Hellaspath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά

Εισαγωγή
Χάρτης Βουνών
Νέες Διαδρομές
Διαδρομές
Αναζήτηση Διαδρομών
Νέες Φωτογραφίες
Ποιοί είμαστε
Oδηγίες χρήσης του αρχείου
Oδηγίες καταγραφής Διαδρομών
Xρήσιμα Links
Διαδρομές στο Διαδίκτυο
Αποστολή Διαδρομής
Αποστολή Φωτογραφιών
Forum
Eπικοινωνία
Αρθρογραφία
English
HellasPath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά


Διαδρομές

 ΑΘΩΣ - Άγιο Όρος - Υψ. 2033 μ.

Νομός: Άγιο Όρος
Aρχεία Σημείων Προορισμού του Βουνού (Waypoints)
Σύνολο Σημείων Waypoints: 149

Aρχείο Σημείων Προορισμού GPS Exchange (GPX): Athos.gpx

Aρχείο Σημείων Προορισμού OziExplorer (WPT): Athos.wpt

Aρχείο Σημείων Προορισμού GoogleEarth (KML): Athos.kml

Aρχείο Σημείων Προορισμού με όλες τις Διαδρομές: Athos_total.kml

Προβολή της λίστας των Σημείων Προορισμού (Waypoints)

Διαδρομές στο βουνό: 9

1.

Νέα Σκήτη - Άθως (κορυφή)

2.

Μ. Χεροποτάμου - Καρυές - Μ. Ιβήρων

3.

M. Ζωγράφου - M. Βατοπεδίου - M. Παντοκράτορος

4.

Μονή Μεγάλης Λαύρας - Άγιος Νείλος - Αγία Άννα

5.

Μονή Ξενοφώντος - Αγία Άννα

6.

Μονή Εσφιγμένου - Μονή Ξενοφώντος

7.

Μονή Παντοκράτορος - Καρυές - Μονή Γρηγορίου

8.

Μονή Διονυσίου - Αντιάθωνας (Μέσα από την χαράδρα του Αεροπόταμου)

9.

Μ. Διονυσίου - Αντιάθωνας (Μέσω κελιού Αγ. Ονούφριου)


Το Άγιο Όρος από το Παγγαίο (φωτογραφία Αβραάμ: Αποστολακάκης) (31-08-2007)

Προβολή του Χάρτη σε Νέο Παράθυρο


Νέα Σκήτη - Άθως (κορυφή)

Μήκος: 8907 μ.
Υψ. Ανάβαση: 2135 μ.
Υψ. Κατάβαση: 154 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 2032 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 18 μ.
Τrackpoints: 923

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Athos.Nea_Skiti-Athos.gpx

Athos.Nea_Skiti-Athos.plt

Athos.Nea_Skiti-Athos.kml

 Από το σημείο που μας αφήνει το καραβάκι ανηφορίζουμε τα σκαλιά για την Νέα Σκήτη. Φτάνουμε γρήγορα στο κέντρο της και συνεχίζουμε τα ανηφορικά σκαλοπάτια. Στα τελευταία σπίτια συναντάμε διασταύρωση. Αριστερά στρίβει για τη μονή του Αγ. Παύλου. Για την Σκήτη της Αγ. Άννας εμείς στρίβουμε δεξιά (νότια). Το μονοπάτι τραβερσάρει την πλαγιά, περνάει από όμορφο κτισμένο υπόστεγο και σιγά-σιγά μετατρέπεται σε καλντερίμι που να ανηφορίζει θυμίζοντας τα μονοπάτια στα Ζαγώρια και το Πήλιο. Σε λίγο συναντάμε τα πρώτα σπίτια της Αγ. Άννας και ακολουθώντας τον τσιμεντένιο δρόμο καταλήγουμε στο Κυριακό της Σκήτης όπου μπορούμε να ξεκουραστούμε ή και να κοιμηθούμε αν είναι αργά.
Από το Κυριακό ξεκινάει το πιο ανηφορικό και απότομο κομμάτι της διαδρομής. Στην αρχή τσιμεντένια σκαλιά (περίπου 1500) μας οδηγούν μέσα από σάρες πιο ψηλά σε δάσος. Συνεχίζουμε την ανηφορική πορεία περνάμε υπόστεγο με πηγάδι χωρίς νερό, μια διασταύρωση για αγίασμα όπως μαρτυράει η τοποθετημένη πινακίδα και καταλήγουμε επιτέλους σε τραβέρσα που μας οδηγεί σε μπαλκόνι με ξύλινο σταυρό. Η θέα από εδώ είναι απλά ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ. Συνεχίζουμε το τραβερσαροτό μονοπάτι προσπερνάμε τη διασταύρωση για Κατουνάκια και καταλήγουμε στη θέση Σταυρός. (1 ώρα από Αγ. Άννα). Είναι ένα κομβικό σημείο γιατί εδώ καταλήγουμε όλα τα μονοπάτια που οδηγούν στην κορυφή ενώ υπάρχει και βρύση με νερό (για να τρέξει πρέπει να την αφήσουμε τουλάχιστον 5 λεπτά ανοικτή). Με βόρεια κατεύθυνση αρχίζουμε πάλι να ανηφορίζουμε, περνάμε από πολύ όμορφο δάσος με καστανιές, για να καταλήξουμε στη Παναγιά, εκκλησία με χώρο που χρησιμεύει ως καταφύγιο. (2,5 ώρες από Σταυρό). Στην Παναγία υπάρχει και πηγάδι που γεμίζει με νερό βροχής από τη στέγη που μάλλον δεν είναι πόσιμο αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πλύσιμο και μαγείρεμα. Σε γυμνό πια τοπίο παίρνουμε το μονοπάτι για την κορυφή που βρίσκεται ακριβώς από πάνω μας. Το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο χτισμένο σε πολλά σημεία ενώ σε πολλές στροφές σιδερένιες βέργες το οριοθετούν. Σε 1,5 ώρα από την Παναγιά καταλήγουμε στην εντυπωσιακή κορυφή (2033 μ.) με τον μεγάλο σιδερένιο σταυρό και την Εκκλησία της Μεταμόρφωσης που μπορεί να χρησιμεύσει και σαν καταφύγιο ανάγκης.

Καταγραφή διαδρομής: Δασκαλούδης Θανάσης


Πλησιάζοντας την πυραμίδα της κορυφής του Άθου 2033 μ. (09-04-2005)

Ναός της Παναγίας 1500μ (10-10-2014)

Ναός της Παναγίας 1500μ (10-10-2014)

Ναός της Παναγίας 1500μ (10-10-2014)

Ναός της Παναγίας 1500μ (10-10-2014)

Ναός της Παναγίας 1500μ (10-10-2014)

Ώρες πεζοπορίας (10-10-2014)

Μ. Χεροποτάμου - Καρυές - Μ. Ιβήρων

Μήκος: 10391 μ.
Υψ. Ανάβαση: 568 μ.
Υψ. Κατάβαση: 672 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 562 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 18 μ.
Τrackpoints: 281

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Athos.Xeropotamou-Iviron.gpx

Athos.Xeropotamou-Iviron.plt

Athos.Xeropotamou-Iviron.kml

Ανεβαίνουμε στην Μονή Ξηροποτάμου, είτε από την Δάφνη είτε από Μονή Παντελεήμονος (δες διαδρομή Μ. Ξενοφώντος - Αγ. Άννα). Στην Α πλευρά της μονής και ανηφορίζοντας δεξιά από τον εξωτερικό τοίχο, βρίσκουμε το χορταριασμένο καλντερίμι (XER-IV-1) που βαδίζει δεξιά από πέτρινο τοιχίο (δίπλα σε κτήματα με ελαιόδεντρα) ενώ στα δεξιά μας υπάρχει μεγάλη χαράδρα. Σε λίγο το μονοπάτι διχάζεται (XER-IV-2) και ένα σκέλος κατηφορίζει ενώ ένα δεύτερο συνεχίζει ευθεία. Αυτό το δεύτερο ακολουθούμε και μετά από λίγα μέτρα βγαίνουμε σε τρακτερόδρομο που έχει καταστρέψει το μονοπάτι (XER-IV-3). Ανηφορίζουμε απότομα σε αυτόν τον τρακτερόδρομο μέχρι να φτάσουμε σε μεγάλη δεξαμενή και στην συνέχεια στον κεντρικό δρόμο για Καρυές (XER-IV-4). Τώρα ακολουθούμε συνέχεια τον δρόμο που σε λίγο μπαίνει μέσα σε όμορφο δάσος και ανηφορίζει ομαλά μέχρι τον αυχένα στην θέση Σταυρός (XER-IV-5) (1 ώρα).

