Hellaspath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά

Εισαγωγή
Χάρτης Βουνών
Νέες Διαδρομές
Διαδρομές
Αναζήτηση Διαδρομών
Νέες Φωτογραφίες
Ποιοί είμαστε
Oδηγίες χρήσης του αρχείου
Oδηγίες καταγραφής Διαδρομών
Xρήσιμα Links
Διαδρομές στο Διαδίκτυο
Αποστολή Διαδρομής
Αποστολή Φωτογραφιών
Forum
Eπικοινωνία
Αρθρογραφία
English

Μέγεθος Γραμματοσειράς:
S | M | L

HellasPath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά


Διαδρομές

 ΒΟΥΤΣΙΚΑΚΙ - Υψ. 2154 μ.

Νομός: Καρδίτσας
Aρχεία Σημείων Προορισμού του Βουνού (Waypoints)
Σύνολο Σημείων Waypoints: 50

Aρχείο Σημείων Προορισμού GPS Exchange (GPX): Boutsikaki.gpx

Aρχείο Σημείων Προορισμού OziExplorer (WPT): Boutsikaki.wpt

Aρχείο Σημείων Προορισμού GoogleEarth (KML): Boutsikaki.kml

Aρχείο Σημείων Προορισμού με όλες τις Διαδρομές: Boutsikaki_total.kml

Προβολή της λίστας των Σημείων Προορισμού (Waypoints)

Διαδρομές στο βουνό: 4

1.

Νεράιδα - καταφύγιο - Τέμπλα - Βουτσικάκι

2.

Γούτρος Οξυά - Κορυφή Σκαφίδα

3.

Άγιος Νικόλαος (Αγράφων) - Βουτσικάκι

4.

Άγιος Νικόλαος (Αργιθέας) - Βουτσικάκι


Ανηφορίζοντας για Πετσαλούδα (00-00-0000)

Προβολή του Χάρτη σε Νέο Παράθυρο


Νεράιδα - καταφύγιο - Τέμπλα - Βουτσικάκι

Μήκος: 9651 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1290 μ.
Υψ. Κατάβαση: 302 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 2149 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1125 μ.
Τrackpoints: 761

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Boutsikaki.Neraida-Kataf-Templa-Boutsikaki.gpx

Boutsikaki.Neraida-Kataf-Templa-Boutsikaki.plt

Boutsikaki.Neraida-Kataf-Templa-Boutsikaki.kml

Ξεκινάμε από το χωριό Νεράιδα (1150 μ.) πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα. Ακολουθούμε τον ασφαλτόδρομο που πάει στο καταφύγιο. Μετά από περίπου 2 χλμ αφήνουμε το δρόμο και μπαίνουμε σε δασωμένο μονοπάτι με ήπια κλίση και ανοίγματα με θέα στη λίμνη. Μετά από 80 λεπτά φτάνουμε στη θέση Καραμανώλη (1540μ.) όπου βρίσκεται το μεγάλο “ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων” και το καταφύγιο του Ορειβατικού Χιονοδρομικού Ομίλου Καρδίτσας (ΟΧΟΚ). Εκεί υπάρχει και ένα υποτυπώδες χιονοδρομικό.

Συνεχίζουμε προς τα Δ, ανεβαίνοντας την απότομη κόντρα μπροστά μας η οποία, σε 1,5 χλμ και μετά από μια ώρα, μας βγάζει στην κορυφή Τέμπλα (1809μ.). Από κει συνεχίζουμε πάνω στη ράχη της Πετσαλούδας που έχει κατεύθυνση ΒΔ. Περνάμε από χαρακτηριστικό μνημείο ενός ντόπιου σκιέρ και συνεχίζουμε πάνω στην κόψη η οποία κατηφορίζει στο τέλος και μας βγάζει σε διάσελο στα 1700 μ. μετά από μισή ώρα. Μετά το διάσελο ξεκινάει απότομη κόψη με κατεύθυνση Δ και στο τελείωμα ΝΔ που μας βγάζει στην κορυφή Βουτσικάκι μετά από 2 ώρες περίπου.

Καταγραφή διαδρομής: Κάρτα Νίκη, Κανελλόπουλος Παναγιώτης


Πολυτελές καταφύγιο στο Βουτσικάκι (25-12-2004)

Το Βουτσικάκι από τη ράχη της Τέμπλας (25-12-2004)

Γούτρος Οξυά - Κορυφή Σκαφίδα

Μήκος: 7020 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1040 μ.
Υψ. Κατάβαση: 70 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1569 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 554 μ.
Τrackpoints: 603

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Boutsikaki.Goutros-Skafida.gpx

Boutsikaki.Goutros-Skafida.plt

Boutsikaki.Goutros-Skafida.kml

Η διαδρομή αυτή οδηγεί στη κορυφή Σκαφίδα 1545μ πάνω από το χωρίο Οξυά που είναι μια προ-κορυφή της Καζάρμας (Ζγουρολίβαδο) .  Η διαδρομή είναι ευδιάκριτη στο μεγαλύτερο μέρος της αλλά υπάρχουν ένα τμήμα που έχει κλείσει από τους θάμνους και κάνει τη διέλευση πολύ δύσκολη εκεί θέλει ιδιαίτερη προσοχή και υπομονή.

