Hellaspath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά

Εισαγωγή
Χάρτης Βουνών
Νέες Διαδρομές
Διαδρομές
Αναζήτηση Διαδρομών
Νέες Φωτογραφίες
Ποιοί είμαστε
Oδηγίες χρήσης του αρχείου
Oδηγίες καταγραφής Διαδρομών
Xρήσιμα Links
Διαδρομές στο Διαδίκτυο
Αποστολή Διαδρομής
Αποστολή Φωτογραφιών
Forum
Eπικοινωνία
Αρθρογραφία
English

Μέγεθος Γραμματοσειράς:
S | M | L

HellasPath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά


Διαδρομές

 ΣMOΛIKAΣ - Υψ. 2637 μ.

Νομοί: Ιωαννίνων / Γρεβενών




Aρχεία Σημείων Προορισμού του Βουνού (Waypoints)
Σύνολο Σημείων Waypoints: 34

Aρχείο Σημείων Προορισμού GPS Exchange (GPX): Smolikas.gpx

Aρχείο Σημείων Προορισμού OziExplorer (WPT): Smolikas.wpt

Aρχείο Σημείων Προορισμού GoogleEarth (KML): Smolikas.kml

Aρχείο Σημείων Προορισμού με όλες τις Διαδρομές: Smolikas_total.kml

Προβολή της λίστας των Σημείων Προορισμού (Waypoints)

Το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας με υψόμετρο 2637μ.

Διαδρομές στο βουνό: 2

1.

Σαμαρίνα - Μόσια - Σμόλικας

2.

Πουρνιά - Σμόλικας


Η δρακόλιμνη του Σμόλικα κατα τη διάσχιση του απο Αγία Παρασκευή Κόνιτσας - κορυφή (2.637μ) - Μόσια 1 & 2 - Σαμαρίνα απο το Φυσιολατρικό - Ορειβατικό Σύλλογο Πωγωνίου (19-08-2010)

Η Δρακολιμνη του Σμολικα (20-06-2012)

Η Δρακολιμνη του Σμολικα (20-06-2012)

Άγρια άλογα στα αλπικά λιβάδια του Σμόλικα (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (19-06-2016)

Αλπικοί Τρίτωνες στην Δρακόλιμνη του Σμόλικα (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (19-06-2016)

Δύσκολα περάσματα στη μικρή και μεγάλη Μόσια (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (19-06-2016)

Προβολή του Χάρτη σε Νέο Παράθυρο


Σαμαρίνα - Μόσια - Σμόλικας

Μήκος: 13428 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1480 μ.
Υψ. Κατάβαση: 512 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 2628 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1540 μ.
Τrackpoints: 894

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Smolikas.Samarina-Mosia-Smolikas.gpx

Smolikas.Samarina-Mosia-Smolikas.plt

Smolikas.Samarina-Mosia-Smolikas.kml

Το μονοπάτι ξεκινάει από τη Σαμαρίνα, πάνω από το γήπεδο του χωριού. Μπαίνουμε μέσως σε δάσος με ρόμπολα, ακολουθώντας τα κόκκινα τετράγωνα με το κίτρινο πλαίσιο, κερδίζοντας σταθερά ύψος και ε μία ώρα συναντάμε πηγή. Συνεχίζοντας βγαίνουμε πάνω από το δάσος περνάμε κάτω από τα βράχια της κορυφής Καπετάν σεκούρας που βρίσκεται από πάνω μας και αφού διασχίσουμε ένα μικρό ρέμα φτάνουμε σε ράχη. Συνεχίζουμε την ομαλή λαγιά που βρίσκεται μπροστά μας και καταλήγουμε σε φαρδύ διάσελο ανάμεσα στις κορυφές Μπογδάνι (Βούζι) και Καπετάν Τσεκούρα απ όπου έχουμε θέα σε όλη τη κοιλάδα Βάλια Κίρνα, και τις κορυφές της Μόσιας απέναντι. Συνεχίζουμε τραβερσάροντας ε απότομη πλαγιά κάτω από το Μπογδάνι και πάνω από τη Βάλια Κίρνα. Φτάνουμε σε δεύτερη ράχη αμέσως μετά το πογδάνι έχοντας μπροστά μας μια σχετικά επίπεδη έκταση. Κατευθυνόμαστε προς τις ψηλές κορυφές της Μόσιας και αφού μπούμε αι ανηφορίσουμε απότομη ρεματιά καταλήγουμε σε πλατό απ όπου διακρίνουμε την ψηλότερη κορυφή του Σμόλικα. νηφορίζουμε το πλατό και λίγο πριν την κορυφή το μονοπάτι στρίβει δεξιά για την ψηλότερη κορυφή του Σμόλικα. Εμείς συνεχίζουμε σια πάνω, και σε λίγα λεπτά φτάνουμε στην κορυφή της Μόσιας.