Ο δρόμος εδώ διχάζεται, και το αριστερό σκέλος πηγαίνει για Καρυές άλλα κάνοντας μεγάλο κύκλο. Εμείς συνεχίζουμε δεξιά και σε νέα διασταύρωση ακολουθούμε τον μικρότερο κατηφορικό δρόμο. Τελικά μετά από 50μ στο αριστερό μας χέρι φεύγει τρακτερόδρομος-παλιό μονοπάτι (XER-IV-6). Κατηφορίζουμε κάπως απότομα μέχρι να συναντήσουμε δασικό δρόμο πάνω σε μια απότομη στροφή του (XER-IV-7) και τον ακολουθούμε, αγνοώντας μικρότερους δρόμους που φεύγουν δεξιά. Στην διάρκεια της πορείας μπορούμε να διακρίνουμε και υπολείμματα από το καλντερίμι. Τελικά περνάμε πάνω από τα κτήματα της Μ. Κουτλουμουσίου και ο δρόμος σταματά (XER-IV-8) οπότε συνεχίζουμε σε φαρδύ καλντερίμι που μπαίνει σε λίγο στις Καρυές και συναντά το κεντρικό καλντερίμι ακριβώς απέναντι από τον φούρνο (XER-IV-9). (30 λεπτά)

Αριστερά πηγαίνει για Πρωτάτο και για τις μονές τις ΒΑ πλευράς. Εμείς στρίβουμε δεξιά και συνεχίζουμε ομαλά με ΝΑ κατεύθυνση, περνάμε ένα γεφυράκι και μπαίνουμε στον περίβολο της Μ. Κουτλουμουσίου. Περνάμε μπροστά από την είσοδο της μονής (XER-IV-10) και βγαίνουμε τελικά από την περίβολο όπου σταματά το καλντερίμι και συνεχίζει τσιμενταρισμένος δρόμος. Κατηφορίζουμε τώρα σε αυτόν τον δρόμο αγνοώντας κάποιους χωματόδρομους που φεύγουν δεξιά και αφού πάρει μια αριστερή στροφή προσέχουμε δεξιά για την είσοδο του μονοπατιού (XER-IV-11). Μπαίνουμε τελικά στο μονοπάτι που αρχικά είναι στενό άλλα σύντομα φαρδαίνει και γίνεται καλντερίμι, χαλασμένο κατά τόπους, που κατηφορίζει στα δεξιά ρεματιάς, συνέχεια μέσα σε πυκνό δάσος. Περνάμε τελικά μια διασταύρωση για καλύβια Παναγούδας (XER-IV-12) και αμέσως φτάνουμε σε μεγάλο ρέμα και περνάμε στην απέναντι όχθη από πέτρινο γεφύρι. Κατηφορίζουμε τώρα σε καλά διατηρημένο πολύ φαρδύ μονοπάτι-καλντερίμι και συναντάμε πάλι την ρεματιά. Περνάμε την άγρια χαράδρα από εντυπωσιακό πέτρινο γεφύρι και συνεχίζουμε πιο ομαλά τώρα σε φαρδύ και όμορφο μονοπάτι σε πυκνή θαμνώδη βλάστηση. Τελικά διασχίζουμε δασικό δρόμο και σε λίγο βαδίζουμε πάλι σε πολύ φαρδύ καλντερίμι που τερματίζει μπροστά ακριβώς στην είσοδο του μοναστηριού (XER-IV-13). (1 ώρα)

Καταγραφή διαδρομής: Μαλασιώτης Σωτήρης


Αγίασμα της Παναγίας (00-00-0000)

διαδρομή προς Ιβήρων (01-10-2015)

διαδρομή προς Ιβήρων (01-10-2015)

διαδρομή προς Ιβήρων (01-10-2015)

διαδρομή προς Ιβήρων (01-10-2015)

Ιβήρων (01-10-2015)

M. Ζωγράφου - M. Βατοπεδίου - M. Παντοκράτορος

Μήκος: 18006 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1037 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1022 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 388 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 0 μ.
Τrackpoints: 651

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Athos.Zografou-Pantokratoros.gpx

Athos.Zografou-Pantokratoros.plt

Athos.Zografou-Pantokratoros.kml

Από τον Αρσανά της Μ. Ζωγράφου (ZO-PA-1) βαδίζουμε στον δρόμο που ανηφορίζει Β. Στα 200μ μπαίνουμε δεξιά (ZO-PA-2) στο καλτερίμι που εδώ έχει διασωθεί και συναντάμε τον δρόμο πιο πάνω μετά από λίγο (ZO-PA-3). Τώρα βαδίζουμε στον δρόμο αρχικά στα αριστερά της χαράδρας, ενώ στην συνέχεια βαδίζουμε δίπλα και δεξιά στο ρέμα. Τελικά αφήνουμε τον δρόμο και μπαίνουμε στο φαρδύ καλντερίμι (ZO-PA-4) που ανεβαίνει στο μοναστήρι. Μετά από 100μ έρχεται από αριστερά και το καλντερίμι από Χιλανδάρι (ZO-PA-5) και μαζί καταλήγουν στην είσοδο της μονής Ζωγράφου (ZO-PA-6). (40 λεπτά)

Απέναντι από την είσοδο ανηφορίζει με ΒΔ πορεία φαρδύ καλντερίμι που περνά ανάμεσα σε σπίτια και τελικά πατιέται από χωματόδρομο. Συνεχίζουμε με την ίδια κατεύθυνση και φτάνουμε σε σημείο που ο δρόμος χωρίζει σε δύο σκέλη. Εύκολα βρίσκουμε την συνέχεια του μονοπατιού ανάμεσά τους (ZO-PA-7). Ανηφορίζουμε τώρα ομαλά σε στενό αλλά καθαρό μονοπάτι μέσα σε πυκνό δάσος μέχρι να συναντήσουμε πάλι δασικό δρόμο (ZO-PA-8) πάνω σε ράχη. Ακολουθούμε πάλι τον δρόμο κάνοντας δεξιά στην πρώτη διασταύρωση (ZO-PA-9) και αριστερά σε τρακτερόδρομο στην δεύτερη (ZO-PA-10). Σε λίγο φεύγει δεξιά πάλι το μονοπάτι (ZO-PA-11) που μας βγάζει αμέσως πάνω στην κεντρική κορυφογραμμή στην θέση «Χέρα» (ZO-PA-12). Εδώ υπάρχει μεγάλη μαρμάρινη στήλη όπου δύο σκαλισμένα χέρια δείχνουν τις διαφορετικές κατευθύνσεις που μπορεί να ακολουθήσει κανείς. Από αριστερά φτάνει εδώ και μονοπάτι από την Μ. Εσφιγμένου (αγνώστου κατάστασης). (40 λεπτά)

Συνεχίζουμε τώρα Δ πάνω στην κορυφογραμμή και μετά από 10μ το μονοπάτι διχάζεται. Το αριστερό σκέλος πάει για Μ. Βατοπεδίου ενώ το δεξί για Μ. Κωσταμονίτου και Καρυές. Ακολουθούμε λοιπόν το αριστερό σκέλος και πέφτουμε στην άλλη πλευρά του βουνού όπου έχουμε πια θέα των πυκνά δασωμένων πλαγιών μέχρι την θάλασσα. Το μονοπάτι κατηφορίζει με μέτρια κλίση και σε αρκετά σημεία υπάρχουν υπολείμματα από το καλντερίμι. Χαμηλότερα διασταυρώνεται δύο φορές με δασικούς δρόμους και τελικά αρχίζει και βαδίζει ανάμεσα σε ελαιώνες πιο στενό άλλα ευδιάκριτο μέχρι να συναντήσει τον φαρδύ χωματόδρομο που πάει για την Μ. Βατοπεδίου (ZO-PA-13). Στο σημείο αυτό μικρότερο δρόμος φεύγει αριστερά. Εμείς ακολουθούμε τον φαρδύ δρόμο προς την θάλασσα και κινούμαστε παράλληλά με την ακτή προς τον αρσανά άλλα τελικά τον αφήνουμε και ανηφορίζουμε σε φαρδύ καλντερίμι δεξιά (ZO-PA-14) που καταλήγει στην είσοδο της Μ. Βατοπεδίου (ZO-PA-15). (1 ώρα, 10 λεπτά)