Η διαδρομή ξεκινά από τη θέση Γούτρος στο οικισμό Δάφνη της Οξυάς, για να φτάσει κανείς εκεί από το Μουζάκι ακολουθεί το δρόμο προς Πευκόφυτο και σε απόσταση 700μέτρα μετά τη διασταύρωση στρίβει δεξιά προς τους οικισμούς της Οξυάς. Η αφετηρία βρίσκετε στη τρίτη φουρκέτα μετά τη πάρκο με τη βρύση. Η διαδρομή αρχικά είναι λίγο ανηφορική και μετά από 200 μέτρα κατηφορίζει προς το ρέμα μέσα σε πυκνή βλάστηση και αφού το περάσει κατευθύνετε ανηφορικά μέσα στις απότομες γυμνές πλαγιές στην αέναντι πλευρά (το τμήμα αυτό είναι εμφανές από την αφετηρία). Εδώ το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο και καλοφτιαγμένο και οδηγεί στον εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου πάνω στη ράχη όπου υπάρχουν και τρεις Σταυροί στην βραχώδη άκρη.

Από τον Άγιο Γεώργιο και μετά το μονοπάτι ακολουθεί την ράχη προς τα επάνω αλλά κινείτε από τη δεξιά πλευρά ης ράχης χωρίς να κερδίζει υψομετρική. Αρχικά είναι εμφανές αλλά προχωρώντας είχε κλείσει από τους θάμνους και κάνει τη διέλευση πραγματική περιπέτεια. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή και υπομονή. Ψηλότερα μπαίνει σε δάσος με μεγαλύτερα δέντρα και είναι ευκολότερη η διάσχιση μέχρι που φτάνει στο μεγάλο αγρόκτημα που εφάπτεται με το κεντρικό δρόμο Πευκόφυτο-Βλάση.

Η καταγεγραμμένη διαδρομή μετά το κεντρικό δρόμο ακολουθεί τη ράχη μέσα στο δάσος ανεβαίνοντας το πρανές του δρόμου μέχρι την πρώτη φουρκέτα του δασικού, αλλά και εδώ η βλάστηση κάνει τη διέλευση απαγορευτική για το λόγω αυτό προτείνουμε να συνεχίσετε τη ανάβαση αρχικά ακολουθώντας το δρόμο προς το Βλάση για 700 μέτρα και να ακολουθήσετε το δασικό δρόμο. Η διαδρομή από το δρόμο είναι πιο μεγάλη σε απόσταση αλλά σίγουρα πιο εύκολη και γρηγορότερη. Ακολουθώντας πάντα το κεντρικό δρόμο και όχι τυχόν διακλαδώσεις του για περίπου 3 χλμ αυτό οδηγεί στον αυχένα πάνω στην κεντρική ράχη. Μετά τον αυχένα ο δρόμος κατηφορίζει προς το Ανθοχώρι, αλλά εμείς στρίβουμε δεξιά και ακολουθούμε διαρκώς την δασωμένη κορυφογραμμή. Στην κορυφογραμμή υπάρχει παλιό μονοπάτι που είναι ακόμα ευδιάκριτο και διασχίζει το πυκνό δάσος από έλατα σχεδόν μέχρι την κορυφή. Η διαδρομή αυτή είναι πολύ όμορφη και οδηγεί στην κορυφή Σκαφίδα 1545μ. Η κορυφή είναι διπλή και η απόσταση μεταξύ των δυο κορυφών είναι περίπου 200 μέτρα χωρίς ιδιαίτερη υψομετρική διαφορά.

Η επιστροφή μπορεί να γίνει από την ίδια διαδρομή αλλά θα μπορούσε να γίνει με τη μορφή διάσχισης συνεχίζοντας μέχρι  τον αυχένα του Αγίου Νικολάου περνώντας από τη βρύση Μάλια ή κατεβαίνοντας προς το Ανθοχώρι.

Καταγραφή διαδρομής: Κρούπης Νικόλαος


Άγιος Νικόλαος (Αγράφων) - Βουτσικάκι

Μήκος: 11429 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1432 μ.
Υψ. Κατάβαση: 893 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 2150 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1576 μ.
Τrackpoints: 1030

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Boutsikaki.Agios_Nikolaos-Boutsikaki.gpx

