάδες και οδεύει βόρεια περνώντας από τη θέση Μπέη. Περνά από το κιόσκι στη θέση Έλατος του Κώστα που έχει καταστραφεί από πτώση δέντρων και το κιόσκι στη θέση Κανάλια και φτάνει το Τρύπιο Λιθάρι. Το δάσος στη ραχοκοκαλιά του βουνού είναι εκπληκτικής ομορφιάς γεμάτο πανύψηλα έλατα και μεγάλες φτέρες.
Το Τρύπιο Λιθάρι είναι κομβικό σημείο του βουνού κάτω από τις ανατολικές πλαγιές της κορυφής. Είναι το κεντρικό σημείο που συναντιώνται ακτινωτά όλα τα μονοπάτια που κατευθύνονται στην κορυφή ή το καταφύγιο.
Το μονοπάτι μετά το Τρύπιο Λιθάρι και έως το χωριό Γλυκομηλιά στο βορρά είναι ένα μεγάλο και πολύ απαιτητικό τμήμα της διαδρομής. Είκοσι λεπτά μετά το ξεκίνημα του περπατήματος από το Τρύπιο Λιθάρι φτάνουμε σε οροπέδιο και σε ένα από τα ελάχιστα σημεία με θαυμάσια θέα στις πλαγιές του βουνού και τον κάμπο των Τρικάλων. Η θέση σημειώνεται με το waypoint THEA. Λίγο αργότερα φτάνουμε σε πολύ απότομο κατέβασμα σε περιοχή πυκνά δασωμένη από φυλλοβόλα. Το στρώμα από φύλλα που έχει δημιουργηθεί δυσκολεύει απίστευτα τα πράγματα. Στόχος είναι μελλοντικά να κατασκευαστούν σκαλιά σε αυτό το σημείο. Έως τότε ο μόνος ασφαλής τρόπος κατάβασης είναι με τη βοήθεια σχοινιού. Η θέση σημειώνεται με το waypoint KATEVASMA. Το δάσος που ακολουθεί θα ανταμείψει το κόπο αυτού του τμήματος. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή για να μη χάσετε τη σηματοδότηση. Σε κάποιο σημείο το μονοπάτι καταλήγει σε χωματόδρομο τον οποίο ακολουθείτε έως το ωραίο κιόσκι στη θέση Γκούρα. Από εκεί ακολουθείτε το μονοπάτι έως το χωριό Γλυκομηλιά.
Μικρα κομμάτια της διαδρομής μετά το waypoint KATEVASMA, καθώς και πριν και μετά την Γκούρα δεν έχουν καταγραφεί από το gps και έχουν συμπληρωθεί με ευθεία γραμμή.

Καταγραφή διαδρομής: Σιδηράς Γιώργος


Κόρη - Τρύπιο Λιθάρι - καταφύγιο

Μήκος: 4173 μ.
Υψ. Ανάβαση: 0 μ.
Υψ. Κατάβαση: 0 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 0 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 0 μ.
Τrackpoints: 183

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Koziakas.Kori-Trypio.Lithari-katafygio.gpx

Koziakas.Kori-Trypio.Lithari-katafygio.plt

Koziakas.Kori-Trypio.Lithari-katafygio.kml

Η απαιτητική ανάβαση από το χωριό Κόρη στις ανατολικές πλαγιές, μέσα από ένα υπέροχο δάσος φυλλοβόλων αρχικά στη θέση Τρύπιο Λιθάρι. Λίγο πριν το Τρύπιο Λιθάρι το μονοπάτι περνάει από ένα μικρό αλλά απαιτητικό λούκι με μεγάλη κλίση. Όταν δεν έχει χιόνια με λίγη προσοχή περνιέται εύκολα. Με χιόνια απαιτεί εμπειρία χειμερινού βουνού. Το Τρύπιο Λιθάρι είναι κομβικό σημείο του βουνού κάτω από τις ανατολικές πλαγιές της κορυφής. Είναι το κεντρικό σημείο που συναντιώνται ακτινωτά όλα τα μονοπάτια που κατευθύνονται στην κορυφή ή το καταφύγιο. Στο Τρύπιο Λιθάρι υπάρχει ένας μεγάλος βράχος με μια τεράστια τρύπα καταμεσής που δεσπόζει στο κάμπο των Τρικάλων. Υπάρχει επίσης και ένα ωραίο κιόσκι. Από εκεί η διαδρομή μας συνεχίζει νότια της κορυφής και καταλήγει στο καταφύγιο.