Συνεχίζουμε στο καλντερίμι ανηφορίζοντας Ν αγνοώντας δρόμους που φεύγουν δεξιά. Το καλντερίμι στρίβει αριστερά βαδίζοντας στην εξωτερική περίβολο του μοναστηριού και συναντά τελικά τον φαρδύ δρόμο που έρχεται από Καρυές (16). Βαδίζουμε σε αυτόν τον δρόμο για 500μ περίπου μέχρι να συναντήσουμε στα δεξιά μας φαρδύ μονοπάτι (17). Εδώ υπάρχουν και κάποια μισοσβησμένη πινακίδα με ένδειξη Καρυές. Μπαίνουμε λοιπόν σε αυτό το μονοπάτι που σε λίγο εναλλάσσεται με καλντερίμι και ανηφορίζει πολύ ομαλά μέσα σε πυκνό δάσος. Μετά από 15 λεπτά περίπου βγαίνουμε σε δασικό δρόμο (18) που διασταυρώνοεται με άλλον μεγαλύτερο (19). Εδώ συνεχίζει απέναντι το μονοπάτι. Κινείται τώρα πιο ομαλά και είναι συνέχεια σκεπαστό με καστανιές που γέρνουν σχηματίζοντας τούνελ. Συναντάμε πάλι δασικό δρόμο (20) που τέμνει το μονοπάτι και καταλήγουμε στον φαρδύ δασικό δρόμο (21) που πάει στις Καρυές στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής. (1 ώρα, 20 λεπτά)

Τώρα κατηφορίζουμε αριστερά σε αυτόν τον δρόμο μέχρι να συναντήσουμε δεξιά μας δρόμο με μεταλλική μπάρα (22) τον οποίο και ακολουθούμε. Θέλει προσοχή αν κάνουμε την πορεία ανάποδα γιατί υπάρχουν εδώ τεμπέλες που μας στέλνουν από τον κεντρικό δρόμο. Κατηφορίζουμε σε αυτόν τον δρόμο με ζικ-ζακ και μετά από 700μ βρίσκουμε στα δεξιά μας ταμπέλα με ένδειξη Μ. Παντοκράτορος (23) και αφήνουμε τον δρόμο. Κατηφορίζουμε σε τρακτερόδρομο μέχρι να φτάσουμε στην κοίτη ρηχής ρεματιάς, περνάμε μικρό πέτρινο γεφυράκι και συνεχίζουμε σε καλντερίμι-μονοπάτι. Για την υπόλοιπη 1 ώρα βαδίζουμε σε ένα πανέμορφο μονοπάτι μέσα σε πυκνό δάσος. Βγαίνουμε τελικά σε πιο ανοικτό έδαφος όπου φαίνεται ψηλά η σκήτη Προφ. Ηλιά και καταλήγουμε στον χωματόδρομο που κατηφορίζει στην Μ. Παντοκράτορος (24). Ο δρόμος διαγράφει κυκλική πορεία και στην συνέχεια γίνεται καλντερίμι που καταλήγει στην είσοδο της μονής (25). (1 ώρα, 10 λεπτά)

Καταγραφή διαδρομής: Μαλασιώτης Σωτήρης


Μονή Μεγάλης Λαύρας - Άγιος Νείλος - Αγία Άννα

Μήκος: 16997 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1088 μ.
Υψ. Κατάβαση: 814 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 818 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 61 μ.
Τrackpoints: 421

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Athos.Meg_Lavra-Ag_Neilos-Ag_Anna.gpx

Athos.Meg_Lavra-Ag_Neilos-Ag_Anna.plt

Athos.Meg_Lavra-Ag_Neilos-Ag_Anna.kml

Αυτή είναι κατά την γνώμη μου η ομορφότερη διαδρομή στον Άθωνα καθώς διασχίζει μια σειρά από τοπία άγριας ομορφιάς σε πολύ καλά διατηρημένο μονοπάτι-καλντερίμι.

Βγαίνοντας από την Μ. Μεγ. Λαύρας (LAV-AN-1) στρίβουμε αμέσως αριστερά και ακολουθούμε το καλντερίμι που βαδίζει δίπλα στον Δ τοίχο του μοναστηριού, και στο σημείο που αυτό γυρίζει αριστερά ακολουθώντας τον τοίχο συνεχίζουμε ευθεία έχοντας στα δεξιά μας κάποια σπίτια και αριστερά τα κτήματα της μονής. Σε λίγο το φαρδύ μονοπάτι που βαδίζουμε στρίβει απότομα αριστερά και κατηφορίζει (LAV-AN-2). Εμείς συνεχίζουμε ευθεία και μπαίνουμε μέσα στους θάμνους βαδίζοντας σε καλντερίμι. Τελικά μας βγάζει στον δρόμο που πάει για την Σκήτη Τιμίου Προδρόμου (LAV-AN-3). Ακολουθούμε τον δρόμο για 500μ περίπου και στην συνέχεια μπαίνουμε δεξιά στο μονοπάτι-καλντερίμι (LAV-AN-4) που ανηφορίζει ομαλά σε πυκνή θαμνώδη βλάστηση. Σε λίγο περνάμε σημείο που το μονοπάτι έχει καταστραφεί για λίγα μέτρα από χιονοστιβάδα και συνεχίζοντας σε καλντερίμι φτάνουμε σε διασταύρωση (LAV-AN-5). Το αριστερό σκέλος οδηγεί σε 50μ σε πηγή με καλό νερό και συνεχίζει για Σκήτη Τιμίου Προδρόμου. Εμείς ακολουθούμε το δεξί σκέλος που ανηφορίζει ομαλά. Σε λίγο σταματά το καλντερίμι και βαδίζουμε σε μονοπάτι σε χαμηλή θαμνώδη βλάστηση μέχρι να φτάσουμε σε σέλωμα. Λίγα μέτρα πριν το σέλωμα έρχεται από αριστερά μονοπάτι από την σκήτη (LAV-AN-6). (1 ώρα)

Περνώντας το σέλωμα φτάνουμε αμέσως σε νέα διασταύρωση (LAV-AN-7). Το επάνω μονοπάτι πηγαίνει στην Αγ. Άννα περνώντας από την τοποθεσία "Κρύα Νερά". Το κάτω μονοπάτι πηγαίνει στον Αγ. Νείλο και στα Καυσοκαλύβια. Παίρνουμε λοιπόν το κατηφορικό μονοπάτι που είναι στενό άλλα καλογραμμένο και κατηφορίζει σταδιακά μέχρι μια ξερή ρεματιά. Τώρα μπροστά μας απλώνεται μια τεράστια κατακρήμνιση, υπολείμματα ίσως κάποιου αρχαίου παγετώνα. Το μονοπάτι διασχίζει την σάρα ανάμεσα σε τεράστιους βράχους ανηφορίζοντας ομαλά ενώ χαμηλότερα διακρίνεται η άγρια Ν ακτή. Προς το τέλος της σάρας το μονοπάτι κάνει ένα ζικ-ζακ και γίνεται καλντερίμι με θεόρατες πλάκες μήκους ενός μέτρου. Τελικά βγαίνει σε σέλωμα και μπαίνει στο δάσος όπου το τοπίο ημερεύει και φτάνουμε στα καλύβια του Αγ. Νείλου σε τριπλή διασταύρωση (LAV-AN-8). Ένα ανηφορικό μονοπάτι πηγαίνει για "Καλά Νερά" όπου συναντά το μονοπάτι που αφήσαμε προηγουμένως και συνεχίζει για Αγ. Άννα. Το μεσαίο μονοπάτι κατηφορίζει και πάει για Καυσοκαλύβια. Το αριστερότερο τέλος περνά μια πορτούλα, βαδίζει ανάμεσα σε κελιά και στην συνέχεια πάνω σε μια ράχη ενώ τελικά κατηφορίζει στην σπηλιά του Αγ. Νείλου χτισμένο στο βράχο (τσιμενταρισμένο μονοπάτι προστατευμένο με κάγκελο). Εδώ στην σπηλιά το τοπίο είναι μοναδικό. Ορθοπλαγιές, χαράδρες και στο βάθος η αγριεμένη θάλασσα. Αξίζει τον κόπο λοιπόν αυτή η παράκαμψη. (1 ώρα + 30 λεπτά)

