Hellaspath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά

Εισαγωγή
Χάρτης Βουνών
Νέες Διαδρομές
Διαδρομές
Αναζήτηση Διαδρομών
Νέες Φωτογραφίες
Ποιοί είμαστε
Oδηγίες χρήσης του αρχείου
Oδηγίες καταγραφής Διαδρομών
Xρήσιμα Links
Διαδρομές στο Διαδίκτυο
Αποστολή Διαδρομής
Αποστολή Φωτογραφιών
Forum
Eπικοινωνία
Αρθρογραφία
English

Μέγεθος Γραμματοσειράς:
S | M | L

HellasPath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά


Διαδρομές

 ΒΟΙΟ - Υψ. 1802 μ.

Νομοί: Κοζάνης / Καστοριάς




Aρχεία Σημείων Προορισμού του Βουνού (Waypoints)
Σύνολο Σημείων Waypoints: 39

Aρχείο Σημείων Προορισμού GPS Exchange (GPX): Voio.gpx

Aρχείο Σημείων Προορισμού OziExplorer (WPT): Voio.wpt

Aρχείο Σημείων Προορισμού GoogleEarth (KML): Voio.kml

Aρχείο Σημείων Προορισμού με όλες τις Διαδρομές: Voio_total.kml

Προβολή της λίστας των Σημείων Προορισμού (Waypoints)

Διαδρομές στο βουνό: 15

1.

Διάσχιση του Βόιου

2.

Πεντάλοφος - Αηλιάς (Προφ. Ηλία Ζουπάνιου)

3.

Αυγερινός – Βυθός - Μοναστήρι

4.

Αυγερινός - Χρυσαυγή

5.

Βυθός - Σκοτωμένο Νερό – Αηλιάς (Προφήτης Ηλίας Ζουπάνιου)

6.

Τριάδα - Πετρογέφυρο

7.

Διάσχιση όρους Δόντι (Γκραντίσκα)

8.

Διάσχιση όρους Σκοπού (Καραούλι)

9.

Διάσχιση Ρουμανιού

10.

Δίλοφο - Πεντάλοφος

11.

Πεντάλοφος – Μπάνια

12.

Περιμετρική διαδρομή Βυθού

13.

Σκαλοχώρι – Γεωπάρκο

14.

Το Ταξίδι του ποταμού Πραμόριτσα

15.

Βράχος - Μικρά Όντρια 1530μ.

Προβολή του Χάρτη σε Νέο Παράθυρο


Διάσχιση του Βόιου

Μήκος: 37551 μ.
Υψ. Ανάβαση: 2317 μ.
Υψ. Κατάβαση: 2447 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1807 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1016 μ.
Τrackpoints: 1798

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Voio.Voio-diasxisi.gpx

Voio.Voio-diasxisi.plt

Voio.Voio-diasxisi.kml

Ξεκινάμε από το διάσελο με το εικονοστάσι, πάνω στην άσφαλτο από τον Πεντάλοφο προς Επταχώρι, στον δρόμο Κοζάνης - Κόνιτσας.
Στην κορυφή με το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία φτάνουμε αφού ανεβούμε 2 σιδερένιες σκάλες. Μεγάλη πλάκα.

Εναλλακτικά, αν θέλετε να αποφύγετε τις σκάλες, μπορείτε να ακολουθήσετε ανατολικότερη πορεία (δεξιότερα) και να αποφύγετε έτσι τον βράχινο όγκο του Προφήτη Ηλία. Αν επιλέξετε αυτή τη διαδρομή συναντάτε το μονοπάτι της κορυφογραμμής λίγο βορειότερα από τον Προφήτη Ηλία.
Στο τέλος της μακριάς πρώτης μέρας φτάνουμε στη Νέα Κοτύλη περπατώντας πάνω στην κορυφογραμμή σε μονοπάτια, δρόμους ή χύμα.
Την δεύτερη μέρα που είναι πιο σύντομη, μέσα από ρεματιά και δρόμο καταλήγουμε στην άσφαλτο που ενώνει την Νέα Κοτύλη με το Νεστόριο.

Καταγραφή διαδρομής: Πρόγραμμα Πίνδος, Σταφυλάκης Στέφανος


Πεντάλοφος - Αηλιάς (Προφ. Ηλία Ζουπάνιου)

Μήκος: 11869 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1618 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1233 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1800 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1117 μ.
Τrackpoints: 1469

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Voio.Pentalofos-Pr_Ilias.gpx

Voio.Pentalofos-Pr_Ilias.plt

Voio.Pentalofos-Pr_Ilias.kml

Το μονοπάτι από τον Πεντάλοφο μέχρι τον Αυχένα, ή αλλιώς Ταμπούρι αποτελούσε την εθνική οδό του παρελθόντος, η οποία ένωνε το Βόιο και την υπόλοιπη περιοχή της Κοζάνης με τα Ιωάννινα. Μετά τον Αυχένα Πενταλόφου οδηγούσε στο Επταχώρι και στον ιστορικό Γράμμο. Το παλιό καλντερίμι είναι εμφανέστατο και ιδιαίτερα φαρδύ, μιας και ήταν φτιαγμένο για να διευκολύνει το πέρασμα των ζώων. Από εδώ πέρασε ο ένδοξος ελληνικός στρατός το 40 στη θρυλική του πορεία για το μέτωπο, ο αξιωματικός Δαβάκης και οι ηρωικές γυναίκες της Πίνδου, μεταφέροντας πολεμοφόδια στο ανέβασμα και τραυματίες στο κατέβασμα. Έπειτα, ο Αηλιάς διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στα δύσκολα χρόνια του Εμφυλίου, καθώς κατέχονταν ολόκληρος από το Δημοκρατικό Στρατό και ήταν γεμάτος από ορύγματα και πολυβολεία. Όλη η διαδρομή διέρχεται από χαρακτηρισμένη περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με πλούσια βλάστηση από πευκοδάση στη δυτική πλευρά και δάση οξιάς στην ανατολική. Στην κορυφή της Πανούκλας (1395 μ.) και του Αηλιά (Προφ. Ηλία Ζουπάνιου 1810 μ.) η θέα είναι τόσο πανοραμική ώστε να διακρίνονται ταυτόχρονα τα 4 ψηλότερα βουνά της Ελλάδας, ο Όλυμπος, ο Σμόλικας, ο Γράμμος και το Καϊμακτσαλάν.

Η καταγραμμένη διαδρομή ανεβαίνει κατά μέτωπον στην κορυφή του Προφήτη Ηλία και το άσπρο εκκλησάκι που βρίσκεται επάνω, σκαρφαλώνοντας τις δύο σιδερένιες σκάλες που είναι γαντζωμένες στους απότομους βράχους για να διευκολύνουν τους ορειβάτες. Η ανάβαση μπορεί να γίνει και μέσω της ανατολικής πλευράς του βουνού, την Πίσω ή την Από το Φυλάκιο πλευρά, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι.

Η καταγραφή του gps περιλαμβάνει και την κατάβαση από την πίσω πλευρά, δημιουργώντας έτσι κυκλική πορεία γύρω από τον ορεινό όγκο του Αηλιά.

