Hellaspath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά

Εισαγωγή
Χάρτης Βουνών
Νέες Διαδρομές
Διαδρομές
Αναζήτηση Διαδρομών
Νέες Φωτογραφίες
Ποιοί είμαστε
Oδηγίες χρήσης του αρχείου
Oδηγίες καταγραφής Διαδρομών
Xρήσιμα Links
Διαδρομές στο Διαδίκτυο
Αποστολή Διαδρομής
Αποστολή Φωτογραφιών
Forum
Eπικοινωνία
Αρθρογραφία
English

Μέγεθος Γραμματοσειράς:
S | M | L

HellasPath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά


Διαδρομές

 ΚΡΗΤΗ NOTIA - Υψ. 485 μ.

Νομοί: Χανίων / Ρεθύμνου
Aρχεία Σημείων Προορισμού του Βουνού (Waypoints)
Σύνολο Σημείων Waypoints: 59

Aρχείο Σημείων Προορισμού GPS Exchange (GPX): Kriti_Notia.gpx

Aρχείο Σημείων Προορισμού OziExplorer (WPT): Kriti_Notia.wpt

Aρχείο Σημείων Προορισμού GoogleEarth (KML): Kriti_Notia.kml

Aρχείο Σημείων Προορισμού με όλες τις Διαδρομές: Kriti_Notia_total.kml

Προβολή της λίστας των Σημείων Προορισμού (Waypoints)

Παραλιακές διαδρομές των νομών Χανίων και Ρεθύμνου.

Διαδρομές στο βουνό: 4

1.

Παλαιόχωρα - Σούγια - Aγία Pουμέλη

2.

Μάρμαρα – Λουτρό – Γλυκά Νερά – Χώρα Σφακίων

3.

Πρέβελη – Αγία Φωτεινή – Τριόπετρα – Άγιος Παύλος

4.

Παραλίες Ροδάκινου – Σούδας – Σελλιών


Το μονοπάτι από Λουτρό για Γλυκά Νερά (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (01-09-2019)

Ο κόλπος Πλακιά (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (03-03-2019)

Η παραλία Αγίου Παύλου και η Τριόπετρα (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολάκακης) (21-09-2014)

Προβολή του Χάρτη σε Νέο Παράθυρο


Παλαιόχωρα - Σούγια - Aγία Pουμέλη

Μήκος: 27969 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1137 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1250 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 486 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 0 μ.
Τrackpoints: 797

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Kriti_Notia.Palaioxora-Sougia-Ag_Roumeli.gpx

