Hellaspath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά

Εισαγωγή
Χάρτης Βουνών
Νέες Διαδρομές
Διαδρομές
Αναζήτηση Διαδρομών
Νέες Φωτογραφίες
Ποιοί είμαστε
Oδηγίες χρήσης του αρχείου
Oδηγίες καταγραφής Διαδρομών
Xρήσιμα Links
Διαδρομές στο Διαδίκτυο
Αποστολή Διαδρομής
Αποστολή Φωτογραφιών
Forum
Eπικοινωνία
Αρθρογραφία
English

Μέγεθος Γραμματοσειράς:
S | M | L

HellasPath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά


Διαδρομές

 ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ - Υψ. 2249 μ.

Νομοί: Γρεβενών / Ιωαννίνων
Aρχεία Σημείων Προορισμού του Βουνού (Waypoints)
Σύνολο Σημείων Waypoints: 6

Aρχείο Σημείων Προορισμού GPS Exchange (GPX): Vasilitsa.gpx

Aρχείο Σημείων Προορισμού OziExplorer (WPT): Vasilitsa.wpt

Aρχείο Σημείων Προορισμού GoogleEarth (KML): Vasilitsa.kml

Aρχείο Σημείων Προορισμού με όλες τις Διαδρομές: Vasilitsa_total.kml

Προβολή της λίστας των Σημείων Προορισμού (Waypoints)

Διαδρομές στο βουνό: 2

1.

Αβδέλα - Κορυφή Βασιλίτσα (2249 μ.)

2.

ΧK Βασιλίτσας - Μπότσα - Κολέο - Γριά - Μπατεφούρλο - Σκοπιά Τόσκα - Βάλια Στάθη - Σκρίου - Δίστρατο

Προβολή του Χάρτη σε Νέο Παράθυρο


Αβδέλα - Κορυφή Βασιλίτσα (2249 μ.)

Μήκος: 7716 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1142 μ.
Υψ. Κατάβαση: 146 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 2253 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1255 μ.
Τrackpoints: 741

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Vasilitsa.Avdela-Vasilitsa.gpx

Vasilitsa.Avdela-Vasilitsa.plt

Vasilitsa.Avdela-Vasilitsa.kml

Η διαδρομή από το χωριό Αβδέλα για την κορυφή της Βασιλίτσας καλύπτει μια υψομετρική διαφορά 1000 περίπου μέτρων και οι ορειβάτες μπορούν να την καλύψουν σε τρεις ώρες με χαλαρό περπάτημα. Οι ανηφόρες δεν είναι ιδιαίτερες, παρά μόνο στο τελευταίο μέρος της διαδρομής. Αποτελεί μέρος του διεθνούς μονοπατιού Ε6 στο άξονα Βάλια Κάλντα - Περιβόλι - Αβδέλλα - Χιονοδρομικό Βασιλίτσας - Σαμαρίνα και είναι μια από τις ωραιότερες και χωρίς δυσκολίες αναβάσεις. Είναι καλά σηματοδοτημένη με μπλε και άσπρα σημάδια. (Αν στη διαδρομή συναντήσετε κόκκινα σημάδια αγνοήστε τα. Πρόκειται για παλιά σήμανση - παραλλαγή της ίδιας διαδρομής)

Από την πλατεία του χωριού Αβδέλα ανηφορίζουμε προς τον μοναδικό ξενώνα. Στο τέλος της ανηφόρας, στα τελευταία σπίτια του χωριού συναντάμε παιδική χαρά και χαρακτηριστική κυκλική πλατεία. Στο σημείο αυτό μπορούμε να αφήσουμε το αυτοκίνητο ενώ υπάρχει και βρύση. Από την παιδική χαρά αρχικά ακολουθούμε χωματόδρομο που μας οδηγεί γρήγορα στην απέναντι πλαγιά σε μαντρί. Συνεχίζουμε σε μονοπάτι με Βόρειοδυτική κατεύθυνση ακολουθώντας τα σημάδια για να βγούμε γρήγορα σε ράχη. Με την ίδια πάντοτε κατεύθυνση ακολουθούμε την ράχη που σε λίγο συναντιέται με χωματόδρομο. Προσπερνάμε κάθετα τον χωματόδρομο και συνεχίζουμε να ακολουθούμε την ράχη ενώ κινούμαστε σε αραιό δάσος. Στο σημείο που η ράχη γίνεται αρκετά ανηφορική και έχει χαρακτηριστικά διαβρωθεί από το νερό την αφήνουμε και στρίβουμε δεξιά σε εμφανέστατο μονοπάτι που τραβερσάρει την πλαγιά μέσα σε αραιό δάσος. Στο τέλος του δάσους καταλήγουμε στο κέντρο χαρακτηριστικής λάκας. Από το κέντρο της λάκας κατευθυνόμαστε προς τα βόρεια στην απέναντι ανηφορική πλαγιά προσέχοντας να εντοπίσουμε τα σημάδια γιατί το μονοπάτι στο σημείο αυτό χάνεται (περνάει αριστερά από χαρακτηριστική συστάδα μικρών δένδρων στην πλαγιά) και μας οδηγεί σε διάσελο πάνω στην κορυφογραμμή. Από εδώ και πέρα το μονοπάτι είναι εμφανέστατο. Από την κορυφογραμμή τραβερσάρουμε την αριστερή πλαγιά ενώ στο βάθος και αριστερά διακρίνουμε δασωμένη κοιλάδα. Ακολουθώντας το μονοπάτι τραβερσάρουμε για αρκετή ώρα την πλαγιά, περνάμε πάνω από τα δένδρα της κοιλάδας για να ξαναβγούμε για μια ακόμα φορά πάνω στην κορυφογραμμή σε φαρδύ χαρακτηριστικό διάσελο όπου υπάρχουν και χαμηλά πασαλάκια με την ένδειξη Ε6. Στο σημείο αυτό αφήνουμε το διεθνές μονοπάτι (το Ε6 φεύγει δεξιά για το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας) και παίρνουμε την κακοτράχαλη ανηφόρα ακολουθώντας πάντα τα σημάδια που μας οδηγούν στην κορυφή της Βασιλίτσας στα 2249 μέτρα.

