Hellaspath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά

Εισαγωγή
Χάρτης Βουνών
Νέες Διαδρομές
Διαδρομές
Αναζήτηση Διαδρομών
Νέες Φωτογραφίες
Ποιοί είμαστε
Oδηγίες χρήσης του αρχείου
Oδηγίες καταγραφής Διαδρομών
Xρήσιμα Links
Διαδρομές στο Διαδίκτυο
Αποστολή Διαδρομής
Αποστολή Φωτογραφιών
Forum
Eπικοινωνία
Αρθρογραφία
English
HellasPath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά


Διαδρομές

 ΛΕΚΑΝΗΣ ΟΡΗ - Υψ. 1300 μ.

Νομός: Καβάλας
Aρχεία Σημείων Προορισμού του Βουνού (Waypoints)
Σύνολο Σημείων Waypoints: 97

Aρχείο Σημείων Προορισμού GPS Exchange (GPX): Lekanis_Ori.gpx

Aρχείο Σημείων Προορισμού OziExplorer (WPT): Lekanis_Ori.wpt

Aρχείο Σημείων Προορισμού GoogleEarth (KML): Lekanis_Ori.kml

Aρχείο Σημείων Προορισμού με όλες τις Διαδρομές: Lekanis_Ori_total.kml

Προβολή της λίστας των Σημείων Προορισμού (Waypoints)

Τα όρη Λεκάνης βρίσκονται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού Καβάλας. Η ψηλότερη κορυφή έχει ύψος 1300μ.

Διαδρομές στο βουνό: 10

1.

Καβάλα - Παλιά Καβάλα («Ο δρόμος του νερού»)

2.

Λεύκη - Αχλαδινή

3.

Αβραμυλιά - Άγιος Κοσμάς

4.

Άγιος Κοσμάς - Χωματόδρομος

5.

Παναγία Λεκάνης - Αερικό

6.

Πηγαδάκι

7.

Φρούρια Κεχρόκαμπου

8.

Πετροπηγή - Αγιοβούνι

9.

Κεχρόκαμπος: Σπήλαιο 2ου φρουρίου

10.

Αγιοβούνι – σπηλαιορυχείο Μακρυχωρίου


Τμήμα από τα Όρη Λεκάνης από ανατολικά (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (30-06-2019)

Το μονοπάτι Παλιάς Καβάλας (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (03-03-2013)

Καταρράκτης στο μονοπάτι Παλιάς Καβάλας (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (03-03-2013)

Προβολή του Χάρτη σε Νέο Παράθυρο


Καβάλα - Παλιά Καβάλα («Ο δρόμος του νερού»)

Μήκος: 11839 μ.
Υψ. Ανάβαση: 660 μ.
Υψ. Κατάβαση: 342 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 490 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 66 μ.
Τrackpoints: 1119

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Lekanis_Ori.Palia.Kavala.gpx

Lekanis_Ori.Palia.Kavala.plt

Lekanis_Ori.Palia.Kavala.kml

Τα βουνά της Λεκάνης είναι ορεινοί σχηματισμοί με χαμηλό σχετικά υψόμετρο (μέχρι 1300 μ.) που καταλαμβάνουν όλο το Βορειοανατολικό τμήμα του νομού Καβάλας, ενώ οι νότιες απολήξεις τους φτάνουν μέχρι την πόλη της Καβάλας.
Σ' αυτό το νότιο τμήμα τους ελίσσεται η συγκεκριμένη διαδρομή, μια εύκολη πορεία 3 ωρών με έντονα όμως ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία. Το πρώτο κομμάτι της ακολουθεί το δρόμο που ακολουθούσε και το νερό προκειμένου να υδροδοτηθεί η παλιά πόλη της Καβάλας, στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Το μονοπάτι περπατά πάνω στο παλιό σκεπασμένο αυλάκι όπου έρεε το νερό, διασχίζει πέντε παλιά πέτρινα γεφύρια, και, προς την Καβάλα, καταλήγει στο εντυπωσιακό υδραγωγείο, τις Καμάρες.
Η διαδρομή ξεκινάει από το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου όπου μπορούμε να φτάσουμε αν από την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού ακολουθήσουμε την οδό «Παλιάς Καβάλας» μέχρι το τέρμα της. Ακολουθώντας το μονοπάτι, που στην αρχή μοιάζει με πολύ στενό χωματόδρομο, τραβερσάρουμε την πλαγιά, περνώντας δίπλα από κτήματα και μικρά σπιτάκια. Περνάμε από ένα πέτρινο γεφύρι και μπαίνουμε σε χωματόδρομο που ανοίχτηκε για τις ανάγκες κατασκευής της Εγνατίας οδού. Κατευθυνόμαστε προς την μεγάλη χαραδρογέφυρα της Εγνατίας ακριβώς μπροστά μας, την περνάμε από κάτω και καταλήγουμε στο μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο γεφύρι της διαδρομής. Ένα τρίτοξο γεφύρι με το κεντρικό του τόξο διώροφο λόγω του μεγάλου βάθους της χαράδρας. Συνεχίζουμε στο λιθόστρωτο μονοπάτι το όποιο σε λίγο αλλάζει κατεύθυνση από βόρεια σε δυτική ενώ πυκνώνει και η βλάστηση όσο μπαίνουμε βαθιά μέσα στη ρεματιά. Μόλις περάσουμε στην απέναντι όχθη του ρέματος, αρχίζουμε να ανηφορίζουμε την απότομη πλαγιά για να καταλήξουμε στη «Μάνα του νερού» την πηγή δηλαδή απ' όπου υδρεύονταν η πόλη της Καβάλας δίπλα σε περιφραγμένο κτήμα. Ακολουθούμε την περίφραξη του κτήματος με κατεύθυνση βορειοδυτική και περνάμε ανάμεσα σε εγκαταλειμμένα χωράφια για να καταλήξουμε σε χωματόδρομο. Στρίβουμε δεξιά στο χωματόδρομο, τον ακολουθούμε για δέκα λεπτά και στη συνέχεια στρίβουμε αριστερά για μπούμε στο μονοπάτι για το χωριό Παλιά Καβάλα. Το μονοπάτι, καθαρό και ευδιάκριτο, τραβερσάρει την πλαγιά. Εδώ η θέα μας είναι προς τον κάμπο των Φιλίππων και το Παγγαίο. Στο τέλος της τραβέρσας το μονοπάτι κατηφορίζει προς το χωριό της Παλιάς Καβάλας η οποία αρχίζει να φαίνεται απέναντι και χαμηλότερα. Περνάμε άγονα πια κτήματα και καταλήγουμε σε χωματόδρομο με βρύση και πλάτανο. Κατηφορίζουμε προς το ρέμα, το περνάμε από μικρή γέφυρα και η τελική ανηφόρα μας οδηγεί στα πρώτα σπίτια και στον κεντρικό δρόμο του χωριού.

