Hellaspath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά

Εισαγωγή
Χάρτης Βουνών
Νέες Διαδρομές
Διαδρομές
Αναζήτηση Διαδρομών
Νέες Φωτογραφίες
Ποιοί είμαστε
Oδηγίες χρήσης του αρχείου
Oδηγίες καταγραφής Διαδρομών
Xρήσιμα Links
Διαδρομές στο Διαδίκτυο
Αποστολή Διαδρομής
Αποστολή Φωτογραφιών
Forum
Eπικοινωνία
Αρθρογραφία
English

Μέγεθος Γραμματοσειράς:
S | M | L

HellasPath :: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά


Διαδρομές

 ΒΙΤΣΙ ή ΒΕΡΝΟ - Υψ. 2128 μ.

Νομός:




Aρχεία Σημείων Προορισμού του Βουνού (Waypoints)
Σύνολο Σημείων Waypoints: 17

Aρχείο Σημείων Προορισμού GPS Exchange (GPX): Bitsi.gpx

Aρχείο Σημείων Προορισμού OziExplorer (WPT): Bitsi.wpt

Aρχείο Σημείων Προορισμού GoogleEarth (KML): Bitsi.kml

Aρχείο Σημείων Προορισμού με όλες τις Διαδρομές: Bitsi_total.kml

Προβολή της λίστας των Σημείων Προορισμού (Waypoints)

Το Βίτσι ή Βέρνο είναι βουνό που βρίσκεται στα σύνορα των νομών Φλώρινας και Καστοριάς. Το ύψος του είναι 2.128 μέτρα. Στο Βίτσι σημειώθηκαν ορισμένες από τις πιο σφοδρές μάχες κατά τη χρονική περίοδο του Ελληνικού Εμφυλίου 1946-1949. Το βουνό αποτελεί σήμερα έναν από τους βιότοπους της καφέ αρκούδας. Καλύπτεται από πυκνά δάση δρυός και οξιάς σε ενδιάμεσο υψόμετρο ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα σχηματίζονται αλπικά λιβάδια. Στο Βίτσι λειτουργεί τα τελευταία χρόνια χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο απέχει 22 χιλιόμετρα από την πόλη της Καστοριάς.

Η ανάβαση στο βουνό απαγορεύεται λόγο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν και του στρατοπέδου στα νότια της κορυφής. Στην κορυφή υπάρχει ραντάρ αλλά και πολλές κεραίες με αναμεταδότες όπου φτάνει δρόμος διερχόμενος μέσα από το στρατόπεδο που βρίσκετε μερικά χιλιόμετρα μετά το χιονοδρομικό κέντρο. Για το λόγο αυτό πολλοί ορειβάτες ανεβαίνουν στην προκορυφή που βρίσκεται 700 μέτρα βόρεια της ψηλότερης και είναι λίγα μέτρα χαμηλότερη.

Διαδρομές στο βουνό: 2

1.

Νυμφαίο - Δροσοπηγή

2.

Νυμφαίο - Ασπρόγεια - Λέχοβο


Η ψηλότερη κορυφή του βουνού, όπως φαίνεται από το δρόμο από Δροσοπήγή προς το Χιονοδρομικό (30-03-2013)

Προβολή του Χάρτη σε Νέο Παράθυρο


Νυμφαίο - Δροσοπηγή

Μήκος: 14524 μ.
Υψ. Ανάβαση: 750 μ.
Υψ. Κατάβαση: 1121 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1612 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 920 μ.
Τrackpoints: 850