Από την κορυφή προσφέρεται η δυνατότητα για συνέχιση της πορείας βόρεια, κατά μήκος του σηματοδοτημένου Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε6 μέχρι το Παλιοκριμήνι, τη Νέα Κοτύλη και το Νεστόριο, ή μέσω άλλης ΝΑ διαδρομής στον Βυθό.

Καταγραφή διαδρομής: Κάρτα Νίκη, Πρόγραμμα Πίνδος


Σημείο διασταύρωσης μονοπατιών με το χαρακτηριστικό πασαλάκι Νο 26 (25-04-2010)

Αυγερινός – Βυθός - Μοναστήρι

Μήκος: 15838 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1949 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1989 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1254 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: -237 μ.
Τrackpoints: 1174

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Voio.Avgerinos-Vythos-Monastiri.gpx

Voio.Avgerinos-Vythos-Monastiri.plt

Voio.Avgerinos-Vythos-Monastiri.kml

Το σηματοδοτημένο μονοπάτι από τον Αυγερινό στο Βυθό είναι επισκέψιμο και από τις δύο κατευθύνσεις, προσφέροντας εναλλαγές μεταξύ πυκνών δασών και ανοιχτών περιοχών.

Αποτελεί παρακλάδι του Ε6 που συνεχίζει προς το Άργος Ορεστικό. Πρόκειται για την παλιά διαδρομή που ακολουθούσαν οι κάτοικοι του Αυγερινού για να συνδεθούν με το Βυθό, τον Πεντάλοφο και γενικότερα την υπόλοιπη Πίνδο. Σε πολλά σημεία σώζεται ακόμα το παλιό καλντερίμι.

Ξεκινάει από περίπου τα 1025 μ. του Αυγερινού και σκαρφαλώνει το μέγιστο στην κωνική κορυφή της Ράχης (1173 μ.), η οποία προσφέρει πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις, συνεχίζει σε ιδανική θέση θέας προς την τεχνητή λίμνη. Φθάνει μετά τον Αγ. Πολύκαρπο σε ένα μικρό μονοπάτι ακριβώς δίπλα στη λίμνη, έπειτα στο πανέμορφο καστανόδασος του Λόγγου και τελικά στο Βυθό, μέσω της επαρχιακής οδού που έρχεται από τον Αυγερινό.

Διαφορετικά, μετά το δρυόδασος το μονοπάτι μπορεί να συνεχίσει πορεία μέσα από δασωμένη περιοχή προς το γεφύρι Βακούφικο, έπειτα προς τη βάθρα κολύμβησης του Παπακύριλλα στις πηγές του ποταμού Πραμόριτσα και να καταλήξει μετά από 6,8 χλμ συνολικής πορείας στην Ι.Μ. Αγ. Τριάδας.

Η διαδρομή μπορεί να μετατραπεί σε κυκλική εάν, πηγαίνοντας προς Βυθό, μετά την επίσκεψη στον Αγ. Πολύκαρπο και στο παραλίμνιο μονοπάτι, επιστρέψουμε στη διασταύρωση των μονοπατιών που βρίσκεται λίγο πιο πάνω, συνεχίσουμε ευθεία από εκεί προς το Μοναστήρι μέσω του μονοπατιού που το συνέδεε με το Βυθό (μονοπάτι του ποταμού Πραμόριτσα) και έπειτα προσεγγίσουμε από την επάνω (βορειότερη) διαδρομή πάλι τον Αυγερινό.

Καταγραφή διαδρομής: Πρόγραμμα Πίνδος


Αυγερινός - Χρυσαυγή

Μήκος: 21451 μ.
Υψ. Ανάβαση: 2138 μ.
Υψ. Κατάβαση: 2335 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1107 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 749 μ.
Τrackpoints: 1590

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Voio.Avgerinos-Xrysavgi.gpx

Voio.Avgerinos-Xrysavgi.plt

Voio.Avgerinos-Xrysavgi.kml

Πρόκειται για μια εκπληκτική διαδρομή διάσχισης που κινείται συνεχώς δίπλα στο νερό και επισκέπτεται πολλά πέτρινα γεφύρια. Όπως και το αντίστοιχο μονοπάτι του Ποταμού Πραμόριτσα, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το δίδυμο μονοπάτι του.

Τα δύο αυτά τεράστια μονοπάτια διάσχισης διασταυρώνονται στη Μόρφη.

Η διαδρομή μπορεί να γίνει πιο σύντομη εάν μετά το Πετρογέφυρο ακολουθηθεί πορεία βόρεια προς την Τριάδα ή αν δεν συνεχίσουμε μετά τη Μόρφη.

Στο σύνολό του το μονοπάτι διασχίζει και τη Μόρφη, περνάει από το γεφύρι της Τσούκας και φτάνει στο πάρκο της Χρυσαυγής, όπου υπάρχει το ομώνυμο γεφύρι και ο νερόμυλος με τον καταρράκτη. Στην ανατολική είσοδο του οικισμού βρίσκεται και το πανέμορφο μικρό γεφύρι της Χρυσαυγής δίπλα στη νέα οδική γέφυρα.

Κάτω από την Τριάδα συναντάει το μικρό Πετσανιώτικο φαράγγι και λίγο πριν τη Χρυσαυγή μία εντυπωσιακή υπεραιωνόβια βελανιδιά. Ακολουθεί κατά το πλείστον καθοδική πορεία, διασχίζοντας τις κοιλάδες των ρεμάτων και των ποταμών μέσα από συναρπαστικά τοπία. Αρχικά κατηφορίζει με την πορεία του Λασπορρέματος, περνάει τον Πετσανιώτικο χείμαρρο, συναντάει δύο φορές τον ποταμό Πραμόριτσα, διασχίζει τα ρέματα της Τσούκας και τελικά το Παλιομάγερο. Από το πάρκο της Χρυσαυγής η διαδρομή αυξάνεται κατά 1,5 χλμ. και 20’εάν προσεγγίσουμε το χωριό από την ανατολική είσοδο μέσω του όμορφου και πιο ομαλού περιπατητικού μονοπατιού που καταλήγει στο μικρό γεφύρι.