Καταγραφή διαδρομής: Δασκαλούδης Θανάσης


Η αρχή του μονοπατιού μόλις αφήσουμε την Καβάλα (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (03-03-2013)

Χαρακτηριστικό μονοπάτι της διαδρομής (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (03-03-2013)

Λίγο πριν φτάσουμε την χαραδρογέφυρα (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (03-03-2013)

Ένα από τα πέτρινα γεφύρια (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (03-03-2013)

Κίνηση σε πλαγιά (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (03-03-2013)

Η Παλιά Καβάλα (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (03-03-2013)

Λεύκη - Αχλαδινή

Μήκος: 3641 μ.
Υψ. Ανάβαση: 349 μ.
Υψ. Κατάβαση: 67 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 464 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 180 μ.
Τrackpoints: 492

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Lekanis_Ori.Leyki-Axladini.gpx

Lekanis_Ori.Leyki-Axladini.plt

Lekanis_Ori.Leyki-Axladini.kml

Από το χωριό Νέα Καρβάλη παίρνουμε το δρόμο για το χωριό Λεύκη. Συνεχίζουμε μέσα από το χωριό και βγαίνοντας και από την Άνω Λεύκη σταματάει η άσφαλτος. Ο χωματόδρομος είναι καλής βατότητας με κάποια δύσκολα σημεία για ΙΧ. Συνεχίζουμε στο χωματόδρομο. Πριν το τέλος του δρόμου περνάμε μέσα από ένα μεγάλο λιβάδι. Μπορούμε να διακρίνουμε στα δεξιά μας στο βουνό ένα μικρό οροπέδιο, στο οποίο υπήρχε κάποτε το χωριό Ακόντισμα. Συνεχίζουμε για άλλα 100 μέτρα και φθάνουμε σε μία διχάλα στο δρόμο. Αφήνουμε τα αμάξια και συνεχίζουμε για με τα πόδια πάνω στο δρόμο, ο οποίος τελειώνει και αρχίζει το μονοπάτι. Είναι εμφανές και βατό και στην αρχή του περνάει δίπλα από ένα εκκλησάκι. Σε κάποιο σημείο της διαδρομής συναντάμε μια διασταύρωση μονοπατιών. Για το χωριό Αχλαδινή παίρνουμε το δεξί, αυτό που κατηφορίζει στο ρέμα. Το αριστερό μονοπάτι ανηφορίζει την πλαγιά και φθάνει στο ερειπωμένο χωριό Ορεινό. Κατηφορίζουμε στο ρεματάκι της Κότσας και το περνάμε. Η διάσχισή του είναι εύκολη, πατώντας πάνω στα βράχια. Ανηφορίζουμε ακολουθώντας την πλαγιά που φαίνεται και βγαίνουμε στην αριστερή πλαγιά του υψώματος Μονοπούρναρο (520μ). Η θέα είναι καταπληκτική και βαδίζουμε σαν σε μπαλκόνι. Βλέπουμε από την περιοχή του Ορεινού μέχρι την Αχλαδινή. Σε κάποιο σημείο πάνω στο μονοπάτι και στη συμβολή των ρεμάτων Πολυνέρου και Τσάι μπορούμε να δούμε τα βουνά του Κρανοχωρίου, το ρέμα Πολυνέρου και λίγο πιο κάτω στη διαδρομή φαίνονται τα χωριά Κρανοχώρι και Πολύνερο. Συνεχίζουμε μέχρι το τέλος του μονοπατιού το οποίο βγαίνει στα πρώτα χωράφια της Αχλαδινής. Στο μονοπάτι πάνω βρήκαμε άγριες ορχιδέες.