Για Καυσοκαλύβια γυρίζουμε λοιπόν στην διασταύρωση και κατηφορίζουμε σε καλντερίμι που κάνοντας διαδοχικά ζικ-ζακ φτάνει στην κοίτη ρεματιάς, περνά στην απέναντι όχθη και ανηφορίζει ελαφρά μέχρι να καβαλήσει ράχη (9). Εδώ πριν το σέλωμα ένα άλλο μονοπάτι κατηφορίζει προς φυσικό λιμανάκι. Εμείς συνεχίζουμε ευθεία περίπου σε ισοϋψή και φτάνουμε τελικά στα Καυσοκαλύβια (10). (1 ώρα)

Εδώ το μονοπάτι διχάζεται. Ένα σκέλος κατηφορίζει, διασχίζοντας την σκήτη και φτάνει μέχρι την θάλασσα, ενώ ένα άλλο σκέλος ανηφορίζει απότομα δεξιά δίπλα από στάβλους και πάει για Αγ. Άννα. Χρειάζεται προσοχή εδώ γιατί δεν υπάρχει σήμανση. Ανηφορίζουμε λοιπόν απότομα αρχικά μέσα σε δάσος άλλα σε λίγο σε αραιότερη βλάστηση έχοντας στα δεξιά μας ρεματιά και σάρα. Το μονοπάτι ανηφορίζει συνεχώς κάνοντας ζικ-ζακ. Περνά στην συνέχεια μια σάρα σε εντυπωσιακό καλντερίμι και μπαίνει στο δάσος όπου γίνεται πια πιο ομαλό. Τώρα αρχίζει να τραβερσάρει Δ-ΝΔ μέχρι να πιάσει την απέναντι ράχη. Εδώ συναντάμε το κελί του Τιμίου Σταυρού (11) και συνεχίζουμε να ανηφορίζουμε απότομα στην αρχή άλλα στην συνέχεια ομαλά σε θαμνώδη βλάστηση. Τελικά μπαίνουμε στο δάσος και κινούμαστε σχεδόν οριζόντια. Εδώ πλησιάζουμε στην σκήτη Κερασιάς και υπάρχουν πολλές διασταυρώσεις για αυτό χρειάζεται προσοχή (δες χάρτη). Φτάνουμε σε πηγή όπου υπάρχει ταμπέλα δεξιά για Λαύρα (12). Εμείς συνεχίζουμε ευθεία και σε νέα διασταύρωση (13) ακολουθούμε το επάνω σκέλος. Στην συνέχεια φτάνουμε σε τρίτη διασταύρωση (14) όπου έρχεται από δεξιά το μονοπάτι από "Κρύα Νερά". Τέλος φτάνουμε σε τέταρτη διασταύρωση (15) όπου έρχεται από αριστερά το μονοπάτι από Κερασιά. Τώρα συνεχίζουμε ελαφρά ανηφορικά και φτάνουμε σε αυχένα στην θέση Σταυρός (16). (2 ώρες)

Από εδώ το δεξί μονοπάτι κατηφορίζει για Αγ. Άννα ενώ το αριστερό κατηφορίζει στα κελιά του Αγ. Βασιλείου και στην συνέχεια για Κατουνάκια και Καρούλια. Λίγα μέτρα παρακάτω στο μονοπάτι για Αγ. Άννα υπάρχει νέα διασταύρωση όπου ένα μονοπάτι ανηφορίζει για τον Άθωνα ενώ ένα άλλο κατηφορίζει για Κατουνάκια και συναντά αυτό που έρχεται από Αγ. Βασίλειο. Εμείς στην αρχική διασταύρωση φεύγουμε αριστερά και κατηφορίζουμε πολύ ελαφρά μέσα σε δάσος παράλληλα με την ράχη ενώ σε λίγο κατηφορίζουμε πιο απότομα με ζικ-ζακ και βγαίνουμε σε τοπίο με αραιή θαμνώδη βλάστηση. Περνάμε αριστερά από τα κελιά του Αγ. Βασιλείου (17) και το μονοπάτι στρέφεται απότομα δεξιά και αρχίζει να κατηφορίζει ομαλά. Σε λίγο φτάνουμε σε διασταύρωση (18) όπου συναντάμε το άλλο μονοπάτι που έρχεται από τον Σταυρό. Και κατηφορίζουμε αριστερά και κάπως απότομα αρχικά μέσα σε δάσος και αργότερα σε φαρδύ μονοπάτι που μοιάζει με νεροφάγωμα σε θαμνώδες έδαφος. Φτάνουμε τέλος σε διασταύρωση (19) όπου αριστερά πηγαίνει για Κατουνάκια και δεξιά για Αγ. Άννα. Σε λίγο έρχεται από αριστερά και άλλο μονοπάτι από Κατουνάκια (20). Τώρα το μονοπάτι στρέφεται ΝΔ, καβαλάει μια ράχη και περνά δεξιά από μικρή σκήτη (21) όπου αρχίζει και ανηφορίζει και πάλι φαρδύ. Τώρα πλησιάζουμε τα κελιά των Δανιηλέων και την μικρή Αγ. Άννα (22) και αφού περάσουμε χαρακτηριστικό σέλωμα το μονοπάτι-καλντερίμι γυρίζει Β και αντικρίζουμε την ΝΔ πλευρά του Αγ. Όρους. Το μονοπάτι συνεχίζει σκαλισμένο στον βράχο με εντυπωσιακή θέα και κατηφορίζει ελαφρά μέχρι τα κελιά της Αγ. Άννας. Από αριστερά έρχεται το μονοπάτι από τον αρσανά (23) και συνεχίζοντας μαζί φτάνουμε στο Κυριακό της σκήτης (24). (1 ώρα, 30 λεπτά)

Καταγραφή διαδρομής: Μαλασιώτης Σωτήρης


Σπήλαιο αγίου Νείλου (11-10-2014)

Σπήλαιο αγίου Νείλου (11-10-2014)

Σπήλαιο αγίου Νείλου (11-10-2014)

από σπήλαιο Αγίου Νείλου (Κελί Αγίου Ευθυμίου) (12-10-2014)

είσοδος για το μονοπάτι από Ι.Μ. Μεγίστη Λαύρας για Άγιο Νείλο-Καυσοκαλύβια (12-10-2014)

Μονή Ξενοφώντος - Αγία Άννα

Μήκος: 22240 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1505 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1671 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 335 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: -777 μ.
Τrackpoints: 814

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Athos.M_Xenofontos-Ag_Anna.gpx

Athos.M_Xenofontos-Ag_Anna.plt

Athos.M_Xenofontos-Ag_Anna.kml

Η διαδρομή αυτή περνά από όλα σχεδόν τα μοναστήρια της ΝΔ πλευράς του Αγίου Όρους,

Ξεκινάμε από την είσοδο της Μονής Ξενοφώντος (XE-AN-1) και ακολουθούμε τον παραλιακό χωματόδρομο που μετά από 45 λεπτά (4 χλμ) μας οδηγεί στην Μονή Παντελεήμονος (XE-AN-2). Από εδώ ακολουθούμε το καλντερίμι που ανηφορίζει δεξιά από τον τοίχο του μοναστηριού, στην συνέχεια βαδίζουμε σε χωματόδρομο και σε σημείο που αυτός κατηφορίζει δεξιά συνεχίζουμε ευθεία σε καλντερίμι (XE-AN-3). Το μονοπάτι ανηφορίζει λίγο και μετά κατηφορίζει προς ρεματιά την οποία περνά από γεφύρι. Ανηφορίζει και πάλι και κατηφορίζει σε άλλη ρεματιά και γεφύρι και τελικά βγαίνει στον χωματόδρομο που ενώνει την Δάφνη με τις Καρυές (XE-AN-4). Ανηφορίζουμε λίγο στον δρόμο και στην συνέχεια τον αφήνουμε και βαδίζουμε αριστερά από τον τοίχο του μοναστηριού μέχρι να φθάσει στην είσοδο (XE-AN-5). Απέναντι (Ν) απο την είσοδο ξεκινά το καλντερίμι για την Δάφνη (μεγάλη σιδερένια πόρτα). Κατηφορίζει με πολλά ζικ-ζακ και τελικά συναντά τον κεντρικό δρόμο σε μια μεγάλη ρεματιά (XE-AN-6). Τώρα συνεχίζουμε στον δρόμο και μετά από 2 χλμ φθάνουμε στην Δάφνη (XE-AN-7). (2 ώρες, 30 λεπτά)

