Hellaspath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά

Εισαγωγή
Χάρτης Βουνών
Νέες Διαδρομές
Διαδρομές
Αναζήτηση Διαδρομών
Νέες Φωτογραφίες
Ποιοί είμαστε
Oδηγίες χρήσης του αρχείου
Oδηγίες καταγραφής Διαδρομών
Xρήσιμα Links
Διαδρομές στο Διαδίκτυο
Αποστολή Διαδρομής
Αποστολή Φωτογραφιών
Forum
Eπικοινωνία
Αρθρογραφία
English

Μέγεθος Γραμματοσειράς:
S | M | L

HellasPath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά


Διαδρομές

 ΒΑΡΝΟΥΝΤΑΣ - Υψ. 2334 μ.

Νομός: Φλώρινας




Aρχεία Σημείων Προορισμού του Βουνού (Waypoints)
Σύνολο Σημείων Waypoints: 38

Aρχείο Σημείων Προορισμού GPS Exchange (GPX): Varnountas.gpx

Aρχείο Σημείων Προορισμού OziExplorer (WPT): Varnountas.wpt

Aρχείο Σημείων Προορισμού GoogleEarth (KML): Varnountas.kml

Aρχείο Σημείων Προορισμού με όλες τις Διαδρομές: Varnountas_total.kml

Προβολή της λίστας των Σημείων Προορισμού (Waypoints)

Ο Βαρνούντας ή Περιστέρι (Πελιστέρ στα σέρβικα) είναι ένας τεράστιος ορεινός όγκος στα σύνορά μας με την ΠΓΔΜ που οι κορυφογραμμές του σχηματίζουν έναν ανάγλυφο φυσικό σταυρό, στην βόρεια άκρη του οποίου (μέσα στην ΠΓΔΜ) είναι η ψηλότερη κορφή του (2601μ). Στην νότια απόληξή του χαμηλώνει λίγο και ενώνεται με το Βίτσι. Ανατολικά βλέπει το Καϊμακτσαλάν και δυτικά σβήνει στις Πρέσπες. Αυτή η ανατολικοδυτική κορυφογραμμή του είναι και συνορογραμμή μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων. Στο κέντρο του σταυρού αυτού είναι και η ψηλότερη ελληνική κορυφή του Βαρνούντα (την μοιραζόμαστε με τα Σκόπια), το Δεσποτικό ή Κίτσεβο με ύψος 2334μ.

Υπάρχουν δυο διαδρομές για το Δεσποτικό, εκ διαμέτρου αντίθετες. Η μια ξεκινάει από τον Άγιο Γερμανό και η δεύτερη από το Κρατερό. Τα δυο χωριά, ωστόσο, ενώνει χωματόδρομος που ανεβαίνει ως τα αλπικά λιβάδια του βουνού, πολύ κοντά στην κορυφή, και είναι ιδανικός χώρος για διάσχιση με ποδήλατο βουνού. Ο χωματόδρομος είναι βατός από την μεριά του Κρατερού και δυσκολεύει από την μεριά του Αγίου Γερμανού. 4χ4 λοιπόν για να είστε σίγουροι ότι θα τον διαβείτε αν θελήσετε να πάτε με αυτοκίνητο.

Διαδρομές στο βουνό: 2

1.

Βίγλα (χιονοδρομικό) - Μπέλα Βόντα (2154 μ.) - Αγ. Γερμανός

2.

Κρατερό - Δεσποτικό


Το Δεσποτικό όπως φαίνεται από το δεύτερο σέρβικο φυλάκιο (29-11-2010)

To Δεσποτικό όπως φαίνεται από την προηγούμενη κορυφή στα 2157μ. (29-11-2010)

Οι απότομες κλίσεις βοηθούν στη δημιουργία χιονοστιβάδων (29-11-2010)

Τα ανεμοσούρια γεμίζουν με πολύ χιόνι το μονοπάτι πάνω από τα 1800μ. με αποτέλεσμα να δυσκολεύει πολύ το περπάτημα χωρίς γκέτες ή ρακέτες. (29-11-2010)

Προβολή του Χάρτη σε Νέο Παράθυρο


Βίγλα (χιονοδρομικό) - Μπέλα Βόντα (2154 μ.) - Αγ. Γερμανός

Μήκος: 17653 μ.
Υψ. Ανάβαση: 753 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1399 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 2169 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 1041 μ.
Τrackpoints: 969