Καταγραφή διαδρομής: Σιδηράς Γιώργος


Πιαλεία - Σπηλιά Μπέη

Μήκος: 3965 μ.
Υψ. Ανάβαση: 919 μ.
Υψ. Κατάβαση: 83 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1193 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 357 μ.
Τrackpoints: 189

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Koziakas.Pialeia-Spilia.Bei.gpx

Koziakas.Pialeia-Spilia.Bei.plt

Koziakas.Pialeia-Spilia.Bei.kml

Η ανάβαση από το χωριό Πιαλεία στις ανατολικές πλαγιές, προς τη θέση Μπέη όπου υπάρχει ένα θαυμάσιο Κιόσκι με τζάκι, και πηγή στα 100 μ. Στη θέση Μπέη υπάρχει και μία σπηλιά μέσα στην οποία διέρχεται ένα ποταμάκι. Μεγάλη προσοχή για να μην πέσει κανείς στο βάραθρο θέλοντας να δει τη σπηλιά. Η διαδρομή είναι πανέμορφη αλλά έχει ένα μικρό αρκετά απαιτητικό πέρασμα λίγο πριν φτάσουμε στη σπηλιά Μπέη. Η θέση σημειώνεται με το waypoint VRAXOS. Η διαδομή μας καταλήγει στο κεντρικό μονοπάτι που διασχίζει το Κόζιακα με κατεύθυνση Βορά Νότου, στο τμήμα του μεταξύ Πύλης και Τρύπιου Λιθαριού.

Καταγραφή διαδρομής: Σιδηράς Γιώργος


Ανεβάινοντας στη Σπηλιά Μπέη από την Πιαλεία (00-00-0000)

Από Πιαλεία - Σπηλιά Μπέη (00-00-0000)

(00-00-0000)

Το κιόσκι στη Σπηλία Μπέη (00-00-0000)

Κόζιακα (00-00-0000)

Τα απότομα βράχια δίπλα από το μονοπάτι στη Σκάλα προς του Μπέη (00-00-0000)

Το πρώτο σημάδι που συναντάς στους χωματόδρομους πάνω από την Πιαλεία και οδηγεί στο μονοπάτι για Μπέη. (06-01-2016)

H πολύ καλή σήμανση του μονοπατιού για Μπέη (κόκκινο τετράγωνο με κίτρινο βέλος, που δείχνει την κατεύθυνση) (06-01-2016)

Σημείο μετά την λάκα με τις στάνες, όπου το μονοπάτι συναντά ρέμα που τον Ιανουάριο του 2016 είχε αρκετή ροή. Απέναντι αν δει κανείς προσεκτικά και δεν έχει καλυφθεί από χιόνι, έχει βαμμένο σε βράχο, παλιό σημάδι Ε4 (άσπρο φόντο με κίτρινη και μαύρη λωρίδα), αλλά όχι το κλασσικό σημάδι που έχει σε όλη τη διαδρομή. Περνάμε το ρέμα και συνεχίζουμε προς τα πάνω. Το μονοπάτι μας βγάζει σε πανέμορφο πλάτωμα που διατρέχεται από ρυάκια. (06-01-2016)

Στο πρώτο κομμάτι της ανάβασης. (11-09-2016)

Ελάτη - Καλογυρομάντρι - Αρβανίτες - Καταφύγιο - Κορυφή Χατζηπέτρος 1901μ

Μήκος: 7907 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1070 μ.
Υψ. Κατάβαση: 89 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1889 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 908 μ.
Τrackpoints: 628