Από εδώ είτε παίρνουμε κάποιο ταξί για Μ. Σιμώνος Πέτρας είτε το μεσημεριανό καραβάκι και κατεβαίνουμε στον ταρσανά της Σιμωνόπετρας (XE-AN-8). Ανηφορίζουμε στο φαρδύ καλντερίμι με διαδοχικά ζικ-ζακ και σε 15 λεπτά φθάνουμε σε διασταύρωση και προσκυνητάρι (XE-AN-9). Αριστερά ανηφορίζει για το μοναστήρι και δεξιά κατηφορίζει για Μ. Γρηγορίου. Κατηφορίζουμε τώρα σε καλό μονοπάτι και φθάνουμε σε ρεματιά δίπλα από την ακτή. Τώρα το μονοπάτι αρχίζει να ανηφορίζει και πάλι και αφού περάσει ραχούλα αρχίζει να κατηφορίζει. Συναντά τελικά φαρδύ καλντερίμι (XE-AN-10) που ανεβαίνει στην κορυφογραμμή. Ακολουθώντας αυτό το καλντερίμι φθάνουμε στον Μονή Οσίου Γρηγορίου (XE-AN-11). (1 ώρα)

Μπροστά από την είσοδο της μονής περνά ανηφορικό καλντερίμι. Αφού κερδίσει λίγο ύψος κατηφορίζει και φθάνει σε ρεματιά, ανηφορίζει και πάλι και κατηφορίζει σε νέα ρεματιά και γεφυράκι. Από εδώ το μονοπάτι ανηφορίζει απότομα με πολλά ζικ-ζακ σκαλισμένο στο βράχο και αφού περάσει χαρακτηριστικό πέρασμα κατηφορίζει ελαφρά και στην συνέχεια γίνεται καλντερίμι και αρχίζει να ανηφορίζει και πάλι απότομα με ζικ-ζακ μέχρι να φθάσει σε άλλο πέρασμα. Από εδώ χαλάει το καλντερίμι και το μονοπάτι αρχίζει να κατηφορίζει αρχικά πολύ απότομα σε βράχια και αργότερα κάπως ομαλότερα με ζικ-ζακ μέχρι να φθάσει στην παραλία. Από εδώ παίρνουμε τον δρόμο που ανηφορίζει στο μοναστήρι. Μετά από 200μ τον αφήνουμε και ακολουθούμε το φαρδύ καλντερίμι που ανεβαίνει στην Μονή Διονυσίου (XE-AN-12). (1 ώρα, 30 λεπτά)

Από την είσοδο της μονής ξεκινά καλντερίμι που κατηφορίζει λίγο, στην συνέχεια ανηφορίζει πάλι σχετικά ομαλά και τελικά αρχίζει να κατηφορίζει απότομα με ζικ-ζακ μέχρι να φθάσει στην ακτή. Βαδίζουμε για λίγο παράλληλα με αυτήν και συναντάμε φαρδύ χωματόδρομο που ανηφορίζει στην Μονή Αγ. Παύλου (13). Λίγο πριν φθάσουμε στο μοναστήρι και σε μια αριστερή στροφή που κάνει ο δρόμος τον αφήνουμε (14) και ακολουθούμε φαρδύ μονοπάτι που βαδίζει δεξιά από τοίχο. Περνάμε σιδερένια πόρτα και συνεχίζουμε σε μονοπάτι-καλντερίμι φαρδύ και καθαρό που ανηφορίζει ελαφρά. Σε λίγο φθάνουμε σε τριπλή διασταύρωση (15). Ένα μονοπάτι συνεχίζει ευθεία και οδηγεί στην Νέα Σκήτη, ένα άλλο κατηφορίζει προς τον ταρσανά και ένα τρίτο ανηφορίζει. Αυτό το τρίτο μονοπάτι ακολουθούμε και ανηφορίζουμε κάπως απότομα στην αρχή και στην συνέχεια πιο ομαλά. Τελικά φθάνουμε μπροστά σε ορθοπλαγιά που φράσει την απευθείας πορεία και το μονοπάτι αρχίζει να ανηφορίζει απότομα κάνοντας πολλά ζικ-ζακ μέχρι να φθάσει σε χαρακτηριστικό πέρασμα πάνω από τα βράχια. Τελικά συνεχίζει ομαλά και φθάνει μπροστά από το Κυριακό της Σκήτης Αγ. Άννας (16). Εδώ ένα τσιμενταρισμενο μονοπάτι συνεχίζει ευθεία, ένα ανηφορίζει και ανεβαίνει για την θέση Σταυρός και στην συνέχεια για Μ. Μεγίστης Λαύρας και κορυφή και ένα καλντερίμι κατηφορίζει προς το Κυριακό. (1 ώρα, 30 λεπτά)

Ακολουθούμε αυτό το τρίτο μονοπάτι που περνά σιδερένια πόρτα και κατηφορίζει αριστερά από το Κυριακό. Σε λίγο περνάμε ρεματιά και υδραγωγείο και αμέσως μετά υπάρχει διασταύρωση (17). Το αριστερό μονοπάτι πηγαίνει για Μικρή Αγ. Άννα (17Α) και Κατουνάκια. Είναι ένα πανέμορφο μονοπάτι κτισμένο στον βράχο με φανταστική θέα. Το δεξί μονοπάτι κατηφορίζει συνέχεια με πολλά σκαλοπάτια και οδηγεί στον ταρσανά της Αγ. Άννας (18). (30 λεπτά)

Καταγραφή διαδρομής: Μαλασιώτης Σωτήρης


Σκήτη Αγίας Άννας από το κελί του παπαΓιάννη (10-10-2014)

Μονή Εσφιγμένου - Μονή Ξενοφώντος

Μήκος: 20030 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1062 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1121 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 312 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: -1 μ.
Τrackpoints: 534

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Athos.M_Esfigmenou-M_Xenofontos.gpx

Athos.M_Esfigmenou-M_Xenofontos.plt

Athos.M_Esfigmenou-M_Xenofontos.kml

Η διαδρομή αυτή περνά από την Μονή Χιλανδαρίου, Μονή Ξενοφώντος, Μονή Ζωγράφου, Μονή Κωσταμονίτου, Μονή Δοχειαρίου και καταλήγει στην Μονή Ξενοφώντος. Το μονοπάτι που πηγαίνει απευθείας στην Μονή Ζωγράφου έχει σύμφωνα με πληροφορίες μισοκλείσει και για αυτό ακολουθούμε τον δασικό δρόμο που ξεκινά από την είσοδο της μονής (ES-XE-1) και κατευθύνεται Β. Εναλλακτικά μπορούμε να ξεκινήσουμε από τον ταρσανά της Μ. Χιλανδαρίου. Οι δύο δρόμοι συναντιόνται και συνεχίζουν μαζί ΒΔ. Μετά το μοναστήρι συνεχίζουμε στον δρόμο που έχει καταστρέψει το παλιό μονοπάτι. Ανηφορίζουμε με αρκετά ζικ-ζακ και φθάνοντας στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής βρίσκουμε αριστερά την αρχή του μονοπατιού (ES-XE-2). (1 ώρα, 30 λεπτά, 6 χλμ).

Το μονοπάτι αρχίζει να κατηφορίζει μέσα στην λάκα ρηχής ρεματιάς. Κινείται πότε στα αριστερά και πότε στα δεξιά της ρεματιάς μέσα σε δάσος από βελανιδιές. Διασχίζουμε έναν τρακτερόδρομο και συνεχίζουμε να κατηφορίζουμε σε φαρδύ και καθαρό μονοπάτι. Σε μερικά σημεία σώζεται και το καλντερίμι. Τελικά η ρεματιά αρχίζει να αγριεύει άλλα εμείς κινούμαστε ελαφρά κατηφορικά στην δεξιά πλαγιά. Φθάνουμε σε διασταύρωση (ES-XE-3) με μονοπάτι που κατηφορίζει στην ρεματιά και στην συνέχεια ανηφορίζει στο σπήλαιο όπου ασκήτεψε ο Άγιος Παύλος ο Ζωγραφίτης. Στην σπηλιά (ES-XE-4) ανεβαίνουμε από σκαλοπάτια σκαλισμένα στον βράχο. Αξίζει να κάνει κανείς αυτήν την παράκαμψη. Συνεχίζουμε τώρα στο κανονικό μονοπάτι και φθάνουμε τελικά σε πέτρινο γεφύρι, και αμέσως βγαίνουμε στον δρόμο που ανεβαίνει στην Μ. Ζωγράφου από τον ταρσανά (ES-XE-5). Αν δεν έχουμε χρόνο μπορούμε να παρακάμψουμε την Μ. Κωσταμονίτου και να κατεβούμε στην θάλασσα και στην συνέχεια να συνεχίζουμε παραλιακά για Μ. Δοχειαρίου. Αλλιώς διασχίζουμε τον δρόμο και ακολουθούμε μονοπάτι απέναντι που ανηφορίζει πρός το μοναστήρι. Σε λίγο ενώνεται με το μονοπάτι που έρχεται από την παραλία και συνεχίζοντας μαζί δίπλα στον Β τοίχο του μοναστηριού φθάνουμε στην είσοδο της μονής (ES-XE-6). (1 ώρα, 30 λεπτά)