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Varnountas.Vigla-Bela_Voda-Ag_Germanos.gpx

Varnountas.Vigla-Bela_Voda-Ag_Germanos.plt

Varnountas.Vigla-Bela_Voda-Ag_Germanos.kml

 Η διάσχιση ξεκινάει από τη Βίγλα και συγκεκριμένα από το χιονοδρομικό κέντρο. Περνάμε την άσφαλτο απέναντι από το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας και μπαίνουμε αμέσως σε χωματόδρομο. Στην πρώτη διχάλα που συναντάμε παίρνουμε τον δρόμο στα δεξιά που ανηφορίζει. Σε 0,5 χλμ. φτάνουμε σε μια εκκλησία που έχει βρύση με νερό. Συνεχίζουμε τον χωματόδρομο αφήνοντας την εκκλησία ακριβώς πίσω μας. Πάνω στο χωματόδρομο αφού περάσουμε ένα ξέφωτο στα 2 χλμ., συναντάμε μια ποτίστρα στο επόμενο χλμ. Συνεχίζουμε τον χωματόδρομο για περίπου 2 χλμ ακόμα και τον αφήνουμε για να μπούμε σε μονοπάτι με ΒΔ κατεύθυνση. Η κορυφή Μπέλα Βόντα (2.154 μ.) φαίνεται ευθεία και αριστερά μας. Η ανηφορική πλαγιά που βρίσκεται μπροστά και δεξιά μας οδηγεί σε ένα μισοκτισμένο κτίριο. Δεν κατευθυνόμαστε προς τα εκεί και μπαίνουμε στο μονοπάτι που είναι στην αριστερή πλευρά της πλαγιάς αυτής. Το μονοπάτι στην αρχή είναι πολύ δυσδιάκριτο και κλειστό με βάτα σε πολλά σημεία. Μπορούμε να προσανατολιστούμε εύκολα όμως, μιας και το μονοπάτι τραβερσάρει την πλαγιά με τα χαμηλά δέντρα. Σε περίπου 0,5 χλμ φτάνουμε σε μια πηγή η οποία δεν είναι πάνω στο μονοπάτι αλλά βρίσκεται λίγα μέτρα κάτω (Ν) από αυτό.
 Από εδώ και στο εξής το μονοπάτι φαίνεται καθαρά πλέον και κινείται ανάμεσα σε χαμηλά δέντρα και θάμνους. Περνάμε ένα διάσελο και πιάνουμε τη ράχη για την κορυφή Μπέλα Βόντα (2.154 μ.). Για την ώρα από την κορυφή μπορούμε να διακρίνουμε τη μικρή Πρέσπα. Αφήνουμε την κορυφή κατηφορίζοντας με Δ κατεύθυνση προς το φαρδύ διάσελο που έχουμε μπροστά μας και στην συνέχεια τραβερσάροντας την γυμνή πλαγιά φτάσουμε σε μπαλκόνι με θέα όπου στο ψηλότερο σημείο του μπαλκονιού υπάρχει ένα τριγωνομετρικό. Είναι το ωραιότερο σημείο της διαδρομής γιατί αν βοηθάει ο καιρός ξεδιπλώνεται μπροστά μας όλο το μεγαλείο και των δύο των λιμνών ενώ στο βάθος μπορούμε να διακρίνουμε και το χωριό του τερματισμού μας τον Αγ. Γερμανό.
