Μπαταρίες – Φορτιστές – Ηλιακοί φορτιστές
Μπαταρίες – Φορτιστές – Ηλιακοί φορτιστές
Μετά από πολύ ψάξιμο και δοκιμές, με μπαταρίες και φορτιστές έχω καταλήξει ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές.
Ο απόλυτος κατά την γνώμη μου γενικός φορτιστής ταξιδιού είναι ο PIXO C2+
http://www.amazon.de/PIXO-Ladeger%C3%A4 ... 267&sr=1-1
Είναι μικρός, ελαφρύς, φορτίζει σχεδόν τα πάντα. όπου και να βρεθείτε, στοιχίζει περίπου 30 Ευρώ, και αντικαθιστά ένα πλήθος φορτιστών που μπορεί να στοιχίζουν 300 Ευρώ.
- ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙΤΑΙ:
1) Από δίκτυο με 220V (Ευρώπη) ή 100V (Αμερική), με ένα έξυπνο τροφοδοτικό που περιλαμβάνεται στο πακέτο. Έξυπνο, γιατί αναγνωρίζει αυτόματα τα 220V ή 100V. Έτσι αποφεύγεται καταστροφή του τροφοδοτικού από λάθος στην τάση.
2) Από τον αναπτήρα του αυτοκινήτου με 12V, με φις που περιλαμβάνεται στο πακέτο.
3) Μπορεί να τροφοδοτηθεί από ηλιακό πάνελ που έχει έξοδο 12V. Το έχω δοκιμάσει και δουλεύει.
- ΦΟΡΤΙΖΕΙ:
Αυτόματα, δηλαδή καταλαβαίνει το είδος της μπαταρίας και την πολικότητα. Έτσι αποφεύγεται καταστροφή τής μπαταρίας από υπέρταση ή βραχυκύκλωμα, άμα τοποθετηθεί λανθασμένα.
1) Μία ή δύο επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ΑΑΑ ή ΑΑ (ανεξάρτητα την κάθε μία).
2) Σχεδόν όλες τις μπαταρίες λιθίου των 3.6-3.7 Volt και 7.2-7.4 Volt. Δηλαδή σχεδόν όλες τις μπαταρίες λιθίου των φωτογραφικών μηχανών και των άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Έχει δύο μικρές ακίδες που κινούνται και μπορούν να εφαρμόσουν σχεδόν σε όλες τις μπαταρίες λιθίου (με ελάχιστες εξαιρέσεις).
3) Όλα τα κινητά τηλέφωνα Nokia, Sony Ericsson, Motorola, Samsung, με βύσματα που περιλαμβάνονται στο πακέτο (λυπεί μόνο βύσμα για LG).
4) Κινητά και συσκευές που φορτίζονται από θύρα USB. Δίνει ρεύμα μέχρι 500 mA. Μπορεί να μη φορτίζει κάποιες συσκευές με μεγάλες απαίτησης σε ρεύμα.
- ΒΑΡΗ:
Φορτιστής = 87g.
Τροφοδοτικό 220V-100V = 94g.
Τροφοδοτικό Αυτοκινήτου = 43g.
Βύσματα USB,Κινητών = 42g.
Ο μόνος ανταγωνιστής που γνωρίζω του PIXO C2+, είναι ο Ansmann DigiCharger Vario
http://www.amazon.de/Ansmann-DigiCharge ... pd_cp_ce_1.
Για την τροφοδοσία του ισχύουν τα ίδια με τον PIXO C2+. Ομοίως και για την φόρτιση των μπαταριών λιθίου.
Όμως: Δεν φορτίζει κινητά, ούτε συσκευές που τροφοδοτούνται από USB. Φορτίζει τις μπαταρίες ΑΑ και ΑΑΑ μόνο κατά ζεύγη. Οι μπαταρίες ΑΑ και ΑΑΑ δεν συγκρατούνται σωστά στη θέση φόρτισης.
Τον είχα αγοράσει και τον επέστρεψα.