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Koziakas.Elati-Katafygio-Xatzipetros.gpx

Koziakas.Elati-Katafygio-Xatzipetros.plt

Koziakas.Elati-Katafygio-Xatzipetros.kml

Η ανάβαση ξεκινά από την Ελάτη και συγκεκριμένα από την θέση Κανάβια όπου υπάρχει και η ομώνυμη ταβέρνα. Στην αρχή το μονοπάτι περνά από το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας (400 μέτρα μέχρι εδώ) και κατευθήνετε προς το δασικό δρόμο που το συναντά 170 μέτρα ψηλότερα. Εναλλακτικά μπορείτε να φτάσετε εδώ περνώντας το δασικό δρόμο κατευθείαν από την Ελάτη που ξεκινά από την πλατεία του χωριού απέναντι από το βενζινάδικο. Ακολουθώντας το δασικό δρόμο στην τοποθεσία Πουλιμέν (όπου κάνει ένα μεγάλο Ζ) αφήνουμε το δρόμο και περνάμε από τις ομαλές πλαγίες όπου υπάρχει βρύση με πόσιμο νερό (Βρύση Πουλιμέν). Λίγο ψηλότερα συναντάμε το δασικό δρόμο ξανά με κατεύθυνση προς το Γρατσάν όπου κάνει ένα χαρακτηριστικό Ζ. Εκεί υπάρχει διασταύρωση των δρόμων. Προσοχή δεν ακολουθούμε το δρόμο που τραβερσάρει ευθεία μπροστά τις πλαγίες αλλά κάνουμε την στροφή δεξιά. Μετά από μία περίπου ώρα περπάτημα από το Πουλιμέν φτάνουμε στο Καλογυρομάντρι όπου 50 μέτρα αριστερά υπάρχει η ομώνυμη βρύση. Σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από το Καλογυρομάντρι ο δρόμος σταματά στη θέση Βάρα (Λίμνούλα στα αριστερά μας). Εδώ υπάρχει ένα χαρακτηριστικός φράχτης (σύνορα Ελάτης-Περτουλίου) και ξεκινά το μονοπάτι. Το μονοπάτι αρχικά κατεβαίνει μερικά μέτρα και μετά τραβερσάρει τις ομαλές πλαγίες στην τοποθεσία Αρβανίτες και περνά κάτω από τις απότομες πλαγίες της Ορνιοφωλιάς. Πλησιάζοντας στο μαντρί έχουμε φτάσει κοντά στο καταφύγιο και ανεβαίνουμε προς τα επάνω περνώντας ένα απότομο μονοπάτι που ονομάζεται Σκάλα. Ανεβάιντας την σκάλα (αφήνοντας αριστρά το μαντρί) βλέπουμε μπροστά μας το Καταφύγιο 1738μ. ενώ δεξιά μας είναι η βρύση Μπακόλα. Από το καταφύγιο το μονοπάτι οδηγή σχεδόν κατευθείαν στην κορυφή, όπου χάνετε πλησιάζοντας στην κορυφή.Πηγένουμε κατευθείαν επάνω για ανάβαση στην κορυφή της Αστραπής (κορυφή Χατζηπέτρου 1901μ). Η κορυφή Χατζηπέτρου είναι η ψηλότερη στο σύμπλεγμα της Αστραπής και επίσης ονομάζεται και Σημείο από τους ντόπιους.