 Από εκεί κατεβαίνουμε την πλαγιά με Β κατεύθυνση μέχρι να πέσουμε σε διάσελο με διασταύρωση τριών δασικών χωματόδρομων. Ακολουθούμε για λίγα μέτρα το χωματόδρομο με ΒΔ κατεύθυνση και αμέσως στρίβουμε αριστερά σε μονοπάτι δίπλα σε μικρό και απότομο ρέμα. Λίγο παρακάτω προσπερνάμε ξανά κάθετα τον χωματόδρομο και συνεχίζουμε το κατηφορικό μονοπάτι δεξιά του ρέματος ενώ μαυροκίτρινα σημάδια υποδηλώνουν ότι βρισκόμαστε πάνω στο Ε6. Λίγο παρακάτω το μονοπάτι κάνει μια αριστερή στροφή (θέλει προσοχή στο σημείο αυτό για να μην φύγουμε ίσια κάτω) για να περάσει στην απέναντι μεριά του ρέματος και τραβερσάρει πια την πλαγιά με την χαμηλή βλάστηση. Καθώς τραβερσάρουμε την πλαγιά περνάμε από αρκετά σημεία με μικρές πηγές που δημιουργούν λάσπες και δυσκολεύουν την πορεία μας. Χαμηλώνουμε λίγο και μπαίνουμε μέσα σε οξιές όπου ξανασυναντάμε σημάδια του Ε6. Αν φτάσουμε στα δένδρα και δεν παρατηρήσουμε μαυροκίτρινα σημάδια πρέπει να επιστρέψουμε πίσω και να κατευθυνθούμε λίγο χαμηλότερα μέχρι να τα βρούμε γιατί στο σημείο υπάρχουν αρκετά μονοπάτια. Προσπερνάμε τα δένδρα, βγαίνουμε σε μικρό ξέφωτο και κατηφορίζουμε στο εμφανές μονοπάτι που καταλήγει σε χωματόδρομο. Ακολουθούμε τον χωματόδρομο για 1000 περίπου μέτρα και στρίβουμε δεξιά ξανά σε μονοπάτι μέσα στις οξιές. (Στο σημείο αυτό δεν υπάρχει σήμανση και είναι δύσκολο να το εντοπίσουμε αλλά αν το προσπεράσουμε δεν έχουμε πρόβλημα αφού ο δρόμος καταλήγει στο ίδιο σημείο με το μονοπάτι). Το μονοπάτι καταλήγει σε ώμο με μικρό εκκλησάκι και ποτίστρα. Κατηφορίζουμε με την ίδια κατεύθυνση, προσπερνάμε για μία ακόμα φορά τον χωματόδρομο και αφού συνεχίσουμε κατά μήκος της γυμνής ράχης που έχουμε μπροστά μας και μπούμε σε δάσος με οξιές καταλήγουμε σε μικρό ξέφωτο. Εδώ στρίβουμε αριστερά για να τραβερσάρουμε την πλαγιά μέχρι να βγούμε έξω από τα δένδρα. Κατηφορίζουμε πια για τελευταία φορά την γυμνή πλαγιά περνάμε από μικρό διάσελο και καταλήγουμε σε χωματόδρομο που μας οδηγεί σε 15 λεπτά στον Αγ.Γερμανό.