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Bitsi.Nymfaio-Drosopigi.gpx

Bitsi.Nymfaio-Drosopigi.plt

Bitsi.Nymfaio-Drosopigi.kml

Ξεκινάμε μέσα από το χωριό Νυμφαίο ακολουθώντας πορεία προς την εκκλησία-μνήματα που είναι προς τα αριστερά από την πλατεία του χωριού. Σύντομα βγαίνουμε σε άσφαλτο. (Εναλλακτικά μπορούμε να πάρουμε τον άσφαλτο πριν μπούμε στα καλντερίμια του χωριού, αμέσως μετά την σκεπαστή βρύση αριστερά). Η πορεία μας είναι όλο ανηφορική. Αγνοούμε διασταύρωση με άλλον ασφαλτόδρομο στα δεξιά και κατευθυνόμαστε αριστερά προς τεχνητή λίμνη. Αφού περάσουμε την τεχνητή λίμνη από ψηλά μετά από 250μ. αφήνουμε τον ασφαλτόδρομο και μπαίνουμε δεξιά σε χωματόδρομο από χαμηλό πρανές. Ως εδώ κάναμε 1,8 χλμ. από το πάρκινγκ. Ακολουθούμε ανηφορικά τον χωματόδρομο για ακόμη 1,3 χλμ και σε διχάλα που συναντούμε φεύγουμε δεξιά κατηφορικά που πολύ γρήγορα μας βγάζει σε ξέφωτο. Συνεχίζουμε πάνω στον χωματόδρομο για αρκετή ώρα και μετά από κάτι ζικ ζακ συναντάμε υψομετρικό κολωνάκι σε κάποιο σημείο στα δεξιά του σε υψόμετρο 1172μ. το οποίο και προσπερνάμε. Σε 0,8 χλμ. αφήνουμε τον χωματόδρομο (που συνεχίζει για περικοπή) και κατευθυνόμαστε δεξιά κάτω προς τα ερείπια της παλιάς Δροσοπηγής. Αμέσως
μετά την βρύση και πριν το καμπαναριό παίρνουμε μονοπάτι προς τα δεξιά το οποίο ακολουθούμε ευλαβικά διότι μας βγάζει σε γέφυρα που περνά το ρέμα λίγο πριν βγούμε στον ασφαλτόδρομο για Δροσοπηγή. Δεξιά και μετά από 1 χλμ φτάνουμε στο χωριό Δροσοπηγή.


Η διαδρομή αυτή κινείται ως επί το πλείστον πάνω σε δασικούς χωματόδρομους πλην του κομματιού Παλιά Δροσοπηγή - Δροσοπηγή που είναι μονοπάτι. Επιδέχεται πολλές βελτιώσεις και αναρτάται για να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς στην περιοχή.

Καταγραφή διαδρομής: Κάρτα Νίκη


Νυμφαίο - Ασπρόγεια - Λέχοβο

Μήκος: 10631 μ.
Υψ. Ανάβαση: 555 μ.
Υψ. Κατάβαση: 987 μ.
Μέγιστο Υψόμετρο: 1334 μ.
Ελάχιστο Υψόμετρο: 791 μ.
Τrackpoints: 892

Προβολή της διαδρομής στο Google Maps

Παρουσίαση αναλυτικού προφίλ της διαδρομής

Bitsi.Nymfaio-Asprogeia-Lexovo.gpx

Bitsi.Nymfaio-Asprogeia-Lexovo.plt

Bitsi.Nymfaio-Asprogeia-Lexovo.kml

Η διαδρομή ξεκινά από την είσοδο του χωριού Νυμφαίο απέναντι από το πάρκιν σε υψόμετρο 1334μ. Αρχικά, μπαίνουμε σε χωματόδρομο που πολύ γρήγορα τον αφήνουμε και μπαίνουμε αριστερά κατηφορικά σε γιδόστρατο. Κατεβαίνουμε σε ρεματάκι, το περνάμε απέναντι και συνεχίζουμε προς τα αριστερά πλάι στο ρεματάκι σε κατηφορικό φαρδύ μονοπάτι για περίπου 1,5χλμ. ώσπου να μπούμε σε δάσος. Εδώ θέλει λίγο προσοχή καθώς το μονοπάτι γίνεται ασαφές σε αρκετά σημεία και η σήμανση δεν είναι επαρκής. Αρχικά, η κατεύθυνση είναι νότια και εν συνεχεία ΝΔ μέχρι να φτάσουμε στο χωριό Ασπρόγεια σε υψόμετρο 850μ. Διασχίζουμε το χωριό πάνω από τον κεντρικό ασφαλτόδρομο περνώντας από την όμορφη πλατεία του όπου έχει βρύση με τρεχούμενο νερό. Βγαίνοντας από το χωριό συνεχίζουμε σε χωματόδρομο με ήπια ανηφορική κλίση για περίπου 1,5 χλμ. όπου συναντάμε διασταύρωση χωματόδρομων. Στρίβουμε στον δεξί (ευθεία μας βγάζει στην κεντρική άσφαλτο Σκλήθρο - Λέχοβο) και πάρα πολύ γρήγορα μπαίνουμε αριστερά σε πολύ ευδιάκριτο μονοπάτι το οποίο μας ανεβάζει ομαλά πάνω από το Λέχοβο στον χώρο αναψυχής του Πρ. Ηλία. Περνάμε την άσφαλτο και κατηφορικά μπαίνουμε σε μονοπάτι που περίπου σε μισή ώρα μας βγάζει στο Λέχοβο στα 910μ. περίπου.

Καταγραφή διαδρομής: Κάρτα Νίκη



© 2009-2024 Hellas Path Team
Σχεδιασμός και κατασκευή της σελίδας Νίκος Κρούπης