Kriti_Notia.Palaioxora-Sougia-Ag_Roumeli.plt

Kriti_Notia.Palaioxora-Sougia-Ag_Roumeli.kml

Από Παλαιόχωρα πάμε ανατολικά στο χωματόδρομο παράλληλα με την παραλία. Εκεί που τελειώνει η παραλία με τα βότσαλα έχουμε δύο επιλογές Η μία είναι να πάμε στο μονοπάτι αριστερά στην πλαγιά (WP mnpt arst1) αφήνοντας το δρόμο για 1 περίπου χλμ και η δεύτερη είναι να συνεχίσουμε πάνω στο χωματόδρομο.
 Στην τελευταία παραλία που συναντάμε, αναζητάμε το μονοπάτι στο ανατολικό της άκρο, ανάμεσα στα σκίνα και στα βραχάκια (WP mnpt).
Μετά από 2,5 χιλιόμετρα που κινούμαστε παράλληλα σχεδόν με την ακτογραμμή το μονοπάτι ευδιάκριτο αρχίζει να ανηφορίζει απότομα (WP ANIFORA). Σε 40 περίπου λεπτά θα έχουμε βγει στο διάσελο και από εκεί θα αρχίσουμε να κατηφορίζουμε με ανατολική κατεύθυνση προς τη Λισσό. Στην αρχή κινούμαστε πάνω σε χωματόδρομο, περνάμε μία μικρή στάνη και συνεχίζοντας όλο ευθεία μπαίνουμε πάλι στο μονοπάτι. Από κάτω μας αρχίζει και φαίνεται η μικρή παραλία της Λισσού.
Στην αρχαία Λισσό όπου υπάρχει πόσιμο νερό σχεδόν όλο το χρόνο, ακολουθούμε ένα μισοκρυμμένο στις ελιές μονοπάτι, ακριβώς δεξιά (ανατολικά) από το αρχαίο Ασκληπιείο (WP LISSOS). Ανηφορίζουμε το καλντερίμι και σύντομα φτάνουμε σε ένα πλατό. Συνεχίζουμε ευθεία προς τα πεύκα και ακολουθώντας τους πέτρινους σωρούς κάνουμε αριστερά προς το φαράγγι (WP ARISTER). Το μονοπάτι κινείται στην κοίτη του όμορφου φαραγγιού και τελειώνει στο λιμανάκι της Σούγιας. Από εκεί ακολουθώντας την άσφαλτο σε 5' φτάνουμε στο τουριστικό χωριουδάκι της Σούγιας.
Φεύγουμε από τη Σούγια βαδίζοντας ανατολικά από το χωριό. Περνάμε τη ρεματιά και κάνοντας λίγο αριστερά βγαίνουμε στο χωματόδρομο που φαίνεται λίγο ψηλότερα. Εκεί που τελειώνει ο χωματόδρομος υπάρχει ένα μικρό πλατό. Στα δυτικά μας φαίνεται η Σούγια με την τεράστια παραλία και στα ανατολικά φαίνεται ένα μονοπάτι το οποίο ακολουθούμε (WParxmnpt).
Σε 35' με 40' φτάνουμε σε ένα χαρακτηριστικό διάσελο (Wp diaselo1). Κατηφορίζουμε στη ρεματιά και κατόπιν συνεχίζουμε ανατολικά παράλληλα με την ακτογραμμή. Στο βάθος δεξιά μας φαίνεται ο ορμίσκος του Αγίου Αντωνίου με την ομώνυμη εκκλησούλα. Σε 1.40' φτάνουμε στο επόμενο διάσελο, όπου υπάρχουν τα υπολείμματα τούρκικου κάστρου και βρισκόταν η αρχαία Ποικίλασσος (WP PIKILASSOS). Κατηφορίζουμε την απότομη πλαγιά με το διαβρωμένο μονοπάτι και φτάνουμε στην κοίτη μιας ρεματιάς που είναι η έξοδος του φαραγγιού της Τρυπητής. Συνεχίζουμε μέχρι την θάλασσα (WP tripiti), προσπερνάμε ένα ωραίο αυθαίρετο (!) και εκεί δίπλα στο κύμα περπατάμε πάνω στα εντυπωσιακά βράχια μέχρι τις στάνες των βοσκών. Συνεχίζουμε ανατολικά και ανηφορίζουμε ελαφρά με προσοχή στο σαθρό μονοπάτι. Ανεβαίνουμε σε πλατό και συνεχίζουμε πάλι ανατολικά. Σε πολλά σημεία χρειάζεται προσοχή στα εκτεθειμένα τμήματα του μονοπατιού. Σε κάποιο σημείο θα συναντήσουμε μία μικρή ξύλινη πόρτα, την οποία αφού περάσουμε την ξανακλείνουμε για να μην περάσουν τα κατσικοπρόβατα.
Κατόπιν κατηφορίζουμε για άλλη μία φορά σε μία ρεματιά (φαράγγι του Κλάδου) και φτάνουμε σε μία τεράστια παραλία τα Δώματα (Wp domata). Στο ανατολικό άκρο της παραλίας πριν από μία τεράστια κατολίσθηση, βρίσκουμε ένα μικρό άνοιγμα και ανηφορίζουμε στο μονοπάτι. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανηφόρα. Το μονοπάτι σύντομα μπαίνει μέσα σε πευκοδάσος και παρόλο που είναι σημαδεμένο θέλει προσοχή για να μην το χάσουμε. Κάποια στιγμή βλέπουμε την Αγία Ρουμέλη χαμηλά και παρόλο που φαίνεται πολύ κοντά θέλουμε τουλάχιστον μία ώρα για να κατέβουμε την απότομη πλαγιά. Λίγο πριν το τέλος της κατηφορικής πλαγιάς το μονοπάτι τραβερσάρει αριστερά προς τα βράχια που έχουν κατολισθήσει. Το μονοπάτι, ομαλά στο τέλος, φτάνει πάνω από τα τελευταία σπίτια.