ΝΑ από την είσοδο πηγαίνει για Καρυές και Βατοπέδι. Εμείς ακολουθούμε το καλντερίμι που ανηφορίζει από την Ν πλευρά του μοναστηριού και στην συνέχεια εξελίσσεται σε τρακτερόδρομο που κατηφορίζει σε ρεματιά. Λίγα μετρά μετά την ρεματιά βρίσκουμε αριστερά το μονοπάτι (ES-XE-7). Ανηφορίζει σε μια ραχούλα. Εδώ ένα μονοπάτι φεύγει αριστερά άλλα δεν μας ενδιαφέρει. Το μονοπάτι κατηφορίζει για λίγο Β άλλα αμέσως στρέφεται απότομα Ν-ΝΑ και κατηφορίζει ομαλά φθάνοντας σε ρεματιά. Περνάμε την ρεματιά και αγνοώντας ένα μονοπάτι που κατηφορίζει δεξιά παράλληλα με αυτήν βγαίνουμε σε δασικό δρόμο (ES-XE-8). Τον ακολουθούμε για 10μ και ξαναμπαίνουμε στο μονοπάτι-καλντερίμι που ανηφορίζει συνεχώς με ζικ-ζακ άλλα είναι ξεκούραστο. Τελικά κερδίζει αρκετό ύψος, βγαίνει πάνω σε ράχη, και αρχίζει να κατηφορίζει φθάνοντας σε ρεματιά. Ανηφορίζει και πάλι σε άλλη ραχούλα και αφού καβαλήσει πάλι ράχη αρχίζει να κατηφορίζει. Εδώ το μονοπάτι είναι στενό ενώ πιο κάτω βαδίζει δεξιά από ψηλό τοίχο. Όσο προχωράμε το μονοπάτι αρχίζει να κλείνει από λαδανιές και αν δεν καθαριστεί σε 1-2 χρόνια θα κλείσει. Τελικά το μονοπάτι ξεκαθαρίζει και κατηφορίζει στην κοίτη μεγάλης ξερής ρεματιάς. Αν εκτελούμε την πορεία ανάποδα πρέπει να προσέξουμε γιατί ανηφορίζοντας από εδώ φθάνουμε σε διασταύρωση (ES-XE-9) όπου πρέπει να ακολουθήσουμε το δεξί στενότερο μονοπάτι. Το αριστερό έχει πέσει. Διασχίζουμε τώρα την ρεματιά και συνεχίζουμε απέναντι χωρίς μονοπάτι ΝΔ μέχρι να συναντήσουμε μετά από 50μ το μονοπάτι που κατεβαίνει από το μοναστήρι και πηγαίνει για Καρυές. Ακολουθούμε το μονοπάτι και φθάνουμε σε σιδερένια πόρτα βαδίζουμε δίπλα στον Ν τοίχο του μοναστηριού και φθάνουμε στην είσοδο της Μονής (ES-XE-10). (1 ώρα, 15 λεπτά)

Το παλιό μονοπάτι που κατέβαινε στον Ταρσανά έγινε πρόσφατα δρόμος. Κατηφορίζουμε λοιπόν στον δρόμο αυτό που μετά απο 45 λεπτά (3 χλμ) και αφού περάσουμε κτήματα με ελαιόδεντρα μας οδηγεί στον ταρσανά της μονής (ES-XE-11). Αριστερά από τον ταρσανά ξεκινά μονοπάτι που ανηφορίζει κάπως απότομο και συναντά τρακτερόδρομο. Ακολουθούμε αυτόν τον τρακτερόδρομο που βαδίζει κοντά στην ακτή για 2 χλμ και φθάνουμε στην Μονή Δοχειαρίου (ES-XE-12). Συνεχίζουμε σε καλντερίμι και στην συνέχεια σε χωματόδρομο για 1χλμ περίπου και βρίσκουμε δεξιά το μονοπάτι (ES-XE-13). Σε μια διασταύρωση ακολουθούμε το δεξί σκέλος που κάνει δύο ζικ-ζακ και κατεβαίνει στην παραλία. Στην συνέχεια ακολουθούμε δρόμο και φθάνουμε στην Μονή Ξενοφώντος (ES-XE-14). (1 ώρα, 45 λεπτά)

Καταγραφή διαδρομής: Μαλασιώτης Σωτήρης


Μονή Παντοκράτορος - Καρυές - Μονή Γρηγορίου

Μήκος: 22259 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1341 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1398 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 869 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 2 μ.
Τrackpoints: 721

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Athos.Pantokratoras-Karies-Grigoriou.gpx

Athos.Pantokratoras-Karies-Grigoriou.plt

Athos.Pantokratoras-Karies-Grigoriou.kml

Από την πύλη της Μ. Παντοκράτορος (1) κατηφορίζουμε στο καλντερίμι που οδηγεί στον αρσανά, περνάμε δεξιά από το πριονιστήριο και στην συνέχεια περνάμε το ρέμα από το πέτρινο γεφυράκι. Μετά από 20μ το μονοπάτι διχάζεται. Ένα πάει αριστερά για Σταυρονικήτα και ένα συνεχίζει ευθεία επάνω, δεξιά από περίφραξη, και έχει ένδειξη Καρυές. Αυτό το μονοπάτι ακολουθούμε και ανηφορίζουμε κάπως απότομα ανάμεσα σε χαμηλή βλάστηση. Πιο πάνω το μονοπάτι πατιέται από τρακτερόδρομος και στην συνέχεια συναντά δασικό δρόμο. Ακουλουθούμε αυτόν τον δρόμο δεξιά και συναντάμε τον φαρδύ χωματόδρομο που αριστερά πάει για Καρυές (2). Βαδίζουμε σε αυτόν τον δρόμο για 2.5 χλμ περίπου (30 λεπτά), αρχικά ΝΑ και στην συνέχεια ΝΔ και φτάνουμε σε σημείο που ο δρόμος κατηφορίζει δεξιά και ένας άλλος δρόμος στρίβει απότομα και ανηφορίζει για σκήτη Προφ. Ηλία (3). Εδώ συνεχίζουμε ευθεία σε δρομάκι που σε 20μ γίνεται καλντερίμι φαρδύ και σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Κατηφορίζουμε σταδιακά από το πανέμορφο αυτό καλντερίμι και ξανασυναντάμε τον δρόμο (4) σχεδόν στον σημείο που διασταυρώνεται με τον δρόμο Καρυές-Ιβήρων. (45 λεπτά)

Τώρα βαδίζουμε για 150μ πάνω στον δρόμο για Καρυές μέχρι να περάσουμε μεγάλη ρεματιά, αγνοούμε έναν τρακτερόδρομο που φεύγει δεξιά και μετά από 20μ βρίσκουμε την είσοδο του μονοπατιού (5). Το καλντερίμι ανηφορίζει ομαλά και μας οδηγεί στην είσοδο της σκήτης Μπουραζέρι, όπου φτάνει και τσιμενταρισμένος δρόμος. Συνεχίζουμε στο καλντερίμι δεξιά από την περίβολο της σκήτης, ανηφορίζοντας συνέχεια πάνω σε δασωμένη ράχη. Τελικά αφού διασταυρωθούμε δύο φορές με δρόμους και κάποια μικρότερα μονοπάτια, χωρίς όμως κίνδυνο να μπερδευτούμε, μπαίνουμε στις Καρυές, όπου το καλντερίμι συναντά τον δρόμο που κατηφορίζει για Ιβήρων (6) και ακριβώς απέναντι είναι η πλατεία που τερματίζει το λεωφορείο. (30 λεπτά)

Βαδίζουμε τώρα στο κεντρικό καλντερίμι που περνά μπροστά από το Πρωτάτο και συνεχίζει για μονή Κουτλουμουσίου. Μπροστά από το φούρνο (7) αφήνουμε το καλντερίμι αυτό και στρίβουμε δεξιά ανηφορίζοντας για τον Σταυρό (8) (βλέπε διαδρομή Ξηροποτάμου-Καρυές). (30 λεπτά)