Καταγραφή διαδρομής: Φωτιάδης Ντίνος


Συνεχίζει για λίγο ακόμη ο δρόμος που έρχεται από τη Λεύκη καi μετά ξεκινάει το μονοπάτι (18-05-2015)

Εκκλησάκι στην αρχή του μονοπατιού (18-05-2015)

Αποψη του μονοπατιού (18-05-2015)

Ρεμα Κότσας (18-05-2015)

Αποψη από το μονοπάτι για Αχλαδινή. Διακρίνεται το μονοπάτι από τη Λεύκη προς το ερειπωμένο χωριό Ορεινό (18-05-2015)

Αγρια ορχιδέα (18-05-2015)

Αποψη απο το μονοπατι (18-05-2015)

Αποψη ρέματος Πολυνέρου (18-05-2015)

Tο μονοπάτι (18-05-2015)

Ρέμα Κότσας (18-05-2015)

Αβραμυλιά - Άγιος Κοσμάς

Μήκος: 7787 μ.
Υψ. Ανάβαση: 596 μ.
Υψ. Κατάβαση: 349 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 675 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 0 μ.
Τrackpoints: 2194

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Lekanis_Ori.Abramylia-Agios_Kosmas.gpx

Lekanis_Ori.Abramylia-Agios_Kosmas.plt

Lekanis_Ori.Abramylia-Agios_Kosmas.kml

Φθάνουμε στο χωριό Αβραμυλιά από την παλιά εθνική οδό Χρυσούπολης– Ξάνθης και Παρκάρουμε στο παλιό σχολείο. Ξεκινάμε προς τα αριστερά μας στην άσφαλτο, στην πρώτη διασταύρωση στρίβουμε αριστερά, μετά ακολουθούμε το δρόμο στρίβοντας δεξιά και περνάμε δίπλα από τον ξενώνα του χωριού που έχει και πισίνα. Βγαίνουμε σε χωματόδρομο αριστερά μας και περπατάμε για λίγο δίπλα στο ρέμα. Διασχίζουμε την αβαθή ρεματιά και βλέπουμε ένα πέτρινο τοιχίο και παλιό δρόμο, στον οποίον βρίσκεται θαμμένος υπόγειος αγωγός (AGOGOS) που έρχεται από το χωριό Ξεριάς. Τον ακολουθούμε προς το χωριό Λιθοχώρι και σε λίγο γίνεται μικρός χωματόδρομος που συναντά άλλον που έρχεται από το ερειπωμένο χωριό και εμείς συνεχίζουμε δεξιά μπαίνοντας στο αβαθή ρέμα (MONOPATI). Στενεύει σε πολλά σημεία από τα πουρνάρια. Στο τέλος βγαίνει πάνω στις πλαγιές των βουνών, σε ένα λιβάδι με πολλά αγκάθια. Συνεχίζοντας βλέπουμε διασταύρωση προς τα δεξιά μας (DIASTAVPOSH-PAR) που πάει προς το ύψωμα Παρατηρητήριο. Συνεχίζουμε ευθεία και σε λίγο συναντάμε λιβάδι και χωματόδρομο που αρχίζει και κατηφορίζει και τον οποίο παίρνουμε και βγαίνουμε σε παλιά ποτίστρα (POTISTRA) με τσιμεντένιο συλλέκτη βροχής.