Καταγραφή διαδρομής: Ασαργιωτάκης Άγγελος


Μάρμαρα – Λουτρό – Γλυκά Νερά – Χώρα Σφακίων

Μήκος: 11409 μ.
Υψ. Ανάβαση: 690 μ.
Υψ. Κατάβαση: 662 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 106 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 0 μ.
Τrackpoints: 452

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Kriti_Notia.Marmara-Loutro-Glyka_Nera-Sfakia.gpx

Kriti_Notia.Marmara-Loutro-Glyka_Nera-Sfakia.plt

Kriti_Notia.Marmara-Loutro-Glyka_Nera-Sfakia.kml

Η διαδρομή «Μάρμαρα – Λουτρό – Γλυκά Νερά – Χώρα Σφακίων» είναι μια μέσης δυσκολίας παραθαλάσσια πεζοπορική διαδρομή η οποία ξεκινάει από την παραλία Μάρμαρα, διέρχεται από το χωριό Λουτρό, την παραλία Γλυκά Νερά και καταλήγει στην Χώρα Σφακίων.

Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στην παραλία Μάρμαρα στην οποία μπορούμε να φτάσουμε είτε μέσω θαλάσσης, είτε διερχόμενοι του φαραγγιού τής Αράδαινας είτε από χωματόδρομο και μονοπάτι που ξεκινά από τον οικισμό Λιβανιανά (που απέχει 94χλμ από τα Χανιά και 86χλμ από το Ρέθυμνο). Το μονοπάτι είναι αρκετά εμφανές, δεν υπάρχει σημαντική βλάστηση και θέλει μερική προσοχή να μη γλιστρήσουμε σε κάποια σημεία. Το μεγαλύτερο μέρος του αποτελεί τμήμα τού διεθνούς μονοπατιού Ε4, οπότε θα δούμε τα χαρακτηριστικά κίτρινα-μαύρα ταμπελάκια. Σε 2-3 σημεία θα συναντήσουμε πόρτες σε φράχτες οι οποίες έχουν μπει για τα ζώα, τις οποίες πρέπει να κλείσουμε μετά τη διέλευσή μας. Από τα Μάρμαρα θα ανηφορίσουμε βορειοανατολικά σε μονοπάτι και στη συνέχεια σε χωματόδρομο που οδηγεί βόρεια στον οικισμό Λιβανιανά. Εμείς όμως θα κινηθούμε δυτικά, παρακάμπτοντας την παραλία Λύκος, και θα κατηφορίσουμε προς την παραλία Φοίνικας. Από εκεί θα συνεχίσουμε νότια σε μονοπάτι και στη συνέχεια βόρεια στη χερσόνησο. Αφού περάσουμε το κάστρο τού Λουτρού θα κινηθούμε ανατολικά και στη συνέχεια βορειοδυτικά φτάνοντας στο γραφικό χωριό Λουτρό. Αφού περάσουμε το Λουτρό θα κινηθούμε ανατολικά, θα περάσουμε την παραλία Περιβολάκια, το παραθαλάσσιο εκκλησάκι τού Τιμίου Σταυρού και θα φτάσουμε στην όμορφη παραλία Γλυκά Νερά. Στο τέλος τής παραλίας ξεκινάει ανηφορικό μονοπάτι που θα μας βγάλει στον κεντρικό δρόμο. Από εκεί θα συνεχίσουμε ανατολικά, θα παρακάμψουμε την παραλία Ίλιγγας και θα φτάσουμε στην Χώρα Σφακίων, που αποτελεί και το τέλος τής διαδρομής. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 4 ώρες.