Καταγραφή διαδρομής: Πρόγραμμα Πίνδος


Βυθός - Σκοτωμένο Νερό – Αηλιάς (Προφήτης Ηλίας Ζουπάνιου)

Μήκος: 14978 μ.
Υψ. Ανάβαση: 2468 μ.
Υψ. Κατάβαση: 2239 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1800 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 579 μ.
Τrackpoints: 1639

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Voio.Vythis-Skotomeno_Nero-Ailias.gpx

Voio.Vythis-Skotomeno_Nero-Ailias.plt

Voio.Vythis-Skotomeno_Nero-Ailias.kml

Η διαδρομή ξεκινάει από το Βυθό και καταλήγει στον Προφήτη Ηλία Ζουπάνιου, στη μία από τις δύο σχεδόν ίσου ύψους κορυφές του Βοΐου (η άλλη το Παλιοκρίμνι), διερχόμενη στο τελικό της τμήμα από το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6 με πορεία, είτε μέσω της ανατολικής ράχης (συντομότερα), είτε εναλλακτικά από τις δύο σιδερένιες σκάλες που βρίσκονται στη νότια πλευρά του βουνού γαντζωμένες σε βράχο. Χαμηλότερα, διασχίζει το αιωνόβιο καστανόδασος της Σιουποτίστας όπου υπάρχει και μία υπεραιωνόβια καστανιά και έπειτα ακολουθεί την κορυφογραμμή της Μαύρης Ράχης ή αλλιώς Μαυριάχας. Η πολύ καλή σήμανση επιτρέπει την επιστροφή από το ίδιο μονοπάτι, αλλά και ευκολότερα μέσω του Ε6 που καταλήγει στον αυχένα της εθνικής οδού και έπειτα στον Πεντάλοφο. Στα πλαίσια της διαδρομής εντάσσονται και οι εντυπωσιακοί καταρράκτες του Σκοτωμένου Νερού, οι οποίοι αποτελούνται από την Κάτω Βάθρα, ύψους 20 μέτρων, την Άνω Βάθρα, ύψους 30 μέτρων και την Κρυμμένη Βάθρα ύψους 10 μέτρων. Ιδανικότερη εποχή για επίσκεψη είναι η περίοδος Νοεμβρίου-Μαΐου. Οι καταρράκτες, που μέχρι τώρα θεωρούνταν άγνωστοι και απροσπέλαστοι προσεγγίζοντα κάνοντας παράκαμψη αριστερά (δυτικά) από το κύριο μονοπάτι. Μπορούν να προσεγγιστούν μέχρι ενός σημείου και μέσω δασικής οδού που συναντά το μονοπάτι περίπου 4 χλμ. μετά το Βυθό. Μία δύσκολη ανάβαση, αλλά ιδιαίτερα πιο σύντομη, μπορεί να οδηγήσει απευθείας από την Κάτω στην Επάνω Βάθρα, ενώ η διαδρομές του Αηλιά (σκάλες-μονοπάτι) επιτρέπουν την κυκλική πορεία γύρω από αυτόν.

Καταγραφή διαδρομής: Πρόγραμμα Πίνδος


Τριάδα - Πετρογέφυρο

Μήκος: 2212 μ.
Υψ. Ανάβαση: 325 μ.
Υψ. Κατάβαση: 153 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 927 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 748 μ.
Τrackpoints: 276

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Voio.Triada-Petrogefyro.gpx

Voio.Triada-Petrogefyro.plt

Voio.Triada-Petrogefyro.kml

Από τη μικρή πλατεία της Τριάδας ξεκινάει το μονοπάτι προς το Πετρογέφυρο, τις όχθες του ποταμού Πραμόριτσα και το Λασπόρρεμα, ή Μπατζιώτικο Λάκκο, ένα όμορφο ρέμα που κατεβαίνει ψηλά από την περιοχή του Αυγερινού και έχει αξιοπρόσεκτα συνεχή ροή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η διαδρομή ακολουθεί μία ομαλή κατηφορική δασική οδό ανάμεσα σε βελανιδιές που μετατρέπεται σε μονοπάτι στα τελευταία 150 μέτρα πριν το γεφύρι. Από εκεί ενώνεται με το μεγάλο μονοπάτι Το Ταξίδι του Ποταμού Πραμόριτσα, το οποίο έρχεται από τη Μόρφη. Περίπου 300 μέτρα πριν το γεφύρι δίνεται η δυνατότητα από τους βράχους που προεξέχουν στα δεξιά για εκπληκτική θέα προς το Πετρογέφυρο και την καταπράσινη κοιλάδα που έχει σχηματίσει ο Πραμόριτσα. Το γεφύρι ονομάζεται έτσι όχι λόγο της πέτρας από την οποία είναι χτισμένο, αλλά εξαιτίας του πνιγμού σε αυτό το σημείο του Λασπορρέματος ενός παιδιού με το όνομα ‘‘Πέτρος’’. Λίγα μέτρα πιο πέρα, κατά ένα εντυπωσιακό τρόπο και τελείως παράλληλα με το ρέμα, κυλάει ο Πραμόριτσα, οι όχθες του οποίου εδώ γίνονται πολύ ομαλές με αποτέλεσμα να διευκολύνουν την επίσκεψη. Σε αυτή την περιοχή κάνει μία μεγάλη στροφή, έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο φαρδύς και κατηφορίζει με εξαιρετική ηρεμία. Λίγο πιο κάτω από το τέλος της δασικής οδού που οδηγεί στο γεφύρι υπάρχει το σημείο συμβολής του Λασπορρέματος με τον ποταμό σε μία ιδιαίτερη πλούσια σε νερά τοποθεσία. Προσφέρεται επίσης η δυνατότητα η διαδρομή να συνεχιστεί ανηφορικά μέχρι τη Μόρφη, ανεβαίνοντας από την παλιά παζαρόστρατα όπου σώζεται ακόμη το καλντερίμι και να καταλήξει στην Αγ. Σωτήρα ή πιο μακριά στη Χρυσαυγή. Επίσης, από το Πετρογέφυρο διέρχεται και το μονοπάτι που κατεβαίνει από τον Αυγερινό.

Καταγραφή διαδρομής: Πρόγραμμα Πίνδος


Διάσχιση όρους Δόντι (Γκραντίσκα)

Μήκος: 3010 μ.
Υψ. Ανάβαση: 344 μ.
Υψ. Κατάβαση: 371 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1169 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 37 μ.
Τrackpoints: 446

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Voio.Donti_Diasxisi.gpx

Voio.Donti_Diasxisi.plt

Voio.Donti_Diasxisi.kml

Μια μικρή βόλτα τριών χιλιομέτρων στα σοκάκια και τους θρύλους του Πεντάλοφου.

Το περιπατητικό μονοπάτι ξεκινάει από την κεντρική πλατεία του Πενταλόφου, την περίφημη Λόντζια, σε υψόμετρο 1.055 μέτρων. Πρώτο σταθμό αποτελεί η παλιά πετρόχτιστη εκκλησία του Αγ. Αχιλλείου, στο εσωτερικό της οποίας αξίζει αναμφισβήτητα μια επίσκεψη. Συνεχίζοντας στο δρόμο που οδηγεί στον οικισμό του Βυθού, ακολουθεί δεξιά μικρή ανάβαση προς την κορυφή της Γκραντίσκας, ή αλλιώς όρος Δόντι, με υψόμετρο τα 1.100 μέτρα. Πρώτα περνάμε από τη Μικρή Γκραντίσκα, το χαμηλότερο βράχο που από την πλευρά του Βυθού φαίνεται σαν όρθιο φίδι, ενώ ολόκληρη μοιάζει από ψηλά και από την πίσω της πλευρά ακριβώς σαν αετός που έχει ανοίξει τα φτερά του. Σύμφωνα με τους ντόπιους, η Γκραντίσκα δεν είναι απλά ένας βράχος. Οι Πενταλοφίτες τον θεωρούν ιερό και αποτελεί έθιμο για ζευγάρια, παρέες και ολόκληρες οικογένειες, ντυμένες με τα καλά τους, να ποζάρουν μπροστά της για μια φωτογραφία. Πολλοί νιόπαντροι επέλεγαν να φωτογραφηθούν με φόντο την αγέρωχη ράχη, συμβολίζοντας έτσι το θεμέλιο της ανθεκτικότητας του γάμου. Η θέα από εκεί πάνω προς τον Πεντάλοφο, το Βυθό, την τεχνητή λίμνη στον ποταμό Πραμόριτσα, την υψηλή κορυφή του Προφήτη Ηλία και τη νότια κοιλάδα του Βοΐου, είναι ανυπέρβλητη. Η περιοχή όπου διέρχεται το μονοπάτι έχει χαρακτηρισθεί επίσης ως αξιόλογος αρχαιολογικός χώρος, μιας και κατά το παρελθόν το σημερινό όρος Δόντι λειτούργησε ως ακρόπολη-κάστρο.

