Hellaspath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά

Εισαγωγή
Χάρτης Βουνών
Νέες Διαδρομές
Διαδρομές
Αναζήτηση Διαδρομών
Νέες Φωτογραφίες
Ποιοί είμαστε
Oδηγίες χρήσης του αρχείου
Oδηγίες καταγραφής Διαδρομών
Xρήσιμα Links
Διαδρομές στο Διαδίκτυο
Αποστολή Διαδρομής
Αποστολή Φωτογραφιών
Forum
Eπικοινωνία
Αρθρογραφία
English

Μέγεθος Γραμματοσειράς:
S | M | L

HellasPath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά


Διαδρομές

 ΥΜΗΤΤΟΣ - Υψ. 1026 μ.

Νομός: Αττικής
Aρχεία Σημείων Προορισμού του Βουνού (Waypoints)
Σύνολο Σημείων Waypoints: 42

Aρχείο Σημείων Προορισμού GPS Exchange (GPX): Ymittos.gpx

Aρχείο Σημείων Προορισμού OziExplorer (WPT): Ymittos.wpt

Aρχείο Σημείων Προορισμού GoogleEarth (KML): Ymittos.kml

Aρχείο Σημείων Προορισμού με όλες τις Διαδρομές: Ymittos_total.kml

Προβολή της λίστας των Σημείων Προορισμού (Waypoints)

Ο Υμηττός είναι βουνό της Αττικής. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του λεκανοπεδίου της Αθήνας. Υψώνεται μεταξύ του λεκανοπεδίου Αθηνών και των Μεσογείων με κατεύθυνση από Β. προς Ν. από τη δίοδο του Αγίου Ιωάννου του Κυνηγού καταλήγοντας πάνω από τη Βούλα και τη Βάρη. Διαθέτει μεγάλες εκτάσεις πρασίνου, ενώ η υψηλότερη κορυφή του φτάνει τα 1026 μ. Από γεωλογική άποψη ο Υμηττός ανήκει στην αττικοκυκλαδική ζώνη. Τα πετρώματά του περιέχουν ασβεστόλιθους, σχιστόλιθους και μεγάλες μάζες μαρμάρου και μαρμαρυγιανών σχιστολίθων. Περίπου στο μέσον χωρίζεται σε δύο τμήματα, το βόρειο με τη ψηλότερη κορφή του που οι αρχαίοι Αθηναίοι τον ονόμαζαν Μέγα Υμηττό και το νοτιότερο Ελάττονα ή Άνυδρο Υμηττό (σήμερα Μαυροβούνι και Κόντρα). Η υψηλότερη κορυφή του λέγεται Εύζωνας. Το Kορακοβούνι είναι ένα από τα πιο μεγάλα συνβουνά του Υμηττού. Προκιμάνεται απο 3300 τ.μ κι η κορηφή του αγγίζει τα 728 μέτρα πάνω από την στάθμη της Θάλασσας, βρίσκεται δε κοντά στην περιοχή της Πεντέλης.

Διαδρομές στο βουνό: 1

1.

Τερψιθέα - διάσελο Σταυρού - Κορωπί

Προβολή του Χάρτη σε Νέο Παράθυρο


Τερψιθέα - διάσελο Σταυρού - Κορωπί

Μήκος: 12615 μ.
Υψ. Ανάβαση: 786 μ.
Υψ. Κατάβαση: 808 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 522 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 125 μ.
Τrackpoints: 1034

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Ymittos.Terpsithea-Stavros-Koropi.gpx

