Πέτρινα γεφύρια στο Ζαγόρι

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
thanasis daskaloudis
Επικοινωνία:

Πέτρινα γεφύρια στο Ζαγόρι

Δημοσίευση από thanasis daskaloudis » Τετ 12 Δεκ 2012, 14:11

Στα πλαίσια μια εργασίας που κάνω για το Ζαγόρι, έχω αρχίσει να καταγράφω όλα τα πέτρινα γεφύρια που υπάρχουν σε αυτό (εντοπισμός, συντεταγμένες θέσης, φωτογράφηση κλπ.). Μέχρι τώρα έχω συγκεντρώσει πληροφορίες για 74 γεφύρια από τα οποία έχω καταγράψει και φωτογραφίσει τα 37 κυρίως στο δυτικό και κεντρικό Ζαγόρι. Μου μένουν τα υπόλοιπα στην αχανή και ανεξερεύνητη περιοχή του ανατολικού Ζαγορίου. Απ’ όλη αυτή την προσπάθεια έχω εντυπωσιαστεί πραγματικά από το πόσα ξεχασμένα και αναξιοποίητα γεφύρια υπάρχουν στην περιοχή. Έτσι θεώρησα καλό να μοιραστώ μερικά από αυτά μαζί σας και να σας προτρέψω να δημοσιεύσετε και εσείς τις δικές πληροφορίες σχετικά με τα γεφύρια της περιοχής.

Φωτογραφίες 01, 02, 03, 04: Είναι δύο γεφύρια στο ρέμα της Ντόβρης από το χωριό Δίκορφο προς τους Κήπους. Η διαδρομή είναι τμήμα του εθνικού μονοπατιού 03, μια διαδρομή πνιγμένη μέσα στην βλάστηση με ένα ρέμα πραγματικά πανέμορφο και με εντυπωσιακούς σχηματισμούς. Η ύπαρξη των γεφυριών μαρτυρά πως παλιά το μονοπάτι ήταν από τα κεντρικά και βοηθούσε στην επικοινωνία του Ζαγοριού με τα Γιάννενα.

Φωτογραφίες 05, 06: Η γέφυρα του Καλουτά κάτω από το ομώνυμο χωριό. Από τις πιο εντυπωσιακές του Ζαγορίου. Αν ήταν στο κεντρικό Ζαγόρι θα ήταν από τις πιο γνωστές και πιο πολυφωτογραφημένες.

Φωτογραφίες 07, 08, 09: Δύο γεφύρια κάτω από τους Νεγάδες στο ρέμα της Γεφυρίτσας. Προσεγγίζονται πολύ δύσκολα αφού η βλάστηση έχει κλείσει το μονοπάτι ενώ την ύπαρξη τους αγνοούν και πολλοί νεότεροι κάτοικοι του χωριού. Μετά το μεγάλο γεφύρι υπάρχει φαρδύ μονοπάτι που όμως διακόπτεται από χωματόδρομο μετά από χίλια μέτρα περίπου. Σε όλο το μήκος του ρέματος μέσα στο πυκνό δάσος υπάρχουν διάσπαρτες ξερολιθιές που μαρτυρούν ότι πριν από χρόνια στην θέση του δάσους υπήρχαν κτήματα και μπαξέδες των κατοίκων του χωριού.

Φωτογραφίες 10, 11, 12: Το γεφύρι του Χάσιου και το παλιογέφυρο στο Βικάκι κάτω από το Τσεπέλοβο.
Συνημμένα
01 Πρώτο Γεφύρι της Ντούβρης .jpg
02 Πρώτο Γεφύρι της Ντούβρης.jpg
03 Δεύτερο Γεφύρι της Ντούβρης.jpg
04 Το πανέμορφο ρέμα της Ντούβρης κάτω από το δεύτερο γεφύρι.jpg
05 Γεφύρι του Καλουτά.jpg
06 Γεφύρι του Καλουτά.jpg
07 Μεγάλο Γεφύρι στους Νεγάδες.jpg
08 Μεγάλο Γεφύρι στους Νεγάδες.jpg
09 Μικρό Γεφύρι στους Νεγάδες.jpg
10 Γεφύρι του Χάσιου.jpg
11 Το Παλιογέφυρο στο Βικάκι.jpg
12 Σε πρώτο πλάνο το Παλιογέφυρο και στο βάθος το νεότερο γεφύρι του Χάσιου.jpg
Τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά για να τα κάνεις εντελώς θάλασσα χρειάζεσαι ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Άβαταρ μέλους
nektaman