Εναλλακτικά από την Αβραμυλιά (AGOGOS) παίρνουμε το δρόμο που έρχεται από το Λιθοχώρι, το διασχίζουμε και φθάνουμε στον Παλιό Ξεριά όπου από το χωματόδρομο δίπλα στο εργοτάξιο πάμε στην πρώτη διασταύρωση δεξιά και ακολουθώντας τον βγαίνουμε πάλι στην ίδια ποτίστρα (POTISTRA). Μετά από αυτήν και από τα δεξιά στο συλλέκτη νερού υπάρχει μικρό παλιό δρομάκι για συλλογή ξύλων και το ακολουθούμε. Είναι ευθεία με μικρή ανηφορική κλίση. Κάποια στιγμή τελειώνει και μπαίνουμε σε δάσος (DIADPOMH). Μετά βγαίνουμε σε μικρό ανοιχτό λιβάδι και από τα αριστερά του συνεχίζουμε ευθεία βγαίνοντας σε ανοιχτό πετρώδες λιβάδι και σε λίγο στον χωματόδρομο (XDPOMOS_PIATO) του Αγ. Κοσμά για Χορτοκόπι/Παράδεισο. Από εδώ έχουμε θέα προς τη θάλασσα. Ένα από τα παλιά μονοπάτια συνέχιζε αριστερά από την ποτίστρα (POTISTRA) και έβγαινε στον ίδιο χωματόδρομο και συνέχιζε στο αριστερό (2ο) μονοπάτι προς τον Άγιο Κοσμά, αλλά σήμερα έχει κλείσει τελείως από τα πουρνάρια και φτάνει μέχρι σε ένα σημείο (TELOS_ARISTERA). Από τον χωματόδρομο έχουμε 2 επιλογές για να φτάσουμε στον Άγιο Κοσμά. Το δεξί (1ο) και το αριστερό (2ο) μονοπάτι. Στην επιστροφή διαλέγοντας το άλλο κάνουμε την μισή διαδρομή κυκλική. Περιγράφουμε τώρα το δεξί (1ο) από το δρόμο. Το αριστερό (2ο) περιγράφεται και αυτό (αναζητήστε το στον ιστότοπο). Προχωράμε για λίγο πάνω στο δρόμο από αριστερά. Βλέπουμε στα δεξιά μας να εμφανίζεται δρομάκι το οποίο και ακολουθούμε μέσα στη βλάστηση. Σε λίγο περνάμε από πετρόκτιστο τοίχο στα δεξιά μας, συνεχίζουμε και βγαίνουμε σε πετρώδες ανοιχτό λιβάδι. Πάμε αριστερά, περνάμε δίπλα από πουρνάρια και βγαίνουμε σε άλλο μικρό λιβαδάκι και βλέπουμε μικρή πέτρα καρφωμένη όρθια. Εδώ διακρίνουμε το παλιό μονοπάτι στα δεξιά μας. Σε αρκετά σημεία του φαίνεται η λιθόστρωτη κατασκευή του. Κατηφορίζει με μικρή κλίση την πλαγιά, τραβερσάρει μερικές φορές και συνεχίζει σχεδόν ευθεία, περνώντας κάτω από τη βλάστηση.

Περνάμε από τη διασταύρωση (DIASTAVROSI-12) με το δεξί (2ο) μονοπάτι. Συνεχίζουμε ευθεία για λίγο και βλέπουμε και άλλη διασταύρωση (DIASTAVROSI). Εδώ από τα αριστερά μας αν πάρουμε το κατηφορικό δρομάκι (DPOMAKI) που διασχίζει τις αναβαθμίδες βγαίνουμε στην αρχή του χωματόδρομου που συναντήσαμε πριν στην κορυφή. Εμείς συνεχίζουμε ευθεία και βγαίνουμε από τα δεξιά μας σε λιβάδι με πέτρες (MON1). Tέρμα στα δέντρα (MON2) παίρνουμε το μονοπάτι όπως εμφανίζεται στα αριστερά μας και κατηφορίζουμε. Σε λίγο βλέπουμε πέτρινο τοιχίο με ριγμένες πέτρες και δρομάκι που περνάει ανάμεσά του. Εμείς ακολουθούμε το δεξί (DIASTAV) έχοντας το τοιχίο στα αριστερά μας. Αν συνεχίσουμε ευθεία περνώντας μέσα από το τοιχίο κατηφορίζουμε και βγαίνουμε σε τσιμεντένια ποτίστρα (POTISTPA AK) με τρεχούμενο νερό δίπλα στο χωριό. Συνεχίζουμε και πάμε λοξά αριστερά (MON3). Κατηφορίζοντας βλέπουμε στα αριστερά μας υπερυψωμένη καλύβα (KALYBA). Συνεχίζοντας βγαίνουμε σε χωματόδρομο (XDROMOS_AK) προς το χωριό Αγιος Κοσμάς (AGIOS KOSMAS).

Καταγραφή διαδρομής: Φωτιάδης Ντίνος


στον οποίον βρίσκεται θαμμένος υπόγειος αγωγός (AGOGOS) (31-03-2019)

βγαίνουμε σε παλιά ποτίστρα (POTISTRA) (31-03-2019)

στον χωματόδρομο (XDPOMOS_PIATO) του Αγ. Κοσμά για Χορτοκόπι/Παράδεισο (21-04-2019)

Σε αρκετά σημεία του φαίνεται η λιθόστρωτη κατασκευή του (21-04-2019)

βλέπουμε στα αριστερά μας υπερυψωμένη καλύβα (KALYBA) (21-04-2019)

Άγιος Κοσμάς - Χωματόδρομος

Μήκος: 2375 μ.
Υψ. Ανάβαση: 22 μ.
Υψ. Κατάβαση: 230 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 671 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 462 μ.
Τrackpoints: 310

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Lekanis_Ori.Agios_Kosmas-Xomatodromos.gpx