Υπάρχει και ο φορτιστής PIXO C-USB
http://www.amazon.de/Pixo-Media-PIXO-C- ... 716&sr=1-2
Τροφοδοτείται μόνο από θύρα USB. Μπορεί δηλαδή να τροφοδοτηθεί από την θύρα USB ενός φορητού υπολογιστή ή ενός ηχοσυστήματος αυτοκινήτου ή από ηλιακό πάνελ που έχει έξοδο USB.
Φορτίζει μπαταρίες ΑΑ, ΑΑΑ και λιθίου όπως ο PIXO C2+.
Ο απόλυτος κατά την γνώμη μου γενικός φορτιστής ταξιδιού είναι ο PIXO C2+
http://www.amazon.de/PIXO-Ladeger%C3%A4 ... 267&sr=1-1
Είναι μικρός, ελαφρύς, φορτίζει σχεδόν τα πάντα. όπου και να βρεθείτε, στοιχίζει περίπου 30 Ευρώ, και αντικαθιστά ένα πλήθος φορτιστών που μπορεί να στοιχίζουν 300 Ευρώ.
- ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙΤΑΙ:
1) Από δίκτυο με 220V (Ευρώπη) ή 100V (Αμερική), με ένα έξυπνο τροφοδοτικό που περιλαμβάνεται στο πακέτο. Έξυπνο, γιατί αναγνωρίζει αυτόματα τα 220V ή 100V. Έτσι αποφεύγεται καταστροφή του τροφοδοτικού από λάθος στην τάση.
2) Από τον αναπτήρα του αυτοκινήτου με 12V, με φις που περιλαμβάνεται στο πακέτο.
3) Μπορεί να τροφοδοτηθεί από ηλιακό πάνελ που έχει έξοδο 12V. Το έχω δοκιμάσει και δουλεύει.
- ΦΟΡΤΙΖΕΙ:
Αυτόματα, δηλαδή καταλαβαίνει το είδος της μπαταρίας και την πολικότητα. Έτσι αποφεύγεται καταστροφή τής μπαταρίας από υπέρταση ή βραχυκύκλωμα, άμα τοποθετηθεί λανθασμένα.
1) Μία ή δύο επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ΑΑΑ ή ΑΑ (ανεξάρτητα την κάθε μία).
2) Σχεδόν όλες τις μπαταρίες λιθίου των 3.6-3.7 Volt και 7.2-7.4 Volt. Δηλαδή σχεδόν όλες τις μπαταρίες λιθίου των φωτογραφικών μηχανών και των άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Έχει δύο μικρές ακίδες που κινούνται και μπορούν να εφαρμόσουν σχεδόν σε όλες τις μπαταρίες λιθίου (με ελάχιστες εξαιρέσεις).
3) Όλα τα κινητά τηλέφωνα Nokia, Sony Ericsson, Motorola, Samsung, με βύσματα που περιλαμβάνονται στο πακέτο (λυπεί μόνο βύσμα για LG).
4) Κινητά και συσκευές που φορτίζονται από θύρα USB. Δίνει ρεύμα μέχρι 500 mA. Μπορεί να μη φορτίζει κάποιες συσκευές με μεγάλες απαίτησης σε ρεύμα.
- ΒΑΡΗ:
Φορτιστής = 87g.
Τροφοδοτικό 220V-100V = 94g.
Τροφοδοτικό Αυτοκινήτου = 43g.
Βύσματα USB,Κινητών = 42g.
Ο μόνος ανταγωνιστής που γνωρίζω του PIXO C2+, είναι ο Ansmann DigiCharger Vario
http://www.amazon.de/Ansmann-DigiCharge ... pd_cp_ce_1.
Για την τροφοδοσία του ισχύουν τα ίδια με τον PIXO C2+. Ομοίως και για την φόρτιση των μπαταριών λιθίου.
Όμως: Δεν φορτίζει κινητά, ούτε συσκευές που τροφοδοτούνται από USB. Φορτίζει τις μπαταρίες ΑΑ και ΑΑΑ μόνο κατά ζεύγη. Οι μπαταρίες ΑΑ και ΑΑΑ δεν συγκρατούνται σωστά στη θέση φόρτισης.
Τον είχα αγοράσει και τον επέστρεψα.