Re: Πέτρινα γεφύρια στο Ζαγόρι

Δημοσίευση από nektaman » Τετ 12 Δεκ 2012, 16:20

απίστευτη ομορφιά, πραγματικός παράδεισος.....
το γέλιο είναι η λάμψη της ψυχής...

Άβαταρ μέλους
loui

Δημοσίευση από loui » Τετ 12 Δεκ 2012, 17:28

:idea: Σαν να μου φαίνεται ότι τροφοδότησες μια ωραία νέα φωτοκατηγορία του στιλ ''μανιτάρια της Ελλάδας'' ;) Το σκέφτεσαι;
¨ζήσε αυτό που είσαι¨

ahiako

Δημοσίευση από ahiako » Τετ 12 Δεκ 2012, 19:38

Μπράβο , πολύ καλή δουλειά. Οι φωτο δικές σου; είναι εντυπωσιακές!

Άβαταρ μέλους
geohnit

Δημοσίευση από geohnit » Τετ 12 Δεκ 2012, 20:18

πολύ ωραίες εικόνες!!!!!!!!!!!!

Άβαταρ μέλους
thanasis daskaloudis
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από thanasis daskaloudis » Τετ 12 Δεκ 2012, 21:40

Σαν να μου φαίνεται ότι τροφοδότησες μια ωραία νέα φωτοκατηγορία του στιλ ''μανιτάρια της Ελλάδας'' ;) Το σκέφτεσαι;
Δεν είναι κακή ιδέα να επεκταθεί το θέμα και πέρα από το Ζαγόρι. Σκοπός μου είναι η παρουσίαση γεφυριών που δεν είναι πολύ γνωστά. Καλό θα ήταν να αναφέρουμε και άλλες πληροφορίες και κυρίως την τοποθεσία τους. Όποιος θέλει ας το συνεχίσει για να αλλάξω και τον τίτλο του θέματος.
Μπράβο , πολύ καλή δουλειά. Οι φωτο δικές σου; είναι εντυπωσιακές!
Ναι Θανάση δικές μου είναι. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά για να τα κάνεις εντελώς θάλασσα χρειάζεσαι ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τετ 12 Δεκ 2012, 22:32

Να βοηθήσω και εγώ με Ζαγόρι.
1 Πετρογέφυρο. «Σκάλας Βραδέτου».
2 Πετρογέφυρο. «Κοντοδύμου».
3 Πετρογέφυρο. «Κοντοδύμου».
4 Πετρογέφυρο. «Μήσιου».
5 Πετρογέφυρο. «Πλακίδα».
Συνημμένα
1 Πετρογέφυρο. «Σκάλας Βραδέτου»..JPG
2 Πετρογέφυρο. «Κοντοδύμου». .JPG
3 Πετρογέφυρο. «Κοντοδύμου».JPG
4 Πετρογέφυρο. «Μήσιου»..JPG
5  Πετρογέφυρο. « Πλακίδα».JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τετ 12 Δεκ 2012, 22:34

6 Πετρογέφυρο. « Πλακίδα».
7 Πετρογέφυρο. « Πλακίδα».
8 Πετρογέφυρο. «Ρογκοβού»
9 Πετρογέφυρο. «Του Μύλου».
10 Πετρογέφυρο. «Του Μύλου».
Συνημμένα
6 Πετρογέφυρο. « Πλακίδα»..JPG
7 Πετρογέφυρο. « Πλακίδα»..JPG
8 Πετρογέφυρο. «Ρογκοβού».JPG
9 Πετρογέφυρο.   «Του Μύλου». .JPG
10 Πετρογέφυρο.   «Του Μύλου». .JPG