Καταγραφή διαδρομής: Μπακρατσάς Κώστας


Βασιλίτσα (00-00-0000)

ΧK Βασιλίτσας - Μπότσα - Κολέο - Γριά - Μπατεφούρλο - Σκοπιά Τόσκα - Βάλια Στάθη - Σκρίου - Δίστρατο

Μήκος: 26035 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1202 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1982 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1977 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 964 μ.
Τrackpoints: 2342

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Vasilitsa.XK_Vasilitsa-Distrato.gpx

Vasilitsa.XK_Vasilitsa-Distrato.plt

Vasilitsa.XK_Vasilitsa-Distrato.kml

Γενικά στοιχεία: η διαδρομή αποτελεί μία πορεία περίπου 27 χλμ. που ξεκινά λίγο πιο δίπλα από το Χ.Κ. Βασιλίτσας και τερματίζει στο χωριό Δίστρατο. Κινείται στις ράχες νοτίως της Βασιλίτσας μέχρι την Σαλατούρα της Γριάς (Μόσσα) όπου και στρίβει δυτικά προς την σκοπιά Τόσκα και την Βάλια Στάθη. Από εκεί, αφού περάσει το ρέμα Στάθη ανεβαίνει το ύψωμα Σκρίου και τελειώνει στο Δίστρατο. 

Επικίνδυνα σημεία: πουθενά δεν απαιτείται κάποιου είδους αναρρίχηση, παρά μόνον στην ράχη της Σκοπιάς Τόσκα το ανάγλυφο είναι λίγο σπασμένο και θέλει κάποια προσοχή.
Νερό: Γενικώς υπάρχει διαθεσιμότητα σε σημεία της διαδρομής, αναλόγως της εποχής.
Ελεύθερη μετακίνηση εκτός μονοπατιού: Μικρό κομμάτι μετά την σκοπιά Τόσκα μέχρι το μονοπάτι χαμηλότερα που καλογραμμένο μας οδηγεί στην Βάλια Στάθη. Και νωρίτερα όμως σε υποτιθέμενα τμήματα Ε6, λόγω ελλειπούς σήμανσης και αίσθησης μονοπατιού νιώθεις ότι κινείσαι ελεύθερα.