Lekanis_Ori.Agios_Kosmas-Xomatodromos.plt

Lekanis_Ori.Agios_Kosmas-Xomatodromos.kml

Από το χωματόδρομο στην κορυφή (XDPOMOS_PIATO) του Αγ. Κοσμά για Χορτοκόπι/Παράδεισο, συνεχίζουμε και βλέπουμε σε λίγο στα δεξιά μας μακρόστενο λιβάδι  κάθετο στο δρόμο (XDPOMOS-2). Μπαίνουμε σε αυτό και πηγαίνουμε μέχρι τέρμα όπου συναντάμε πέτρινο λιβάδι ανοιχτό. Εδώ συνεχίζουμε για λίγο ακόμη μέχρι τα πουρνάρια και βγαίνουμε από άνοιγμα ευθεία μπροστά μας και μετά λοξά αριστερά που μας οδηγεί σε κάθετο μονοπάτι. Πάμε δεξιά και συνεχίζοντας πάνω στο πετρώδες του εδάφους, εμφανίζεται καθαρά το μονοπάτι. Είναι ευθεία ελαφρώς κατηφορικό. Παράλληλα (SHMEIO) λίγο πιο πάνω κατεβαίνει και ένα μονοπάτι για ζώα. Φτάνοντας κοντά στις αναβαθμίδες συναντάμε πέτρινο τοίχο στα αριστερά μας και βγαίνουμε στη διασταύρωση με το δεξί (1ο) μονοπάτι που κατεβαίνει πάλι από τον ίδιο δρόμο (DIASTAVROSI-12). Συνεχίζουμε ευθεία για λίγο και βλέπουμε διασταύρωση (DIASTAVROSI). Εδώ πάμε στα αριστερά μας (για να κάνουμε κυκλική την πορεία με το δεξί 1ο μονοπάτι) και παίρνουμε το κατηφορικό δρομάκι (DPOMAKI) που διασχίζει τις αναβαθμίδες και βγαίνουμε στην αρχή του χωματόδρομου που συναντήσαμε πριν στην κορυφή. Περπατάμε στο δρόμο και βγαίνουμε στο χωριό (AGIOS KOSMAS).

Καταγραφή διαδρομής: Φωτιάδης Ντίνος


βλέπουμε σε λίγο στα δεξιά μας μακρόστενο λιβάδι κάθετο στο δρόμο (XDPOMOS-2) (21-04-2019)

βγαίνουμε στην αρχή του χωματόδρομου που συναντήσαμε πριν στην κορυφή (05-05-2019)

Παναγία Λεκάνης - Αερικό

Μήκος: 7391 μ.
Υψ. Ανάβαση: 241 μ.
Υψ. Κατάβαση: 589 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 997 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 513 μ.
Τrackpoints: 1027

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Lekanis_Ori.Panagia_Lekanis-Aeriko.gpx

Lekanis_Ori.Panagia_Lekanis-Aeriko.plt

Lekanis_Ori.Panagia_Lekanis-Aeriko.kml

Από τη Λεκάνη Νομού Καβάλας, μέσα από το χωριό, δίπλα στην εκκλησία ανηφορίζει δρόμος με άσφαλτο προς το βουνό και πάει στην τοποθεσία Παναγία (PANAGIA). Όταν ανέβουμε εκεί τελειώνει η άσφαλτος φτάνοντας σε μια κλειστή ταβέρνα. Εκεί αφήνουμε τα αυτοκίνητα. Παίρνουμε τον χωματόδρομο, το δεύτερο από τα δεξιά δίπλα από την ταβέρνα. Το κανονικό μονοπάτι μέχρι το λιβάδι στους πρόποδες του Χιονοβουνίου έχει χαθεί σε πολλά σημεία λόγω βλάστησης και έτσι επιλέγουμε καλύτερη πρόσβαση. Περπατάμε στο δρόμο για 1.000 μέτρα. Βλέπουμε στα δεξιά μας κάποια χωράφια και λίγο μετά παλιά ίχνη από ρόδες. Βγαίνουμε από το δρόμο και ακολουθούμε το παλιό δρομάκι (DIADROMH) σε ελαφρά ανηφορική κλίση για 700 μέτρα. Προσπερνάμε στα δεξιά μας ξύλινο κιόσκι (KIOSKI1). Στα επόμενα 350 μέτρα βγαίνουμε σε μεγάλο λιβάδι με κιόσκι (KIOSKI2)και συνεχίζουμε βόρεια. Στο δρόμο που εμφανίζεται μπροστά μας, πάμε αριστερά προς ένα περιφραγμένο χωράφι. Όπως βλέπουμε την περίφραξη στο χωράφι, στα δεξιά εκεί που τελειώνει, το αφήνουμε και βγαίνουμε στα επόμενα 100 μέτρα σε χωματόδρομο (DROMOS). Περπατάμε για λίγο προς το βορρά πάνω στο δρόμο και κατεβαίνουμε σε μικρό λιβάδι αριστερά του δρόμου. Προχωράμε από τα αριστερά αρκετά προς το βορρά κάτω από τα δέντρα. Βλέπουμε μεγάλο δέντρο που γράφει στον κορμό του τον αριθμό 23 (DENTRO23). Εκεί στα αριστερά μας ξεκινάει μονοπάτι στην πλαγιά του βουνού με ελαφρά ανηφορική κλίση. Σε όλη τη διαδρομή του βρίσκεται ανάμεσα σε βλάστηση. Μετά περίπου 1.000μ βγαίνουμε σε χωράφι με φλώμους (FLWMOI). Από εδώ το μονοπάτι κατηφόριζε δεξιά κάτω αλλά έχει χαθεί στη βλάστηση και επιλέγουμε άλλη πρόσβαση. Πηγαίνουμε ευθεία και κατεβαίνουμε στο λιβάδι και συνεχίζουμε ευθεία. Εναλλακτικά πάμε αριστερά από τους φλώμους (FLWMOI_ARISTERA) και βγαίνουμε σε παλιό δρομάκι και προχωράμε δεξιά βγαίνοντας πάλι στα ερείπια της τοποθεσίας Καλύβια Κετίπη (KALYBIA-KETIPH). Προχωρώντας για λίγο ακόμη βόρεια βγαίνουμε σε χωματόδρομο (DROMOS_KKETIPH). Διασχίζουμε κάθετα το δρόμο και κατεβαίνουμε σε δρομάκι που μπαίνει σε ρέμα. Η πρόσβαση είναι εύκολη. Προχωρώντας μετά 600 μέτρα συναντάμε δασικό δρομάκι και πιο κάτω συνεχίζουμε πάλι βόρεια (MON_AERIKO) αφήνοντας στη διασταύρωση το δρομάκι να ανηφορίσει στα δεξιά μας. Βρισκόμαστε αριστερά του υψώματος Πηγαδάκι. Το μονοπάτι αν και έχει χαθεί στη βλάστηση διακρίνεται.
Σε λίγο βλέπουμε στα δεξιά μας και κάτω από κάποιο ύψος έναν δασικό δρόμο. Αφήνουμε το μονοπάτι και κατεβαίνουμε σε αυτόν και συνεχίζουμε παράλληλα με το μονοπάτι για λίγα μέτρα. Σε λίγο αφήνουμε το δρόμο και συνεχίζουμε στο μονοπάτι στο οποίο ήμασταν (και χάθηκε λόγω του δρόμου). Σε κάποια σημεία διακρίνεται η πετρόχτιστη κατασκευή του. Σε λίγο φθάνουμε και περπατάμε παράλληλα σε χαμηλό τοίχο από πέτρες (TOIXEIO).
Πιο μετά βλέπουμε στα αριστερά μας διασταύρωση με χαμηλό πέτρινο γεφυράκι (GEFYRA_AERIKO) που πάει στα ερείπια του χωριού Αερικό. Εμείς συνεχίζουμε (AERIKO_MONOPATI) ευθεία και σε λίγο διακρίνουμε τον χωματόδρομο (DROMOS_AERIKO) και κατεβαίνουμε.