Έπειτα η διαδρομή ακολουθεί τη νότια κορυφογραμμή, εισέρχεται στα πέτρινα σοκάκια του χωριού, περνάει από την εκκλησία της Αγ. Βαρβάρας, συναντά μεγάλα αρχοντικά και παλιές βρύσες και τέλος ανηφορίζει πάλι πίσω στη Λόντζια.

Καταγραφή διαδρομής: Πρόγραμμα Πίνδος


Διάσχιση όρους Σκοπού (Καραούλι)

Μήκος: 2610 μ.
Υψ. Ανάβαση: 354 μ.
Υψ. Κατάβαση: 436 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1259 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1079 μ.
Τrackpoints: 448

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Voio.Diasxisi_Skopou.gpx

Voio.Diasxisi_Skopou.plt

Voio.Diasxisi_Skopou.kml

Το φαρδύ περιπατητικό μονοπάτι ξεκινάει από τoν Μάρμαρο, την πλατεία του Βυθού, σε υψόμετρο 1.025 μέτρων και ανηφορίζει προς την εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου. Έχοντας διασχίσει τμήμα του Επάνω Βυθού, πρώτο σταθμό αποτελεί η τοποθεσία Σταυρός, με διάσπαρτα απολιθώματα θαλάσσιας ζωής και εκπληκτική θέα προς το χωριό και το νότιο Βόιο.

Η ανάβαση συνεχίζεται μέχρι την εντυπωσιακή κορυφή του όρους Σκοπού, ή αλλιώς Καραούλι, σε υψόμετρο 1.195 μέτρα, διασχίζοντας από την πίσω της πλευρά δάσος βελανιδιάς. Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι οι απόκρημνες πλαγιές του βουνού, συνθέτοντας ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που έχει περιληφθεί στο πρόγραμμα καταγραφής ιδιαίτερων τοπίων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Χαρακτηριστική είναι η ομοιότητα του Καραουλιού με την καλντέρα της Σαντορίνης.

Μετά την κορυφή, που προσφέρει θέα προς όλες τις πλευρές και όπου είναι χαραγμένη στο βράχο η Πατημασιά του Χριστού ή του Προφήτη Ηλία, η διαδρομή κατηφορίζει με κατεύθυνση ανατολική και εισέρχεται στο πυκνό και μυστηριακό Καστανόδασος του Λόγγου. Λίγο πριν δίνεται η ευκαιρία επίσκεψης και στη δεύτερη μόλις κατά 5 μέτρα χαμηλότερη κορυφή του βουνού, το Τριγωνομετρικό. Από εδώ φαίνεται η μεγάλη κλίση των βράχων, οι οποία φθάνει σε σημείο να είναι και αρνητική.

Τέλος, ακολουθώντας το παλιό καλντερίμι, το μονοπάτι καταλήγει πάλι πίσω στην πλατεία, περνώντας κάτω από τον ανθρωπόμορφο βράχο, το Πρόσωπο. Υπάρχει δυνατότητα να ακολουθηθεί και αντίστροφη πορεία. Το Καραούλι μοιάζει με μικρογραφία ενός μεγάλου ορεινού όγκου, με αποτέλεσμα να είναι ιδανικό προπαρασκευαστικά πριν την πορεία στις μακρινές διαδρομές του Βοΐου.

Καταγραφή διαδρομής: Πρόγραμμα Πίνδος


Διάσχιση Ρουμανιού

Μήκος: 9962 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1077 μ.
Υψ. Κατάβαση: 992 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1477 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1080 μ.
Τrackpoints: 1222

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Voio.Diasxisi_Roumaniou.gpx

Voio.Diasxisi_Roumaniou.plt

Voio.Diasxisi_Roumaniou.kml

Η ιστορική αυτή διαδρομή ξεκινάει από την πλατεία του Πενταλόφου, διασχίζει ολόκληρη την κορυφογραμμή του Ρουμανιού και διαγράφοντας κυκλική πορεία επιστρέφει πάλι πίσω στο χωριό. Ο σταυρός στην πρώτη κολώνα μετά την πλατεία βρίσκεται εκεί για να υπενθυμίζει την ιστορία της ιταλικής οβίδας που έπεσε σε αυτό το σημείο χωρίς να σκάσει και να σκοτώσει ανθρώπους.

Μέχρι την τοποθεσία της Πανούκλας, όπου διάβαινε ο ελληνικός στρατός και οι ξακουστές γυναίκες της Πίνδου, ακολουθεί την πορεία του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε6, που κατευθύνεται προς τον Ζουπανιώτικο Αηλιά και τα Μπάνια, και έπειτα στρίβει μέσα στο Ρουμάνι. Το Ρουμάνι είναι ο μεγάλος και κατάφυτος ορεινός όγκος που εκτείνεται νοτιοδυτικά, πίσω ακριβώς από τον Πεντάλοφο. Το μισό του μέρος καλύπτεται από πεύκα και το υπόλοιπο από καστανιές, ενώ υπάρχουν και θέσεις όπου τα δύο είδη συνυπάρχουν, δημιουργώντας μικτό δάσος και έναν τόπο που σφύζει από άγρια ζωή. Το μονοπάτι, που σε μεγάλο του μέρος κινείται κατά μήκος της κορυφογραμμής, προσφέρει εκπληκτική θέα αρχικά προς το Βυθό και τον Αηλιά και στη συνέχεια προς τον Τάλιαρο, το Σμόλικα και το Νότιο Βόιο. Ακλουθώντας το τον Ιούλιο του 44 οι κάτοικοι του Πενταλόφου έτρεξαν να κρυφτούν στις πλαγιές του Ρουμανιού για να ξεφύγουν από τους Γερμανούς. Προσφέρει επίσης τη δυνατότητα επίσκεψης σε οχυρά του Β Παγκοσμίου Πολέμου στο υψηλότερο τμήμα του, στις Πατημασιές του αλόγου του Αϊ-Γιώργη, στο Καστανόδασος του Πενταλόφου, στο πέτρινο εκκλησάκι της Αγ. Σωτήρας, σε ένα ιδιόμορφο σπήλαιο, στον χώρο αναψυχής της Ζαπάτιστα και στο νέο πέτρινο γεφύρι, από όπου μπορεί κανείς να επισκεφθεί την πολύ παλιά βρύση Σκηπς και τον καταπράσινο γεμάτο τρεχούμενα νερά χώρο που την περιβάλλει. Εναλλακτικά, μέσω της Σπλήνας, το μονοπάτι μπορεί να καταλήξει σε ίση σχεδόν απόσταση στο Δίλοφο, συνεχίζοντας προς τους Τερατόμορφους Βράχους και τον Προφήτη Ηλία Διλόφου.