Υπάρχει και ο φορτιστής PIXO C-USB
http://www.amazon.de/Pixo-Media-PIXO-C- ... 716&sr=1-2
Τροφοδοτείται μόνο από θύρα USB. Μπορεί δηλαδή να τροφοδοτηθεί από την θύρα USB ενός φορητού υπολογιστή ή ενός ηχοσυστήματος αυτοκινήτου ή από ηλιακό πάνελ που έχει έξοδο USB.
Φορτίζει μπαταρίες ΑΑ, ΑΑΑ και λιθίου όπως ο PIXO C2+.
- Μήτρου Τάκης
Re: Μπαταρίες – Φορτιστές – Ηλιακοί φορτιστές
Πολύ ενδιαφέροντα τα θέματα σου συνέχισε για να μην ψαχνόμαστε χωρείς λόγο.
Ενδιαφέρον μηχάνημα. Κοίτα να δεις τι υπάρχει... Άρα με λίγο οργάνωση παραπάνω επιζείς ενεργειακά πηγαίνοντας ταξίδι με φωτογραφική που δεν δέχεται ΑΑ.
Εγώ θα το πάω λίγο πιο πέρα. Έχει κανείς σχέδιο για να φτιάξουμε μόνοι μας φορτιστή μπαταριών λιθίου;
Εγώ θα το πάω λίγο πιο πέρα. Έχει κανείς σχέδιο για να φτιάξουμε μόνοι μας φορτιστή μπαταριών λιθίου;
τι ακριβώς εννοείς ?...θέλεις να φορτίζεις την μπαταρία απευθείας ( μόνη της ) ή θές να την φορτίζεις πάνω στην μηχανή ??
το γέλιο είναι η λάμψη της ψυχής...
Θέλω να κατασκευάσω εγώ το κύκλωμα του φορτιστή, για να φορτίζει εκτός μηχανής.
Για ΝιΜΗ το έχω κάνει, για Λιθίου όμως....
Μανία έχεις με τις ιδιοκατασκευές που κάνουν μπούμ! Οι λιθίου είναι πολύ πιο απαιτητικές στη φόρτιση...kyro έγραψε:Θέλω να κατασκευάσω εγώ το κύκλωμα του φορτιστή, για να φορτίζει εκτός μηχανής.
Κοίτα, μου αρέσει να έχω αποτέλεσμα. Και όταν η ύλη μετατρέπεται σε ήχο και φως, είναι πολύ εντυπωσιακό.
Για τις Λιθίου πρέπει να έχεις το νου σου στην τάση, δεν το έχω ψάξει παραπάνω.
Για τις Λιθίου πρέπει να έχεις το νου σου στην τάση, δεν το έχω ψάξει παραπάνω.
- thanasis daskaloudis
- Επικοινωνία:
Ο kyro μάλλον έχει τις γνώσεις γιαυτό και τα κατάφερε τόσο καιρό με τις ΑΑ ΝιΜΗ στην φωτογραφική μηχανή του. Μια που μιλάμε για ΑΑ μπαταρίες, η εμπειρία μου, που δεν περιλαμβάνει γνώσεις ιδιοκατασκευών, λέει ότι οι μόνες επαναφορτιζόμενες NiMH που αξίζουν πραγματικά είναι αυτές του τύπου Sanyo Eneloop, GP Recyko, Kodak Pre-Charged, IMEDION κλπ. Το μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι ότι δεν αποφορτίζονται κατά την αποθήκευση τους και έτσι είναι πάντα έτοιμες να τις χρησιμοποιήσεις όποτε τις χρειαστείς. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ο φορτιστής. Έχω αλλάξει γύρω στους 5!!! φορτιστές, τρώγοντας μεγάλες απογοητεύσεις και πολλά λεφτά. Σχεδόν όλοι ήταν άχρηστοι
. Ο μόνος με τον οποίο έμεινα ευχαριστημένος ήταν ο Maha MH-C401FS που ελέγχει με μικροεπεξεργαστή την φόρτιση ενώ για κάθε μπαταρία που φορτίζει έχει ξεχωριστό κύκλωμα με ξεχωριστό ελέγχο φόρτισης.