Καταγραφή διαδρομής: Κάρτα Νίκη, Δασκαλούδης Θανάσης


το νέο τοπίο όπως διαμορφώνεται με τις 35 ανεμογενήτριες στην Πινερίτσα, στη διαδρομή απο Βίγλα για Μπέλα Βόδα 1 2128 (22-09-2012)

εγκαταστάσεις της 14ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ στη Μπέλα Βόδα 1 - 2128 (22-09-2012)

λίγο πριν πάρουμε την κατηφόρα για Αγ Γερμανό, η κορφή 2113, το ωραιότερο μπαλκόνι προς την Πρέσπα (22-09-2012)

απο το 2113 προς την Πρέσπα (22-09-2012)

Κορυφή Μπέλα Βόντα (14-07-2014)

Η πλακέτα στην κορυφή Μπέλα Βόντα (14-07-2014)

Κρατερό - Δεσποτικό

Μήκος: 9800 μ.
Υψ. Ανάβαση: 1619 μ.
Υψ. Κατάβαση: 327 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 2338 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 980 μ.
Τrackpoints: 864

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Varnountas.Kratero-Despotiko.gpx

Varnountas.Kratero-Despotiko.plt

Varnountas.Kratero-Despotiko.kml

Η ανάβαση ξεκινάει Βόρεια του χωριού μπροστά από κάτι στάνες πάνω σε ανηφορικό χωματόδρομο. Η κατεύθυνση μας είναι ευθεία πάνω Β όπου σε 200μ. υψομετρική φτάνουμε σε φυλάκιο πάνω στα σύνορα. Στην πρώτη διασταύρωση που συναντάμε πέρνουμε τον αριστερό δρόμο και πολύ σύντομα μπαίνουμε αριστερά σε απότομο τρακτερόδρομο. Μπορούμε να συνεχίσουμε και από τον δρόμο, απλώς θα κάνουμε έναν μικρό κύκλο. Σε λιγότερο από μισή ώρα έχουμε φτάσει στο πρώτο φυλάκιο της διαδρομής μας. Είμαστε σε υψόμετρο λίγο κάτω από τα 1200μ. Αφήνουμε το φυλάκιο στα δεξιά μας και αφού το περάσουμε βγαίνουμε σε πολύ καλό χωματόδρομο τον οποίο ακολουθούμε για περίπου σαράντα λεπτά μέχρι εκεί που φαίνεται να τελειώνει. Εδώ υπάρχει μικρό ρεματάκι το οποίο περνάμε και μπαίνουμε σε δασωμένη με οξυές πλαγιά με μεγάλη κλίση. Ανεβαίνουμε την πλαγιά χωρίς σημάδια και χωρίς μονοπάτι με γενική κατεύθυνση Δ μέχρι να συναντήσουμε μικρό ρεματάκι γύρω στο 20λεπτο. Αλλάζουμε πορεία προς Ν μέχρι να προσεγγίσουμε ξανά το πρώτο ρέμα που περάσαμε και να δούμε σπασμένα δέντρα από χιονοστοιβάδα. Δεν περνάμε το ρέμα και φεύγουμε ΒΔ προς την κορυφή της χιονοστοιβάδας. Η πορεία μας είναι απότομη ανάμεσα σε σπασμένα δέντρα χωρίς μονοπάτι και χωρίς σημάδια. Στην κορυφή της χιονοστοιβάδας γύρω στα 1650μ. αραιώνουν τα δέντρα και τη θέση τους παίρνουν φτέρες ανάμεσα σε αραιά βραχάκια τα οποία τραβερσάσουμε από κάτω. Αφού βγούμε από τις φτέρες, κινούμαστε σε πιο βατό έδαφος μέχρι που συναντούμε δεύτερο φυλάκιο στα 1830μ. Είναι σέρβικο και βρίσκεται κάτω από την κορυφογραμμή - συνοριογραμμή. Χρειαστήκαμε 2 ώρες ανάβαση μέσα στην απότομη δασωμένη πλαγιά και 3 συνολικά από το χωριό. Στο φυλάκιο έχει κόκκινο σημάδι στον τοίχο και μπαίνουμε σε μονοπάτι που πολύ σύντομα μας βγάζει στην κορυφογραμμή στα 1900μ. Περπατάμε άνετα πλέον πάνω στην κορυφογραμμή μέσα σε μονοπάτι με ήπια κλίση για περίπου μιάμιση ώρα μέχρι να φτάσουμε στην βάση του κώνου της κορυφής. Από εδώ σε υψόμετρο 2080μ. περίπου αρχίζουμε να ανεβαίνουμε πάλι χωρίς μονοπάτι πάνω στη ράχη και στη συνοριογραμμή. Σε κάποια σημεία έχει κάποια βραχάκια τα οποία πυκνώνουν όσο ανεβαίνουν. Σε μια ώρα από την βάση του κώνου έχουμε βγει στην κορυφή Δεσποτικό όπου έχει στρόγγυλο κολωνάκι και ψηλή τριγωνική πυραμίδα.

Ίσως μια καλύτερη πορεία να είναι αν από το πρώτο φυλάκιο να μην βγούμε στον σέρβικο δρόμο αλλά να ανέβουμε κατευθείαν πάνω στη συνοριογραμμή και να την ακολουθήσουμε. Έτσι, σίγουρα γλιτώνουμε την δύσκλολη ανάβαση μέσα στο δάσος μέχρι το δεύτερο φυλάκιο, αλλά δεν ξέρουμε πως είναι το πεδίο της κορυφογραμμής ανάμεσα στα δύο φυλάκια.

Σημειώνεται πως στο ίχνος το κομμάτι από το δεύτερο φυλάκιο μέχρι την κορυφογραμμή είναι αντεστραμμένο (έγινε reverse track στο ozi explorer).

Καταγραφή διαδρομής: Κάρτα Νίκη



© 2009-2024 Hellas Path Team
Σχεδιασμός και κατασκευή της σελίδας Νίκος Κρούπης