Καταγραφή διαδρομής: Κρούπης Νικόλαος


Ελάτη - Κόκκινος Βράχος - Κώστα - Αμάρανθος ή Τσιόκι 1526μ

Μήκος: 11099 μ.
Υψ. Ανάβαση: 692 μ.
Υψ. Κατάβαση: 640 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1525 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 875 μ.
Τrackpoints: 870

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Koziakas.Elati-Kosta-Tsioki.gpx

Koziakas.Elati-Kosta-Tsioki.plt

Koziakas.Elati-Kosta-Tsioki.kml

Η διαδρομή ξεκινά από το κέντρο της Ελάτης ακολουθώντας τον ανηφορικό δρόμο απέναντι από το βενζινάδικο. Η καταγραφή όμως έγινε με αρχή το πάρκινγκ μποστά από τον Ξενώνα Κρούπη λίγα μέτρα από την πλατεία. Ανηφορίζοντας το δρόμο στην περιοχή Τσιονάκι της Ελάτης, στα 460 μέτρα ο δρόμος γίνετε χωματόδρομος στο όριο των τελευταίων σπιτιών του χωριού (Προσοχή δεν ακολουθούμε τη μονοπάτι με κατεύθυνση το Αναρριχητικό πεδίο Κόκκινος Βράχος). Στα 60 μέτρα του χωματόδρομου υπάρχει διασταύρωση δεξιά με πινακίδα προς Κόκκινο Βράχο. Ο Κόκκινος βράχος είναι ένας χαρακτηριστικός βράχος που φαίνεται από χωρίο και στον οποίο υπάρχουν αναρριχητικές διαδρομές. Ακολουθούμε το μονοπάτι προς Κόκκινο Βράχο, που έχει μήκος 450 μέτρα. Από την κορυφή του Βράχου (1050μ) έχουμε μια καταπληκτική θέα προς την Ελάτη αλλά και την οροσειρά της Πίνδου και των Αγράφων. Λίγα μέτρα πριν το Κόκκινο Βράχο στρίβουμε αριστερά προς τα λιβάδια με την ονομασία Επάνω Λιβάδια και αφού τα διασχίσουμε φτάνουμε σε ένα στάβλο και προχωρούμε το δρόμο για 20 μέτρα. Στα αριστερά ξεκινά μονοπάτι που ανεβαίνει και τραβερσάρει τις δασωμένες πλαγίες. Μετά από 500 περίπου μέτρα από το στάβλο φτάνουμε με ένα ομαλό μέρος με την ονομασία Τσουκνιδούλα. Στην συνέχεια πηγαίνουμε δεξιά στην πλαγία που αρχικά είναι μικρά ισιώματα και το μονοπάτι έχει σχεδόν χαθεί. Το τελευταίο ομαλό μέρος (Τοποθεσία Βουλάκα) το μονοπάτι φεύγει ανηφορικά στα αριστερά και περνά από τη τοποθεσία Κώστα (ή έλατος του Κώστα). Το μονοπάτι ελίσσετε μέσα σε πυκνό δάσος ελάτης και κέδρου και συναντά το δασικό δρόμο. Έπειτα ακολουθούμε το δασικό δρόμο για περίπου ένα χιλιόμετρο, μέχρι την τοποθεσία Μνήμα της Παπαδιάς. Εδώ αφήνουμε το δρόμο και πηγαίνουμε κατευθείαν δεξιά επάνω (δεν υπάρχει μονοπάτι) και σε 20 λεπτά φτάνουμε στην κορυφή Τσίοκι ή Αμάρανθος 1526 μέτρα. Η κουφή Αμάρανθος είναι γνωστή για τα αμέτρητα λουλούδια (δακράκια) που βγαίνουν στα τέλη του Απρίλη αποκλείστηκα σε αυτή την κορυφή. Η επιστροφή γίνεται ακολουθώντας τον δασικό δρόμο μέχρι την Ελάτη, ευκολότερος αλλά πιο μακρής από την ανάβαση.