Καταγραφή διαδρομής: Πρόγραμμα Πίνδος


Δίλοφο - Πεντάλοφος

Μήκος: 8315 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1015 μ.
Υψ. Κατάβαση: 861 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1335 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1032 μ.
Τrackpoints: 1286

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Voio.Dilofos-Pentalofos.gpx

Voio.Dilofos-Pentalofos.plt

Voio.Dilofos-Pentalofos.kml

Το μονοπάτι αρχικά διασχίζει το Δυτικό τμήμα του Διλόφου με τις παραδοσιακές κατοικίες και αφού περάσει μέσα από ένα πευκόδασος με παλιό καλντερίμι συναντά το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

Από εκεί η διαδρομή μπορεί να φθάσει χωρίς σήμανση (και χωρίς καταγραφή GPS), μέχρι και το ξωκλήσι του Αγ. Μηνά, μια ξεχωριστή τοποθεσία όπου σμίγουν τα δύο ρέματα που σχηματίζουν το Παλιομάγερο και στη συνέχεια μέσω μιας πανέμορφης πορείας σε δασική οδό να καταλήξει στο πέτρινο γεφύρι του Δασυλλίου που βρίσκεται δίπλα στην επαρχιακή οδό Καλλονής-Δασυλλίου, είτε μέσω άλλου μονοπατιού στο Δοτσικό.

Η κύρια διαδρομή συνεχίζεται από τον Αηλιά Διλόφου προς τους Τερατόμορφους Βράχους και την κορυφή της Σπλήνας με υψόμετρο 1275 μέτρα και εκπληκτική θέα από τη θέση του παρατηρητηρίου προς τον Τάλιαρο, το Σμόλικα, το Γράμμο και το Νότιο Βόιο. Έπειτα, συναντά τις Πατημασιές του αλόγου του Αϊ-Γιώργη, το Καστανόδασος του Πενταλόφου, το πέτρινο εκκλησάκι της Αγ. Σωτήρας, ένα ιδιόμορφο σπήλαιο επάνω ακριβώς από το χώρο αναψυχής της Ζαπάτιστα και το νέο πέτρινο γεφύρι, από όπου μπορεί κανείς να επισκεφθεί την πολύ παλιά βρύση Σκηπς και τον καταπράσινο γεμάτο τρεχούμενα νερά χώρο που την περιβάλλει. Στο τελικό της τμήμα διασχίζει όλο τον Άνω Πεντάλοφο και καταλήγει στην πλατεία.

Η διαδρομή μπορεί να αυξηθεί κατά 3,5 χλμ. με εξαιρετικό επίσης ενδιαφέρον, εάν μετά τη Σπλήνα προσεγγιστεί ο Πεντάλοφος από την κορυφογραμμή του Ρουμανιού και καταλήξει στο χωριό μέσω του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε6 που κατεβαίνει από την περιοχή του Ζουπανιώτικου Αηλιά (Προφ. Ηλίας Ζουπάνιου). Επίσης, από εδώ μπορεί να προσεγγιστεί και ο Προφ. Ηλίας Ζουπάνιου μέσω μίας εκπληκτικής πεζοπορικής διαδρομής.

Καταγραφή διαδρομής: Πρόγραμμα Πίνδος


Πεντάλοφος – Μπάνια

Μήκος: 11955 μ.
Υψ. Ανάβαση: 2236 μ.
Υψ. Κατάβαση: 2015 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1461 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 37 μ.
Τrackpoints: 2226

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Voio.Pentalofos-Mpania.gpx

Voio.Pentalofos-Mpania.plt

Voio.Pentalofos-Mpania.kml

Η διαδρομή για τα Μπάνια, τις ιαματικές πηγές του Πενταλόφου, αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε6 που οδηγεί δυτικά προς το πέτρινο γεφύρι της Ζούζουλης και τον ιστορικό οικισμό της. Διέρχεται από χαρακτηρισμένη περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με πλούσια βλάστηση από δάση οξιάς στο αρχικό της τμήμα και από εκτενή πευκοδάση στο δεύτερο μισό της. Ακολουθεί κυκλική πορεία από τις κορυφές των βουνών μέχρι το ρέμα και για μεγάλο διάστημα κινείται δίπλα του.

Η καταγραμμένη διαδρομή κάνει μια πολύ μικρή παράκαμψη για επίσκεψη στην κορυφή της Πανούκλας (1390 μ.), από όπου η θέα είναι τόσο πανοραμική ώστε να διακρίνονται ταυτόχρονα τα 4 ψηλότερα βουνά της Ελλάδας. Εκεί στα παλιά χρόνια ο Αγ. Αθανάσιος σταμάτησε τη γριά Πανούκλα πριν κατηφορίσει στον Πεντάλοφο. Έπειτα το μονοπάτι ταξιδεύει στις ρίζες του βουνού όπου ξεπηδούν πηγές οι οποίες τελικά σχηματίζουν λίγο πάνω από τα Μπάνια το γαλαζοπράσινο ρέμα Καψάλια τον κύριο τροφοδότη του Παλιομάγερου, που φτάνει μέχρι τη Χρυσαυγή για να ενωθεί πιο κάτω με τον ποταμό Πραμόριτσα.

Μετά από ελέγχους τα ιαματικά νερά έχουν χαρακτηρισθεί κατάλληλα και μάλιστα ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας, όμως δεν πρόκειται για θερμές αλλά για ψυχρές πηγές. Από τα Μπάνια και κάτω σχηματίζονται ρηχές λεκάνες που προσφέρονται για βουτιά στα ιαματικά νερά. Τα Μπάνια είναι ένας όμορφος χώρος αναψυχής σε μία επίπεδη πευκόφυτη έκταση δίπλα ακριβώς στο ρέμα όπου βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις μέσω των οποίων οι Πενταλοφίτες τα αξιοποίησαν κατά το παρελθόν, χτίζοντας γραφικά πέτρινα κτίσματα.