Ymittos.Terpsithea-Stavros-Koropi.plt

Ymittos.Terpsithea-Stavros-Koropi.kml

Από το τέρμα του λεωφορείου Α4 (TERMA-A4) ακολουθούμε την οδό Αγίου Νεκταρίου με κατεύθυνση σχεδόν βόρεια.
Μετά από 700 μ πορείας στο δρόμο αυτό, συναντάμε στα δεξιά μας ένα μαντρί (MANTRIDEX) και μετά από άλλα 80 μ φτάνουμε στον αριθμό 274 του δρόμου (DR274).
Στο σημείο αυτό αφήνουμε το δρόμο και οδεύουμε δεξιά κάθετα σε αυτόν ανεβαίνοντας σε μια ράχη χωρίς σαφές μονοπάτι. Η βλάστηση είναι χαμηλή και θαμνώδης και δε μας δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Ακολουθούμε τον άξονα της ράχης με κατεύθυνση 550.
Μετά από 270 μ φτάνουμε στην πρώτη μικρή κορυφούλα (KORFY-1), όπου και συναντάμε τα πρώτα ίχνη του μονοπατιού το οποίο συνεχίζει να ανηφορίζει στην ίδια κατεύθυνση χωρίς σημάδια.
Μετά από 200 μ η βλάστηση γίνεται πυκνότερη και υπάρχουν αρκετά πεύκα (PEYKA). Εκεί χρειάζεται λίγη προσοχή καθώς υπάρχει διακλάδωση με μονοπάτι που παρακάμπτει τη ράχη από δεξιά. Εμείς δεν το ακολουθούμε και συνεχίζουμε να ανηφορίζουμε στην ίδια κατεύθυνση.
Μετά από 300 μ ανάβασης συναντάμε τα πρώτα κόκκινα σημάδια τα οποία θα μας οδηγήσουν σε όλη σχεδόν την υπόλοιπη διαδρομή μας (SHMADIA).
Μετά από 50 μ πορείας σε φανερό μονοπάτι συναντάμε στα αριστερά μας ένα παλιό συρματόπλεγμα (PERIFRARI). Αυτό ανήκει στο στρατόπεδο το οποίο βρίσκεται στην κοιλάδα αριστερά της ράχης που ακολουθούμε. Το μονοπάτι οδεύει παράλληλα με το συρματόπλεγμα.
Μετά από 180 μ το μονοπάτι διασχίζει την περίφραξη από ένα άνοιγμα της και πλέον ανηφορίζουμε έχοντας το συρματόπλεγμα στα δεξιά μας (SYRMATOPL-1).
Μετά από 310 μ το μονοπάτι διασχίζει ξανά την περίφραξη από ένα άνοιγμά της και έχουμε ξανά το συρματόπλεγμα στα δεξιά μας (SYRMATOPL-2). Το μονοπάτι είναι πολύ φανερό και τα κόκκινα σημάδια πυκνά.
Μετά από 100 μ το μονοπάτι γίνεται ανηφορικό και κάπως ασαφές (ANIF). Η κατάσταση αυτή διαρκεί για 200 μ περίπου (ως το σημείο SYRMATOPL-2). Σε όλο αυτό το διάστημα ακολουθούμε προσεκτικά τα κόκκινα σημάδια που υπάρχουν στις πέτρες χωρίς σαφές μονοπάτι.
Το μονοπάτι μετά ξεκαθαρίζει κάπως (DASOS) και μετά από 50 μ εισέρχεται σε δάσος με νεαρά πευκάκια.
Το μονοπάτι στη συνέχεια κατηφορίζει λίγο και βγαίνει σε ράχη (RAXH) την οποία και κατεβαίνει από αριστερά.
Το μονοπάτι οδεύει πλέον σε πορεία 1400 και σε μετά από 240 μ πορείας συναντάμε ζωγραφισμένα σε βράχο διπλό βέλος που δείχνει ευθεία και δεξιά (BELH-BRAXO). Το μονοπάτι μας οδεύει ευθεία. Ο δεξιός κλάδος, ο οποίος ξεκινά με ένα πολύ απότομο ανέβασμα, οδηγεί σε ένα παλιό μονοπάτι προς το Ξεροβούνι που ελάχιστα περπατιέται πλέον. Μπορείτε όμως να το ακολουθήσετε χωρίς πρόβλημα μέχρι μια ράχη (RAXH-1), στα δυτικά την οποίας υπάρχει κορυφούλα με υπέροχη θέα (KRFY-THEA).