Καταγραφή διαδρομής: Κρούπης Νικόλαος


Ελάτη - Κόκκινος Βράχος - Θύρα - Κορυφή Αμάρανθος (ή Τσιόκι) 1526μ

Μήκος: 3195 μ.
Υψ. Ανάβαση: 693 μ.
Υψ. Κατάβαση: 29 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1530 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 864 μ.
Τrackpoints: 288

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Koziakas.Elati-Tsoknidoula-Thyra-Amaranthos.gpx

Koziakas.Elati-Tsoknidoula-Thyra-Amaranthos.plt

Koziakas.Elati-Tsoknidoula-Thyra-Amaranthos.kml

Η διαδρομή αυτή είναι μια όμορφη πεζοπορική διαδρομή κατευθείαν που ανεβαίνει κατευθείαν στις κορυφές του Κόζιακα που βρίσκονται πάνω από την Ελάτη. Η διαδρομή ξεκινά από το κέντρο της Ελάτης ακολουθώντας τον ανηφορικό δρόμο απέναντι από το βενζινάδικο. Στα 460 μέτρα ο δρόμος γίνετε χωματόδρομος στο όριο των τελευταίων σπιτιών του χωριού (Προσοχή δεν ακολουθούμε τη μονοπάτι με κατεύθυνση το αναρριχητικό πεδίο Κόκκινος Βράχος). Στα 60 μέτρα του χωματόδρομου υπάρχει διασταύρωση δεξιά με πινακίδα προς Κόκκινο Βράχο. Ο Κόκκινος βράχος είναι ένας χαρακτηριστικός βράχος που φαίνεται από χωρίο και στον οποίο υπάρχουν αναρριχητικές διαδρομές. Ακολουθούμε το μονοπάτι προς Κόκκινο Βράχο, που έχει μήκος 450 μέτρα. Από την κορυφή του Βράχου (1050μ) έχουμε μια καταπληκτική θέα προς την Ελάτη αλλά και την οροσειρά της Πίνδου και των Αγράφων. Λίγα μέτρα πριν το Κόκκινο Βράχο στρίβουμε αριστερά προς τα λιβάδια με την ονομασία Πάνω Λιβάδια και αφού τα διασχίσουμε φτάνουμε σε ένα στάβλο και προχωρούμε το δρόμο για 20 μέτρα. Στα αριστερά ξεκινά μονοπάτι που ανεβαίνει και τραβερσάρει τις δασωμένες πλαγίες. Μετά από 500 περίπου μέτρα από το στάβλο φτάνουμε με ένα ομαλό μέρος με την ονομασία Τσουκνιδούλα. Συνεχίσουμε να ανεβαίνουμε και να τραβερσάρουμε τις πλαγίες στα αριστερά μέχρι που φτάνουμε κάτω από τα επιβλητικά βράχια με την ονομασία Τσιόκια. Εδώ το μονοπάτι γίνετε πολύ ανηφορικό και περνά ανάμεσα από τα δύο βράχια στην τοποθεσία Θύρα. Μετά το στένεμα η πλαγία ανοίγει και το μονοπάτι σχεδόν χάνεται, εμείς κατευθυνόμαστε ευθεία επάνω μέχρι που συναντάμε το μονοπάτι που διασχίζει το Κόζιακα και το ακολουθούμε προς τα δεξιά, έως ότου φτάνομε σε ένα αυχένα και συναντάμε το δασικό δρόμο τον οποίο τον ακολουθούμε προς τα αριστερά (επάνω) για περίπου 100 μέτρα. Στην συνέχεια αφήνουμε το δρόμο και πηγαίνουμε κατευθείαν δεξιά επάνω (δεν υπάρχει μονοπάτι) και σε 20 λεπτά φτάνουμε στην κορυφή Τσίοκι ή Αμάρανθος 1526 μέτρα. Η κουφή Αμάρανθος είναι γνωστή για τα αμέτρητα λουλούδια (δακράκια) που βγαίνουν στα τέλη του Απρίλη αποκλείστηκα σε αυτή την κορυφή.