(Σημείωση του ΕΟΣ Καβάλας: Κατά την καταγραφή της ανάβασης μέχρι τη Μόσια συναντήσαμε πολύ χιόνι που δυσκόλεψε την προσπάθεια μας να φτάσουμε την ψηλότερη κορυφή ου ουνού. Λόγω του χιονιού που κάλυπτε τα πάντα μπορεί να υπάρχουν μικρές διαφορές μερικών μέτρων κατά την πορεία σας αν την ραγματοποιήσετε το καλοκαίρι, χωρίς αυτό να δημιουργεί κάποιο πρόβλημα.)

Η συνέχεια της διαδρομής στη ορυφογραμμή της Μόσιας και η επιστροφή από το κλασσικό μονοπάτι, προέρχεται από καταγραφή του ΕΟΣ Ξάνθης.
Από ην πρώτη κορυφή της Μόσιας συνεχίζουμε την διαδρομή για την κορυφή του Σμόλικα ακολουθώντας την κορυφογραμμή και περνώντας από ην δεύτερη και ψηλότερη κορυφή της Μόσιας (2601 μ ή 2599 μ).
Προσοχή! Η κατάβαση από την Μόσια-1 και η νάβαση τη δεύτερη κορυφή Μόσια-2, είναι πολύ δύσκολη και έχει μερικά περάσματα μέχρι και βαθμού IΙΙ+.
Από την δεύτερη κορυφή Μόσια γίνεται κατάβαση προς το χαρακτηριστικό αυχένα, όπου συναντάμε το κλασικό μονοπάτι της διαδρομής αμαρίνα-Σμόλικας και το ακολουθούμε μέχρι την κορυφή του Σμόλικα. Η διαδρομή αυτή προτείνεται για έμπειρους ορειβάτες αι ίναι πιο επίπονη, αλλά προφέρει καταπληκτική θέα αφού κινούμαστε πάντα πάνω στην κορυφογραμμή του βουνού. Η επιστροφή γίνεται από ο μονοπάτι μέχρι Σαμαρίνα. Η διαδρομή της επιστροφής είναι η τυπική ανάβαση στην κορυφή και κινείται στη λάκα δυτικά της Μόσιας.

Καταγραφή διαδρομής: Κρούπης Νικόλαος, Δασκαλούδης Θανάσης


Πουρνιά - Σμόλικας

Μήκος: 14131 μ.
Υψ. Ανάβαση: 2660 μ.
Υψ. Κατάβαση: 907 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 2674 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 896 μ.
Τrackpoints: 1316

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Smolikas.Pounia-Smolikas-Samarina.gpx

Smolikas.Pounia-Smolikas-Samarina.plt

Smolikas.Pounia-Smolikas-Samarina.kml

Η διαδρομή «Πουρνιά – Σμόλικας – Σαμαρίνα» είναι μια πολύ δύσκολη ορειβατική διαδρομή διάσχισης του Σμόλικα η οποία ξεκινάει από το χωριό Πουρνιά Ιωαννίνων (υψόμετρο 880μ), ανεβαίνει στην υψηλότερη κορυφή του Σμόλικα (υψόμετρο 2637μ) και καταλήγει στο χωριό Σαμαρίνα Γρεβενών (υψόμετρο 1450μ), ένα από τα υψηλότερα χωριά των Βαλκανίων. Η διαδρομή είναι πολύωρη, απαιτητική και πιθανόν να χρειαστούμε εξοπλισμό χειμερινού βουνού ακόμα και το καλοκαίρι, ειδικά στα δύσκολα και αρκετά επικίνδυνα περάσματα στη μεγάλη και μικρή Μόσια. Επίσης, θα πρέπει να προμηθευτούμε με πολύ νερό, μιας και καθαρό νερό θα βρούμε μόνο κοντά στην Πουρνιά και κοντά στην Σαμαρίνα. Ωστόσο, η ομορφιά, τα δάση, τα αλπικά λιβάδια, η Δρακόλιμνη, η πανοραμική θέα και το όλο σκηνικό μας αποζημιώνουν πλήρως.

Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στο χωριό Πουρνιά Ιωαννίνων, το οποίο απέχει 88χλμ από τα Ιωάννινα, 81χλμ από τα Γρεβενά και 91χλμ από την Καστοριά. Στο νότιο και ανηφορικό τελείωμα του χωριού ξεκινάει μονοπάτι με κατεύθυνση νότια μέσα σε κατάφυτο δάσος, που οδηγεί στην κορυφή Κλέφτης, καθώς και στην Δρακόλιμνη. Η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη σχετικά αραιά με κόκκινα-άσπρα ταμπελάκια και είναι σχεδόν πάντα ανηφορική μέχρι τον Σμόλικα. Ανηφορίζοντας νότια θα περάσουμε από το εκκλησάκι τού Προφήτη Ηλία και μία δεξαμενή. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή να μην χαθούμε στα διάφορα παρακείμενα μονοπάτια. Μετά από λίγο θα μπούμε σε χωματόδρομο τον οποίο ακολουθούμε, ενώ θα περάσουμε και από μία μεταλλική καλύβα σε ξέφωτο. Μετά από λίγο θα αφήσουμε τον χωματόδρομο και θα συνεχίσουμε νότια σε μονοπάτι, ενώ θα περάσουμε και από ένα ρέμα, το τελευταίο σημείο όπου μπορούμε να βρούμε σχετικά καθαρό νερό. Από εκεί θα συνεχίσουμε ανατολικά και νοτιοανατολικά φτάνοντας σε ξέφωτο και παρακάμπτοντας την κορυφή Κλέφτης που βρίσκεται νοτιοδυτικά. Από εκεί συνεχίζουμε ανατολικά προσεγγίζοντας την κορυφογραμμή και σε λίγο θα φτάσουμε στο πρώτο αλπικό λιβάδι. Συνεχίζουμε ανατολικά παρακάμπτοντας μία από τις κορυφές και θα φτάσουμε σε ένα ακόμα λιβάδι. Σε λίγο θα κινηθούμε σε φαρδύ αυχένα και μετά από λίγο θα φτάσουμε στην Δρακόλιμνη μέσα στην οποία ζούνε οι Αλπικοί Τρίτωνες. Από εκεί ξεκινάει ανατολικά το πιο ανηφορικό κομμάτι της διαδρομής μέχρι να φτάσουμε στην υψηλότερη κορυφή του Σμόλικα. Εδώ τελειώνει το παρόν αρχείο καταγραφής και ξεκινάει το επόμενο που υπάρχει ήδη στο Hellaspath (Σαμαρίνα-Μόσια-Σμόλικας). Αφού απολαύσουμε την πανοραμική θέα κατηφορίζουμε νοτιοανατολικά και ανατολικά προσεγγίζοντας τα πιο δύσκολα, χωρίς βλάστηση και συνήθως πιο χιονισμένα σημεία της διαδρομής. Θα κινηθούμε στην κορυφογραμμή και σε μικρά οροπέδια. Θα χρειαστεί και πάλι να ανέβουμε στη μεγάλη και μικρή Μόσια όπου υπάρχουν και τα πιο δύσκολα περάσματα, κινούμενοι βόρεια. Αφού περάσουν τα δύσκολα θα φτάσουμε σε χαρακτηριστικό πλάτωμα από όπου θα συνεχίσουμε βορειοανατολικά και ανατολικά περνώντας και από κάποιες σαθρές πλαγιές. Στο τελευταίο κομμάτι τής διαδρομής κατηφορίζουμε σε πευκόδασος όπου μπορούμε να βρούμε και μία πηγή. Στην έξοδο του δάσους θα βρεθούμε στο νοτιοδυτικό άκρο της Σαμαρίνας Γρεβενών, κοντά στο γήπεδο του χωριού, και μετά από λίγο θα φτάσουμε στο κέντρο του χωριού που αποτελεί και το τέλος της διαδρομής. Η διάρκεια της διάσχισης είναι περίπου 12 ώρες και το συνολικό της μήκος 26χλμ.

Καταγραφή διαδρομής: Αποστολακάκης Αβραάμ


Το κατάφυτο μονοπάτι μετά την Πουρνιά (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (19-06-2016)

Κινούμενοι κοντά στην κορυφογραμμή (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (19-06-2016)

Η αλπική Δρακόλιμνη του Σμόλικα (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (19-06-2016)

Στην υψηλότερη κορυφή του Σμόλικα (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (19-06-2016)

Πλησιάζοντας τα δύσκολα κομμάτια στη μικρή και μεγάλη Μόσια (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (19-06-2016)

Το τέλος της διαδρομής στην Σαμαρίνα (φωτογραφία: Αβραάμ Αποστολακάκης) (19-06-2016)


© 2009-2024 Hellas Path Team
Σχεδιασμός και κατασκευή της σελίδας Νίκος Κρούπης