Hellaspath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά

Εισαγωγή
Χάρτης Βουνών
Νέες Διαδρομές
Διαδρομές
Αναζήτηση Διαδρομών
Νέες Φωτογραφίες
Ποιοί είμαστε
Oδηγίες χρήσης του αρχείου
Oδηγίες καταγραφής Διαδρομών
Xρήσιμα Links
Διαδρομές στο Διαδίκτυο
Αποστολή Διαδρομής
Αποστολή Φωτογραφιών
Forum
Eπικοινωνία
Αρθρογραφία
English

Μέγεθος Γραμματοσειράς:
S | M | L

HellasPath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά


Διαδρομές

 ΝΕΣTOΣ: Διάσχιση Στενών - Υψ. 503 μ.

Νομός: Ξάνθης
Aρχεία Σημείων Προορισμού του Βουνού (Waypoints)
Σύνολο Σημείων Waypoints: 26

Aρχείο Σημείων Προορισμού GPS Exchange (GPX): Nestos.gpx

Aρχείο Σημείων Προορισμού OziExplorer (WPT): Nestos.wpt

Aρχείο Σημείων Προορισμού GoogleEarth (KML): Nestos.kml

Aρχείο Σημείων Προορισμού με όλες τις Διαδρομές: Nestos_total.kml

Προβολή της λίστας των Σημείων Προορισμού (Waypoints)

Διαδρομές στο βουνό: 2

1.

Διάσχιση των στενών του Νέστου, από το χωριό Κομνηνά, στο χωριό Γαλάνη

2.

Παράδεισος - κορυφή Οχυρά


Η έναρξη του μονοπατιού από τα Κομνηνά. (04-05-2014)

Τα χαρακτηριστικά ασπροκόκκινα σημάδια της διαδρομής. (04-05-2014)

Το εγκαταλελειμμένο χωριό Κορμνικό και τα ελεύθερα άγρια άλογα της περιοχής. (04-05-2014)

Κατηφορίζοντας προς τον Νέστο. (04-05-2014)

Ο Νέστος από ψηλά (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (21-10-2012)

Το τραίνο που περνάει τα στενά του Νέστου (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (28-10-2009)

Προβολή του Χάρτη σε Νέο Παράθυρο


Διάσχιση των στενών του Νέστου, από το χωριό Κομνηνά, στο χωριό Γαλάνη

Μήκος: 14673 μ.
Υψ. Ανάβαση: 651 μ.
Υψ. Κατάβαση: 726 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 507 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 51 μ.
Τrackpoints: 1324