Το μονοπάτι οδεύει σε πευκοδάσος και σε απόσταση 50 μ από το διπλό βέλος το μονοπάτι διασχίζει μικρή ρεματιά όπου υπάρχει και σχοινί!
Σε απόσταση 440 μ από τη μικρή ρεματιά με το σχοινί το μονοπάτι στενεύει αρκετά και δείχνει να κλείνει από τη βλάστηση. Στο σημείο αυτό πρέπει να κάνουμε δεξιά και να ανηφορίσουμε, αρχικά πολύ απότομα, για λίγα μέτρα. Το μονοπάτι δεν είναι σαφές αλλά τα κόκκινα σημάδια μας καθοδηγούν.
Προς το τέλος της ανηφόρας το μονοπάτι στρίβει αριστερά και ξεκαθαρίζει.
Το μονοπάτι σύντομα περνά από βραχώδες πεδίο όπου στα δεξιά μας ορθώνονται ψηλά βράχια (BRAXDEX).
Σε απόσταση 70 μ από τα βράχια συναντάμε σημάδια με δύο κύκλους στις πέτρες (2KYKLOI) και συνεχίζουμε την πορεία μας στο μονοπάτι.
Μετά από 280 μ συναντάμε στα δεξιά μας την "τρύπια σπηλιά", ένα σχηματισμό από βράχια που μοιάζει με φυσική γέφυρα. Το όνομά του προέρχεται πιθανώς από το ότι μοιάζει σα σπηλιά της οποίας η οροφή κατέπεσε.
Στην περιοχή της "τρύπιας σπηλιάς" χρειάζεται λίγη προσοχή καθώς η βλάστηση πυκνώνει αρκετά και τα σημάδια γίνονται πιο αραιά. Πρέπει να ακολουθήσουμε πορεία 700 και να μην παρεκκλίνουμε ακολουθώντας άλλα μικρότερα μονοπάτια.
Το μονοπάτι στενεύει αρκετά οδεύοντας ανάμεσα σε πουρνάρια (STENO-MONOPATI) και σε απόσταση 100 μ από την τρύπια σπηλιά συναντάμε στα αριστερά του μονοπατιού χαρακτηριστικό "τριγωνικό" βράχο με σημάδι (TRIGONIKO). Αυτός μας υπενθυμίζει ότι τελικώς οδεύουμε σωστά...
Σε απόσταση 420 μ από το βράχο συναντάμε στα δεξιά μας ερείπεια κτίσματος (EREIPIO). Μετά από το σημείο αυτό το μονοπάτι είναι κάπως ασαφές και τα σημάδια αραιά. Υπάρχουν όμως αρκετοί κούκοι που μας καθοδηγούν σε πορεία 200.
Σε απόσταση 50 μ από το κτίσμα αποκτούμε για πρώτη φορά θέα προς τα Μεσόγεια (THEA-MESOGIA). Λίγο μετά το σημείο αυτό το μονοπάτι κάνει μια στροφή και ακολουθεί πλέον πορεία σχεδόν βόρεια.
Οδεύοντας βόρεια έχουμε στα αριστερά μας έναν επιμήκη και ψηλό βράχο σαν τείχος. Το μονοπάτι πλησιάζει σιγά σιγά στο βράχο και εκεί που αυτός τελειώνει (DEXIA-STROFI) κάνει δεξιά στροφή και κατηφορίζει σε αργιλώδες πλάτωμα σε πορεία 300. Εκεί που τελειώνει η κατηφόρα βρισκόμαστε στο κέντρο του διάσελου του Σταυρού.
Εκεί που το διάσελο αρχίζει ξανά να ανηφορίζει και στη δεξιά πλευρά του, συναντάμε κόκκινο βέλος σε βράχο στο έδαφος που δείχνει λοξά δεξιά (KOK-BELOS). Από το σημείο αυτό ξεκινά το μονοπάτι για το Κορωπί.
Το μονοπάτι είναι ασαφές και κάποια από τα σημάδια στις πέτρες είναι κρυμμένα κάτω από τη βλάστηση. Οδεύουμε σε ανατολική πορεία.
Μετά από 100 μ συναντάμε μπροστά μας ένα βράχο (PETRA) και μετά από λίγο η πορεία μας κλείνει από τα μπάζα της διάνοιξης του χωματόδρομου που βρίσκεται πλέον μπροστά μας (DROMOS).
Ανηφορίζουμε προς το χωματόδρομο τον οποίο και ακολουθούμε για λίγο δεξιά.