Καταγραφή διαδρομής: Κρούπης Νικόλαος


Η κορυφή Τσιόκι (Αμάρανθος) από φαίνεται από την ανατολική πλευρά (00-00-0000)

Κοφτό μονοπάτι για Καταφύγιο από Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου

Μήκος: 1638 μ.
Υψ. Ανάβαση: 347 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1698 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1352 μ.
Τrackpoints: 156

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Koziakas.Kofto-XK-Katafygio.gpx

Koziakas.Kofto-XK-Katafygio.plt

Koziakas.Kofto-XK-Katafygio.kml

Το μονοπάτι αυτό είναι μια εναλλακτική σύντομη ανάβαση στο καταφύγιο από το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου παρακάμπτοντας τη μεγάλη θηλιά που κάνει το κλασικό μονοπάτι πρόσβασης. Είναι η διαδρομή που θεωρούνταν ως κλασική τις δεκαετίες 1990 και 2000. Η διαδρομή αυτή προτείνετε το χειμώνα όταν υπάρχει αρκετό χιόνι στο βουνό αφού το μήκος της είναι μικρότερο. Το μονοπάτι αυτό αποτελεί παρακλάδι του κλασίκου και για να φτάσουμε στην αφετηρία του ακολουθούμε το κλασικό μονοπάτι ανάβασης μέχρι το υψόμετρο των 1350 μέτρων. Εδώ υπάρχει διασταύρωση αριστερά που ανηφορίζει αρχικά τις δασωμένες πλαγιές και σύντομα τις γυμνές και πιο απότομες πλαγιές με κατεύθυνση ανατολική. Το μονοπάτι συναντά το δασικό δρόμο τον οποίο ακολουθεί για λιγότερο από 100 μέτρα και τον αφήνει ξανά στο Ζ που κάνει αυτός. Μετά από 400 μέτρα περίπου το μονοπάτι τέμνει τον δασικό δρόμο και συνεχίζει προς τα αριστερά. Εδώ ακολουθεί την ομαλή χωμάτινη ράχη (λιβάδι) και τραβερσάρει προς τα δεξιά τις πλαγίες πάνω από το μαντρί φτάνοντας το οροπέδιο Μπακόλα όπου βρίσκετε το καταφύγιο του Κόζιακα. Η διαδρομή αυτή είναι η συντομότερη για την πρόσβαση στο καταφύγιο και είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί το χειμώνα, ωστόσο δεν είναι τόσο όμορφη όσο η κλασική.

Καταγραφή διαδρομής: Κρούπης Νικόλαος


Το σημείο που το κοφτό μονοπάτι χωρίζει από την κλασσική διαδρομή. Μερικά μέτρα από το σημείο αυτό, με κατεύθυνση προς το κοφτό έχει πηγή. (10-01-2016)

Άγιος Βησσαρίων (Δούσικο) – Μπέη

Μήκος: 7308 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1104 μ.
Υψ. Κατάβαση: 155 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1213 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 227 μ.
Τrackpoints: 681

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Koziakas.Agios_Bisarionas-Mpei.gpx