Boutsikaki.Agios_Nikolaos-Boutsikaki.plt

Boutsikaki.Agios_Nikolaos-Boutsikaki.kml

Η διαδρομή μας ξεκινάει από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου κάτω από το Μπορλέρο. Εδώ Μπορούμε να έρθουμε με αυτοκίνητο από τα Βραγγιανά ακολουθώντας το δρόμο προς Νιάλα, ή με τα πόδια κατηφορίζοντας από το Μπορλέρο, ως μέρος μιας μεγαλύτερης διάσχισης των Αγράφων που θα περιλαμβάνει τις κορυφές Μπορλέρο και Βουτσικάκι.
Στον Άγιο Νικόλαο πάμε δίπλα στο εγκαταλειμμένο καταφύγιο κι ανεβαίνουμε τη πλαγιά ελεύθερα μέχρι τη κορυφή Απελίνα, με την κατεστραμμένη κεραία. Εύκολα ακολουθούμε την ομαλή κορυφογραμμή μέχρι την επόμενη κορυφή το Βοϊδολίβαδο. Από εκεί κατεβαίνουμε από ομαλές πλαγιές στα λιβάδια του Μίχου κι ακολουθώντας κάποιο μονοπατάκι ανεβαίνουμε τραβερσαριστά προς τα δεξιά, για να βγούμε στο φαρδύ διάσελο. Από εκεί φεύγει μονοπάτι προς το διασελάκι του Πύργου. Ανεβαίνοντας ελεύθερα τη πλαγιά φτάνουμε στη κορυφή του Πύργου. Το κατέβασμα από εδώ είναι πιο απότομο, αλλά στα μισά περίπου θα βρούμε το ίχνος παλιού καλού μονοπατιού, που θα μας βγάλει σε ομαλές πλαγιές. Ανηφορίζοντας ελαφρά θα βρούμε μονοπάτι που θα μας πάει μέχρι το διάσελο του Μπουκόρου. Από εκεί περνάμε στην άλλη μεριά του βουνού και συνεχίζουμε στο καλό μονοπάτι μέχρι το δρόμο. Εκεί υπάρχουν παλιές κορίτες χωρίς νερό. Η παλιά πηγή έχει χαλάσει και το νερό δεν μαζεύεται εύκολα.
Από εκεί ακολουθούμε το δρόμο για περίππου 300 μ. μέχρι την επόμενη διασταύρωση (τρίστρατο).
Εκεί πιάνουμε πάλι τη πλαγιά και τραβερσαριστά ανεβαίνουμε προς τις κορυφούλες του Χαρισιού. Αφήνουμε τις δυο πρώτες και βγαίνουμε στο διασελάκι της κορυφής με το κολωνάκι. Από το Χαρίσι δεν μπορούμε να κατεβούμε κατευθείαν κάτω, αλλά πρέπει να φύγουμε λίγο αριστερά στην ομαλή ράχη και στη συνέχεια να βρούμε το καλό μονοπάτι που τραβερσάρει κάτω από τη κορυφή. Εύκολα πια θα πιάσουμε τη ράχη προς το Γενιτάκι κι από εκεί κατάβαση προς το φαρδύ διάσελο με τα έλατα που φαίνονται στη βάση του Βουτσικακίου. Από εκεί φεύγει μονοπάτι προς την "άγνωστη" βρύση. Από τη βρύση χωρίς μονοπάτι ανεβαίνουμε την ομαλή πλαγιά μέχρι τη κορυφή του Βουτσικακίου.
Πρόκειται για μια υπέροχη διαδρομή χωρίς καθόλου τεχνικές δυσκολίες, αλλά με μεγάλο μήκος, που προσφέρει συνεχή κι ανεπανάληπτη θέα σε όλα τα Άγραφα.

Καταγραφή διαδρομής: Δημητράκης Γιάννης


Άγιος Νικόλαος (Αργιθέας) - Βουτσικάκι

Μήκος: 6857 μ.
Υψ. Ανάβαση: 817 μ.
Υψ. Κατάβαση: 186 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 2140 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1509 μ.
Τrackpoints: 663

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Boutsikaki.Agios_Nikolaos_Argitheas-Boutsikaki.gpx

Boutsikaki.Agios_Nikolaos_Argitheas-Boutsikaki.plt

Boutsikaki.Agios_Nikolaos_Argitheas-Boutsikaki.kml

Η διαδρομή ξεκινά από τον αυχένα του Αγίου Νικολάου (Αργιθέας) που βρίσκεται στο  δρόμο από το Μουζάκι προς την ανατολική Αργιθέα (Βλάσι, Πετρίλια). Στον αυχένα του Αγίου Νικολάου (1500μ) υπάρχει δασικός δρόμος που τραβερσάρει την Καζάρμα και οδηγεί στον αυχένα μεταξύ  Καζάρμας και  Βουτσικάκι στη θέση Παλιομάντρι. Αρχικά ακολουθούμε το δασικό δρόμο μέχρι το Παλιομάντρι (1745μ) απόσταση περίπου 5 χλμ. Στο Παλιομάντρι αφήνουμε τον δασικό δρόμο και ανηφορίζουμε την ομαλή βόρεια πλαγιά του βουνού μέχρι την ράχη. Ακολουθώντας την Βόρεια-Βορειοδυτική ράχη του βουνού φτάνουμε στην κορυφή Βουτσικάκι στα 2154μ. Η διαδρομή είναι εύκολη και για την ανάβαση απαιτούνται 2:30 ώρες.

Καταγραφή διαδρομής: Νάτσιου Ευαγγελία© 2009-2020 Hellas Path Team
Σχεδιασμός και κατασκευή της σελίδας Νίκος Κρούπης