Καταγραφή διαδρομής: Πρόγραμμα Πίνδος


Περιμετρική διαδρομή Βυθού

Μήκος: 2722 μ.
Υψ. Ανάβαση: 447 μ.
Υψ. Κατάβαση: 475 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1134 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 994 μ.
Τrackpoints: 781

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Voio.Perimetriki-Vythou.gpx

Voio.Perimetriki-Vythou.plt

Voio.Perimetriki-Vythou.kml

Η μικρή αυτή βόλτα μέσα και έξω από το Βυθό αποτελεί τμήμα του μεγάλου μονοπατιού με τίτλο Το ταξίδι του ποταμού Πραμόριτσα, που ξεκινάει από το Μοναστήρι της Αγ. Τριάδας και καταλήγει στα πέτρινα γεφύρια της Μόρφης. Από μόνη της όμως θεωρείται ως μία ξεχωριστή περιπατητική διαδρομή γύρω από το Βυθό, ένα από τα εντυπωσιακότερα και πιο αντιπροσωπευτικά ορεινά χωριά του Βοΐου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για καθαρά εκπαιδευτικούς σκοπούς, μιας και δίνεται εύκολα η ευκαιρία για γνωριμία με τη Βοϊακή φύση, τα πέτρινα γεφύρια, τις παραδοσιακές κατοικίες, τις πεζούλες, τα καλντερίμια και τις παλιές βρύσες. Αποτελεί ακόμη μία ιδανική διαδρομή εκπαίδευσης μη έμπειρων πεζοπόρων και γενικότερα ανθρώπων που δεν είναι εξοικειωμένοι με εξορμήσεις στην ορεινή φύση. Αφετηρία του μονοπατιού είναι δυνατό να αποτελέσουν, με κατεύθυνση αριστερόστροφη, εκτός από την κεντρική πλατεία του Βυθού, η βρύση με τα δυο σωλνάρια, ή αλλιώς Κάτω Μπνάρι, είτε η εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα. Όπως και να έχει προσφέρεται μία όμορφη κυκλική πορεία εντός και εκτός του οικισμού με μικρές σχετικά υψομετρικές διαφορές, πολλές θέσεις θέας, επίσκεψη σε καστανόδασος με μικτά στοιχεία, επίσκεψη στα Μπνάρια, τις δύο διπλανές βρύσες του Κάτω Βυθού και την ευκαιρία παρατήρησης τόπων που παλιότερα διαδραμάτιζαν σημαντικότατο παραγωγικό ρόλο στον οικιακό, ή στον οικονομικό τομέα και που έχουν πλέον εγκαταλειφθεί. Για την ολοκλήρωση του μονοπατιού δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία και για αυτό είναι κατάλληλο για επίσκεψη από ερευνητικές και εκπαιδευτικές ομάδες σχολείων, συλλόγων και πανεπιστημίων. Τα πετρογέφυρα του Βυθού είναι μικρά, μιας και είχαν καθαρά τοπικό χαρακτήρα με σκοπό να ενώσουν τους δύο μαχαλάδες του χωριού και τον γειτονικό Πεντάλοφο, αλλά παραμένουν εξαιρετικής αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για μια συναρπαστική διαδρομή με πολύ πλούσια βλάστηση και πολλές εναλλαγές εικόνων.

Καταγραφή διαδρομής: Πρόγραμμα Πίνδος


Σκαλοχώρι – Γεωπάρκο

Μήκος: 6156 μ.
Υψ. Ανάβαση: 597 μ.
Υψ. Κατάβαση: 602 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 960 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 790 μ.
Τrackpoints: 380

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Voio.Skaloxori-Geoparko.gpx

Voio.Skaloxori-Geoparko.plt

Voio.Skaloxori-Geoparko.kml

Η διαδρομή του Γεωπάρκου περιλαμβάνει μία πρωτότυπη ξενάγηση σε ιδιαίτερα ευχάριστο περιβάλλον με εύκολη βατότητα, ήπιες κλίσεις και πλούσια βλάστηση. Το μήκος της μέχρι την επιστροφή στο σημείο εκκίνησης φθάνει τα 2500 μέτρα και ο μέγιστος χρόνος επίσκεψης που απαιτείται είναι 50 λεπτά. Κατά μήκος του μονοπατιού υπάρχουν 10 Σταθμοί-Στάσεις όπου αποκαλύπτεται ένα ταξίδι στη γεωλογική ιστορία του Βορειοελλαδικού χώρου με έμφαση στην περιοχή του Βοΐου. Από την εποχή που αυτή αποτελούσε τμήμα του πυθμένα της αρχαίας θάλασσας της Τηθύος, μέχρι να λάβει τη σημερινή της μορφή. Σε όλη την έκταση των Ανατολικών Οντρίων και ιδιαίτερα στη ζώνη Σκαλοχωρίου, Νόστιμου, Ασπροκκλησιάς έχει ανακαλυφθεί πλήθος απολιθωμάτων της γεωλογικής αυτής πορείας στο χρόνο που αποτελούνται από όστρακα και κορμούς δέντρων, πολλοί από τους οποίους εκτίθενται στο Πάρκο. Παράλληλα, σε κάθε σταθμό γίνεται περιγραφή των πιο αντιπροσωπευτικών ειδών χλωρίδας, πανίδας και μανιταριών που συναντάμε σήμερα στο Βόιο και συνολικά στη Βόρεια Πίνδο. Πόσιμο νερό υπάρχει στο κέντρο του Πάρκου στον 4ο και 6ο σταθμό. Στο τελικό της κομμάτι η διαδρομή διέρχεται από ένα κατάφυτο δρυόδασος με κυκλάμινα σε μια όμορφη και επίπεδη έκταση μήκους πεντακοσίων μέτρων. Προσφέρεται ιδανικά για δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και για έρευνα στο πεδίο, καθώς λειτουργεί συμπληρωματικά του γειτονικού παλαιοντολογικού μουσείου ως φυσικός χώρος έκθεσης. Το Γεωπάρκο εκτός από το δρόμο προσεγγίζεται και από μονοπάτι διάρκειας 50 λεπτών που ξεκινάει από τον οικισμό του Σκαλοχωρίου διασχίζοντας πυκνά δάση δρυός και μία εντυπωσιακή κοιλάδα. Η διαδρομή διέρχεται από θέσεις διάσπαρτων απολιθωμάτων και βρίθει από αγριολούλουδα και μανιτάρια. Περισσότερες πληροφορίες και απολιθώματα παρουσιάζονται στο μουσείο του γειτονικού οικισμού του Νόστιμου.

Καταγραφή διαδρομής: Πρόγραμμα Πίνδος


Το Ταξίδι του ποταμού Πραμόριτσα

Μήκος: 20800 μ.
Υψ. Ανάβαση: 2667 μ.
Υψ. Κατάβαση: 2864 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1134 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: -237 μ.
Τrackpoints: 2479

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Voio.Pramoritsa.gpx

Voio.Pramoritsa.plt

Voio.Pramoritsa.kml

Το Ταξίδι του ποταμού Πραμόριτσα

Το Ταξίδι του Ποταμού Πραμόριτσα είναι ένα μεγάλο ιστορικό μονοπάτι που ξεκινάει από το μοναστήρι της Αγ. Τριάδας και διασχίζοντας πολλά καλντερίμια, συνδέει μέσω των παλιών τους διαδρομών μια σειρά οικισμών για να καταλήξει σε ένα από τα πέτρινα γεφύρια της Μόρφης.

Η καταγραμμένη διαδρομή καταλήγει λίγο πριν τη Μόρφη, στον εθνικό δρόμο Κοζάνης-Ιωαννίνων. Μπορούμε αν θέλουμε να επιλέξουμε να συνεχίσουμε είτε Ν. προς Χρυσαυγή, είτε Β. προς τα χωριά Αυγερινός και Τριάδα ακολουθώντας τη διαδρομή Αυγερινός-Χρυσαυγή με την οποία διασταυρώνεται.