Καταγραφή διαδρομής: Φωτιάδης Ντίνος


Πηγαδάκι

Μήκος: 838 μ.
Υψ. Ανάβαση: 79 μ.
Υψ. Κατάβαση: 3 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 995 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 917 μ.
Τrackpoints: 132

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Lekanis_Ori.Pigadaki.gpx

Lekanis_Ori.Pigadaki.plt

Lekanis_Ori.Pigadaki.kml

Από το σημείο (MON_AERIKO) με τη διασταύρωση από Καλύβια Κετίπη προς Αερικό, ακολουθούμε το δρομάκι στα δεξιά και νότια όπως στρίβει και ανηφορίζει. Σε λίγο βγαίνουμε σε μεγάλο λιβάδι (LIBADI), στους πρόποδες του βουνού Πηγαδάκι. Στρίβουμε προς το βουνό και ανεβαίνουμε βόρεια. Το μονοπάτι είναι ανοιχτό σε πολλά σημεία αλλά μόλις φθάνουμε στην κορυφή, λόγω βλάστησης έχει κλείσει εντελώς. Συνέχιζε προς τα βόρεια προς το δρόμο για το χωριό Αερικό.

Καταγραφή διαδρομής: Φωτιάδης Ντίνος


Φρούρια Κεχρόκαμπου

Μήκος: 8323 μ.
Υψ. Ανάβαση: 385 μ.
Υψ. Κατάβαση: 397 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 423 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 229 μ.
Τrackpoints: 874

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Lekanis_Ori.Frouria_Kexrokampou.gpx