Για τους ηλιακούς φορτιστές έχει κανείς κάποια εμπειρία; Ενδιαφέρομαι να φορτίζει κυρίως κινητά μέσω usb. Κάτι σαν και αυτό κάνει δουλειά;
http://www.plaisio.gr/Cell-Phones-Inter ... LET-01.htm

Για τους ηλιακούς φορτιστές έχει κανείς κάποια εμπειρία; Ενδιαφέρομαι να φορτίζει κυρίως κινητά μέσω usb. Κάτι σαν και αυτό κάνει δουλειά;
http://www.plaisio.gr/Cell-Phones-Inter ... LET-01.htm
Τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά για να τα κάνεις εντελώς θάλασσα χρειάζεσαι ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Έχω τσακωθεί και εγώ με φορτιστές που φορτίζανε με κάποια άγνωστη δική τους λογική τις μπαταρίες μου. Έτσι κατέληξα σε κάτι κλασικό, σχεδόν πρωτόγονο, αλλά ελλεϊνά αξιόπιστο. Πάντα έπαιζα με 2 ζευγάρια ΑΑ, φθηνά μοντέλα, στα 2500mAh. Σε έναν παλιό φορτιστή τοποθετούσα τις μπαταρίες. Με ένα γενικής χρήσης ρυθμιζόμενο τροφοδοτικό αποφάσιζα πόσο ρεύμα (σταθερό) θέλω να παίρνουν. Και τέλος με ένα μπριζοχρονοδιακόπτη κανόνιζα πότε να σταματήσει η φόρτιση.
Για το ηλιακό θέμα, δεν είχα ποτέ φορτιστή αλλά έναν φακό σε μέγεθος μεγάλου κινητού που η μία του επιφάνεια είχε φωτοβολταϊκό. Αυτό που φαίνεται στο λινκ δεν γράφει διαστάσεις αλλά μοιάζει να είναι στις διαστάσεις του φακού μου. Το μόνο που έχω να πώ είναι ότι η απόδοσή του (του δικού μου, μάλλον και του SL01) χαρίζει πολυυυύ μεγάλους χρόνους φόρτισης. Μάλλον θα παίζεις με τις τάπες των βαρελιών.
Για το ηλιακό θέμα, δεν είχα ποτέ φορτιστή αλλά έναν φακό σε μέγεθος μεγάλου κινητού που η μία του επιφάνεια είχε φωτοβολταϊκό. Αυτό που φαίνεται στο λινκ δεν γράφει διαστάσεις αλλά μοιάζει να είναι στις διαστάσεις του φακού μου. Το μόνο που έχω να πώ είναι ότι η απόδοσή του (του δικού μου, μάλλον και του SL01) χαρίζει πολυυυύ μεγάλους χρόνους φόρτισης. Μάλλον θα παίζεις με τις τάπες των βαρελιών.
- thanasis daskaloudis
- Επικοινωνία:
Αυτό φαντάζομαι και εγώ, γιαυτό δεν προχωράω στην απόκτηση του. Δεν είναι καιρός για "λάθος" αγορές.Μάλλον θα παίζεις με τις τάπες των βαρελιών.
Ίσως η μελλοντική λύση για αυτονομία στο βουνό να είναι αυτή:
http://www.mydroid.gr/2012/09/sony-ekso ... mpataries/
Κυκλοφορούν ήδη αντίστοιχα κινέζικα προϊόντα αλλά η χωρητικότητα τους είναι μικρή (~1500mAh) και φαντάζομαι πως δεν θα κάνουν δουλειά.
Τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά για να τα κάνεις εντελώς θάλασσα χρειάζεσαι ηλεκτρονικό υπολογιστή.
απο την άλλη ρε παιδιά σκέπτομαι..γιατί να σκοτώνεσαι με μυστήρια κυκλώματα φόρτισης αντί να πάρεις 2-3 μπαταρίες εφεδρικές μαζί σου (αυτό βέβαια δεν αφορά τον kyro, ακόμα θυμάμαι εκείνο το υπέροχο πιολέ !! ) ειδικά τώρα που οι μπαταρίες έχουν τοσο χαμηλές τιμές ???
το γέλιο είναι η λάμψη της ψυχής...