Στον Σταυρό παίρνουμε τον φαρδύ χωματόδρομο που ανηφορίζει πάνω στην ράχη και έχει ένδειξη για Μ. Σίμωνος Πέτρα. Ο δρόμος ανηφορίζει ομαλά συνέχεια μέσα σε δάσος καστανιάς για 2χλμ και στην συνέχεια κατηφορίζει πάλι σε αυχένα όπου συναντιούνται πολύ δασικοί δρόμοι. Συνεχίζουμε στον απότομο τσιμενταρισμένο δρόμο που συνεχίζει κατά μήκος της ράχης για άλλα 2χλμ και φτάνουμε σε σημείο που ο δρόμος διχάζεται (9). Το αριστερό σκέλος έχει ένδειξη για Μ. Φιλοθέου ενώ το δεξί για Μ. Σίμωνος Πέτρα. Εμείς ανηφορίζουμε ανάμεσα στην διχάλα σε φαρδύ μονοπάτι (υπάρχει παλιά μισοσβησμένη ταμπέλα) και ανηφορίζουμε συνεχώς. Υπάρχουν πεσμένα κλαδιά και πέτρες μέσα στο μονοπάτι, χωρίς όμως να δημιουργούν ιδιαίτερο πρόβλημα. Τελικά αφού ανηφορίσει αρκετά αρχίζουμε να κατηφορίζουμε και πάλι και βγαίνουμε σε δασικό δρόμο (10). Εδώ αν κοιτάξουμε δεξιά θα δούμε στα 20μ βρύση με τρεχούμενο νερό. (1 ώρα, 30 λεπτά)

Συνεχίζουμε τώρα στον δρόμο ΝΑ και φτάνουμε σε σημείο που ο δρόμος στρίβει δεξιά της ράχης και πάει για Αγ. Θεολόγο (11). Εδώ πρέπει να κινηθούμε αριστερά της ράχης σε χορταριασμένο δρόμο που αμέσως γίνεται μονοπάτι και τραβερσάρει ομαλά μέχρι να κατηφορίσει πάλι σε δασικό δρόμο (12). Μετά από λίγο πάνω σε αυτόν τον δρόμο περνάμε αριστερά από μεγάλο καινούργιο κελί από όπου φεύγει δεξιά πάλι άλλος δρόμος για Αγ. Θεολόγο (13). Είτε στρίβουμε εδώ είτε συνεχίζουμε στον δρόμο πάνω στην ράχη μέχρι να φτάσουμε στην μεγάλη διασταύρωση (14) όπου έρχεται και ο δρόμος από Φιλοθέου. Και εδώ δεξιά κατηφορίζει για Αγ. Θεολόγο, ενώ λίγα μέτρα παρακάτω ξεκινά και ο καινούργιος δρόμος για Μ. Γρηγορίου. Και οι δύο πρώτοι δρόμοι που ανέφερα συγκλίνουν σε τεχνητή λίμνη πάνω από τον Αγ. Θεολόγο. Από την λίμνη συνεχίζουμε να κατηφορίζουμε δεξιά της ρεματιάς, περνάμε στα αριστερά της και στην συνέχεια αριστερά από τα κελιά του Αγ. Θεολόγου και τελικά ο δρόμος περνά πάλι δεξιά της ρεματιάς και καβαλάει ράχη όπου κάνει μια απότομη δεξιά στροφή (15). Σε όλη αυτήν την πορεία αγνοούμε διάφορους δρόμους που φεύγουν αριστερά ή δεξιά της κοιλάδας. (1 ώρα)

Από την στροφή αυτή φεύγει το μονοπάτι που αμέσως γίνεται καλντερίμι και κατηφορίζει με πολλά απανωτά ζικ-ζακ μέσα σε χαμηλή θαμνώδη βλάστηση με εντυπωσιακή θέα των απόκρημνων πλαγιών μέχρι την θάλασσα. Τελικά βγαίνουμε στον τεραστίων διαστάσεων δρόμο που ανοίχτηκε πρόσφατα και έχει καταστρέψει την συνέχεια του μονοπατιού (16). Το μονοπάτι διατηρείται ακόμη άλλα είναι αδύνατο να κατεβούμε σε αυτό καθώς τα πρανή έχουν ύψος πάνω από 3μ. Άλλα 4χλμ άχαρης άλλα εύκολης πορείας μας οδηγούν στην είσοδο της μονής Γρηγορίου. (1 ώρα, 15 λεπτά).

Καταγραφή διαδρομής: Μαλασιώτης Σωτήρης


Μονή Διονυσίου - Αντιάθωνας (Μέσα από την χαράδρα του Αεροπόταμου)

Μήκος: 6925 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1040 μ.
Υψ. Κατάβαση: 163 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1008 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 50 μ.
Τrackpoints: 279

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Athos.M_Dionisiou-Aeropotamou-Antianthonas.gpx

Athos.M_Dionisiou-Aeropotamou-Antianthonas.plt

Athos.M_Dionisiou-Aeropotamou-Antianthonas.kml

Η διαδρομή βαδίζει μέσα στην χαράδρα του Αεροπόταμου και είναι συνέχεια δασωμένη. Καταλήγει στον αυχένα που περνά ο δρόμος από Αγ. Παύλου προς Προβάτα. Είναι εξαιρετικά όμορφη διαδρομή, από τις ωραιότερες στον Άθωνα.

Βγαίνοντας από το μοναστήρι (DI-AR-1) συνεχίζουμε απέναντι στο καλντερίμι που αμέσως διχάζεται. Το δεξί σκέλος πάει για Μ. Αγ. Παύλου. Εμείς ανηφορίζουμε αριστερά και μετά από 20μ βρισκόμαστε μπροστά σε μια σειρά από σκάλες που μας ανεβάζουν πάνω από τα τελευταία κτίσματα του μοναστηριού και μπαίνουμε σε μονοπάτι που βαδίζει στα δεξιά της κοιλάδας του Αεροπόταμου σκαλισμένο στην απόκρημνη πλαγιά. Αφού περάσουμε μια πέτρινη πύλη το μονοπάτι είναι στρωμένο με τσιμέντο και κατηφορίζει πολλή ομαλά μέχρι να φτάσει στην βάση της κοιλάδας (DI-AR-2Α). Περνάμε το ρέμα από σιδερένιο γεφυράκι και συνεχίζουμε σε χωματόδρομο δίπλα στην ρεματιά. Μετά από 200μ ο δρόμος περνά το ρέμα και τερματίζει (DI-AR-3Α). Εδώ ανηφορίζουμε πάλι στο μονοπάτι που στα πρώτα μέτρα του έχει πέσει άλλα μετά από λίγο είναι καλό φαρδύ καλντερίμι που ανηφορίζει δεξιά από την ρεματιά και παράλληλα με αυτή, σκαμμένο στα απόκρημνα βράχια. Στην συνέχεια γίνεται πιο ομαλό και φτάνουμε σε διασταύρωση (DI-AR-4Α). Το μονοπάτι που βαδίζαμε συνεχίζει ευθεία και καταλήγει στο σημείο από όπου κατεβάζουν το νερό στο μοναστήρι. Εμείς πρέπει να αφήσουμε αυτό το μονοπάτι και να ακολουθήσουμε άλλο δεξιά φραγμένο με ξύλινη πορτούλα για τα μουλάρια. Ανηφορίζουμε τώρα με ζικ-ζακ σε καλό μονοπάτι μέχρι να φτάσουμε σε μια παλιά πηγή. Τώρα το μονοπάτι συνεχίζει να ανηφορίζει με ζικ-ζακ άλλα είναι λιγότερο ευδιάκριτο και θέλει αρκετή προσοχή. Περίπου στο τέλος αυτής της ανηφόρας φτάνουμε σε διασταύρωση (DI-AR-5Α) που μάλλον θα την καταλάβουμε αν κάνουμε την πορεία ανάποδα. Συνεχίζουμε στο μονοπάτι αριστερά που τώρα κινείται πιο ομαλά τραβερσαριστά, κερδίζοντας που και που ύψος κάνοντας μερικά ζικ-ζακ. Και εδώ το μονοπάτι είναι στενό και καλυμμένο με φύλλα και κλαδιά. Με λίγη προσοχή όμως δεν χάνεται. Η διαδρομή είναι άλλωστε πανέμορφη μέσα σε πυκνό δάσος με τους γκρεμνούς της χαράδρας του Αεροποτάμου να φαίνονται απέναντι. Έχουμε κερδίσει πια αρκετά ύψος και φτάνουμε σε διασταύρωση (DI-AR-6Α) όπου το μονοπάτι φαίνεται να συνεχίζει ευθεία. Πρέπει να κάνουμε όμως δεξιά και να ανηφορίσουμε. Τώρα το μονοπάτι τραβερσάρει λίγο ακόμη και αρχίζει να ανηφορίζει πάλι με ζικ-ζακ αρκετά στενό μέχρι να συναντήσει δασικό δρόμο και ταμπέλα με ένδειξη Μ. Διονυσίου (DI-AR-7Α). Τώρα ακολουθούμε τον δρόμο αριστερά, περνάμε πηγή , πηγαίνουμε δεξιά στην διασταύρωση που θα συναντήσουμε και καταλήγουμε στον αυχένα μεταξύ του Άθωνα και του Αντιάθωνα από όπου περνά και ο φαρδύ χωματόδρομος από Μ. Αγ. Παύλου. (DI-AR-8Α). (2 ώρες, 30 λεπτά)

Εδώ ακολουθούμε τον δρόμο που ανηφορίζει Δ παράλληλα με την κορυφογραμμή στην βάση του Αντιάθωνα και φτάνουμε σε διασταύρωση όπου έρχεται από αριστερά και η διαδρομή από Αγ. Ονούφριο(DI-AR-9).