Lekanis_Ori.Frouria_Kexrokampou.plt

Lekanis_Ori.Frouria_Kexrokampou.kml

Έξω από το Κεχρόκαμπο Καβάλας, μετά τη διασταύρωση στην περιφερειακή του χωριού από Χρυσούπολη προς Σταυρούπολη, παίρνουμε το 2ο χωματόδρομο στα δεξιά μας. Μετά 800 μέτρα περνάμε μία γέφυρα, συνεχίζουμε ευθεία και στα επόμενα 600μ. στρίβουμε αριστερά και παρκάρουμε (PARKING).
Το μονοπάτι ξεκινάει από μικρό δρομάκι δίπλα στο δρόμο (MON-START). Προχωράμε προς το ποταμό Νέστο και στα 100 μ. περνάμε ποτίστρα με νερό (POTISTRA1). Για τα επόμενα 650μ. περπατάμε σε λιβάδι. Μέσα από τη βλάστηση βγαίνουμε σε θέση θέας προς τα βουνά και τον Νέστο. Το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο. Σε λίγα σημεία ακόμη υπάρχει θέα προς το Νέστο και η διαδρομή είναι σχεδόν κάτω από τη βλάστηση. Μετά 1.500μ. μπαίνουμε σε παλιό λιβάδι σκεπαστό σήμερα από τη βλάστηση κάτω από τα δέντρα εξ ολοκλήρου, βλέποντας μεγάλους βράχους και χαμηλούς πέτρινους τοίχους.
Προσπερνάμε δίπλα από παλιό πηγάδι αβαθές. Συνεχίζουμε μέσα στη βλάστηση και βλέπουμε πέτρινη χαμηλή αναβαθμίδα μπροστά μας που την περνάμε από τα δεξιά μας. Συνεχίζουμε ευθεία. Στα επόμενα 1.200 μέτρα βγαίνουμε σε ανοιχτό μέρος (MON-EXIT), ανάμεσα στα 2 φρούρια. Από το πάρκινγκ μέχρι εδώ είναι 3.700 μέτρα.
Όπως βγαίνουμε από το μονοπάτι συνεχίζουμε στο αριστερό μας χέρι και στα βράχια σαν σκαλοπάτια τα κατεβαίνουμε σκαρφαλώνοντας. Μόλις φθάσουμε κάτω συνεχίζουμε ευθεία, φθάνοντας σε σωρό με πέτρες. Τις περνάμε και βλέπουμε τον τοίχο του φρουρίου με τις τεράστιες πέτρες (CASTLE2). Επιστρέφουμε από το σημείο που κατεβήκαμε και φθάνουμε στο μονοπάτι (MON-EXIT).
Μπορούμε να επιστρέψουμε από το ίδιο ή να πάμε κορυφογραμμή και να βγούμε στο επόμενο φρούριο που είναι μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο. Περπατάμε με το ύψωμα στα δεξιά μας μέσα από τη βλάστηση (πουρνάρια) για να το παρακάμψουμε. Σε λίγο βγαίνουμε στην πίσω μεριά του και ανεβαίνουμε στην κορυφογραμμή. Από εδώ πάνω βλέπουμε όλη την περιοχή. Στα επόμενα βράχια μπροστά μας σκαρφαλώνουμε χαλαρά. Είναι γεμάτη βλάστηση (πουρνάρια) η κορυφογραμμή αλλά έχει και ανοιχτά σημεία που μπορείς να τη διασχίσεις. Από την έξοδο του μονοπατιού μέχρι το επόμενο φρούριο είναι περίπου 1.000 μέτρα πάνω στην κορυφογραμμή. Βγαίνουμε στην εσωτερική περιοχή του φρουρίου και πάμε αριστερά όπου βγαίνουμε σε παλιό δύσβατο χωματόδρομο (CASTLE1-IN).
Στα επόμενα 1.000 μέτρα συναντάμε θέση παρατήρησης άγριας ζωής, όπου από τη ξύλινη κατασκευή (PARATHRHRIO) μπορούμε να δούμε να πετάνε αετοί. Περπατάμε ακόμη 2.000 μέτρα και βγαίνουμε στην αρχή του μονοπατιού, στα αυτοκίνητά μας.

Καταγραφή διαδρομής: Φωτιάδης Ντίνος


περνάμε ποτίστρα με νερό (POTISTRA1) (19-01-2020)

βγαίνουμε σε θέση θέας προς τα βουνά και τον Νέστο (19-01-2020)

Πετροπηγή - Αγιοβούνι

Μήκος: 1990 μ.
Υψ. Ανάβαση: 489 μ.
Υψ. Κατάβαση: 6 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 616 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 133 μ.
Τrackpoints: 273

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Lekanis_Ori.Petropigi-Agiovouni.gpx

Lekanis_Ori.Petropigi-Agiovouni.plt

Lekanis_Ori.Petropigi-Agiovouni.kml

Εύκολη διαδρομή, στο παλιό μονοπάτι που συνέδεε τα χωριά Πετροπηγής και Αγιοβουνίου.

Στο χωριό Πετροπηγή Νομού Καβάλας, από τα νεκροταφεία δίπλα στη Εγνατία οδό, ξεκινάει παλιός χωματόδρομος για τις κεραίες προς την  πλαγιά του βουνού. Τον ακολουθούμε για 1.200 μέτρα και στην μεγάλη στροφή που κάνει, βλέπουμε μια ποτίστρα ζώων. Από εκεί βγαίνουμε αριστερά από το δρόμο και μπαίνουμε στο μονοπάτι δίπλα στη ρεματιά που ανηφορίζει την πλαγιά. Αριστερά μας στην κορυφή του βουνού διακρίνουμε οχειρωματικό περίβολο.

Στη μέση της διαδρομής συναντάμε το αναρριχητικό πεδίο σπηλιά της "Μπλε Ζήνας" (54 διαδρομές με εύρος δυσκολίας 6a-8c/8c+).

Στην αρχή το μονοπάτι είναι εμφανές αλλά αργότερα περνάει από σημεία με βλάστηση. Πριν το τέλος βγαίνουμε σε πετρώδη πλαγιά και ανηφορίζοντας στα δεξιά μας βλέπουμε τα ερείπια του χωριού Αγιοβουνίου, με καταπληκτική θέα προς στον κάμπο της Χρυσούπολης.