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Τετ 12 Δεκ 2012, 22:36

11 Πετρογέφυρο. «Κοκόρου».
12 Πετρογέφυρο. «Κοκόρου».
13 Πετρογέφυρο. «Κοκόρου».
14 Πετρογέφυρο. «Σκαμνελιώτικο»
15 Πετρογέφυρο. «Σκαμνελιώτικο»
Συνημμένα
11 Πετρογέφυρο.   «Κοκόρου»..JPG
12 Πετρογέφυρο.   «Κοκόρου»..JPG
13 Πετρογέφυρο.   «Κοκόρου»..JPG
14 Πετρογέφυρο.   «Σκαμνελιώτικο» .JPG
15 Πετρογέφυρο.   «Σκαμνελιώτικο» .JPG

Άβαταρ μέλους
thanasis daskaloudis
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από thanasis daskaloudis » Πέμ 13 Δεκ 2012, 00:09

Το "Σκαμνελιωτικό" γεφύρι ονομάζεται και γεφύρι του Κυρ Αλέξη, από το όνομα του Αλέξη Νούτσου που ανέλαβε να εκτελέσει την διαθήκη του Δημ. Σαϊτζή η οποία προέβλεπε μια σειρά από έργα στο Σκαμνέλι.
Είναι μία από τις "εκκρεμότητες" μου αλλά δεν ξέρω πόσο εύκολη είναι η προσέγγιση του.

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Πέμ 13 Δεκ 2012, 00:56

thanasis daskaloudis έγραψε: Είναι μία από τις "εκκρεμότητες" μου αλλά δεν ξέρω πόσο εύκολη είναι η προσέγγιση του.
Αρκετά εύκολη αλλα αν δεν ξέρεις που είναι το προσπερνάς. Κατέβηκα δυο φορές για να το Βρω.
Πρώτα από ολα για το μονοπάτι που στην ουσία είναι μουλαρόδρομος, είναι πολύ δύσκολο να το βρεις στο κατέβασμα γιατί χάλασε από δασικούς δρόμους και δεν έχει σήμανση, όμως αν το ακολουθήσεις από την γέφυρα προς το Σκαμνέλι δεν υπάρχει πρόβλημα.
Τώρα για το πως θα πας. Έξω από το Σκαμνέλι πηγαίνοντας για Γυφτόκαμπο υπάρχει ένα Εξωκλήσι στα δεξιά του υπαρχή δρόμος που σε κατεβάζει σε 5~6 Χμ. περίπου στο ποτάμι κατεβαίνοντας, λίγο πριν φτάσεις στο ποτάμι, ο δρόμος διασταυρώνετε δεξιά με άλλον παράδρομο. Ακολουθείς τον παράδρομο, περνάς το ποτάμι, ανηφορίζεις και έχεις τον νου σου σε ξέφωτο δεξιά, (Υπάρχει και παλιά πινακίδα σε δέντρο), στο ξέφωτο και πηγαίνεις δεξιά προς το ποτάμι όπου και το γεφύρι. Για την επιστροφή περνάς το γεφύρι και συνεχίζεις στην μουλαρόστρατα που θα σε βγάλει στον δρόμο για Σκαμνέλι. Μέχρι την γέφυρα μπορείς να πας και με τετρακίνητο.
Το μόνο που πρέπει να πάρεις υπόψη σου παρότι το Σκαμνελιοτικο ρέμα είναι ξεροπόταμος μήπως έχει νερό.
Εγώ ήμουν το 2007 και το 2009.
Θα ψάξω τις σημειώσεις μου για περισσότερες λεπτομέρειες και αν χρειαστεί τα ξαναλέμε

Άβαταρ μέλους
pankan

Δημοσίευση από pankan » Πέμ 13 Δεκ 2012, 06:57

Από την αγαπημένη μου Βοβούσα, λάβε "το γεφυράκι" - Λα Πουντίκα. Γεφυρώνει το ρέμα Άρου (ή Αρού ή Αράου) Άλμπου (Ασπρόρεμα ή Ασπροπόταμος) που χύνεται στον Αώο, ακριβώς στην είσοδο του χωριού δίπλα σχεδόν στη μεταλλική γέφυρα του ασφαλτόδρομου που πάει στα Γιάννενα.
Το έχουν τσιμεντάρει αλλά παραμένει όμορφο.