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Nestos.Komnina-Galani.gpx

Nestos.Komnina-Galani.plt

Nestos.Komnina-Galani.kml

Από το κέντρο του χωριού Κομνηνά ακολουθούμε το ασφαλτόδρομο που οδηγεί στο επάνω οικισμό του χωριού και στα χωριά Λιβερά, Κρωμνικό και Τοξότες. Συνεχίζουμε στον ασφαλτόδρομο, μετά τα τελευταία σπίτια του χωριού, μέχρι τη ρεματιά όπου υπάρχει κλειστή, δεξιά στροφή του δρόμου. Εκεί βρίσκεται παλιά ξύλινη πινακίδα που δείχνει την  αρχή του μονοπατιού. Το μονοπάτι καθαρίστηκε το φθινόπωρο του 2012, από το Δήμο Ξάνθης, και είναι σημαδεμένο με ασπρο-κόκκινα σημάδια. Το πλακόστρωτο και ευδιάκριτο μονοπάτι ανηφορίζει δίπλα στη ρεματιά και οδηγεί μετά από μία, περίπου, ώρα στον ερειπωμένο οικισμό Κρωμνικό στα 500 μ. υψόμετρο.
Για να κατηφορίσουμε προς τον ποταμό Νέστο διασχίζουμε κάθετα τον ασφαλτόδρομο που έρχεται από τα Κομνηνά (ακολουθώντας πάντα τα σημάδια) και ακολουθούμε το πλακόστρωτο μονοπάτι κατηφορίζοντας προς τα λιβάδια του οικισμού, ευθεία μπροστά μας. Στο κάτω μέρος του χωριού υπάρχει βρύση που δεν έχει νερό όλο το χρόνο. Στο σημείο αυτό χρειάζεται προσοχή, γιατί υπάρχει και δεύτερο μονοπάτι που προχωρά για λίγο στο δάσος και σταματά. Ακλουθούμε το δεξιό μονοπάτι που κατηφορίζει στο ρέμα προσέχοντας για τα ασπροκόκκινα σημάδια. Το παλιό καλοδιατηρημένο μονοπάτι που σε αρκετά σημεία είναι πλακόστρωτο κατηφορίζει συνεχώς δίπλα στο ρέμα. Σε λιγότερο από ώρα  από το Κρωμνικό, βλέπουμε στα δεξιά μας το Νέστο. Το μονοπάτι απομακρύνεται σταδιακά από τη ρεματιά , κάνει ένα μεγάλο Ζήτα και κατηφορίζει  προς τις σιδηροδρομικές γραμμές του τρένου. Οι παλιότερες περιγραφές που ήθελαν το τελευταίο αυτό κομμάτι πολύ δύσκολο λόγω της πυκνής βλάστησης που κάλυπτε το μονοπάτι δεν ισχύουν  μετά τον καθαρισμό και τη σήμανσή του. Λίγη προσοχή χρειάζεται μόνο στα τελευταία 50 μέτρα πριν τις γραμμές που το μονοπάτι περνά ανάμεσα από ερείπια αλλά υπάρχει ικανοποιητική σήμανση.
Στο σημείο συνάντησης με τις γραμμές, σταματά η σήμανση και υπάρχει ξύλινη πινακίδα (πρόχειρα δεμένη) με κατεύθυνση το κεντρικό μονοπάτι προς Γαλάνη, το οποίο συναντάμε πλάι στο ποτάμι στα 200 μέτρα ευθεία μπροστά. (στο μικρό αυτό τμήμα δεν υπάρχει σήμανση αλλά προχωράμε εύκολα κάθετα προς τις γραμμές μέσα στο παραποτάμιο δάσος). Εδώ υπάρχει πινακίδα και δεξιά στα 2 χλμ. υπάρχει πηγή. Εμείς ακολουθούμε το μονοπάτι προς τα αριστερά (όχι τόσο ευδιάκριτο στην αρχή λόγω πεσμένων δέντρων) μέχρι να φτάσουμε ξανά δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές και να περάσουμε κάτω τους από μικρό γεφυράκι. Από την άλλη μεριά των γραμμών ξεκινά πιο καλογραμμένο το σκαμμένο στο βράχο μονοπάτι προς τη Γαλάνη όπου φτάνουμε μετά από  4 χλμ. Αυτό είναι και το πιο όμορφο τμήμα το μονοπατιού. Το κλασικό μονοπάτι των στενών του Νέστου.

Ο χρόνος που απαιτείται για τη διάσχιση είναι περίπου 5 ώρες.

Καταγραφή διαδρομής: Κρούπης Νικόλαος


Με φόντο ένα από τα τούνελ της σιδηροδρομικής γραμμής (26-12-2013)

Έχοντας κατέβει δίπλα στο ποτάμι (26-12-2013)

Ο Νέστος (00-00-0000)

Χαρακτηριστική κατασκευή κοντά στη Γαλάνη (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (06-05-2012)

Το μονοπάτι περνάει πάνω από τα τούνελ του τραίνου (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (06-05-2012)

Πανοραμική φωτογραφία των στενών του Νέστου (φωτ. Αβραάμ Αποστολακάκης) (06-05-2012)

Παράδεισος - κορυφή Οχυρά

Μήκος: 3850 μ.
Υψ. Ανάβαση: 468 μ.
Υψ. Κατάβαση: 27 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 493 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 45 μ.
Τrackpoints: 419

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Nestos.Paradeisos-Oxyra.gpx

Nestos.Paradeisos-Oxyra.plt

Nestos.Paradeisos-Oxyra.kml

Πρόκειται για μια μικρή διαδρομή με μήκος περίπου 4 χλμ. και υψομετρική διαφορά 436 μ. σε μια ενδιαφέρουσα περιοχή, όπου μπορούμε να επισκεφτούμε τα αναρριχητικά πεδία του Νέστου, ενώ η θέα των μαιάνδρων του ποταμού από την κορυφή Οχυρά είναι θαυμάσια.

Η διαδρομή ξεκινά από την αλάνα που χρησιμοποιείται για πάρκιγκ (PARKING1 ) των αναρριχητικών πεδίων. Για να φτάσουμε εκεί, ερχόμενοι από Ξάνθη, στρίβουμε δεξιά σε χωματόδρομο ακριβώς στη διασταύρωση της εθνικής για το χωριό Παράδεισος.