 

Καταγραφή διαδρομής: Φωτιάδης Ντίνος


καταπληκτική θέα προς στον κάμπο της Χρυσούπολης (20-12-2015)

παλιό μονοπάτι (20-12-2015)

Κεχρόκαμπος: Σπήλαιο 2ου φρουρίου

Μήκος: 593 μ.
Υψ. Ανάβαση: 8 μ.
Υψ. Κατάβαση: 101 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 298 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 203 μ.
Τrackpoints: 81

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Lekanis_Ori.Kexrokampos-Spilaio_2ou_frouriou.gpx

Lekanis_Ori.Kexrokampos-Spilaio_2ou_frouriou.plt

Lekanis_Ori.Kexrokampos-Spilaio_2ou_frouriou.kml

Στη διαδρομή Φρούρια Κεχρόκαμπου, από το αρχαίο φρούριο (CASTLE2) ξεκινάει η διαδρομή για το σπήλαιο.  

Από τα ερείπια του 2ου φρουρίου (ARXH)(CASTLE2) πάμε δυτικά. Επιλέγουμε είτε να πάμε νότια ή να κατηφορίσουμε λίγο στην πλαγιά και μετά να πάμε νότια και παράλληλα με τα ερείπια του φρουρίου. 

Και οι 2 βγαίνουν στην πλαγιά χωρίς βλάστηση με την 1η είναι πιο σύντομη και με την οποία καταγράφηκε η διαδρομή.

Βγαίνοντας στην ανοιχτή πλαγιά (AN-PLAGIA1) κατηφορίζουμε για λίγο ακόμη μπαίνουμε πάλι κάτω από τη βλάστηση (AN-PLAGIA2) και στρίβουμε προς τα βόρεια (MON1). Ακολουθούμε τη διαδρομή δίπλα στον γκρεμό βλέποντας την θέα προς τα απέναντι βουνά. Περνάμε δίπλα από δέντρο με μεγάλη περιφέρεια και σε λίγο βγαίνουμε στην περιοχή του σπηλαίου.

Μπαίνουμε μέσα σχεδόν όρθιοι. Αποτελείται από 2 ενιαίους θαλάμους έναν μικρό στην είσοδο και έναν μεγάλο πιο μέσα.

Καταγραφή διαδρομής: Φωτιάδης Ντίνος


Είσοδος σπηλαίου (10-04-2022)

Άποψη σπηλαίου (10-04-2022)

Σπήλαιο 2ος θάλαμος (10-04-2022)

Αγιοβούνι – σπηλαιορυχείο Μακρυχωρίου

Μήκος: 3920 μ.
Υψ. Ανάβαση: 85 μ.
Υψ. Κατάβαση: 240 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 591 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 410 μ.
Τrackpoints: 292

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Lekanis_Ori.Agiobouni-Makrichori.gpx

Lekanis_Ori.Agiobouni-Makrichori.plt

Lekanis_Ori.Agiobouni-Makrichori.kml

Από την κορυφή στα ερείπια του χωριού Αγιοβούνι (AGIOBOYNI) προχωράμε βορειοδυτικά και φθάνουμε σε μικρή λιμνούλα (LIMNOYLA) που σχηματίζεται μόνο το χειμώνα. Από εκεί μπαίνουμε στο παλιό μονοπάτι που έχει ήπια κλίση. Σε πολλά σημεία του φαίνονται οι τοίχοι αντιστήριξης και έχει αρκετά σημεία θέας προς το χωριό της Ζαρκαδιάς.

Στα 800 μέτρα από τη λιμνούλα βγαίνουμε στο διάσελο (DIASELO) και βλέπουμε αριστερά μας μια καλύβα. Μπροστά μας εμφανίζεται παλιός δασικός δρόμος (DROMOS1) τον οποίο παίρνουμε. Κατηφορίζουμε και φθάνουμε σε διασταύρωση (CROSS1) με φαρδύ χωματόδρομο και πηγαίνουμε βόρεια (στα δεξιά). Στην επόμενη διασταύρωση (CROSS2) πάμε αριστερά και κατηφορίζουμε. Βλέπουμε μία ποτίστρα και μια υδατοσυλλογή (CROSS3). Στα αριστερά μας βλέπουμε περιφραγμένο μαντρί με ξύλινη πόρτα. Μπαίνουμε μέσα και ανηφορίζουμε την πλαγιά. Όταν φθάσουμε στα δέντρα εμφανίζεται άνοιγμα στα βράχια (SPHLIA), πηγαίνουμε δεξιά και κατεβαίνουμε προς το άνοιγμα της σπηλιάς.

Το σπηλαιορυχείο Μακρυχωρίου είναι βατό, φαρδύ, αρκετά μακρύ και διαθέτει 2 εισόδους και 1 αεραγωγό.

Καταγραφή διαδρομής: Φωτιάδης Ντίνος© 2009-2024 Hellas Path Team
Σχεδιασμός και κατασκευή της σελίδας Νίκος Κρούπης