Μετά από 20 μ πορείας στο χωματόδρομο συναντάμε στα αριστερά μας σημάδια που μας οδηγούν σε μονοπάτι (MONARI). Το μονοπάτι, με αρκετά πυκνή σήμανση, οδεύει παράλληλα στο δρόμο στα αριστερά του και λίγο ψηλότερα από αυτόν.
Το μονοπάτι, κατά τόπους ελαφρά κλεισμένο από τη βλάστηση, ακολουθεί γενικότερη ανατολική πορεία. Κατά τόπους συναντάμε χτιστά τμήματα, κάτι που μαρτυρά τη σημασία της σύνδεσης αυτής σε αρχαιότερους χρόνους. Δυστυχώς σήμερα (2009) το μονοπάτι δίνει μάχη με το χρόνο και αν δεν ασχοληθεί κάποιος με αυτό σύντομα θα κλείσει.
Σε απόσταση 250 μ από το δρόμο διασχίζουμε μια σάρα (SARA) και σε άλλα 70 μ άλλη μία (SARA2).
Μετά από άλλα 230 μ φτάνουμε σε σημείο με πεσμένους κορμούς τους οποίους και παρακάμπτουμε χωρίς να αλλάξουμε την πορεία μας (KORMOI).
Μετά από 390 μ περνάμε μία ακόμη τελευταία σάρα (SARA3).
Σε απόσταση 60 μ από την τελευταία σάρα χρειάζεται λίγη προσοχή: το μονοπάτι φτάνει σε σημείο όπου το έδαφος είναι πετρώδες και τα σημάδια αραιώνουν πολύ (PETRANIF).Αν και το μονοπάτι δείχνει να ανηφορίζει είναι καλύτερα να διατηρήσουμε σταθερή πορεία 750 από τη σάρα και μετά. Οδεύοντας χωρίς σαφές μονοπάτι για περίπου 60 μ συναντάμε πολύ φαρδύ μονοπάτι (παλιό μουλαρόδρομο) που συνδέει το Κορωπί με το λόφο του Προφήτη Ηλία (FARDMON). (Από το σημείο SARA3 ως το FARDMON η πορεία που ακολουθήσαμε και καταγράφηκε στο GPS είναι ελαφρώς διαφορετική από αυτή που προτείνουμε.)
Ακολουθώντας το μονοπάτι αυτό δεξιά οδεύουμε προς το Κορωπί. Αξίζει όμως μια παράκαμψη για να επισκεφθούμε το μικρό οροπέδιο του Προφήτη Ηλία και το βωμό του Ομβρίου Διός που βρίσκεται εκεί. Έτσι ακολουθούμε το μονοπάτι ανηφορίζοντας αριστερά και σε 270 μ καταλήγουμε στον αρχαιολογικό χώρο (BOMOS) και την εκκλησία του Προφήτη Ηλία (PROFILIAS).
Επιστρέφουμε κατηφορίζοντας το μονοπάτι που ανεβήκαμε και μετά από 1 χλμ περίπου κατηφορικής πορείας σε αυτό καταλήγουμε σε χωματόδρομο τον οποίο και ακολουθούμε αριστερά (MXARI).
Μετά από 200 μ καταλήγουμε σε άλλο χωματόδρομο τον οποίο ακολουθούμε πάλι αριστερά (XXARI).
Μετά από 300 μ ο δρόμος γίνεται ασφαλτοστρωμένος και συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση οδεύοντας προς το Κορωπί.
Μετά από 1300 μ συναντάμε στα αριστερά μας το ύψωμα που βρίσκεται η ακρόπολη Σφήττου. Πρόκειται για τα ερείπεια της ακρόπολης της αρχαίας πόλης Σφήττου που βρίσκονταν  λίγο δυτικότερα του σημερινού Κορωπίου. Δίπλα στα ερείπεια της αρχαίας πόλης βρίσκεται η μονή Βηθλεέμ.
Συνεχίζοντας στην ίδια κατεύθυνση τη μάλλον βαρετή πορεία μας στον ασφαλτόδρομο, καταλήγουμε στη λεωφόρο Βασ. Κωνσταντίνου, κεντρικό δρόμο του Κορωπίου. Από εκεί επιστρέφουμε στην Αθήνα με αστική σουγκοινωνία.

Καταγραφή διαδρομής: Παπαχρήστου Λίνος


Τρύπια σπηλία (25-10-2009)


© 2009-2021 Hellas Path Team
Σχεδιασμός και κατασκευή της σελίδας Νίκος Κρούπης