Hellaspath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά

Εισαγωγή
Χάρτης Βουνών
Νέες Διαδρομές
Διαδρομές
Αναζήτηση Διαδρομών
Νέες Φωτογραφίες
Ποιοί είμαστε
Oδηγίες χρήσης του αρχείου
Oδηγίες καταγραφής Διαδρομών
Xρήσιμα Links
Διαδρομές στο Διαδίκτυο
Αποστολή Διαδρομής
Αποστολή Φωτογραφιών
Forum
Eπικοινωνία
Αρθρογραφία
English

Μέγεθος Γραμματοσειράς:
S | M | L

HellasPath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά


Διαδρομές

 Ροδόπη: ΚΑΡΑ ΝΤΕΡΕ - Υψ. 1826 μ.

Νομός: Δράμας
Aρχεία Σημείων Προορισμού του Βουνού (Waypoints)
Σύνολο Σημείων Waypoints: 20

Aρχείο Σημείων Προορισμού GPS Exchange (GPX): Karantere.gpx

Aρχείο Σημείων Προορισμού OziExplorer (WPT): Karantere.wpt

Aρχείο Σημείων Προορισμού GoogleEarth (KML): Karantere.kml

Aρχείο Σημείων Προορισμού με όλες τις Διαδρομές: Karantere_total.kml

Προβολή της λίστας των Σημείων Προορισμού (Waypoints)

Η περιοχή βρίσκεται στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του νομού και εκτείνεται κατά μήκος της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου. Χαρακτηρίζεται από τα συμπαγή δάση που την καλύπτουν σε ποσοστό 90 τις εκατό και την ύπαρξη του δασικού χωριού Ελατιάς.

Στη θέση Κούτρα και σε απόσταση 72 χλμ. από τη Δράμα υπάρχει το δασικό χωριό Ελατιάς, ιδιοκτησία της δασικής υπηρεσίας, που είναι το διοικητικό και λειτουργικό κέντρο των δασών της Ελατιάς. Αποτελείται από εντυπωσιακά πέτρινα κτίρια, τα οποία η δασική υπηρεσία χρησιμοποιεί εκτός των άλλων και για φιλοξενία επισκεπτών. Το δασικό, χωριό έχει υδροδότηση, ηλεκτρικό ρεύμα και τηλεφωνικές γραμμές.
Στην Ελατιά βρίσκεται το μοναδικό στη χώρα μας δάσος ερυθρελάτης, όπου το τοπίο παραπέμπει σε αντίστοιχα της μέσης και βόρειας Ευρώπης. Επίσης στην ευρύτερη περιοχή της Ελατιάς και στη θέση Μαγούλα υπάρχει το μοναδικό στην Ελλάδα δάσος σημύδας.

Άλλα είδη δένδρων και θάμνων που απαντώνται είναι η υβρυδογενής ελάτη (προσομοιάζει με την λευκή της Ευρώπης), δασική πεύκη, κέδρα, οξιά, σημύδα, λεύκες, ιτιές, σορβιές, σφενδάμια, δρύες, φράξος, σκλήθρα, κρανιά, γαύρος, οστρυά αδριανός, κουφοξυλιά, αγριοτριανταψυλλιές, μύρτιλλα κ.ά., ενώ υπάρχει και πλήθος ποωδών φυτών.
Γενικά η χλωρίδα της Ελατιάς είναι πλούσια σε είδη (πάνω από 700), με πολλά ενδημικά (τοπικά) της βαλκανικής περιοχής, καθώς και με πολλά σπάνια για τη χώρα μας. Επίσης, συναντάται ποικιλία μανιταριών με πολλά εδώδιμα (βωλίτες, κοπρίνοι, αμανίτης καίσαρος κ.ά.). Η πανίδα της περιοχής είναι και αυτή πλούσια, με είδη όπως την καφετιά αρκούδα, αγριογούρουνο, ελάφι, ζαρκάδι, λαγό, λύκο, αγριόγατο, φάσσα, αετούς, γεράκια, δρυοκολάπτες κ.ά.

Διαδρομές στο βουνό: 1

1.

Δασικό Χωρίο - Κορυφή Τσάκαλος 1826μ

Προβολή του Χάρτη σε Νέο Παράθυρο


Δασικό Χωρίο - Κορυφή Τσάκαλος 1826μ

Μήκος: 6885 μ.
Υψ. Ανάβαση: 344 μ.
Υψ. Κατάβαση: 44 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1829 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1510 μ.
Τrackpoints: 438

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Karantere.Dasiko_Xorio-Tsakalos.gpx

Karantere.Dasiko_Xorio-Tsakalos.plt

Karantere.Dasiko_Xorio-Tsakalos.kml

Μια εύκολη αλλά όμορφη πεζοπορική διαδρομή είναι η ανάβαση στην κορυφή Τσάκαλος 1826 μέτρα στο δάσος Καρά Ντερέ της Δράμας, που είναι και η ψηλότερη. Η διαδρομή είναι πιο εύκολη για να φτάσει κανείς στην κορυφή Τσάκαλος, αφού ακολουθεί τους δασικούς δρόμους. Η καταγραφή της διαδρομής έγινε με αφετηρία ένα σημείο στο δασικό δρόμο που οδηγεί από το δασικό χωρίο Ελατιά στην την κορυφή Τσάκαλος και σε απόσταση 4 χλμ από το Χωρίο. Ο ορεινός όγκος του Καράντερε είναι πολύ ομαλός καλυμμένος παντού από πυκνά δάση ελάτης και πεύκου και δεν υπάρχει ορατότητα και είναι πολύ εύκολο να χαθεί ο προσανατολισμός.

Φτάνοντας με το αυτοκίνητο στο Δασικό Χωρίο της Ελατιάς (Καρά Ντερε) του Καράντερε ακολουθούμε το δασικό δρόμο στα αριστερά, με κατεύθυνση το ΕΦ Τσάκαλος. Σε απόσταση περίπου 2,5 χιλιόμετρα συναντάμε διασταύρωση δρόμων και πηγαίνουμε αριστερά (XOM01). Στα 500 μέτρα συναντάμε νέα διασταύρωση (XOM02) οπού ακολουθούμε το δρόμο προς τα δεξιά. Σε άλλα 1500 μέτρα στο σημείο (XOM04) υπάρχει διασταύρωση δρόμων και πηγαίνουμε δεξιά, όπου σε λίγα μέτρα πιο κάτω περνάμε δίπλα από παλιά καλύβα του δασαρχείου. Σε απόσταση 2 χλμ από την καλύβα φτάνουμε σε νέα διασταύρωση (XOM05) και ακολουθούμε το δρόμο προς τα δεξιά που σταδιακά ανεβαίνει στην κορυφή. Η κορυφή είναι ένα μεγάλο οροπέδιο όπου λειτουργούσε στρατόπεδο αρκετές δεκαετίες παλιότερα. Το ψηλότερο σημείο της κορυφής είναι ένα απότομος βράχος με όμορφη θέα στα καταπράσινα και πολύ ομαλά δάση της περιοχής.

Προσοχή: Η διαδρομή αυτή δεν είναι πλήρης καταγεγραμμένη, όποιος έχει πληρέστερη καταγραφή να μας την στείλει.

Καταγραφή διαδρομής: Κρούπης Νικόλαος© 2009-2021 Hellas Path Team
Σχεδιασμός και κατασκευή της σελίδας Νίκος Κρούπης