Koziakas.Agios_Bisarionas-Mpei.plt

Koziakas.Agios_Bisarionas-Mpei.kml

Το χωριό Άγιος Βησσαρίων ή Δούσικο βρίσκεται μόλις 1 χλμ βόρεια της Πύλης και είναι γνωστό από το ομώνυμο μεγάλο μοναστήρι πάνω από το χωριό.
Η διαδρομή ξεκινά 50 μέτρα πριν την πλατεία στρίβοντας αριστερά του χωριού όπως κατευθυνόμαστε προς αυτή, ερχόμενοι από την Πύλη. Ακολουθούμε το δρόμο για 120 μέτρα και τον αφήνουμε περπατώντας δεξιά μέσα στα μικρά λιβάδια στους πρόποδες του Κόζιακα με κατεύθυνση βορειοδυτικά. Σύντομα το μονοπάτι πάνω από τα τελευταία σπίτια του χωριού στην τοποθεσία Κεραμίδι, συναντά το ρεματάκι το οποίο περνά από μια μικρή παλιά τοξωτή γέφυρα. Περνώντας τη γέφυρα, στρίβουμε αριστερά στο μονοπάτι (παλιό κανάλι άρδευσης). Το μονοπάτι συνεχίζει παράλληλα με το ρέμα και περνά κοντά από το κοτρώνι του Γερούκου όπου υπάρχει αναρριχητικό πεδίο με 4 διαδρομές. Μετά από σχεδόν 1 χλμ πορείας πλάι στο ρέμα και σε πυκνό δάσος χαμηλών δένδρων το μονοπάτι συναντά το δασικό δρόμο στη θέση Γαβριήλ βρύση, τον οποίο ακολουθεί προς τα δεξιά. Προσοχή τα τελευταία 200 μέτρα πριν το δασικό δρόμο το μονοπάτι δεν είναι εμφανές και έχει κλείσει από την πυκνή βλάστηση. Μετά από 100 μέτρα πορείας στο δασικό δρόμο στρίβουμε ξανά αριστερά (επάνω) σε εμφανές μονοπάτι που σύντομα πιάνει την ομαλή ράχη την οποία και ακολουθεί για 700 μέτρα όπου συναντά στην τοποθεσία Κουκορέλος  τον φράχτη από την ελεγχόμενη περιοχή του δασαρχείου. Εδώ το μονοπάτι συναντάται με αυτό που έρχεται από τη λιμνοδεξαμενή Αγίου Βησσαρίωνα και είναι πιο μεγάλο και ακόμη ένα που έρχεται από την είσοδο του χωριού Φιλύρα. Μετά από άλλα 700 μέτρα πορείας και σε υψόμετρο 766 μέτρα φτάνουμε στη θέση Σκόρδα δίπλα στο φράχτη όπου συναντά το καλοδιατηρημένο δασικό δρόμο που φτάνει εδώ από τη Φιλύρα.
Η διαδρομή αναγκαστικά ακολουθεί το δασικό δρόμο για περίπου 2700 μέτρα μέχρι το τέλους του. Κατά το μήκος του δασικού συναντάμε περίπου 10 καλύβες φτιαγμένες από ντόπιους που τις χρησιμοποιούν για παραθέριση κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού έχουν καταπληκτική θέα προς όλο το θεσσαλικό κάμπο. Στο τέλος του δασικού υπάρχει και η τελευταία καλύβα (1080μ) - τοποθεσία Μεγάλη Καστανιά  την οποία αφήνουμε στα δεξιά μας και συνεχίζουμε το μονοπάτι μέσα σε χαμηλή βλάστηση από φτέρες και βάτα, τα οποία την άνοιξη και το καλοκαίρι δυσκολεύουν πολύ το διάβα και κλείνουν το  μονοπάτι. Διασχίζοντας το πεδίο με τη χαμηλή βλάστηση το μονοπάτι κατευθύνεται στο διάσελο (1207μ) κάτω από τον απότομο βράχο - τοποθεσία Παλούκι  βορειοδυτικά προς την θέση Περτούσα. Μετά το διάσελο κατηφορίζουμε την κανάλα προς την Περτούσα διασχίζοντας αραιό δάσος από μεγάλα έλατα και συναντάμε τους μικρούς καταρράκτες που δημιουργούνται στην έξοδο του ρέματος που περνά τη Σπηλιά Μπέη. Λίγα μέτρα παρακάτω στην Περτούσα το μονοπάτι μας συναντά το μονοπάτι από Πιαλεία προς Μπέη (κόκκινες τετράγωνες πινακίδες) το οποίο ακολουθούμε προς τα αριστερά και ανεβαίνοντας τη σκάλα φτάνουμε στην θέση Μπέη (1180μ) όπου υπάρχει κιόσκι και η ομώνυμη διαμπερής σπηλιά.
Η διαδρομή μπορεί να συνδυαστεί με αυτή που έρχεται από Ελάτη, με αυτή που ανεβαίνει από Πιαλεία αλλά και με αυτή που συνεχίζει προς οροπέδιο Κρανιά και κατηφορίζει προς το χωρίο Κοτρώνι ή επιστρέφει από την απότομη σκάλα πίσω στις καλύβες (1080μ) βρίσκοντας το μονοπάτι της ανάβασης.