Ο δρόμος ανηφορίζει λίγο ακόμη μέχρι έναν αυχένα (DI-AR-10) και συνεχίζει για Φιλοθέου, Καρυές. Εδώ στρίβουμε απότομα δεξιά σε χωματόδρομο που καταλήγει λίγα μέτρα κάτω από την βραχώδη κορυφή. Χωρίς μονοπάτι ανηφορίζουμε τα τελευταία μέτρα μέχρι την κορυφή με εξαιρετική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις (DI-AR-11). (30 λεπτά)

Καταγραφή διαδρομής: Μαλασιώτης Σωτήρης


Μ. Διονυσίου - Αντιάθωνας (Μέσω κελιού Αγ. Ονούφριου)

Μήκος: 5787 μ.
Υψ. Ανάβαση: 866 μ.
Υψ. Κατάβαση: 224 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 910 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 40 μ.
Τrackpoints: 217

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Athos.M_Dionisiou-Onoufriou-Antianthonas.gpx

Athos.M_Dionisiou-Onoufriou-Antianthonas.plt

Athos.M_Dionisiou-Onoufriou-Antianthonas.kml

Η διαδρομή κινείται αρχικά σε ξεσκέπαστο καλντερίμι γαντζωμένο σε απότομες πλαγιές μέχρι σχεδόν τα καλύβια του Αγ. Ονούφριου. Στην συνέχεια βαδίζει μέσα σε κοιλάδα μέχρι να συναντήσει δασικό δρόμο που μας βγάζει στην κεντρική κορυφογραμμή. Είναι εξαιρετικά όμορφη διαδρομή, άλλα δεν περπατιέται πια με αποτέλεσμα να παρουσιάζει δυσκολίες στον προσανατολισμό.

Μόλις βγούμε από το μοναστήρι στρίβουμε αριστερά στο καλντερίμι που κατηφορίζει προς το λιμάνι άλλα στην συνέχεια δεν στρίβουμε αριστερά για το λιμάνι άλλα συνεχίζουμε ευθεία μέχρι να βγούμε στην βάση της κοιλάδας σε χωματόδρομο. Τώρα βαδίζουμε 100μ στον δρόμο και στην συνέχεια φαίνεται καθαρά στην αριστερή πλαγιά το καλντερίμι. Μπαίνουμε λοιπόν στο καλντερίμι (DI-ON-2Β) που ανηφορίζει με ατέλειωτα ζικ-ζακ και κερδίζει γρήγορα ύψος. Και αυτό το καλντερίμι δεν φαίνεται να χρησιμοποιείται συχνά καθώς στενεύει από βλάστηση χωρίς όμως να έχει πρόβλημα. Η θεά προς όλες τις κατευθύνσεις εκπληκτική. Αφού κατορθώσει να κερδίσει αρκετό ύψος αρχίζει να τραβερσάρει χωρίς όμως να σταματήσει να ανηφορίζει μέχρι να φτάσει σε έναν πρώτο ώμο και λίγο πιο κάτω σε δεύτερο ώμο (ξύλινοι σταυροί). Τώρα στρίβει απότομα δεξιά και το τοπίο αλλάζει αμέσως καθώς φαίνεται μπροστά μας μια ομαλή δασωμένη κοιλάδα με τα καλύβια του Αγ. Ονούφριου στην βάση της. Μετά από 20μ φτάνουμε σε διασταύρωση (DI-ON-3Β) όπου το αριστερό σκέλος κατηφορίζει προς τα κελιά (DI-ON-4Β). Αξίζει τον κόπο αυτή η παράκαμψη, αν και τα κελιά φαίνονται εγκατειλημμένα. Για τον Αντιάθωνα πάμε δεξιά και σύντομα μπαίνουμε σε δάσος από καστανιές. Εδώ το μονοπάτι είναι λίγο δυσδιάκριτο άλλα δεν χάνεται. Πλησιάζουμε τελικά προς την ρεματιά και φτάνουμε σε διασταύρωση που είναι εύκολο να μπερδευτούμε (DI-ON-5Β). Το δεξί μονοπάτι ανηφορίζει και μετά από λίγο μοιάζει με αυλάκι και αρχίζει να ανηφορίζει με ζικ-ζακ μέχρι να βγει στην ράχη δεξιά. Αυτό το παλιό μονοπάτι έχει πια μισο-κλείσει. Έτσι κατηφορίζουμε αριστερά και φτάνουμε στην ρεματιά (DI-ON-6Β) περνάμε στην απέναντι όχθη και ανηφορίζουμε αριστερά σε καθαρό μονοπάτι. Στην συνέχεια όμως το μονοπάτι κάνει μια δεξιά στροφή και γίνεται αρκετά δυσδιάκριτο. Κινείται ανάμεσα σε παλιές αναβαθμίδες κάνοντας ζικ-ζακ άλλα έχοντας μια γενική κατεύθυνση παράλληλη με το ρέμα δεξιά. Πιο πάνω το μονοπάτι περνά μια μικρότερη ρεματιά και ξεκαθαρίζει για λίγο άλλα μετά πάλι είναι δυσδιάκριτο καλυμμένο με παχύ στρώμα από φύλλα. Σε ορισμένα σημεία χάνεται τελείως και θέλει αρκετή φαντασία. Τελικά ξεκαθαρίζει αρκετά, κάνει 3-4 μεγάλα ζικ-ζακ και στην συνέχεια αρχίζει να τραβερσάρει. Φτάνουμε σε σημείο όπου 10μ ψηλότερα από το μονοπάτι φαίνεται εκκλησάκι και δασικός δρόμος (DI-ON-7Β). Σε αυτό το σημείο κατηφορίζουμε προς την ρεματιά περνάμε στην απέναντι όχθη και συνεχίζουμε σε φαρδύ μονοπάτι που καταλήγει σε δρόμο πάνω στην απέναντι ράχη (DI-ON-8Β). Ακολουθούμε τώρα αυτόν τον δρόμο ΒΑ. Μετά από 100μ διακρίνεται δεξιά στενό μονοπάτι που ανηφορίζει πάνω στην ράχη και καταλήγει σε εκκλησάκι πάνω σε βράχο με εξαιρετική θέα μέχρι και την μονή Διονυσίου (DI-ON-9Β). Συνεχίζουμε στον δρόμο, πηγαίνοντας δεξιά στην διασταύρωση που θα συναντήσουμε και καταλήγουμε στον κεντρικό δρόμο κάτω από τον Αντιάθωνα όπου έρχεται και η διαδρομή από τον Αεροπόταμο. (2 ώρες, 30 λεπτά)

Ο δρόμος ανηφορίζει λίγο ακόμη μέχρι έναν αυχένα (DI-AR-10) και συνεχίζει για Φιλοθέου, Καρυές. Εδώ στρίβουμε απότομα δεξιά σε χωματόδρομο που καταλήγει λίγα μέτρα κάτω από την βραχώδη κορυφή. Χωρίς μονοπάτι ανηφορίζουμε τα τελευταία μέτρα μέχρι την κορυφή με εξαιρετική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις (DI-AR-11). (30 λεπτά)

Καταγραφή διαδρομής: Μαλασιώτης Σωτήρης© 2009-2024 Hellas Path Team
Σχεδιασμός και κατασκευή της σελίδας Νίκος Κρούπης