Εικόνα

Εικόνα

Άβαταρ μέλους
thanasis daskaloudis
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από thanasis daskaloudis » Πέμ 13 Δεκ 2012, 13:37

Ευχαριστώ Τάκη για τις πληροφορίες. Κατάφερα τελικά να το εντοπίσω και στο Google earth (τελικά φαίνεται πολύ καλά), αλλά οι πληροφορίες σου είναι πιο χρήσιμες. Αν δεν έχει πολλά χιόνια θα επιχειρήσω να το βρω μέσα στα Χριστούγεννα που θα κατέβω Γιάννενα.
Παναγιώτη το έχω δει το γεφύρι αυτό αλλά δεν γνώριζα όλη την ονοματολογία. Ευχαριστώ.
Υπάρχει και ένα site το http://www.petrinagefiria.uoi.gr/ με τα περισσότερα γεφύρια της Ηπείρου. Αλλά μετά από έλεγχο που έκανα διαπίστωσα ότι πολλές από τις συντεταγμένες των γεφυριών είναι λάθος. Παρόλα αυτά είναι πολύ καλή δουλειά.

Άβαταρ μέλους
thanasis daskaloudis
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από thanasis daskaloudis » Παρ 14 Δεκ 2012, 01:28

Τι να πεις; Τόση βλακεία τέλος πάντων;

http://www.epiruspost.gr/reportaz/koino ... 11-18.html

Άβαταρ μέλους
Μήτρου Τάκης

Δημοσίευση από Μήτρου Τάκης » Παρ 14 Δεκ 2012, 13:54

thanasis daskaloudis έγραψε:Τι να πεις; Τόση βλακεία τέλος πάντων;
http://www.epiruspost.gr/reportaz/koino ... 11-18.html
Πάντα είχαν μια "Πετριά" στον εγκέφαλο αλλα "Ελέω Κρίσης" το παράκαναν. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα τους συναντούσα στα πιο απίθανα μέρει, και να κουβαλάν κάτι κοιλαράδες που δεν παν ούτε στο καφενείο με τα πόδια, βάρος όχι αστεία.

Άβαταρ μέλους
nektaman

Δημοσίευση από nektaman » Σάβ 15 Δεκ 2012, 07:05

όπως είχε πεί και ο μεγάλος....

"Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και ως προς το σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες"
το γέλιο είναι η λάμψη της ψυχής...

Άβαταρ μέλους
thanasis daskaloudis
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από thanasis daskaloudis » Δευ 07 Ιαν 2013, 15:45

Ένα ακόμα καταπληκτικό και σπουδαίο γεφύρι στους Φραγγάδες του Ανατολικού Ζαγορίου. Όχι όμως πολύ γνωστό αφού είναι μακριά από την άσφαλτο. Είναι το γεφύρι του Πετσιώνη ή Φραγκαδιώτικο γεφύρι που χτίστηκε το 1811. Βρίσκεται κάτω από τους Φραγκάδες, στο δρόμο για το Λιασκοβέτσι (Λεπτοκαριά). Γεφυρώνει το μεγαλύτερο ποτάμι του χωριού, το Φραγκαδιώτικο, γνωστό και σαν Μέγας λάκκος. Δίπλα του λειτουργούσε παλιά μύλος.
Το Ανατολικό Ζαγόρι είναι είναι ένας πανέμορφος τόπος, πνιγμένος στο πράσινο, με πολλά νερά και πολύ ωραία πέτρινα χωριά. Δεν είναι όμως τόσο αξιοποιημένο αφού είναι μακριά από το φαράγγι του Βίκου και τις ψηλές κορυφές της Τύμφης.
Συνημμένα
γεφύρι πετσιώνη στους φραγγάδες ζαγορίου 1.jpg
γεφύρι πετσιώνη στους φραγγάδες ζαγορίου 2.jpg
γεφύρι πετσιώνη στους φραγγάδες ζαγορίου 3.jpg
γεφύρι πετσιώνη στους φραγγάδες ζαγορίου 4.jpg
γεφύρι πετσιώνη στους φραγγάδες ζαγορίου 5.jpg

Απάντηση

Επιστροφή στο “Περιβάλλον”