Φωτογραφικές «αναβάσεις στο βουνό των θεών»

Απάντηση
GLA
Δημοσιεύσεις: 259
Εγγραφή: Τετ 03 Οκτ 2012, 08:26
Τοποθεσία: Καλαμάτα

Φωτογραφικές «αναβάσεις στο βουνό των θεών»

Δημοσίευση από GLA » Σάβ 05 Ιούλ 2014, 22:44

Από το in.gr

Θεσσαλονίκη
Την έκθεση «Αναβάσεις στο βουνό των θεών. Frederic Boissonnas - Αρχείο ΜΦΘ» φιλοξενεί το Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, στο πλαίσιο του 43ου Φεστιβάλ Ολύμπου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, τα οποία θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο στις 19:30, θα τελέσει η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ θα παραστεί και ο πρέσβης της Ελβετίας, Λορέντσο Άμπεργκ.

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει την παραγωγή της έκθεση, την οποία συνδιοργανώνει με την Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η Ελβετία μαζί με την Αυστρία και τη Γερμανία αποτελούν τις τιμώμενες χώρες του φετινού Φεστιβάλ Ολύμπου.

Ένθερμος φιλέλληνας, αεικίνητος περιηγητής, έμπειρος ταξιδευτής, λάτρης του αλπινισμού, αλλά και του φυσικού τοπίου της χώρας μας, ο ελβετός φωτογράφος Φρεντερίκ Μπουασονά (1858-1946) έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1903 και επί τρεις δεκαετίες περιηγείται και φωτογραφίζει τον ελλαδικό χώρο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην προώθηση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

Στα ταξίδια του αυτά, όχι μόνο δεν παραλείπει να επισκεφθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές τον Όλυμπο και να ανεβεί στην ψηλότερη κορυφή του, αλλά και φωτογραφίζει το ξεχωριστό αυτό τοπίο του βουνού των θεών (1913, 1921, 1927).

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο ίδιος θα προσπαθήσει επίμονα στη συνέχεια να προχωρήσει το σχέδιο της δημιουργίας ενός Εθνικού Πάρκου (L’ Olympe, Parc National de la Grèce), μέσα και από την προβολή σε Ευρώπη και ΗΠΑ των φωτογραφιών που ο ίδιος τράβηξε στον Όλυμπο και αποτυπώνουν τη μοναδική ομορφιά του.

Ως αποτέλεσμα από αυτά τα ταξίδια του υπάρχει μια μοναδική παρακαταθήκη με περισσότερες από 300 λήψεις για την περιοχή του Ολύμπου.

Στην έκθεση δεν υμνείται μόνο το τοπίο του Ολύμπου, αλλά και η Ανάβαση – για αυτό το λόγο έχουν επιλεγεί και φωτογραφίες και από τις τρεις αναβάσεις του Φρεντερίκ Μπουασονά με τον Ντάνιελ Μποντ- Μπόβι και τον Χρήστο Κάκκαλο.

Η έκθεση αυτή, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά με τέτοιον τρόπο, περιλαμβάνει μια επιλογή 150 φωτογραφιών (facsimile), καθώς και άλλο πρωτότυπο υλικό (επιστολές, βιβλία και άλλα αντικείμενα) από το αρχείο του Μπουασονά που σχετίζεται με τα ταξίδια στον Όλυμπο.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014.

Τη γενική επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Βαγγέλης Ιωακειμίδης, ενώ σύμβουλος έκθεσης είναι ο Γιάννης Κυρίτσης.
Συνημμένα
Όλυμπος 1.jpg
Όλυμπος 2.jpg
Όλυμπος 3.jpg
Όλυμπος 4.jpg
Όλυμπος 5.jpg

Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορειβατικά νέα και επικαιρότητα”