- thanasis daskaloudis
- Επικοινωνία:
Αυτά τα ρημαδιασμένα καινούργια κινητά έχουν ενσωματωμένη την μπαταρία και δεν μπορεί να την αλλάζεις.απο την άλλη ρε παιδιά σκέπτομαι..γιατί να σκοτώνεσαι με μυστήρια κυκλώματα φόρτισης αντί να πάρεις 2-3 μπαταρίες εφεδρικές μαζί σου

Είναι ωραία λύση. Νομίζω είδα κάτι τέτοιο από τη Σόνυ σε πολυκατάστημα. Όχι το λεπτό, το σχεδόν κυλινδρικό.
Αν σε βολεύει το κινέζικο, μήπως μπορούμε να του αλλάξουμε μπαταρίες εσωτερικά; Και να έχουμε τη χωρητικότητα που θέλουμε;
Το έψαξα λίγο ακόμη για τις μπαταρίες των φωτογραφικών μηχανών. Βρέθηκε ένα φυλάδιο της Samsung στα χέρια μου και είδα ότι δεν χρησιμοποιεί εξωτερικό φορτιστή για την μπαταρία αλλά μόνο ένα καλώδιο USB. Σε περιβάλλον κάμπινγκ είναι εύκολο να βρεις 5 βολτ από αυτοκίνητο ή την μπαταρία της σκηνής (που έχω για όλες τις χρήσεις) και σε συνδιασμο με μια δεύτερη ιμιτασιόν μπαταρία (στα 10ευρώ) δεν υπάρχει λόγος για πανικό με τις μπαταρίες λιθίου.
Όμως, λέμε ότι λιθίου είναι καλύτερες και θα μας σώσουν και να κηδέψουμε τις ΑΑ και άλλα τέτοια. Ναι έχουν κάποια πλεονεκτήματα αλλά... Πάλι από Samsung είδα χαρακτηριστικά μπαταρίας καλής μηχανής. 3,7 V και 1050mAh.
Για ένα ζευγάρι ΑΑ τα αντίστοιχα μεγέθη είναι 2,4V και 2500mAh .
Άρα για την λιθίου έχουμε 3885 mWh και για τις ΑΑ NiMH 6000 mWh και δώρο ένα μεγάλο κουτάλι για να ταϊσουν την σκόνη τους στις πρώτες.
Αν σε βολεύει το κινέζικο, μήπως μπορούμε να του αλλάξουμε μπαταρίες εσωτερικά; Και να έχουμε τη χωρητικότητα που θέλουμε;
Το έψαξα λίγο ακόμη για τις μπαταρίες των φωτογραφικών μηχανών. Βρέθηκε ένα φυλάδιο της Samsung στα χέρια μου και είδα ότι δεν χρησιμοποιεί εξωτερικό φορτιστή για την μπαταρία αλλά μόνο ένα καλώδιο USB. Σε περιβάλλον κάμπινγκ είναι εύκολο να βρεις 5 βολτ από αυτοκίνητο ή την μπαταρία της σκηνής (που έχω για όλες τις χρήσεις) και σε συνδιασμο με μια δεύτερη ιμιτασιόν μπαταρία (στα 10ευρώ) δεν υπάρχει λόγος για πανικό με τις μπαταρίες λιθίου.
Όμως, λέμε ότι λιθίου είναι καλύτερες και θα μας σώσουν και να κηδέψουμε τις ΑΑ και άλλα τέτοια. Ναι έχουν κάποια πλεονεκτήματα αλλά... Πάλι από Samsung είδα χαρακτηριστικά μπαταρίας καλής μηχανής. 3,7 V και 1050mAh.
Για ένα ζευγάρι ΑΑ τα αντίστοιχα μεγέθη είναι 2,4V και 2500mAh .
Άρα για την λιθίου έχουμε 3885 mWh και για τις ΑΑ NiMH 6000 mWh και δώρο ένα μεγάλο κουτάλι για να ταϊσουν την σκόνη τους στις πρώτες.
Αααα, δωράκι για μένα είναι αυτό. Απλό φαίνεται (κατασκευαστικά), για να το μελετήσουμε...