Καταγραφή διαδρομής: Αποστολακάκης Αβραάμ


Η παραλία Μάρμαρα (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (15-08-2012)

Η παραλία Φοίνικας (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (15-08-2012)

Το χωριό Λουτρό (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (15-08-2012)

Το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (15-08-2012)

Η παραλία Γλυκά Νερά (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (15-08-2012)

Η Χώρα Σφακίων (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (14-06-2008)

Πρέβελη – Αγία Φωτεινή – Τριόπετρα – Άγιος Παύλος

Μήκος: 12886 μ.
Υψ. Ανάβαση: 471 μ.
Υψ. Κατάβαση: 381 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 114 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1 μ.
Τrackpoints: 364

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Kriti_Notia.Preveli-Agia_Foteini-Triopetra-Agios_Pavlos.gpx

Kriti_Notia.Preveli-Agia_Foteini-Triopetra-Agios_Pavlos.plt

Kriti_Notia.Preveli-Agia_Foteini-Triopetra-Agios_Pavlos.kml

Η διαδρομή «Πρέβελη – Αγία Φωτεινή – Τριόπετρα – Άγιος Παύλος» είναι μια μέσης δυσκολίας παραλιακή πεζοπορική διαδρομή η οποία ξεκινάει από την παραλία Πρέβελη, περνάει από τις παραλίες της Αγίας Φωτεινής και της Τριόπετρας και καταλήγει στην «εσωτερική» παραλία του Αγίου Παύλου.

Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στον χώρο στάθμευσης βορειοδυτικά της παραλίας Πρέβελη που απέχει 32χλμ από το Ρέθυμνο. Η διαδρομή δεν είναι σηματοδοτημένη στο μεγαλύτερο μέρος της, αλλά είναι δύσκολο να χαθούμε μιας και κινούμαστε παραλιακά. Επίσης, μπορούμε να βρούμε πόσιμο νερό στις διάφορες ταβέρνες που συναντάμε. Από το σημείο εκκίνησης κατηφορίζουμε νοτιανατολικά σε μονοπάτι απολαμβάνοντας τη θέα προς την παραλία της Πρέβελης, το φαράγγι που σχηματίζει ο Κουρταλιώτης ποταμός και το όμορφο φοινικόδασος που βρίσκεται στις εκβολές του. Σε λίγο θα φτάσουμε στην παραλία και θα κινηθούμε ανατολικά διασχίζοντας τον ποταμό. Στο τέλος της παραλίας θα ανηφορίσουμε σε βράχια και θα συνεχίσουμε σε μονοπάτι προς τα ανατολικά. Λίγο πριν το τέλος του χωματόδρομου θα βγούμε στην παραλία και θα ανέβουμε σε βράχια, όπου θέλει λίγη προσοχή να μην γλιστρήσουμε. Θα κινηθούμε εναλλάξ αρκετές φορές σε αμμουδιά ή σε βράχια. Θα περάσουμε από τις παραλίες Αμμούδι, Αγία Ειρήνη και μετά από λίγο θα φτάσουμε στην παραλία της Αγίας Φωτεινής. Συνεχίζοντας ανατολικά στο ίδιο μοτίβο θα φτάσουμε στην παραλία Λίγκρες. Από εκεί θα συνεχίσουμε νοτιοανατολικά φτάνοντας στην παραλία Τριόπετρα με τα χαρακτηριστικά βράχια μέσα στη θάλασσα. Στο τέλος της παραλίας θα ανέβουμε πάνω στον λόφο με τα βράχια, θα συνεχίσουμε βορειοανατολικά και μετά θα κατηφορίσουμε σε έναν μικρό κόλπο με λιμανάκι (Μέσα Τριόπετρα). Από εκεί θα συνεχίσουμε νοτιοανατολικά και θα φτάσουμε στις παραλίες του Αγίου Παύλου με τους αμμόλοφους. Στο τέλος της μεγάλης «εξωτερικής» παραλίας του Αγίου Παύλου θα ανέβουμε τον μεγαλύτερο αμμόλοφο και τον βραχώδη βράχο, θα κινηθούμε νότια σε χωματόδρομο, μετά ανατολικά και μετά βορειοανατολικά φτάνοντας στην «εσωτερική» παραλία του Αγίου Παύλου, που αποτελεί και το τέλος της διαδρομής. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 5 ώρες (στο αρχείο έχει καταγραφεί η αντίστροφη πορεία).