Αναλυτικά:
Η αρχή της διαδρομής μας είναι κομμάτι του Ε6 (με όποια μορφή υπάρχει την σημερινή μέρα). Περί τα 250 μ. από τον αυχένα του Χ.Κ. επί του δρόμου προς την Σμίξη και τα Γρεβενά αρχίζει το μονοπάτι μας. Στα δεξιά μας σε όχθο, ίσα ίσα που φαίνεται. Η διαδρομή από εδώ έως και την λιμνούλα της Γκούρας κινείται ελεύθερα λόγω ελλειπούς μονοπατιού και αν θέλει κάποιος μπορεί να φτάσει στην ίδια λιμνούλα παίρνοντας τον χωματόδρομο για τους αναβατήρες που βρίσκει πάνω στον κεντρικό και  ο οποίος ξεκινά απέναντι από την διασταύρωση για Σαμαρίνα.
Μετά την λιμνούλα της Γκούρας ακολουθούμε τον χωματόδρομο και στα 50- 100 μέτρα σε υψόμετρο περί τα 1830μ. τον αφήνουμε για την ράχη στα αριστερά μας (νότια), απ όπου και ισοϋψώς θα κινηθούμε προς την ράχη της Μπότσας. Μεσολαβούν ως εκεί κάποιες ρεματιές με νερά. Βγαίνοντας στην Μπότσα συναντούμε να έρχεται από δεξιά μας -από την κορυφή της Βασιλίτσας-  μονοπατάκι με μπλε σήμανση που οδηγεί και εκεί που πηγαίνουμε και εμείς. Δυστυχώς σύντομα και αυτού η σήμανση χάνεται, ωστόσο πλέον η πορεία μας είναι ξεκάθαρη σε ράχες πλατιές που σε καμία περίπτωση δεν γίνονται κόψεις και προσφέρουν θέα σχεδόν 300 μοιρών (μόνο η Βασιλίτσα μας κόβει το 360).
Το μονοπάτι μετά την Μπότσα παρακάμπτει 2 εύκολες κορυφές από τα δεξιά και σε κατέβασμα προς ορατό χωματόδρομο απέναντί μας (νότια) διακλαδίζεται. Αριστερά εμφανώς χάνει ύψος προς Αβδέλλα, δεξιά συνεχίζει προς το ύψωμα Κολέο απέναντι.
Το Κολέο απαιτεί μία ανάβαση από τον δρόμο μήκους 500μ. και υψομετρικής 100μ. Στην επιμήκη ράχη του από νωρίς διακρίνουμε κατασκευασμένες οχυρές θέσεις (πολλές) οι οποίες κυρίως συγκεντρώνονται στην βορειότερη (1η που συναντάμε) από τις δίδυμες και σχεδόν ισοϋψείς κορυφές Κολέο. Το υψομετρικό κολωνάκι είναι στην 2η (νοτιότερη) από τις δύο.
Μετά την 2η Κολέο η κατάβαση συνεχίζεται σε ράχη ΝΔ και συνεχίζει Δ μέχρι την Γριά (Μόσσα). Στο τελείωμα υπάρχει πρανές/ όχθος που θέλει λίγο ψάξιμο και προσοχή στο κατέβασμα. (Εναλλακτικά μετά την 2η Κολέο πάμε Ν ή ΝΑ μέχρι χωματόδρομο που θα μας οδηγήσει σταδιακά Δ και προς Μόσσα.)
Από εκεί προχωρούμε σε δασικό δρόμο Δ προς Μπατεφούρλο. Η τοποθεσία εντοπίζεται ως πλάτωμα με πρόχειρες (2) καλύβες από λαμαρίνα και ξύλα. Υπάρχει και τρίστρατο και είναι 300-500μ. Α της 1650. Από το Μπάτεφούρλο ντόπιοι ανέφεραν ότι είναι δυνατή η παράκαμψη της 1650 προς Σκοπιά Τόσκα από τα Β, όμως ελλείψει ίχνους στον χάρτη και σε δορυφορική απεικόνιση η πραγματοποιηθείσα πορεία περιλαμβάνει παράκαμψη της 1650 από τα Ν.
Φτάνοντας στην ράχη της Σκοπιάς Τόσκα αντικρίζουμε χαρακτηριστικό μυτίκι/τσούκα στα αριστερά του δρόμου, ενώ ο δρόμος που βρισκόμασταν τόση ώρα συνεχίζει κατηφορικά προς την Βάλια Στάθη και τον βλέπουμε στην απέναντι πλαγιά. Εμείς αφήνουμε τον δρόμο και πάμε προς την έξαρση του εδάφους. Προσπερνούμε το μυτίκι από τα δεξιά και για τα επόμενα 750μ. κινούμαστε σε σπασμένο -όχι όμως επικίνδυνο- έδαφος. Μονοπάτι σαφές δεν υπάρχει, όπως σε κάθε ράχη η διαδρομή μας κινείται επί αυτής.
Στην Δ απόληξη της ράχης (ξεκινά και η ζώνη με τα δέντρα) αρχίζουμε να κατηφορίζουμε ελεύθερα σε ομαλό πλέον έδαφος προς χωματόδρομο που οδηγεί στο ρέμα Στάθη. Επί του χωματόδρομου βλέπουμε τα ευδιάκριτα σημάδια της εξαιρετικής από δω και πέρα σήμανσης του μονοπατιού. Κοντά υπάρχει σημασμένη πηγή αν και σε λίγο βγαίνουμε στο ρέμα.
Χωρίς αμφιβολίες για την κατεύθυνση ακολουθούμε τα σημάδια για Δίστρατο. Περνούμε το ρέμα Στάθη και ακολουθεί η ανάβαση στο ύψωμα Σκρίου.
Είναι η τελευταία ανάβαση και σιγά σιγά διακρίνουμε το Δίστρατο.

Καταγραφή διαδρομής: Σακαλίδης Σταύρος© 2009-2021 Hellas Path Team
Σχεδιασμός και κατασκευή της σελίδας Νίκος Κρούπης