Το μονοπάτι στη μακρινή του πορεία διέρχεται από 6 πέτρινα γεφύρια, τα οποία είναι τα γεφυράκια του Κουκοτσίλη και του Βυθού, το γεφύρι του Ντέρη, της Σβόλιανης (Αγ.Σωτήρας), της Τσούκας και το Πετρογέφυρο. Διέρχεται επίσης και από άλλα 3 που έχουν πέτρινη βάση, το Βακούφικο, του Νταμπάκη και του Φυλάχτη.

Αναμφισβήτητα, χαρακτηρίζεται ως ένα εντυπωσιακό πεζοπορικό μονοπάτι. Το πλήθος των ενδιάμεσων σταθμών τού δίνουν τη δυνατότητα να χωριστεί σε μικρότερες ευχάριστες περιπατητικές διαδρομές, όπως το τμήμα Βυθός-Ι.Μ. Αγ. Τριάδας, Πεντάλοφος-Γεφύρι Ντέρη, Εθνική οδός- Γεφύρι Ντέρη, Πεντάλοφος-Αγ. Σωτήρα, Αγ. Σωτήρα-Γεφύρι Σβόλιανης, Αγ. Σωτήρα-Μόρφη, Μόρφη-Γεφύρι Τσούκας και Μόρφη-Πετρογέφυρο (τα τελευταία εκτός καταγραφής).

Όμως το ταξίδι του ποταμού Πραμόριτσα δεν σταματάει εδώ, αλλά συνεχίζεται με σχετική σήμανση (εκτός καταγραφής gps) και επάνω από το μοναστήρι της Αγ. Τριάδας, προς τις πηγές του. Εκεί βρίσκονται η βάθρα κολύμβησης του Παπακύριλλα, κατά μήκος του ασφαλτόδρομου που οδηγεί στον Αυγερινό και πιο ψηλά οι καταρράκτες Γαγαμήτα και Χράπας, κατά μήκος της δασικής οδού που κινείται παράλληλα με το νερό και φθάνει ως τις κορυφές του βουνού.

Το μονοπάτι ακολουθεί την καθοδική ροή του ποταμού από τα ψηλά βουνά προς τις κοιλάδες του Βοΐου όμως προσφέρεται και για αντίστροφη πορεία. Πριν τον οικισμό της Αγ. Σωτήρας (Σβόλιανης) η διαδρομή ανηφορίζει από την περίφημη Σκάλα της Σβόλιανης, ένα πέτρινο, φιδογυριστό μονοπάτι που σκαρφαλώνει με δεξιότητα επάνω στο βουνό μετά τη διάσχιση της εθνικής οδού. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται το Πλάγιο Πρόσωπο, η τεράστια προεξοχή ενός βράχου που μοιάζει εκπληκτικά με ανθρώπινο πρόσωπο.

Το μονοπάτι μπορεί να καταλήξει Β. στην Τριάδα ή πιο μακριά στον Αυγερινό εάν προτιμηθεί η διαδρομή προς το Πετρογέφυρο, είτε Ν. στη Χρυσαυγή εάν προτιμηθεί η διαδρομή προς το γεφύρι της Τσούκας (διαδρομές εκτός καταγραφής). Φυσικά υπάρχει και η δυνατότητα για επιστροφή πίσω στη Μόρφη.

Όλη η ιστορία του Βοΐου κρύβεται στη μακρινή πορεία αυτού του μονοπατιού, μιας και έχει πολλά να μας πει για το πέρασμα των ελληνικών στρατευμάτων στο έπος του 40 και έπειτα στα μαύρα χρόνια του Εμφυλίου, για τις περιπλανήσεις των μαστοροκαλφάδων και τα ταξίδια των κυρατζήδων.

ΣΗΜ. Δύο μικρά ασφάλτινα κομμάτια της διαδρομής, πριν και μετά τον Βυθό, έχουν προστεθεί με το χέρι στο αρχείο.

Το πρώτο είναι πριν τον Βυθό όπως ερχόμαστε από το μοναστήρι της Αγ. Τριάδας, από τη στιγμή που συναντάει η διαδρομή μας για δεύτερη φορά την άσφαλτο μέχρι να φτάσουμε ακολουθώντας την στο Βυθό.

Το δεύτερο είναι η σύντομη άσφαλτος που ενώνει τον Βυθό με τον Πεντάλοφο.

Καταγραφή διαδρομής: Πρόγραμμα Πίνδος


Βράχος - Μικρά Όντρια 1530μ.

Μήκος: 8058 μ.
Υψ. Ανάβαση: 633 μ.
Υψ. Κατάβαση: 652 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1532 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1060 μ.
Τrackpoints: 533

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Voio.Vraxos-Mikri_Ontria.gpx

Voio.Vraxos-Mikri_Ontria.plt

Voio.Vraxos-Mikri_Ontria.kml

Ξεκινάμε από την πλατεία του χωριού με υψόμετρο 1065μ., ακολουθώντας σχετική πινακίδα, ανηφορίζουμε περνάμε την εκκλησία, φτάνουμε σε αχυρώνα, στριβούμε αριστερά και συνεχίζουμε σε μονοπάτι ακολουθώντας πινακίδες κατεύθυνσης και διακριτικά στρογγυλά αλουμινένια σήματα με κόκκινο στο κέντρο, (μοιάζουν με πάτο κουτιών αναψυκτικών). Το μονοπάτι στην αρχή ανηφορίζει μέσα σε θάμνους και φτέρες, φτάνει σε πρανές ρεματιάς, περνάει την ρεματιά και στρίβει αριστερά μπαίνοντας σε δάσος οξιάς, στην συνέχεια στρίβει δεξιά και καταλήγει σε δρόμο «καλντερίμι» με σχιστόλιθο.
Ήμαστε σε υψόμετρο 1230μ. περίπου αφού καλύψαμε +165Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 0,55Χμ., σε χρόνο 20 λεπτών από την αρχή της διαδρομής. Συνεχίζουμε άνετα στο καλντερίμι με Δυτική Δ κατεύθυνση στην αρχή και στη συνέχεια Ανατολική Α, φτάνουμε σε πέτρινη βρύση με στέρνα, σε υψόμετρο 1325μ. περίπου. Μετά την βρύση το μονοπάτι στενεύει, και ανηφορίζει έντονα με «καγκέλια» που τα στηρίζουν ξερολιθιές, φτάνει στην ρίζα κάθετου βράχου, όπου διασταυρώνετε με αχνό μονοπάτι που φεύγει δεξιά κάτω από τις ορθοπλαγιές και καταλήγει στην θέση «Ούσι». Εμείς ακολουθούμε αριστερά, Ανατολικά Α, και σύντομα καταλήγουμε σε πέρασμα ανάμεσα από δυο βράχους «Πόρτα» περνώντας στο οροπέδιο των Μικρών Όντριων.
Ήμαστε στην θέση «Σκάλα» σε υψόμετρο 1390μ. περίπου αφού καλύψαμε +160Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 1,3Χμ., σε χρόνο 30 λεπτών.
Προσοχή: Από το σημείο αυτό και μετά πρέπει να ήμαστε αρκετά προσεκτικοί στον προσανατολισμό μας γιατί δεν υπάρχει πουθενά σήμανση. Επίσης στην πορεία μας, και ειδικά σε σημεία που είναι σκεπασμένα με φτέρες ή χόρτα γιατί μπορεί να κρύβουν μικρά βάραθρα και σχισμές που «χάσκουν» διάσπαρτα στα χαμηλά του λεκανοπέδιου.