Καταγραφή διαδρομής: Αποστολακάκης Αβραάμ


Η παραλία Πρέβελη στις εκβολές του ποταμού Κουρταλιώτη (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (21-09-2014)

Κινούμενοι στο παραλιακό μονοπάτι (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (21-09-2014)

Η παραλία της Τριόπετρας (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (21-09-2014)

Ο κόλπος της Μέσα Τριόπετρας (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (21-09-2014)

Ο μεγάλος αμμόλοφος στην εξωτερική παραλία του Άγιου Παύλου (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (21-09-2014)

Η εσωτερική παραλία του Άγιου Παύλου (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (21-09-2014)

Παραλίες Ροδάκινου – Σούδας – Σελλιών

Μήκος: 12199 μ.
Υψ. Ανάβαση: 363 μ.
Υψ. Κατάβαση: 550 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 149 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1 μ.
Τrackpoints: 1195

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Kriti_Notia.Rodakino-Souda-Sellion.gpx

Kriti_Notia.Rodakino-Souda-Sellion.plt

Kriti_Notia.Rodakino-Souda-Sellion.kml

Η διαδρομή «παραλίες Ροδάκινου – Σούδας – Σελλιών» είναι μια εύκολη προς μέση παραλιακή πεζοπορική διαδρομή η οποία διέρχεται από τις παραλίες νότια του Ροδάκινου (Αγία Μαρίνα, Περιστερές, Πολύριζος, Κόρακας, Κλήματα, Χόχλακας), τις παραλίες της Σούδας (Σταυρί, Κόκκινος Βόλακας, Σούδα, Φωτεινάρι) και καταλήγει στις παραλίες των Σελλιών, λίγο πριν τον Πλακιά.

Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στον δρόμο μεταξύ Ροδάκινου και Φραγκοκάστελλου, που απέχει 40χλμ από το Ρέθυμνο, όπου σταθμεύουμε τα οχήματά μας. Από εκεί ξεκινάει χωματόδρομος και μονοπάτι που κατηφορίζουν νότια προς την παραλία. Θα περάσουμε από ένα μαντρί και δίπλα από το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Από εκεί θα συνεχίσουμε νότια μέχρι να φτάσουμε στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, δίπλα στην ομώνυμη παραλία. Από εκεί κινούμαστε συνεχώς ανατολικά, είτε σε χωματόδρομο, είστε σε μονοπάτι, είτε στην παραλία, είστε σε ασφαλτόδρομο. Θα περάσουμε διαδοχικά από μία ταβέρνα, την παραλία Περιστερές, όπου υπάρχει επίσης μία ταβέρνα, μέχρι να φτάσουμε σε βράχια. Εκεί θα μπούμε σε μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στην παραλία Πολύριζος. Από εκεί θα συνεχίσουμε σε χωματόδρομο, θα περάσουμε από την παραλία Κόρακα, την παραλία Κλήματα, την παραλία Χόχλακας και ένα ξενοδοχείο. Θα συνεχίσουμε τον χωματόδρομο, θα περάσουμε κοντά από το εκκλησάκι Αγίου Αντωνίου, την παραλία Σταυρί και την παραλία Κόκκινος Βόλακας. Σε αυτό το σημείο θα συναντήσουμε μερικούς φοίνικες. Θα κινηθούμε βόρεια προς τον οικισμό της Σούδας όπου υπάρχει περισσότερο πράσινο. Στη συνέχεια θα φτάσουμε στην παραλία τής Σούδας, στην παραλία Φωτεινάρι και στο αλιευτικό καταφύγιο Πλακιά, νότια των Σελλιών, που αποτελεί και το τέλος της διαδρομής. Αν θέλουμε μπορούμε να συνεχίσουμε παραλιακά μέχρι την παραλία Σκίνος και τον Πλακιά. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 4-4,5 ώρες.

Καταγραφή διαδρομής: Αποστολακάκης Αβραάμ


Κατηφορίζοντας προς τη θάλασσα (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (03-03-2019)

Ένα μικρό λιβάδι κοντά στη θάλασσα (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (03-03-2019)

Κινούμενοι στο παραλιακό μονοπάτι (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (03-03-2019)

Θέα προς τον Πλακιά (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (03-03-2019)

Θέα προς τα βόρεια (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (03-03-2019)

Το τέλος της διαδρομής στο λιμανάκι (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (03-03-2019)


© 2009-2020 Hellas Path Team
Σχεδιασμός και κατασκευή της σελίδας Νίκος Κρούπης