Στην αρχή ακολουθούμε τα κόκκινα σημάδια, που οδηγούν στα πεδία- βόρεια- ανηφορικά σε παλιό, παρατημένο τρακτερόδρομο. Αφού περάσουμε δίπλα από δεξαμενή φτάνουμε σε διασταύρωση (MONMON1) όπου πάμε αριστερά – δυτικά- ακολουθώντας πάντα κόκκινα σημάδια (δεξιά τα σημάδια οδηγούν στα αναρριχητικά πεδία “Μπαλκόνι” και “Μεγάλη σπηλιά” σε 150 μ. και 300μ. αντίστοιχα). Συνεχίζουμε στον παλιό τρακτερόδρομο (ο οποίος έχει καταλήξει μονοπάτι από τη βλάστηση) και συναντάμε δεύτερη δεξαμενή (MONMON2) όπου πάμε δεξιά (αριστερά τα σημάδια οδηγούν στο πάρκιγκ της εκκίνησης από ένα κοφτό αλλά πιο απότομο μονοπάτι). Μετά από 60 περίπου μέτρα φτάνουμε σε σημείο (MONMON3) όπου θα πρέπει να αφήσουμε τα κόκκινα σημάδια (που ανηφορίζουν προς τα πεδία “Κορακοσπηλιά” και “Κίτρινος βράχος”, σε 150μ ) και να στραφούμε αριστερά –δυτικά, νοτιοδυτικά- ακολουθώντας από εδώ και πέρα τις πορτοκαλί κορδέλες. Δεν υπάρχει πάντα σαφές πατημένο μονοπάτι κι έτσι χρειάζεται προσοχή. Αφού φτάσουμε στο ψηλότερο σημείο αυτού του τμήματος και αρχίσουμε να κατηφορίζουμε , περνάμε από ένα μικρό ξέφωτο, σαν παλιό χωράφι, και αμέσως μετά υπάρχει και πάλι παλιός τρακτερόδρομος (κλειστός από βλάστηση –σαν μονοπάτι) τον οποίο ακολουθούμε μέχρι να φτάσουμε σε πολυβολείο και ξέφωτο (MONMON4 ) όπου στρεφόμαστε δεξιά-βόρεια- (αριστερά- κατηφορικά υπάρχει μονοπάτι το οποίο πιθανά οδηγεί στον Παράδεισο) και φτάνουμε σε τρίστρατο (XMXM1). Πάμε αριστερά –δυτικά-( δεξιά ο δρόμος σταματά μετά από λίγα μέτρα) και συνεχίζουμε στον καθαρό πια χωματόδρομο που έρχεται από τον Παράδεισο για 230μ. ώσπου φτάνουμε σε νέο τρίστρατο (XMXM2). Εδώ πάμε δεξιά –βόρεια-(αριστερά κατηφορίζει για το χωριό), για λίγα μέτρα σε δρόμο ο οποίος σβήνει σιγά-σιγά για να γίνει μονοπάτι. Το μονοπάτι κινείται μέσα στην ξερή κοίτη μικρού ρέματος , με πυκνή βλάστηση, και ανηφορίζει μέχρι να βγει σε ξέφωτο (XEFOTO) όπου χρειάζεται προσοχή για τις πορτοκαλί κορδέλες ,αφού για λίγο δεν υπάρχει σαφές ίχνος. Γρήγορα μπαίνουμε και πάλι σε πυκνή βλάστηση, όπου το μονοπάτι είναι σαφές. Σε λίγο συναντάμε και τα πρώτα ερείπια των παλιών οχυρωματικών (OXIRO1) και κινούμαστε μια μέσα, μια έξω από αυτά μέχρι να βγούμε σε χωματόδρομο (MONXM3 ). Ακολουθούμε για λίγα μέτρα το δρόμο (που έρχεται από τον Παράδεισο) προς τα δεξιά -βορειοανατολικά, περνάμε δίπλα από κεραία, και λίγα μέτρα μετά (MONXM4 ) ο δρόμος τελειώνει και υπάρχει μονοπάτι. Βρισκόμαστε στο μέσο ενός οχυρωμένου λόφου (πιθανόν της περιόδου του Β΄ παγκοσμίου πολέμου), με τα περισσότερα τμήματα χαμένα μέσα στα πουρνάρια, όπου εντυπωσιάζουν τα σκαμμένα στο βράχο χαρακώματα. Συνεχίζοντας το μονοπάτι για λίγα μέτρα φτάνουμε στον βόρειο περίβολο του οχυρού (OXIRO2 ) από όπου έχουμε εντυπωσιακή θέα προς το Νέστο.

Η διαδρομή , από τη διασταύρωση για Κορακοσπηλιά μέχρι την κορυφή, καθαρίστηκε από μέλη του ΕΟΣ Ξάνθης το χειμώνα 2017-18 και έχει σημανθεί με πορτοκαλί κορδέλες. Το τμήμα από το πάρκιγκ μέχρι την Κορακοσπηλιά καθαρίζεται και συντηρείται από τους αναρριχητές και έχει σημανθεί με κόκκινη μπογιά.

Καταγραφή διαδρομής: Ντούμας Παναγιώτης


(21-01-2018)

(18-02-2018)

(25-02-2018)

(25-02-2018)


© 2009-2018 Hellas Path Team
Σχεδιασμός και κατασκευή της σελίδας Νίκος Κρούπης