Περνώντας την "Σκάλα" ή "Πόρτα", αξίζει να παρακάμψουμε αριστερά Ανατολικά Α, 50 μέτρα περίπου όπου πίσω από συστάδα δέντρων υπάρχει "Μπαλκόνι" με θαυμάσια θέα του φράγματος του Βράχου άλλα και όλης της πεδιάδας της Καστοριάς και του Βόιου. Για να φτάσουμε στο "Μπαλκόνι" ακολουθούμε λουρίδα βράχων που ξεκινάει μπροστά από την τρύπα που άνοιξαν οι κυνηγοί θησαυρών.

Φτάνοντας στο οροπέδιο αξίζει να επισκεφτούμε το εκκλησάκι της «Αναλήψεως του Σωτήρος», που βρίσκετε χτισμένο στην «σκιά» αιωνόβιας βελανιδιάς μέσα σε δάσος, στη Νότια Νοτιοανατολική πλευρά του οροπεδίου, σε απόσταση 850 μέτρων και σε χρόνο 15 λεπτών από την «Σκάλα». Προκειμένου να εντοπίσουμε το εκκλησάκι, από την «Σκάλα» κατευθυνόμαστε Νοτιοανατολικά περίπου 140ο μοίρες, σε απόσταση 550 μέτρων περίπου. Προχωράμε στην αρχή σε λιβάδι και στην συνέχεια μέσα από θάμνους κέδρων, φτάνουμε σε σημείο που το ανάγλυφο αλλάζει επίπεδο, κατηφορίζουμε, και σύντομα φτάνουμε στο δασοόριο όπου συναντάμε δασωμένη βαθιά λακκούβα «δολίνη». Εδώ αλλάζουμε κατεύθυνση, στρίβουμε αριστερά, Ανατολικά Α, για 300 μέτρα και κατευθυνόμαστε στις μεγάλες οξιές που κρύβουν πίσω τους το εκκλησάκι.
Το εκκλησάκι χτίσθηκε πριν από 50 χρόνια για αντικαταστήσει τον παλιό ναό της Αναλήψεως που βρίσκονταν στην περιοχή. Δυστυχώς παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των κατοίκων του Βράχου να συντηρήσουν το εκκλησάκι η τελευταία παρέμβαση για ανακαίνιση αλλοίωσε την εμφάνιση του. Από το εκκλησάκι της Αναλήψεως του Σωτήρος επιστρέφουμε στην «Σκάλα» για να συνεχίσουμε την πορεία μας αφού αφιερώσαμε 30 λεπτά χρόνο και περπατήσαμε απόσταση 1,7Χμ.,περίπου.

Συνεχίζουμε από την «Σκάλα», ανηφορίζουμε στο ξέφωτο από αχνό μονοπάτι, έχοντας δεξιά μας τα βράχια, μπαίνουμε στο δάσος, συναντάμε αριστερά μας σπηλαιοβάραθρο, 10 λεπτά από την «Σκάλα», το προσπερνάμε συνεχίζουμε σε ξέφωτο διάδρομο του δάσους και καταλήγουμε σε ξέφωτο με χαμηλούς θάμνους κέδρων, περνάμε το ξέφωτο μπαίνουμε ξανά σε δάσος, έχοντας αριστερά μας δεύτερο σπηλαίοβάραθρο, 15 λεπτά από το προηγούμενο, σύντομα βγαίνουμε από το δάσος ανηφορίζουμε σε ομαλή πλαγιά πού καταλήγει στο χείλος γκρεμού. Ήμαστε στην θέση «Μπαλκόνι», σε υψόμετρο 1500μ., έχοντας την κορυφή αριστερά μας, συνεχίζουμε στην κορυφογραμμη, με Νότια Ν κατεύθυνση, περνάμε συστάδα με οξιές και καταλήγουμε σε κορυφή.
Ήμαστε στην Κορυφή των Μικρών Όντριων, με υψόμετρο 1530μ., αφού καλύψαμε +140Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 1Χμ., σε χρόνο 40 λεπτών από την «Σκάλα». Συνολικά από την αρχή της διαδρομής καλύψαμε, +465 μέτρα υψομετρικής διαφοράς, διανύσαμε απόσταση 4,5Χμ, σε χρόνο 2 ώρες περίπου.
Από την κορυφή βλέπουμε, Ανατολικά το Άσκιο «Σινιάτσικο», Βόρεια το Βέρνο «Βίτσι», Δυτικά, Κάτω & Επάνω Αρένα, Κιάφα, Σούφλικα, πίσω τους το Σκίρτση, Νότια το Παλιοκριμίνι.

Επιστροφή: Από την κορυφή συνεχίζουμε στην κορυφογραμμή με Νότια Ν κατεύθυνση, περνάμε συστάδα με οξιές ανάμεσα σε βράχια, σταδιακά κατηφορίζουμε σε πλαγιά και καταλήγουμε σε δασικό δρόμο σε υψόμετρο 1480μ.. Συνεχίζουμε στον δασικό δρόμο φτάνουμε σε διάσελο που χωρίζει τα Μικρά από Μεγάλα Όντρια έχοντας Αριστερά μας ξέφωτο με στάνη και ποτίστρα που δεν έχει πάντα νερό.
Ήμαστε στην θέση «Ούσι» σε υψόμετρο 1435μ., αφού καλύψαμε -95Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 0,8Χμ., σε χρόνο 20 λεπτών από την κορυφή. Ο δρόμος στρίβει με Βόρεια Β κατεύθυνση, ψηλά δεξιά μας παρατηρούμε επιβλητικό βράχο με ιδιαίτερο ανάγλυφο, κατηφορίζουμε μέσα σε δάσος, φτάνουμε σε υψόμετρο 1370μ., σε αριστερή στροφή του δρόμου «Φουρκέτα», όπου συναντάμε διασταύρωση με δευτερεύοντα δασικό δρόμο. Μπαίνουμε στον δευτερεύοντα δασικό δρόμο και σύντομα καταλήγουμε σε υψόμετρο 1265μ. σε ξέφωτο με σιταροχώραφα, όπου συναντάμε κύριο δασικό δρόμο, που συνδέει το χωριό Βράχος με το χωριό Ζώνη και Νέα Κοτύλη. Κατηφορίζουμε σε Βόρεια κατεύθυνση στην αρχή σε δάσος και στη συνέχεια έχοντας αριστερά κοιλάδα όπου βλέπουμε το χωριό Λάγκα, ώσπου καταλήγουμε στον αχυρώνα και στην εκκλησία, στο χωριό Βράχος και στην αφετηρία μας στην πλατεία του χωριού, αφού καλύψαμε -465Μ Υ/Δ, διανύσαμε απόσταση 3Χμ., σε χρόνο 1 ώρας και 15 λεπτών περίπου.

Καταγραφή διαδρομής: Κάρτα Νίκη



© 2009-2024 Hellas Path Team
Σχεδιασμός και κατασκευή της σελίδας Νίκος Κρούπης