Περιγραφή διαδρομής: Κρούπης Νίκος, Τσέλιγκας Σωτήρης, Γιαννίκα Κατερίνα

Καταγραφή διαδρομής: Κρούπης Νικόλαος


Μεγάλη Καστανιά - Κρανιά

Μήκος: 1456 μ.
Υψ. Ανάβαση: 211 μ.
Υψ. Κατάβαση: 109 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1252 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1083 μ.
Τrackpoints: 146

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Koziakas.Megali_Kastania-Krania.gpx

Koziakas.Megali_Kastania-Krania.plt

Koziakas.Megali_Kastania-Krania.kml

Η τοποθεσία Μεγάλη Καστανιά βρίσκεται πάνω από το χωρίο Φιλύρα και στο σημείο που τερματίζει ο δασικός δρόμος που ξεκινά από το χωριό. Στο τέλος του χωματόδρομου υπάρχουν οι καλύβες της Φιλύρας και ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί κατευθείαν στην τοποθεσία Κρανιά ανάμεσα στις δυο ράχες του Κόζιακα πάνω από το χωρίο Κοτρώνι όπου υπάρχει και η ομώνυμη βρύση. Το μονοπάτι είναι αρχικά κοινό με αυτό που πάει προς Μπέη, αλλά μετά από περίπου 300 μέτρα στρίβουμε αριστερά κάτω από τον απότομο βράχο - τοποθεσία Παλούκι - με κατεύθυνση νότια. Ανάμεσα στις δυο μεγάλες βραχώδεις κορυφές υπάρχει σκάλα (Λεσιανίτικη Σκάλα), ένα απότομο πέρασμα που οδηγεί πίσω από την ράχη προς την Κρανιά. Η σκάλα είναι αρκετά απότομη και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή αλλά είναι αυτή που ανέκαθεν από παλιά χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι για να φτάσουν στην Κρανιά (μεγάλος βοσκότοπος) . Σκαρφαλώνοντας τη σκάλα, το πεδίο είναι πολύ ομαλό και το μονοπάτι κινείται μέσα σε δάσος από έλατα και στα 150 μέτρα στρίβει προς τα αριστερά ακολουθώντας μια ομαλή ράχη την οποία περνά και κατηφορίζει προς τη βρύση της Κρανιάς. Στο σημείο αυτό μπορούμε εναλλακτικά αν ακολουθήσουμε βορειοδυτική πορεία, αρχικά ανεβαίνοντας λίγα μέτρα υψομετρικά και στη συνέχεια να κατηφορίσουμε, φτάνουμε μετά από 1 χλμ περίπου κατευθείαν στου Μπέη. Η διαδρομή αυτή μπορεί να συνδυαστεί με τις υπόλοιπες της περιοχής δημιουργώντας μια κυκλική διαδρομή.

Περιγραφή διαδρομής: Κρούπης Νίκος, Τσέλιγκας Σωτήρης, Γιαννίκα Κατερίνα

Καταγραφή διαδρομής: Κρούπης Νικόλαος


Τοποθεσία "Μεγάλη Καστανιά" ανεβαίνοντας το μονοπάτι από Άγιο Βησσαρίωνα προς οροπέδιο Κρανιάς. (14-01-2016)

Ελατοδάσος στην Κρανιά όπου συνεχίζει το μονοπάτι μετά το πέρασμα της "Σκάλας" και αφήνοντας πίσω τον απότομο βράχο κατευθυνόμαστε προς το οροπέδιο. (14-01-2016)

Η βρύση της Κρανιάς στο κέντρο του οροπεδίου με νερό όλο το χρόνο. (14-01-2016)

Κόζιακας: Οροπέδιο Κρανιάς (14-01-2016)

Κόζιακας: Οροπέδιο Κρανιάς (04-11-2012)

Κόζιακας - Κρανιά: Εικόνα Φθινοπώρου στην καρδιά του οροπεδίου (04-11-2012)


© 2009-2016 Hellas Path Team
Σχεδιασμός και κατασκευή της σελίδας Νίκος Κρούπης